pellain

Το παλαιότερο κρασί στην Ευρώπη μόλις ανακαλύφθηκε στην Ελλάδα

 

Το παλαιότερο κρασί στην Ευρώπη ανακαλύφθηκε πρόσφατα στους αρχαίους Φίλιππους της Βόρειας Ελλάδας , όπως ανακοίνωσε το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης .

Το Πανεπιστήμιο παρουσίασε έρευνα που δείχνει ότι η παραγωγή και η κατανάλωση κρασιού στην Ευρώπη προέρχονται από την προϊστορική Ελλάδα .

Χιλιάδες αρχαίοι σπόροι σταφυλιών και πυρήνας βρέθηκαν στο αρχαίο σπίτι των Φιλίππων, το περιεχόμενο του οποίου διατηρήθηκε σε μια πυρκαγιά που συνέβη το 4300 π.Χ.

Το Τμήμα Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διεξάγει αρχαιοβοτανική έρευνα τα τελευταία είκοσι χρόνια. Η έρευνα ξεκίνησε με τη χρήση αρχαιολογικής επίπλευσης, μιας αρχαιοβοτανικής τεχνικής δειγματοληψίας όπου μια αρχαιολογική εναπόθεση τοποθετείται σε δεξαμενή επίπλευσης με νερό που διαλύει την εναπόθεση μέχρι θραύσματα φυτών και άλλου υλικού να επιπλέουν στην κορυφή.

Η Σουλτάνα-Μαρία Βαλαμότη, καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας, διευθύντρια του Εργαστηρίου Διεπιστημονικής Έρευνας Αρχαιολογίας/ ΕΔΑΕ και του Εργαστηρίου PlantCult στο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας του ΑΠΘ, είπε ότι «Αυτά τα πρώτα βήματα ήταν το σημείο εκκίνησης σημερινά ευρήματα.

«Χιλιάδες λίτρα χώματος έχουν υποστεί επεξεργασία με τη μέθοδο της επίπλευσης και μια ποικιλία αρχαιολογικών χώρων έχουν ήδη ερευνηθεί ή βρίσκονται υπό αρχαιοβοτανική έρευνα.

«Χάρη στη δουλειά που έγινε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αυτά τα δεδομένα, που συχνά παραμελούνται από την έρευνα, παρέχουν πληθώρα πληροφοριών για την κοινωνική και οικονομική οργάνωση στη βόρεια Ελλάδα, τις καθημερινές δραστηριότητες των ανθρώπων, τις γεωργικές και γεωργικές τους πρακτικές, καθώς και ως συγκεκριμένες συμβολικές δραστηριότητες από την 7η έως την 1η χιλιετία π.Χ. »πρόσθεσε η Βαλαμότη.

Το Πανεπιστήμιο ερευνά την προϊστορική Ελλάδα εδώ και δεκαετίες

Το Τμήμα Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που διεξήγαγε την έρευνα και όπου η Βαλαμωτή είναι καθηγητής προϊστορικής αρχαιολογίας, ήταν στην πρωτοπορία της αρχαιολογικής έρευνας στην Ελλάδα.

Για χρόνια το τμήμα διευθύνονταν από τον Γιώργο Χουρμουζιάδη, τον πρώην Ομότιμο Καθηγητή της προϊστορικής αρχαιολογίας, ο οποίος οδήγησε ανασκαφές σε πολλούς προϊστορικούς οικισμούς στη Θεσσαλία και τη Μακεδονία (όπως το Διμήνι, ο Αρκαδικός και ο Δράμας κ.λπ.)

Το 1992 ξεκίνησε την ανασκαφή του νεολιθικού παραλίμνιου οικισμού Δισπηλιό στην Καστοριά της Βορειοδυτικής Ελλάδας . Ανακαλύφθηκαν μυριάδες αντικείμενα, τα οποία περιελάμβαναν κεραμικά, δομικά στοιχεία, σπόρους, οστά, ειδώλια, προσωπικά στολίδια, τρία φλάουτα (θεωρούνται τα παλαιότερα στην Ευρώπη) και το δισκίο Dispilio.

Η ανακάλυψη της ξύλινης πλάκας ανακοινώθηκε σε συμπόσιο τον Φεβρουάριο του 1994 στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το παλαιοπεριβάλλον, η βοτανική, οι τεχνικές ψαρέματος, τα εργαλεία και τα κεραμικά του τόπου δημοσιεύθηκαν ανεπίσημα στο τεύχος Ιουνίου 2000 του  Eptakiklos , ενός ελληνικού αρχαιολογικού περιοδικού.

«Μιλώ και γράφω χρησιμοποιώντας το χώμα ως πρώτη ύλη ... αυτό το χώμα δεν είναι παρόμοιο με αυτό που βάζαμε στις γλάστρες μας κάθε φθινόπωρο. Είναι το χώμα ενός παράξενου κήπου, ενός κήπου όπου, χιλιάδες χρόνια πριν, άνθρωποι σαν εμάς, περπατούσαν στα σημάδια του μόχθου, του θυμού και της βιασύνης και της ηρεμίας τους που άφησαν πίσω τους. Άφησαν τα ίχνη της ζωής τους », σημείωσε με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του« Λόγια και χώμα ».

Ο Χουρμουζιάδης πέθανε το 2013.

greekreporter.gr

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη