pellain

Στη Βουλή πάει το Σχέδιο Νόμου για τις λαϊκές, αντιδράσεις παραγωγών

 

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε, στις 27/09/2021, η τηλεδιάσκεψη του Δ.Σ. της Γενικής Συνομοσπονδίας Παραγωγών Επαγγελματιών και Βιομηχανικών Ειδών Ελλάδας. Θέμα ημερήσιας διάταξης της εν λόγω τηλεδιάσκεψης ήταν το πολυσυζητημένο Σχέδιο Νόμου που προτίθεται η κυβέρνηση να φέρει στις Επιτροπές και την Ολομέλεια της Βουλής.

Βασικός εισηγητής, ήταν ο Νομικός Σύμβουλος της Συνομοσπονδίας ο οποίος ανέλυσε διεξοδικά τα επίμαχα άρθρα του Σχεδίου Νόμου παρουσία και των προέδρων Συλλόγων Παραγωγών Επαγγελματιών αλλά και Βιομηχανικών Ειδών από ολη την Ελλάδα που είχαν την ευκαιρία και τη δυνατότητα να παραστούν στην συνεδρίαση.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Παντελής Μόσχος, γραμματέας της Γενικής Συνομοσπονδίας και πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών, «το Σχέδιο Νόμου όλο αυτό το διάστημα είχε παγώσει. Όμως ενημερωθήκαμε ότι ξαφνικά θα κατατεθεί στη Βουλή χωρίς καμιά ουσιαστική αλλαγή. 

Η Κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψιν της καμία από τις προτάσεις των Συνδικαλιστικών Οργάνων των λαικών αγορών. Παραμένουν οι ασάφειες για το αν θα μπορούν ιδιωτικές εταιρείες να πάρουν πάγκους. 

Επίσης το σχέδιο νόμου ζητά από τον παραγωγό να καταχωρεί στην ψηφιακή πλατφόρμα e-Καταναλωτής της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, κάθε πρωί την τιμή εκκίνησης και διαθέσιμη ποσότητα ανά προϊόν, όπως κάνουν τα σούπερ μάρκετ. Η καταχώρηση αφορά νωπά οπωροκηπευτικά προϊόντα και νωπά είδη αλιείας και υδατοκαλλιέργειας. Η παράλειψη της καταχώρησης επιφέρει υψηλό πρόστιμο. 

Άλλο πρόβλημα είναι ότι η προκύρηξη της θέσης για τον παραγωγό θα γίνεται μια φορά τον χρόνο. Ζητά ακόμη το σχέδιο νόμου να πουλάμε το 70% της ποσότητας που δηλώνουμε στο ΟΣΔΕ αλλιώς θα χάσουμε την άδεια. Θέλει να κάνει τους παραγωγούς επαγγελματίες πωλητές.

Έχουμε λοιπόν ένα αναχρονιστικό και κατευθυνόμενο Σχέδιο Νόμου εις βάρος των λαικών αγορών, που σαν μοναδικό σκοπό του έχει την αλλοτρίωση τους και κατά επέκταση την ολική εξόντωσή τους.

Η Γενική Συνομοσπονδία δεν διαπραγματεύεται και δεν υποθηκεύει το μέλλον και την ζωή των λαικών. Δεν συμμετέχει σε ανόητα παίγνια εις βάρος των χιλιάδων οικογενειών, που βιοπορίζονται τίμια και δεν θα λάβει μέρος σε τακτικές που κατευθύνουν τους Έλληνες καταναλωτές σε μονοδρόμους πολυεθνικών κι άλλων συμφερόντων.

Δεν πρόκειται έμμεσα ή άμεσα να συναινέσει καθ' οποιονδήποτε τρόπο στην ολική καταστροφή του πρωτογενή τομέα της χώρας, που αποτελεί βασικό οικονομικό πυλώνα για την Ελλάδα και θα την οδηγήσει έτσι σε περαιτέρω οικονομικό μαρασμό.

Κατόπιν αυτών μετά τις κατά τόπους συνερεύσεις με πολιτικούς αλλά και κομματικούς φορείς της συμπολίτευσης αλλά και της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης και θέτοντας τους πάντες προ των ευθυνών τους, η Γενική Συνομοσπονδία έχει προγραμματίσει και νέα τηλεδιάσκεψη, προκειμένου να συζητήσει εκ νέου και να αποφασίσει τις όποιες μορφές κινητοποιήσεων της εφ' όσον αυτές κριθούν απαραίτητες».

Παϊσιάδης Σταύρος
agrotypos.gr

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη