Από αρχές Οκτωβρίου τα καζάνια άνοιξαν για τους διήμερους αποσταγματοποιούς τσικουδιάς στην Κρήτη, ενώ από Δευτέρα (25/10) θα ανοίξουν τα καζάνια για παραγωγή τσίπουρου στον Τύρναβο.
Από αρχές Οκτωβρίου τα καζάνια άνοιξαν για τους διήμερους αποσταγματοποιούς τσικουδιάς στην Κρήτη, ενώ από Δευτέρα (25/10) θα ανοίξουν τα καζάνια για παραγωγή τσίπουρου στον Τύρναβο.
Αυτό που ζητάνε οι διήμεροι σε δηλώσεις τους στον ΑγροΤύπο είναι να ανοίγουν τα καζάνια τους κάθε χρόνο και να μην περιμένουν την απόφαση ότι υπήρξαν καταστροφές στα αμπέλια λόγω καιρικών συνθηκών. Αυτό, όπως υποστηρίζουν, θα βοηθήσει στην απορρόφηση της παραγωγής οινοστάφυλων και στη νόμιμη διακίνηση τσίπουρου και τσικουδιάς, με παραστατικά και πληρώνοντας τη νόμιμη φορολογία.
Θυμίζουμε ότι η περσινή απόφαση του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων (ECOFIN) ανατρέπει τις αξιώσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για ελάχιστη φορολόγηση στα παραπάνω αποστάγματα 6 ευρώ το λίτρο. Η απόφαση αυτή, που θα ισχύσει από 1/1/2022, θα φορολογεί με 1,40 ευρώ το λίτρο αποστάγματος, που με το ΦΠΑ θα φτάνει στα 1,80 ευρώ, από 0,59 ευρώ που είναι σήμερα ο φόρος.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Στάθης Φραγκιαδάκης, πρώην πρόεδρος και νυν μέλος του Συλλόγου Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Νομού Ηρακλείου, «ουσιαστικά έχουμε τριπλασιασμό του φόρου για τους διήμερους αποσταγματοποιούς.
Το καλοκαίρι το υπουργείο Οικονομικών ζήτησε τις προτάσεις μας για να ξεκινήσει ο διάλογος. Εμείς ζητάμε για την παραγόμενη ποσότητα που έχουμε δικαίωμα να πουλήσουμε να πληρώνουμε τον φόρο επί της πώλησης (τιμολογίου). Επίσης την ποσότητα που έχουμε από το αποστακτικό δικαίωμα να παράγουμε να την πουλάμε νόμιμα και να φορολογηθούμε. Περιμένουμε απαντήσεις από τον Υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο.
Στο μεταξύ από την 1η Σεπτεμβρίου έχει ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα στην οποία δύνανται οι αμβυκούχοι να υποβάλλουν τη δήλωση συγκομιδής».
O κ. Ιωάννης Καναβάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Νομού Λασιθίου, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «εμείς θέλουμε να διασφαλιστεί η ποιότητα του προϊόντος και να καλύπτει τις προδιαγραφές ασφαλείας και υγιεινής για τον καταναλωτή. Είμαστε υπέρ της παραδοσιακής διαδικασίας παραγωγής τσίπουρου από στέμφυλα.
Οι νόμιμοι διήμεροι αποσταγματοποιοί ελέγχονται από το κράτος πολύ αυστηρά. Η ΕΕ μας δίνει το δικαίωμα να παράγουμε μέχρι περίπου 1.200 λίτρα τσίπουρο και τσικουδιά. Το πρόβλημα μας το δημιουργεί η εθνική νομοθεσία.
Μας βάζουν «κόφτη» τα 1.700 κιλά σταφύλια. Για μεγαλύτερες ποσότητες θα πρέπει να πηγαίνουμε τα σταφύλια σε πιστοποιημένα οινοποιεία για να κάνουμε μούστο αλλά δεν μπορούμε να πάρουμε τα στέμφυλα για την παραγωγή τσικουδιάς. Μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις (ζημιές, πράσινο τρύγο κ.α.) μπορούμε να αφαιρέσουμε αυτόν τον κόφτη. Εμείς ζητάμε να καταργηθεί αυτό το όριο.
Επίσης με διάφορους εγκυκλίους προσπαθούν να μας απαγορεύσουν εμάς τους διημέρους να χρησιμοποιούμε τους όρους τσικουδιά και τσίπουρο. Ζητάμε να μην μας δημιουργούν εμπόδια για την παραγωγή αποσταγμάτων αλλιώς θα καταφύγουμε στις Βρυξέλλες για να βρούμε το δίκιο μας».
Από την πλευρά του ο κ. Αντώνης Τσικριτσής, πρόεδρος του Συλλόγου Αμβυκούχων Αμπελοκαλλιεργητών Τυρνάβου, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «κανονικά ανοίγαμε τα καζάνια από 15 Οκτωβρίου αλλά επειδή έπρεπε να κάνουμε κάποιες δηλώσεις ζημιάς στα σταφύλια που υπήρξαν από παγετό και χαλάζια καθυστερήσαμε. Από τη Δευτέρα ξεκινάνε οι δηλώσεις συγκομιδής στην πλατφόρμα και ανάβουν τα καζάνια για παραγωγή τσίπουρου.
Στον Τύρναβο έχουμε 1.000 οικογένειες διημέρων παραγωγών. Ζητάμε να βρεθεί μόνιμη λύση από την κυβέρνηση και να μπορούμε να βράζουμε στα καζάνια κάθε χρόνο και όχι να περιμένουμε αν υπήρξε ζημιά λόγω παγετού ή χαλαζόπτωσης και τα σταφύλια είναι ακατάλληλα για οινοποίηση.
Η αγορά δείχνει όμως τα τελευταία χρόνια ότι την παραγωγή σταφυλιών δεν μπορεί να την απορροφήση και βοηθούν οι διήμεροι. Η ΕΕ μας αναγνωρίζει σαν επάγγελμα αλλά η εθνική νομοθεσία δεν μας αναγνωρίζει. Αυτό το πρόβλημα πρέπει να λυθεί κάποια στιγμή. Ζητάμε από την κυβέρνηση να καταθέσει φάκελο για ΠΓΕ τσίπουρου και τσικουδιάς, ώστε να παράγουμε νόμιμα το προϊόν και να ξέρει ο καταναλωτής τι αγοράζει.
Ο παραγωγός βγάζει τα 4 διήμερά του. Θα το τυποποιούμε σε γυάλινες φιάλες και θα το διαθέτουμε στην αγορά πληρώνοντας την σχετική φορολογία. Περιμένουμε να συσταθεί η ειδική επιτροπή στο υπουργείο Οικονομικών για να ασχοληθεί με τον κλάδο μας».
Δημοσίευση σχολίου