ΣΟΥΗΔΙΑ: Απειλές και χαμένοι φόροι στην ελληνική εκκλησία


Τσάντες με μετρητά, απειλές και χρήματα φόρου που εξαφανίζονται. 

Ο GP εξέτασε τη συνεισφορά εκατομμυρίων της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας από το σουηδικό κράτος. Οι κορυφαίοι υπάλληλοι έρχονται τώρα μπροστά και ειδοποιούν για κουβάρια, χειραγώγηση και ύποπτα οικονομικά εγκλήματα. Εκεί που ο μόνος που κάθεται στις απαντήσεις - ο ανώτατος ηγέτης της εκκλησίας στη Σκανδιναβία - αρνείται να απαντήσει σε ερωτήσεις.


- Οι Έλληνες προσπαθούν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και αρκετά χρόνια, λέει η δημοτική πολιτικός Μαρία Κεχαγιά (Σ).

Κείμενο: Michael Verdicchio Εικόνα: Sanna Tedeborg Τηλεόραση: Kristina Petersen Γραφικά: GP
Καλμάρ, καλοκαίρι 2021. 
Η Μαρία Κεχαγιά, μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Δημοτικού Συμβουλίου, κάθεται σε μια κουζίνα. Κοντεύει να κλάψει. Εμφανίζει το email που έστειλε ανώνυμα πριν από πολύ καιρό - στο Assignment Review and Cold Facts.


«Δεν πρέπει να το γράψω γιατί φοβάμαι τα αντίποινα» αναφέρεται στο email που συνεχίζει:

«Μαύρο χρήμα, μεγάλες συναλλαγές, ξένη εργασία που χτίζει χωρίς να ακολουθεί τους σουηδικούς νόμους. (...) Αν αρχίσετε να σκάβετε, θα βρείτε απάτη για πολλά εκατομμύρια ».


Φοβάστε τα αντίποινα - γιατί έγραψες έτσι;

- Γιατί ήμουν τρομοκρατημένος. Η αλήθεια είναι ότι αρρώστησα. Αλλά ήρθε η ώρα τώρα. Αυτό πρέπει να συμβεί.

Η δημοτική πολιτικός Μαρία Κεχαγιά ήταν στο παρελθόν εκ των ηγετών της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Σήμερα θέλει να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. 


Μόλις μήνες νωρίτερα, τον Μάρτιο του 2021, ένας ιερέας και δύο ενορίτες μπήκαν σε αστυνομικό τμήμα στο Χίσινγκεν. Βρίσκονται εκεί για να αναφέρουν επίθεση στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησία στο Γκέτεμποργκ.

Δύο άντρες ντυμένοι στα μαύρα λέγεται ότι εμφανίστηκαν στην εκκλησία και έκαναν πολλές απαιτήσεις από τον ιερέα της εκκλησίας. Παραδώστε όλα τα κλειδιά και υπογράψτε αυτά τα χαρτιά. Σύμφωνα με μάρτυρες, οι άνδρες λαμβάνουν οδηγίες από κάποιον στο τηλέφωνο, τον οποίο αποκαλούν «επίσκοπο». Όταν ο τοπικός ιερέας δεν θέλει να συνεργαστεί, μάρτυρες περιγράφουν πώς ένας από τους άνδρες επιτίθεται στον ιερέα. Ακούγονται κραυγές και φωνές και η αστυνομία έχει ειδοποιηθεί.


Τι πραγματικά συμβαίνει στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία; Θα πρέπει να αποδειχθεί ότι υπάρχει μια κρυμμένη και περίπλοκη ιστορία κρυμμένη πίσω από τις κλειστές πόρτες της θρησκευτικής κοινότητας. Μια ιστορία όπου η δύναμη και το χρήμα οδηγούν. Και εκεί που επλήγησαν είναι μεγάλοι αριθμοί περήφανων και πιστών Ελλήνων -που έκαναν ό,τι τους είπε η εκκλησία και οι ιερείς- καθώς και Σουηδοί φορολογούμενοι που πλήρωναν μεγάλα ποσά εκατομμυρίων κορωνών κάθε χρόνο.

Οι καυγάδες και οι απειλητικές συναντήσεις στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία στο Γκέτεμποργκ θα αποδειχθούν αργότερα ένα μικρό μέρος - κάτι πολύ μεγαλύτερο. 


Σε αυτή την ανασκόπηση, περίπου 50 άτομα εντός της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η πλειονότητα των οποίων είναι σε ηγετικές θέσεις, θα κρούουν για πρώτη φορά τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τα χρήματα των φόρων, τον φόβο και τη θρησκευτική χειραγώγηση. Όπου οι συναγερμοί προέρχονται από εκκλησίες σε όλη τη Σουηδία: Στοκχόλμη, Γκέτεμποργκ, Μάλμε, Μπόρας, Γιόνκεπινγκ και Κάλμαρ.


Μια ιστορία με διασυνδέσεις με όσους βρίσκονται στην εξουσία και θρησκευτικούς ηγέτες σε διεθνές κορυφαίο επίπεδο, όπου οι πληροφοριοδότες δηλώνουν ότι φοβήθηκαν και απειλήθηκαν με σιωπή.


- Δεν ξέρεις σε τι μπαίνεις. Πας στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Όλη η Ελλάδα, λέει πηγή όταν τηλεφωνεί ο GP.


- Ξέρεις τι, νομίζω ότι έπρεπε να τηλεφωνήσεις. Ο Θεός έχει μια σκέψη για όλα, λέει ένας άλλος.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες της εκκλησίας υπάρχουν βαθιές συγκρούσεις - οι οποίες έχουν εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη Σουηδία. 


Από την πλευρά του GP, όλα ξεκινούν ακόμη και πριν από τον δραματικό εκκλησιαστικό καβγά στο Γκέτεμποργκ. Ο δημοσιογράφος του GP θέλει να εξετάσει πώς οι σουηδικές θρησκευτικές κοινότητες χρησιμοποιούν τις φορολογικές επιδοτήσεις που λαμβάνουν ετησίως από το σουηδικό κράτος.


Παραδοσιακά, η Εκκλησία της Σουηδίας έχει πολλά φορολογικά πλεονεκτήματα. Από το 1999, το κράτος έχει ως εκ τούτου αποζημιώσει άλλες θρησκευτικές κοινότητες με ειδική κρατική στήριξη που διανέμεται από τη Σουηδική Υπηρεσία για την Υποστήριξη των Θρησκευτικών Κοινοτήτων (SST), η οποία υπάγεται στο Υπουργείο Πολιτισμού. Συνολικά η κρατική επιχορήγηση ανέρχεται έως και 100 εκατ. ετησίως.


Όταν το Covid-19 παραλύει τον κόσμο το 2020 και επιβάλλει αυστηρούς περιορισμούς, σημαίνει επίσης ότι πολλές εκκλησίες θα αναγκαστούν να παραμείνουν κλειστές. Μερικοί άνθρωποι δυσκολεύονται ξαφνικά να συγκεντρώσουν δωρεές και συλλογές.


Ως εκ τούτου, το φθινόπωρο του 2020, η υπουργός Πολιτισμού Amanda Lind (βουλευτής) θα ανακοινώσει ότι οι θρησκευτικές κοινότητες θα λάβουν πρόσθετη στήριξη συνολικού ύψους 25 εκατομμυρίων.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η υπουργός Πολιτισμού Amanda Lind (βουλευτής) ανακοίνωσε ότι θα διανεμηθούν επιπλέον φορολογικές επιδοτήσεις σε θρησκευτικά δόγματα στη Σουηδία - μέσω της αρχής SST. 


- Οι θρησκευτικές κοινότητες ήταν εκεί στις πιο δύσκολες στιγμές, όταν οι άνθρωποι χρειάζονται την περισσότερη κοινότητα και ζεστασιά, λέει η Amanda Lind κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα Κυβερνητικά Γραφεία και συνεχίζει:


- Αυτά τα χρήματα θα διανεμηθούν σχετικά γρήγορα και μπορούν να είναι στις κοινότητες το αργότερο μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.


Κρατικές επιχορηγήσεις σε θρησκευτικές κοινότητες - τόσα πολλά διανέμονται


Μέσω της αρχής SST, το κράτος διανέμει ετησίως έως και 100 εκατομμύρια SEK σε σουηδικές ονομασίες - εξαιρουμένης της Εκκλησίας της Σουηδίας. Οι συνεισφορές δίνονται σε τρεις μορφές:


Οργανωτική επιχορήγηση: Διανέμεται ως γενική επιχορήγηση σε θρησκευτικές κοινότητες. Αποτελεί την πλειοψηφία της κρατικής επιχορήγησης.

Επιδότηση λειτουργίας: Παρέχεται για θεολογική εκπαίδευση και για ομολογίες που παρέχουν πνευματική φροντίδα στην υγειονομική περίθαλψη. Αποτελεί ένα μικρό μέρος της κρατικής επιχορήγησης.
 
Επιχορηγήσεις έργων: Μικρότερα ποσά που δίνονται σε μεμονωμένα έργα. Παρέχεται, μεταξύ άλλων, για την προσαρμογή των χώρων, την εκπαίδευση και τη μορφή υποτροφιών εγκατάστασης για νέες εκκλησίες.

Αυτό είναι το ποσό που έχει μοιράσει το κράτος:

2020: 102 εκατομμύρια

2019: 78 εκατομμύρια

2018: 89 εκατομμύρια

2017: 84 εκατομμύρια

Πηγή: SST

Πώς χρησιμοποιούνται λοιπόν τα χρήματα; Και πόσο καλά ελέγχει η κυβέρνηση τα εκατομμύρια που μοιράζει; Όταν ο GP ζητά να δει την αναφορά της αρμόδιας αρχής SST, και δίνει την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία και άλλους ως παραδείγματα - τελικά ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου πάει στραβά.

Το μήνυμα αποστέλλεται από έναν ανώτερο υπάλληλο του SST σε άλλον. Αλλά κατά λάθος αποστέλλεται και στον ρεπόρτερ του GP.

«Γεια σας, ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες, τώρα ενημερώθηκα. Δεν είναι εντελώς αδύνατο να κάνει κάτι για τους Έλληνες».

«Αλλά έχουμε ακολουθήσει τον κανονισμό και τις οδηγίες μας σε όλα τα βήματα, οπότε δεν ανησυχώ τόσο πολύ».
 
Περίπου 10 μισθωτοί εργάζονται στην αρχή SST στη Στοκχόλμη. Πολλοί έχουν υπόβαθρο σε θρησκευτικές κοινότητες. 

Όταν ο GP αρχίζει να διερευνά περαιτέρω το θέμα και ζητά την αλληλογραφία του SST με e-mail με τις ελληνικές εκκλησίες, αποδεικνύεται ότι έχουν ληφθεί συναγερμοί για παρατυπίες από την αρχή.

Μια μικρή ελληνορθόδοξη εκκλησία στο Borås μαρτυρεί ότι οι ειδικές φορολογικές επιχορηγήσεις, οι λεγόμενες επιχορηγήσεις εγκατάστασης περίπου 25.000 SEK η καθεμία, δεν έχουν φτάσει στην εκκλησία όπως θα έπρεπε - παρά το γεγονός ότι το SST πλήρωνε τις επιχορηγήσεις για αρκετά χρόνια. Αποδεικνύεται ότι τα χρήματα αντ' αυτού έχουν καταβληθεί στους ανώτατους ηγέτες της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Σουηδία και τη Σκανδιναβία -τον μητροπολίτη και Αρχιεπίσκοπο Κλεόπα Στρογγύλη- οι οποίοι δεν πέρασαν ούτε μια δεκάρα.

Η ενορία του Borås απευθύνει έκκληση στην αρχή να αρχίσει να εξετάζει τι συμβαίνει με τις φορολογικές επιδοτήσεις που δεν καταβάλλει ο επίσκοπος. Διότι εκτός από τις επιχορηγήσεις ίδρυσης 25.000 SEK που δεν φτάνουν, το κύριο σώμα της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Σουηδία λαμβάνει επίσης περίπου 1,5 εκατομμύριο κρατική στήριξη κάθε χρόνο, λεγόμενες οργανωτικές επιχορηγήσεις - χρήματα που επίσης δεν έλαβαν από η τοπική εκκλησία.
 
Το 2020, μια μικρή ενορία στο Borås επιλέγει να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην αρχή SST. 
 
Σύμφωνα με την ενορία, οι κρατικές επιδοτήσεις δεν φτάνουν - σε αντίθεση με όσα αναφέρει ο επίσκοπος στην αρχή SST. 

Σε επαναλαμβανόμενα email, η εκκλησία γράφει ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στον επίσκοπο - και τα συγκρίνει όλα με απάτη. Ταυτόχρονα, η ενορία του Borås πρέπει να αποδειχθεί μακριά από το να είναι μόνη. 

Το 2020, μια μικρή ενορία στο Borås επιλέγει να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην αρχή SST. 

Η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία στο Borås γράφει:


«Τα τελευταία έξι χρόνια που ο Επίσκοπος Κλεόπας βρίσκεται στη Στοκχόλμη, δεν λάβαμε καμία οικονομική βοήθεια ή άλλη υποστήριξη -αντίθετα- παρά όλες τις επιχορηγήσεις που λαμβάνει από εσάς και το κοινό, απαιτεί από εμάς οικονομική υποστήριξη με τη μορφή του επιδόματος ταξιδιού, των εξόδων στέγασης, των τελών από βαπτίσεις, κηδείες και γάμους καθώς και επιπλέον ενίσχυση με τη μορφή οικονομικής ενίσχυσης γενικότερα».
 
Το εκκλησίασμα γράφει ότι δεν έχουν εντελώς εμπιστοσύνη στον επίσκοπο, είναι παρόμοιο με αυτό που συμβαίνει στην απάτη και τελειώνει ένα από τα email με:

«Εμείς στο διοικητικό συμβούλιο εξετάζουμε σοβαρά το ενδεχόμενο να καταγγείλουμε τον Μητροπολίτη Κλεόπα στην αστυνομία».


Άλλη αλληλογραφία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αναφέρει ότι δύο ελληνικές εκκλησίες στο Kalmar και στο Jönköping έκρουσαν επίσης τον κώδωνα του κινδύνου για το ίδιο πράγμα - το 2017, το 2018 και το 2019, τα χρήματα των εκκλησιών πρέπει να είχαν πληρωθεί από την αρχή στον αρχιεπίσκοπο - ο οποίος δεν έστειλε δεκάρα επάνω.

Άτομα με διορατικότητα στις εκκλησίες θα πουν αργότερα στον GP ότι χρειαζόταν μεγάλο θάρρος για να τολμήσουν να επικρίνουν τον άγιο ηγέτη τους σε δημόσια μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς την αρχή.

Αυτό που θα συμβεί στη συνέχεια, ωστόσο, δεν είναι αυτό που περίμεναν οι εκκλησίες. Ο SST στέλνει τώρα ένα e-mail στον ίδιο τον επίσκοπο, ο οποίος απαντά και επιβεβαιώνει ότι κράτησε την υποτροφία ίδρυσης των εκκλησιών - συνολικά 190.000.
 
λογαριασμοί για τις τοπικές ενορίες - λογαριασμούς που μπορεί να έχει στη διάθεσή του ο ίδιος ο μητροπολίτης - κάτι που οι ενορίες αρνήθηκαν.

«Με πολλές εγκάρδιες ευχές για ευλογημένα Χριστούγεννα σε εσάς και τους υπαλλήλους σας, Μητροπολίτη Σουηδίας Κλεόπα», γράφει στο SST.

Ο ΣΣΤ απαντά και δίνει πλέον στον επίσκοπο την ευκαιρία να διορθώσει το λάθος του τα τελευταία χρόνια.


«Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι (...) οι επιχορηγήσεις για τις νεοϊδρυθείσες εκκλησίες πρέπει πάντα να διανέμονται απευθείας στις εν λόγω εκκλησίες», γράφει ο αναπληρωτής επικεφαλής της αρχής του SST και καταλήγει:

«Τις καλύτερες ευχές μας για τα Χριστούγεννα και το 2021».


Ωστόσο, η σύγκρουση πρέπει να αποδειχθεί ότι είναι πολύ περισσότερο από 190.000 SEK που δεν έχουν επιτευχθεί. Για την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, λαμβάνει εκατομμύρια σε οργανωτικές επιχορηγήσεις κάθε χρόνο.

Έτος 2020 παίρνει τη μητροπολιτική περιοχή, με την επιπλέον υποστήριξη κορωνοϊού, έως και 2,3 εκατομμύρια από το κράτος. Όταν ο GP ρωτά πώς και οι 47 επιλέξιμες για το κράτος θρησκευτικές ομολογίες αναφέρουν πώς χρησιμοποίησαν την οργανωτική συνεισφορά στο SST, αποδεικνύεται επίσης ότι οι λογαριασμοί της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας διαφέρουν σημαντικά από τις άλλες ομολογίες.

Εντός της Συριακής Ορθόδοξης Εκκλησίας, για παράδειγμα, αναφέρεται ακριβώς στο στέμμα πώς διανεμήθηκε η επιχορήγηση και στις 25 τοπικές εκκλησίες τους. Με παρόμοιο τρόπο αναφέρουν και άλλες ονομασίες - κορώνα για κορώνα, ενορία για ενορία. Ωστόσο, η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία ξεχωρίζει. Εδώ, αντίθετα, όλα αναφέρονται με ευρείς, σαρωτικούς όρους.
 
Σύμφωνα με τον μητροπολίτη Κλεόπα, 1.153.000 SEK θα πάνε στους «μισθούς / επιδόματα / φόρους / ασφάλειες των ιερέων σε όλη τη Σουηδία».

80.000 SEK λέγεται ότι πηγαίνουν στα έξοδα ταξιδίου των ιερέων και 185.000 SEK για την κάλυψη «συνολικών ασφαλιστηρίων συμβολαίων» τόσο για εκκλησιαστικά κτίρια που ανήκουν όσο και για χώρους που έχουν δανειστεί από την Εκκλησία της Σουηδίας σε ορισμένα μέρη.

Τι είναι αλήθεια λοιπόν; Και γιατί υπάρχουν συναγερμοί ότι τα χρήματα δεν έρχονται;


Η Εκκλησία μετατράπηκε σε αυτοκρατορία

Αποδεικνύεται ότι όλα ξεκίνησαν το 2014. Μέχρι τότε την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία διοικούσε ένας άλλος μητροπολίτης, ο Παύλος Μενεβίσογλου, γνωστός στους Έλληνες ως παιχνιδιάρης και προσγειωμένος άνθρωπος.Στη δεκαετία του 1960, πολλοί Έλληνες επέλεξαν να μετακομίσουν στη Σουηδία ως εργάτες μετανάστες. 

Ταυτόχρονα με την ανάπτυξη της ελληνικής κοινότητας στις σουηδικές πόλεις, οι εργαζόμενοι άρχισαν να συγκεντρώνονται για να οργανώσουν τοπικές εκκλησίες - όπου μπορούσαν να γιορτάζονται βαπτίσεις, γάμοι και ελληνικές γιορτές. Εικόνα: DEX

Στη δεκαετία του 1960, πολλοί Έλληνες επέλεξαν να μετακομίσουν στη Σουηδία ως εργάτες μετανάστες.


Το 1978 συμμετείχε στη διευθέτηση της πρώτης εκκλησίας των Ελλήνων στη Σουηδία - του Αγίου Γεωργίου στο Östermalm, η οποία έγινε και μητροπολιτικό γραφείο. Σε πόλεις γύρω από τη Σκανδιναβία, σκληρά εργαζόμενοι Έλληνες συγκέντρωσαν επίσης χρήματα για να χτίσουν τοπικές εκκλησίες.

Το αποτέλεσμα ήταν, μεταξύ άλλων, μια εκκλησία στο Γκέτεμποργκ, την οποία ένας ελληνικός σύλλογος αγόρασε το 1998 με χρήματα από την τσέπη του.

Όμως όλα αλλάζουν το 2014. Το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και παγκόσμιος ηγέτης Βαρτολομαίος Α', διορίζει τώρα ξαφνικά νέο μητροπολίτη. Ο Παύλος παίρνει στην άκρη και ένας άντρας
 
που έχει περάσει τα τελευταία 20 χρόνια στις ΗΠΑ, χωρίς καμία σχέση με τη Σουηδία, γίνεται ξαφνικά ο νέος επικεφαλής της Σκανδιναβίας - ο Κλεόπας Στρογγύλης.

Το 2014, το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως διορίζει νέο μητροπολίτη Σουηδίας και Σκανδιναβίας - τον Κλεόπα Στρογγύλη.

Αυτή είναι η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία

Η ελληνορθόδοξη μητροπολιτική επισκοπή Σουηδίας και Σκανδιναβίας ιδρύθηκε το 1969, αφού οι Έλληνες εργάτες μετανάστες άρχισαν να εγκαθίστανται στη Σουηδία.

Η Μητροπολιτική Μητρόπολη, το ανώτατο όργανο της εκκλησίας με έδρα τη Στοκχόλμη, εξυπηρετεί επί του παρόντος περίπου 30.000 μέλη στη Σουηδία, αλλά διοικεί επίσης ελληνορθόδοξες εκκλησίες στη Νορβηγία, τη Δανία, την Ισλανδία και τη Γροιλανδία, όπου υπάρχουν μερικές χιλιάδες μέλη σε κάθε χώρα.

Από τη δεκαετία του 1970, η μητροπολιτική επισκοπή της Σκανδιναβίας διοικείται από έναν αρχιεπίσκοπο, που ονομάζεται μητροπολίτης μεταξύ των Ελλήνων. Ο μητροπολίτης διορίζεται από το ανώτατο διεθνές όργανο της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Κωνσταντινούπολη - το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Το Πατριαρχείο ηγείται από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο Α', ο οποίος είναι ο πνευματικός παγκόσμιος ηγέτης της Ελληνικής και άλλων Ανατολικών Ορθοδόξων Εκκλησιών - με συνολικά 220 εκατομμύρια οπαδούς.

Ο σημερινός μητροπολίτης Σουηδίας και Σκανδιναβίας, Κλεόπας Στρογγύλης, ανέλαβε καθήκοντα το 2014. Τα τελευταία χρόνια, έχει συμμετάσχει επίσης στο ανώτατο συμβούλιο του Πατριάρχη, την «Ιερά Σύνοδο», και είναι επομένως ένας από τους ισχυρότερους ιερείς της Ορθόδοξης Εκκλησίας στον κόσμο .
 
Ως ένας από τους δώδεκα ιερείς της «Ιεράς Συνόδου», ο στενότερος σύμβουλος του παγκόσμιου ηγέτη Βαρτολομαίου, ο Στρογγύλης είναι τα τελευταία χρόνια ένας από τους πιο στενούς ανθρώπους του Πατριάρχη και επομένως ένας από τους ισχυρότερους ορθόδοξους ιερείς στον κόσμο.

Ο Στρογγύλης φτάνει μπροστά σε ένα μεγάλο κοινό στην εκκλησία στο Östermalm στη Στοκχόλμη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν χαρισματικό. Ένας άντρας με μεγαλειώδη εμφάνιση που του τραβάει το βλέμμα όταν μπαίνει στην αίθουσα της εκκλησίας.

- Είχε τον τρόπο να γοητεύει τους ανθρώπους. Πάνω από όλα, περιβαλλόταν από ανθρώπους που τον κοίταζαν ψηλά. Αν σε επέλεξαν, σε σήκωσε στους ουρανούς. Σε επαίνεσε μπροστά σε κόσμο. Πάντα επισήμανε πόσο εκλεκτός θα ένιωθε κάποιος που θα έπρεπε να υπηρετήσει έναν μητροπολίτη - και μέσω αυτού ο Θεός, λέει ένα άτομο που εργάστηκε πολύ κοντά στον μητροπολίτη.

- Έγινε επίσης πολύ ξεκάθαρο ότι ήθελε να συνδεθεί με ανθρώπους με εξουσία. Άνθρωποι με χρήματα και πολιτική επιρροή, λέει ένας άλλος.Το 2015, ο Κλεόπας Στρογγύλης προσκαλείται στο Κάστρο της Στοκχόλμης από τον βασιλιά Carl XVI Gustaf. 
 
Την ίδια στιγμή, ο νέος αρχηγός δεν φοβάται τα φώτα της δημοσιότητας. Ο Κλεόπας Στρογγύλης εμφανίζεται σε αρχεία τύπου και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανάμεσα σε πολιτικούς, πρεσβευτές και θρησκευτικούς ηγέτες. Είναι προσκεκλημένος από την Αρχιεπίσκοπο της Εκκλησίας της Σουηδίας Antje Jackelén. Το 2015, προσκαλείται στο διαμέρισμα της πριγκίπισσας Σίβυλλα στο Κάστρο της Στοκχόλμης, όπου φωτογραφίζεται μαζί με τον βασιλιά Carl XVI Gustaf, l.

άλλοι πρώην καλεσμένοι όπως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Ως ένας από τους πιο στενούς Πατριάρχες της Κωνσταντινούπολης, αρχίζει επίσης να εμφανίζεται με δικαιώματα στο Βέλγιο, τη Νορβηγία και υψηλόβαθμους πολιτικούς διεθνώς. Οι στενότεροι συνεργάτες του θα ακούσουν, μεταξύ άλλων, εάν ο επίσκοπος είχε συναντήσεις με τις υπηρεσίες πληροφοριών, τις ρωσικές αρχές και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.Το Άγιο Όρος στην Ελλάδα συγκεντρώνει κάθε χρόνο την ελίτ εξουσίας του Ανατολικού Ορθόδοξου Πατριαρχείου. Τακτικός επισκέπτης είναι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Η χερσόνησος είναι αποκλειστική για τους άνδρες. Ούτε γυναίκες ούτε θηλυκά ζώα μπορούν να πατήσουν στη γη του. 
 


Η Ρωσία είναι μια από τις χώρες που έχει κάνει σημαντικές επενδύσεις στο νησί. 
 
Το Άγιο Όρος στην Ελλάδα συγκεντρώνει κάθε χρόνο την ελίτ εξουσίας του Ανατολικού Ορθόδοξου Πατριαρχείου. Τακτικός επισκέπτης είναι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Αλλά και εδώ στη Σουηδία, ο μητροπολίτης Κλεόπας περιβάλλεται από ανθρώπους με επιρροή. Ένα από τα άτομα που επιλέγεται ξαφνικά από τον επίσκοπο για να υπηρετήσει στο διοικητικό συμβούλιο του μητροπολιτικού δικαστηρίου είναι η τοπικό προφίλ και πολιτικός του συμβουλίου Μαρία Κεχαγιά (S), επίσης προσωπική φίλη της Υπουργού Κοινωνικών Υποθέσεων Λένα Χάλενγκρεν.

Με τη βοήθεια του πολιτικού, τον οποίο ο επίσκοπος αντιμετωπίζει συχνά στα μέσα ενημέρωσης, θα σχηματίσει μόνο λίγους μήνες μετά την ένταξή του μια εντελώς νέα εκκλησία στο Kalmar, που θα ονομαστεί από τον ίδιο ως ο προστάτης Άγιος - η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία στο Kalmar «Απόστολος Κλεόπας ".

Το τοπικό προφίλ και πολιτικός Μαρία Κεχαγιά (S) στο Kalmar θα είναι σε περιβάλλοντα μέσων ενημέρωσης το πρώτο πρόσωπο για τη μητροπολιτική κρίση. Όταν το 2015 εγκαινιάζεται ένα ελληνικό μοναστήρι στην Νταλάρνα, η Μαρία Κεχαγιά είναι η εκπρόσωπος Τύπου του μητροπολίτη. 

Η ίδια και ο μητροπολίτης Κλεόπας Στρογγύλης εμφανίζονται τακτικά μαζί δημόσια. 
 
Μέσω της Μαρίας Κεχαγιά, η μητροπολιτική περιοχή έχει επίσης πρόσβαση σε πολιτικές συναντήσεις, χρυσά γκαλά και εγκαίνια, όπου μετακινούνται όσοι βρίσκονται στην εξουσία και υπουργοί. Φωτογραφία: Faksimil / Facebook Το τοπικό προφίλ και πολιτικός Μαρία Κεχαγιά (S) στο Kalmar θα είναι το πρώτο πρόσωπο για τη μητροπολιτική κρίση στο πλαίσιο των μέσων ενημέρωσης. Όταν το 2015 εγκαινιάζεται ένα ελληνικό μοναστήρι στην Νταλάρνα, η Μαρία Κεχαγιά είναι η εκπρόσωπος Τύπου του μητροπολίτη. 

Εκτός από τη Μαρία Κεχαγιά, μια ρωσόφωνη δικηγόρος από δικηγορικό γραφείο στη Στοκχόλμη προσκαλείται επίσης να συμμετάσχει στο διοικητικό συμβούλιο και γίνεται μέλος του στενού κύκλου του επισκόπου. Ο δικηγόρος παρευρίσκεται στις συνεδριάσεις του Μητροπολιτικού Συμβουλίου και θα γράψει πολλά από τα νομικά έγγραφα της Εκκλησίας.

- Ο δικηγόρος δεν ήταν ο τυπικός εκκλησιαζόμενος. Κέρδισε όμως την αυτοπεποίθηση να βοηθήσει τον Κλεόπα σε όλα. Έγινε το δεξί χέρι του Κλεόπα, λέει άνθρωπος με πολύ καλή διορατικότητα στον Γ.Π.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο GP, ο επίσκοπος προσπαθεί να συνδεθεί και με άλλους διάσημους Έλληνες της Σουηδίας – μεταξύ των οποίων η τραγουδίστρια Έλενα Παπαρίζου και η οικοδέσποινα Αλεξάνδρα Πασκαλίδου.

Αναλαμβάνει τον απόλυτο έλεγχο - την εκκλησία και τα χρήματα

Ως μητροπολίτης της Σκανδιναβίας, ο Κλεόπας Στρογγύλης λαμβάνει μια σειρά από προνόμια. Μεταξύ άλλων, μετακομίζει στην 120χρονη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Östermalm όπου εγγράφεται. Παίρνει επίσης να αναλάβει τις οικονομίες της εκκλησίας, πάνω από επτά εκατομμύρια κορώνες, που συγκεντρώθηκαν με τα χρόνια με δώρα και δωρεές. Αλλά πάνω από όλα, παίρνει ένα πράγμα - την εξουσία.
 
Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Östermalm στη Στοκχόλμη. 

Η ανασκόπηση του GP δείχνει ότι μόλις δύο εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως μητροπολίτης, την 1η Ιουλίου 2014, θα συντάξει ένα έγγραφο που θα δώσει τον τόνο για τα επόμενα χρόνια.

Στο εσωτερικό έγγραφο που περιήλθε στον Γ.Π., σφραγισμένο με τη σφραγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, γράφει ότι το εκκλησιαστικό συμβούλιο της Στοκχόλμης συνεδρίασε και ότι η ελληνορθόδοξη μητροπολιτική κρίση στη Σουηδία και τη Σκανδιναβία «θα πρέπει να εκπροσωπείται μόνο από τη νέα Μητροπολίτης Κλεόπας (...), ο οποίος μόνος θα έχει το δικαίωμα να υπογράφει το όνομα της ενορίας και να εκπροσωπεί την ενορία από κάθε άποψη».

Η απόφαση ισχύει άμεσα και επ' αόριστον. Τώρα μέσω του μητροπολίτη Κλεόπα πρέπει να ζητηθούν όλες οι φορολογικές επιδοτήσεις στις τοπικές εκκλησίες.

Το καταστατικό του μητροπολιτικού δικαστηρίου αναφέρει επίσης ότι είναι ο ίδιος ο Κλεόπας που πρέπει να διορίσει ποιος μπορεί να είναι μέλος των εκκλησιαστικών συμβουλίων των τοπικών εκκλησιών, δηλαδή διοικητικών συμβουλίων, ακόμη κι αν είναι νόμιμα εγγεγραμμένα ως ανεξάρτητοι σύλλογοι. Απαίτηση για τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, σύμφωνα με το καταστατικό, είναι να έχουν διακριθεί «από την ευσέβεια, τον χαρακτήρα τους και την αγάπη και στοργή τους για την εκκλησία».
 
Ταυτόχρονα, το Μητροπολιτικό Δικαστήριο απαγορεύει στις τοπικές εκκλησίες να κάνουν μεγάλες επιχειρήσεις χωρίς την έγκριση του Μητροπολίτη. Τα μέλη του ίδιου του συμβουλίου του μητροπολιτικού δικαστηρίου, το λεγόμενο μητροπολιτικό συμβούλιο όπου ο μητροπολίτης είναι πρόεδρος, έχουν ταυτόχρονα μόνο συμβουλευτική λειτουργία - οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται από τον ίδιο τον Κλεόπα.

- Εμείς που επιλέξαμε να είμαστε μέρος του μητροπολιτικού συμβουλίου και τα τοπικά εκκλησιαστικά συμβούλια το είδαμε φυσικά ως μεγάλη τιμή. Αλλά εκ των υστέρων, νιώθεις γαλανά μάτια, λέει ένα άτομο.

Μετά την ενσωμάτωση του ως μητροπολίτη, ο Κλεόπας Στρογγύλης αποκτά τον απόλυτο έλεγχο όλων των ελληνορθόδοξων εκκλησιών στη Σκανδιναβία. 

- Πολλοί από αυτούς που έβαλε στους πίνακές του ήταν απλοί άνθρωποι που δεν είχαν κάτσει ποτέ σε σύλλογο. Γονείς μικρών παιδιών, παλιοί Έλληνες εργάτες που ήρθαν εδώ τη δεκαετία του '60 και πέρασαν τέσσερα χρόνια στο δημοτικό. Άνθρωποι που είπαν ναι και ήταν πρόθυμοι να τον υπηρετήσουν στα τυφλά, λέει ένας άλλος που τώρα έχει αποχωρήσει από το διοικητικό συμβούλιο.

Αρκετές πηγές λένε στον GP πώς ο μητροπολίτης αντιμετωπίζεται ως βασιλικός. Ότι μπορεί να υποδεικνύει πράγματα που θέλει, ακόμη και ιδιωτικά υπάρχοντα στα σπίτια των ανθρώπων, και ότι ιδιώτες τα δωρίζουν στην υπόσχεση ότι θα ανταμειφθούν από τον Θεό.
 
- Έχτισε το βασίλειό του, όπου ήταν δικτάτορας. Μόνο τώρα γίνεται κατανοητό ότι ήθελε να περικυκλωθεί με μαριονέτες.


Επτά χρόνια μετά - φεύγει σε ένδειξη διαμαρτυρίας

Επτά χρόνια μετά την ανάληψη του μητροπολίτη, τον Μάιο του 2021, συναντάμε τον Λευτέρη Χαλκίδη στη βίλα του στο Μάλμε. Κάνει χειρονομίες με όλα του τα χέρια.

- Αποφάσισα να φύγω. Δεν μπορώ να σταθώ πίσω από αυτό που κάνει η εκκλησία. Αυτός ο μητροπολίτης δεν είναι ιερέας. Ειναι επιχειρηματιας. Ενδιαφέρεται μόνο για ένα πράγμα - χρήματα, χρήματα, χρήματα.

Ο Λευτέρης Χαλκίδης ζει στη Σουηδία 46 χρόνια. Ο πρώην οικονομολόγος και διευθυντής αεροπορικών εταιρειών αυτή τη στιγμή εργάζεται πολύ σκληρά για να πουλήσει ελληνικά προϊόντα υγείας, χυμούς και λάδια. Τον Ιούνιο του 2019, ο μητροπολίτης τον διόρισε μέλος του συμβουλίου της ενορίας του Μάλμε, όπου ήταν υπεύθυνος για την οικονομία.
 
- Εμείς που μεγαλώσαμε στην Ελλάδα το πήραμε με μητρικό γάλα. Στο σχολείο μάθαμε ότι τρία πράγματα πρέπει να σεβόμαστε. Οι τρεις αρχές της Ελλάδας: οικογένεια, θρησκεία και έθνος.

Μέσα στη βίλα μας δείχνει τη θρησκευτική του γωνιά. Σε έναν τοίχο κρέμονται ζωγραφισμένες στο χέρι εικόνες σε χρυσό. Ακριβώς από κάτω υπάρχουν κεριά, θυμίαμα και μπουκάλια με αγιασμό.

- Είμαι πολύ θρησκευόμενος. Αλλά αν μπορώ να κάνω κάτι, είναι οικονομικά. Και αυτό είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημά μας. Είμαστε πάνω από 3000 Έλληνες εδώ γύρω από το Μάλμε, αλλά δεν έχουμε καν δική μας εκκλησία. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αναπτυχθούμε.


Σύμφωνα με τον Λευτέρη Χαλκίδη, το μεγαλύτερο πρόβλημα της ενορίας του Μάλμε είναι η έλλειψη οικονομικής υποστήριξης - από τον επίσκοπο. 

Αισθάνεται ότι η ελληνορθόδοξη πίστη στη Σουηδία έχει αρχίσει να λειτουργεί περισσότερο ως εταιρεία παρά ως εκκλησία. 
 
Σε αντίθεση με τις υποσχέσεις του επισκόπου προς το κράτος, ο Χαλκίδης λέει ότι το Μάλμε δεν έχει πάρει δεκάρα. 

Σύμφωνα με τον Λευτέρη Χαλκίδη, το μεγαλύτερο πρόβλημα της ενορίας του Μάλμε είναι η έλλειψη οικονομικής υποστήριξης - από τον επίσκοπο. 

Ελλείψει της δικής της εκκλησίας, η ενορία μερικές φορές δανείζεται την εκκλησία της Αγίας Μαρίας στο Μάλμε από την Εκκλησία της Σουηδίας, για την οποία πληρώνουν μερικές χιλιάδες ως ενοίκιο. Καθώς η ενορία δεν έχει δικό της ιερέα, ο μητροπολίτης στέλνει μερικές φορές ιερέα από τη Στοκχόλμη, σε μεγαλύτερες εκδηλώσεις. Όλα όμως τα πληρώνει το ίδιο το εκκλησίασμα, από την τσέπη του, λέει ο Χαλκίδης.

- Δεν καταλαβαίνω τι δαπάνες αναφέρει στο κράτος. Εδώ στο Μάλμε δεν πληρώνουμε ασφάλεια. Το ενοίκιο για την αίθουσα της εκκλησίας, το οποίο δανειζόμαστε, καταβάλλεται από την ενορία μας απευθείας στην Εκκλησία της Σουηδίας. Και γίνεται με ιδιωτικά κεφάλαια, από εμάς στην εκκλησία και με χρήματα από δωρεές. Κάθε φορά που έρχεται ένας παπάς, ο Κλεόπας μας ζητά να πληρώσουμε τα έξοδα του ιερέα. Μερικές φορές έχει έρθει ένας ιερέας από το Borås - εργάζεται εντελώς αφιλοκερδώς. Δεν έχουμε πάρει δεκάρα από τον Κλεόπα.

Ο Λευτέρης Χαλκίδης δείχνει τον τραπεζικό λογαριασμό της εκκλησίας. Πραγματοποιείται κύλιση μήνα με τον μήνα, χρόνο με τον χρόνο. Ούτε δεκάρα δεν μπήκε στον λογαριασμό.

Αντίθετα, λέει ο Χαλκίδης, ο μητροπολίτης έχει αρχίσει να απαιτεί όλο και περισσότερα χρήματα από την ενορία και τον απλό κόσμο. Σε κηδείες, βαφτίσεις και γάμους, ο μητροπολίτης έχει θεσπίσει υποχρεωτική αμοιβή - 2.500 SEK πρέπει να δωρίζονται στον μητροπολίτη με κάθε ευκαιρία - εκτός από τα έξοδα για την κάλυψη των μετακινήσεων, της διατροφής και της διατροφής των ιερέων - με τη μορφή αφορολόγητου "δωρεά".
 

"Εύχομαι μόνο καλά σε όλους τους Έλληνες στο Μάλμε. Αλλά δεν μπορώ να συνεχίσω να στέκομαι πίσω από αυτό", λέει ο Λευτέρης Χαλκίδης. 

Όχι μόνο αυτό, ο Χαλκίδης πιστεύει ότι ο μητροπολίτης προσπάθησε να πείσει το εκκλησίασμα να στείλει όλες τις οικονομίες του στον μητροπολίτη. Μια απαίτηση που έχει κάνει σε περισσότερες εκκλησίες στη Σουηδία, θα πρέπει να αποδειχθεί.

Υψηλές πηγές σε αρκετά σημεία μαρτυρούν στον Γ.Π. ότι αυτός που έκανε το ίδιο πράγμα και εκεί. Μεταξύ των πρώτων που ακολούθησαν την εντολή του μητροπολίτη είναι ένα παλιό μοναστήρι στο Rättvik της Dalarna, το οποίο ήδη από το 2014 επιλέγει να παραδώσει ολόκληρο το κτήριο του και όλα τα τραπεζικά κεφάλαια που έχουν συγκεντρωθεί από το 1983, συνολικά 645.000 κορώνες.

Στο Μάλμε, ωστόσο, έχουν αρνηθεί. Ο Χαλκίδης έχει δει το καταστατικό που έχει διαμορφώσει το μητροπολιτικό δικαστήριο. Διότι ενώ ο Κλεόπας θέλει τον πλήρη έλεγχο των οικονομικών των ενοριών, λέει ότι ο μητροπολίτης «δεν αναλαμβάνει νομική ή οικονομική ευθύνη για οικονομικά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν για μια ενορία».
 

Το εσωτερικό καταστατικό του μητροπολιτικού δικαστηρίου ορίζει ότι ο μητροπολέχει την απόλυτη εξουσία στα οικονομικά και τις υποθέσεις των εκκλησιών. Ταυτόχρονα, δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη σε περιπτώσεις που οι εκκλησίες έχουν οικονομικά προβλήματα. 

- Γιατί να του δώσουμε όλα τα λεφτά, όταν δεν μας πληρώνει τίποτα; Παίρνει εκατομμύρια από το κράτος. Όμως δεν παίρνουμε δεκάρα. Κανείς δεν ξέρει τι κάνει με τα λεφτά λέει ο Λευτέρης Χαλκίδης.

Το να επικρίνει ανοιχτά τον μητροπολίτη είναι κάτι που σκεφτόταν εδώ και πολύ καιρό - η κριτική ενός από τους πιο ισχυρούς ορθόδοξους ιερείς του κόσμου θα μπορούσε να έχει συνέπειες.

- Έχω σκεφτεί και σκέφτηκα. Αλλά τελικά, δεν είναι ιερέας για τον οποίο πρέπει να λογοδοτήσω. Αυτός που θα με κρίνει είναι ο Θεός. Και θα κρίνει και τον μητροπολίτη, λέει ο Λευτέρης Χαλκίδης που λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του Γ.Π. γράφει την αποχαιρετιστήρια επιστολή του.
 


Πλέον ο Λευτέρης Χαλκίδης επέλεξε να αποχωρήσει από τη θέση του. 

Το άρθρο της εφημερίδας για αποστάτες διαγράφηκε

Θα πρέπει να αποδειχθεί ότι ο Χαλκίδης δεν απέχει πολύ από το να αποχωρεί από τη μητρόπολη.


Τον Μάρτιο του 2021, ένα ελληνικό διαδικτυακό περιοδικό που καλύπτει τις ορθόδοξες εκκλησίες στον κόσμο δημοσιεύει ένα άρθρο που αμφισβητεί τι συμβαίνει στη Σουηδία. Με τίτλο «Γιατί εκδιώκονται οι Έλληνες της Σουηδίας από την εκκλησία» η εφημερίδα γράφει για έναν ιερέα στο Γκέτεμποργκ που πρόσφατα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την εκκλησία. Η εφημερίδα δημοσιεύει επίσης μια λίστα με σχεδόν 20 άτομα που τα τελευταία χρόνια φέρεται να κατείχαν ηγετικές θέσεις στη μητροπολιτική περιοχή αλλά ξαφνικά αποχώρησαν ή αναγκάστηκαν να φύγουν.

Λίγες μέρες αργότερα, ολόκληρο το άρθρο διαγράφεται ξαφνικά και αντικαθίσταται με μια νέα επικεφαλίδα:


«Αποκατάσταση της αλήθειας για την εκκλησία στη Σουηδία - διορθωμένη έκδοση».
 


Την άνοιξη του 2021 δημοσιεύτηκε σε ελληνική εφημερίδα ένα επικριτικό άρθρο για τον επίσκοπο. Λίγες μέρες αργότερα, ολόκληρο το κείμενο διαγράφεται και αντικαθίσταται - με δήλωση του μητροπολίτη Κλεόπα Στρογγύλη. 

Ολόκληρο το άρθρο έχει πλέον αντικατασταθεί από μια απολογία της εφημερίδας και μια δήλωση του μητροπολίτη Κλεόπα που ισχυρίζεται ότι το άρθρο βασίστηκε σε ψέματα και ψευδείς κατηγορίες.

«Πρέπει να σας ενημερώσω ότι έχουν πολύ σοβαρές ποινικές και αστικές υποχρεώσεις από μέρους σας, γιατί είναι εντελώς αναληθή, συκοφαντικές και γνωρίζετε για την αναλήθεια τους», γράφει ο μητροπολίτης.

Ο κατάλογος των αποστατών διαγράφεται πλήρως.


Ιερέας του Γκέτεμποργκ: «Προσπάθησα να χτυπήσω τον κώδωνα του κινδύνου»

Μια σκιά στηρίζεται πάνω από τη δεύτερη μεγαλύτερη ελληνορθόδοξη εκκλησία της Σουηδίας - που στέκεται στη μέση μιας κατοικημένης περιοχής στο Kvillebäcken στο Hisingen στο Γκέτεμποργκ. Μια φορά κι έναν καιρό, οι περισσότεροι Έλληνες εργάτες πήγαιναν εδώ, εκείνοι που τη δεκαετία του '60 αναζητούσαν την ευτυχία στη Σουηδία και έπιασαν δουλειά σε εργοστάσια αυτοκινήτων και κλωστοϋφαντουργικών στη Δυτική Σουηδία. Οι Έλληνες του Γκέτεμποργκ, χωρισμένοι εκείνη την εποχή σε τρεις ελληνικούς συλλόγους, επέλεξαν να συγχωνευτούν και να αγοράσουν τους στρατώνες που αργότερα ξαναχτίστηκαν σε εκκλησία.
 


Μέχρι πριν από λίγους μήνες, ο Πέτρος Μόραλης ήταν ιερέας στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία στο Γκέτεμποργκ. 

Σήμερα, η εκκλησία δυσκολεύεται ακόμη και να πληρώσει λογαριασμούς. Τους τελευταίους μήνες έχουν σταλεί στην εκκλησία αρκετά γραμμάτια από είσπραξη οφειλών. Στο Facebook, η εκκλησία έχει κάνει έκκληση για χρήματα από το κοινό.

- Είναι δύσκολο να πάω εδώ. Πάνω απ' όλα να δεις την πίσω αυλή που έπαιζαν τα παιδιά, λέει ο Πέτρος Μόραλης που τα τελευταία χρόνια είναι παπάς στην εκκλησία.

- Ξέρω ότι υπάρχουν αυτοί που δεν με συμπαθούν. Για πολλά χρόνια έκανα ακριβώς όπως είπε ο μητροπολίτης. Αλλά εξακολουθώ να είμαι περήφανος για όσα κατάφερα τα χρόνια που ήμουν ιερέας εδώ.

Χρησιμοποιεί τη λέξη «πού». Διότι σήμερα ο Πέτρος Μόραλης δεν έχει πλέον καν πρόσβαση στις εγκαταστάσεις. Ένας από τους πολλούς απόκληρους στη λίστα των αποστατών - που προηγουμένως έκαναν ό,τι μπορούσαν για την εκκλησία.
 

Όταν ο παγκόσμιος ηγέτης της Ανατολικής Ορθόδοξης Βαρθολομαίος Α' επισκέπτεται τη Σουηδία, ο π. Πέτρος Μόραλης είναι ένας από τους πολλούς που κινούνται στο βάθος. 

Όταν τον Σεπτέμβριο του 2016 ο Πέτρος Μόραλης, που ζούσε τότε στην Ελλάδα, στάλθηκε ως ιερέας στο Γκέτεμποργκ από το πατριαρχείο και μετακόμισε εδώ με την οικογένειά του, το έργο ήταν να οικοδομηθεί ένα εκκλησίασμα υπό την ηγεσία του μητροπολίτη που πολλοί σταμάτησαν να επισκέπτονται. Πριν από το ταξίδι, ο μέντοράς του στην Ελλάδα, ένας υψηλόβαθμος επίσκοπος ονόματι πατήρ Εμανουήλ, είχε δώσει την ευλογία του στον Πέτρο.

- Στην αρχή η εκκλησία ήταν σχεδόν άδεια. Όταν έφτασα, μπορεί να έρχονταν τακτικά 20 ή 30. Αλλά σε λίγα χρόνια τα καταφέραμε, λέει.

Στις φωτογραφίες που έχουν δημοσιευτεί στη σελίδα της εκκλησίας στο Facebook τα τελευταία χρόνια, διακρίνονται εικόνες σε μια κατάμεστη αίθουσα της εκκλησίας. Παιδιά, γονείς και συνταξιούχοι με το χέρι του Πέτρου σηκωμένο μπροστά τους. Ως ένας από τους λίγους αμειβόμενους ιερείς, εργάστηκε στην εκκλησία με μηνιαίο μισθό 12.000 κορώνες.

Όμως, σύμφωνα με τον Μόραλη, όλα ανατρέπονται το 2020, όταν ο επίσκοπος και αυτός διαφωνούν για την απασχόλησή του. Ο μητροπολίτης θέλει να τερματίσει την απασχόλησή του, η οποία στη συνέχεια προσφέρεται να συνεχίσει
 
εργαστείτε δωρεάν. Οι Έλληνες που θέλουν να κρατήσουν τον Μόραλη συγκεντρώνουν 250 υπογραφές σε μια αίτηση για να προσπαθήσουν να πείσουν τον επίσκοπο να τον κρατήσουν.

Όλα κορυφώνονται την 1η Μαρτίου 2021, όταν οι Σουηδοί Έλληνες έρχονται με ένα τραγικό μήνυμα. Μέντορας του Πέτρου Μόραλη στο σπίτι στην Ελλάδα, ο διάσημος επίσκοποςn Εμανουήλ, πέθανε.

Σε δημόσια επιστολή του προς τους Έλληνες της Σουηδίας, ο μητροπολίτης Κλεόπας ανακοινώνει τώρα την τραγική είδηση, όπου γράφει επίσης ότι η τελευταία επιθυμία του Εμανουήλ πριν από το θάνατό του ήταν να επιστρέψει ο Πέτρος Μόραλης στην Ελλάδα και να συνεχίσει να υπηρετεί το Ορθόδοξο Πατριαρχείο εκεί.


«Δεν πίστευα στα μάτια μου» λέει ο Πέτρος Μόραλης 

Για πρώτη φορά ο Πέτρος Μώραλης βγαίνει πλέον και ασκεί ανοιχτά κριτική στον αρχηγό του. Αυτό με τη δημοσίευση μιας επιστολής, που εστάλη στον Πέτρο από τον Εμανουήλ, πριν από το θάνατό του. Στην επιστολή δίνει στον Πέτρο «κανονική απελευθέρωση», και το δικαίωμα στον Πέτρο να μείνει στη Σουηδία και στο Γκέτεμποργκ αν θέλει.

- Δεν πίστευα στα μάτια μου. Ότι μπορούσε να το πει ο μητροπολίτης σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό, την ίδια μέρα που εκοιμήθη ο π. Εμανουήλ. Να χρησιμοποιήσει τον θάνατό του, να προσπελάσει
 
μου. Για μένα είναι ασυγχώρητο, λέει ο Πέτρος Μόραλης, ο οποίος στη συνέχεια έλαβε υποστήριξη από πολλούς θυμωμένους Έλληνες.

Μια εβδομάδα αργότερα, ο μητροπολίτης στη Στοκχόλμη στέλνει δύο άνδρες στο Γκέτεμποργκ - κάτι που καταλήγει σε δραματικό καβγά. Δύο μαυροφορεμένοι αναγκάζουν τον Πέτρο Μόραλη να παραδώσει όλα τα κλειδιά πριν κληθεί η αστυνομία, ξεσπάσει φασαρία και γίνουν δύο αστυνομικές καταγγελίες.

Στις αστυνομικές αναφορές, που έλαβε ο Γ.Π. από την αστυνομία, φαίνεται ότι η αστυνομία έκλεισε τα πάντα λίγο αργότερα. Μετά από ανάκριση και με τα δύο μέρη, οι υποθέσεις κλείνουν κατ' αρχήν αμέσως.

Σύμφωνα με τον Μόραλη, σήμερα κοιτάζει πίσω τον χρόνο ως ιερέας. Κάποιοι είπαν ανοιχτά ότι τον αντιπαθούν – γιατί εργάστηκε για πολύ καιρό κοντά στον επίσκοπο Κλεόπα Στρογγύλη.

Κάποιοι αμφισβήτησαν ακόμη και τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τα χρήματα. Όταν ήρθε ο Πέτρος Μόραλης στην εκκλησία, υπήρχαν σχεδόν 300.000 κορώνες στα ταμεία της εκκλησίας. Σήμερα δεν έχει μείνει τίποτα.

- Όταν ήρθα εδώ από την Ελλάδα, έκανα ακριβώς όπως είπε ο μητροπολίτης. Του έφερα τα πάντα. Στη συνέχεια θα χρησιμοποιούσε αυτά τα χρήματα για να πληρώσει τον μισθό μου. Όποιος μπει στον λογαριασμό θα δει ότι λέω αλήθεια, λέει ο Πέτρος Μώραλης.
 

Ο Πέτρος Μόραλης είναι τώρα ένας από τους πολλούς - μεταξύ των εκκλησιών σε όλη τη Σουηδία - που αμφισβητούν την αναφορά του επισκόπου στο κράτος. Φωτογραφία: Sanna Tedeborg
 
Ο ενοριακός Παναγιώτης Στάμος είναι ένας από αυτούς που γίνονται μάρτυρες του καβγά στην εκκλησία - μεταξύ του ιερέα και των άλλων δύο ανδρών. 

«Όλα ήταν σαν θέατρο», λέει. 

Ο Πέτρος Μόραλης είναι τώρα ένας από τους πολλούς - μεταξύ των εκκλησιών σε όλη τη Σουηδία - που αμφισβητούν την αναφορά του επισκόπου στο κράτος. 

Όταν αργότερα είδε πώς ο μητροπολίτης ανέφερε πώς χρησιμοποιούσε τα ετήσια

κρατικές επιχορηγήσεις από τον κρατικό φορέα SST, ωστόσο, αντιδρά ο Μόραλης.


- Το 2018, ο επίσκοπος έγραψε στο SST ότι χρησιμοποίησε 144.000 από την κρατική επιδότηση για να πληρώσει «τον μισθό του ιερέα στο Γκέτεμποργκ». Αυτό είναι το ακριβές ποσό του μισθού μου. Αλλά ο μισθός μου δεν πληρώθηκε ποτέ με χρήματα φόρου - πληρώθηκε με τις οικονομίες της εκκλησίας μας, τις οποίες ζήτησε να του μεταφέρω. Αν τα χρήματά μας πλήρωναν τον μισθό μου - τι έκανε με τα χρήματα από το SST;
 
Ο Πέτρος Μόραλης αμφισβητεί και άλλους λογαριασμούς. Πάνω από όλα η ενημέρωση στο SST, όπου ο μητροπολίτης έχει αναφέρει υψηλά έξοδα για ασφάλιση, μετακίνηση και άλλα έξοδα.

- Είμαστε εμείς που έπρεπε να πληρώσουμε για τα πάντα! Ρεύμα, νερό, ασφάλιση, επισκευές. Πληρώσαμε όλα τα ταξίδια του μητροπολίτη. Και το κάναμε με χρήματα που δώρισε ο κόσμος. Δεν έχουμε πάρει δεκάρα από το SST ή τον μητροπολίτη Κλεόπα όλα αυτά τα χρόνια που είμαι εδώ. Και το Γκέτεμποργκ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ενορία στη Σουηδία. Μπορεί πράγματι ένας επίσκοπος να χρεώσει διπλά, τόσο από το κράτος όσο και από τον ελληνικό λαό; Τι γίνεται με τα χρήματα;

Οι ταξιδιωτικές αποδείξεις των εκκλησιών δείχνουν ότι οι ίδιοι και ιδιώτες πλήρωσαν για το ταξίδι του επισκόπου. Ακολουθούν παραδείγματα για το Malmö, το Jönköping και το Kalmar.

Υπάρχουν εκείνοι που νομίζουν ότι είσαι συνένοχος. Δεν διαμαρτυρηθήκατε μέχρι να χάσεις τη δουλειά σου. Γιατί να χτυπήσει ο κώδωνας του κινδύνου μόνο τώρα;

- Η απάντηση είναι απλή, ήταν το αφεντικό μου. Έχουμε μια ιεραρχία στην Εκκλησία που πρέπει να ακολουθούμε και να σεβόμαστε. Η εκκλησία μοιάζει λίγο με τον στρατό, ο παπάς είναι στρατιώτης και ο επίσκοπος είναι ο στρατηγός του. Είναι πολύ δύσκολο να επικρίνεις το αφεντικό σου, ειδικά όταν είσαι σε μια νέα χώρα και εντελώς μόνος.

SST: "Το σύστημα βασίζεται στην εμπιστοσύνη"

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πέτρος Μώραλης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι η αναφορά προς το κράτος είναι εσφαλμένη. Κατά τη διάρκεια της εργασίας αυτής της αναθεώρησης, αφού η SST αντιλήφθηκε ότι ο GP είχε αρχίσει να εξετάζει την εκκλησία, η SST στέλνει ξανά μια επιστολή σε όλες τις ενορίες ζητώντας περισσότερες μαρτυρίες από τις ενορίες σχετικά με τον τρόπο χρήσης της κρατικής επιχορήγησης. Αρκετοί, μεταξύ των οποίων και ο Πέτρος Μόραλης, κρούουν για άλλη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου.
 
«Όπως ανέφερα προηγουμένως», γράφει ένας ιερέας στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία στο Jönköping

SST και συνεχίζει:


«Τα κεφάλαια που έχουμε δικαίωμα να λάβουμε παραμένουν στον Μητροπολίτη Κλεόπα».


Η εκκλησία στο Borås και στο Kalmar ανήκει επίσης στο SST. Παρόλα αυτά, η SST επιλέγει να μην ερευνήσει περαιτέρω το θέμα.


Σύμφωνα με τον επίσκοπο, οι επιχορηγήσεις εκατομμυρίων δολαρίων πηγαίνουν από το staγια την υποστήριξη των τοπικών εκκλησιών. Την ίδια στιγμή, οι εκκλησίες σε όλη τη Σουηδία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι έχουν γονατίσει - και δεν παίρνουν δεκάρα. 

- Γενικά, δεν έχουμε τους πόρους που να μπορούμε να κάνουμε αυτού του είδους την αναθεώρηση σε λεπτομερές επίπεδο. Εάν έχουμε ενδείξεις ότι τα χρήματα δεν έχουν καταλήξει σωστά, τότε έχουμε την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε με τη θρησκευτική κοινότητα και να κάνουμε τυχαία δειγματοληψία, λέει ο επικεφαλής της αρχής του SST, Isak Reichel, όταν ο GP επικοινωνεί μαζί του.

- Το σύστημα που έχουμε βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην εμπιστοσύνη μεταξύ του κράτους και των θρησκευτικών κοινοτήτων. Αυτό που λένε οι κανόνες είναι ότι το δέκα τοις εκατό μπορεί να διατηρηθεί για την κεντρική διοίκηση και ότι το υπόλοιπο θα πρέπει  πηγαίνετε στις εκκλησίες. Αλλά είναι πολύ διαφορετικό πώς επιλέγετε να ερμηνεύσετε σε τι πρέπει να πάει αυτό το 90 τοις εκατό. Δεν είναι κάτι που θέλουμε να μπούμε και να ελέγξουμε, λέει.

Τώρα ανακοινώνει ότι το SST, μετά την έναρξη της αναθεώρησης του GP, επέλεξε να ζητήσει πίσω μέρη των επιχορηγήσεων ίδρυσης που δεν έστειλε ο επίσκοπος - συνολικά 190.000 κορώνες. Ωστόσο, τα ετήσια εκατομμύρια στη θρησκευτική κοινότητα, στην οποία οι τοπικές εκκλησίες λένε ότι δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν, συνεχίζουν να καταβάλλονται.

Παρά το γεγονός ότι το SST απαιτεί τακτικά έναν απολογισμό για το πώς χρησιμοποιούνται τα 100 εκατομμύρια φόρου από τις θρησκευτικές κοινότητες - λέει ότι ο λογαριασμός δεν χρειάζεται να είναι ακριβής σε λεπτομέρειες.

- Εάν μας πουν ότι μια δαπάνη δεν είναι σωστή, τι θα κάναμε με αυτές τις πληροφορίες; Δεν είναι να μην έχεις κόστος για άλλα πράγματα, λέει.

- Είναι ξεκάθαρο ότι θέλεις να είναι αλήθεια. Αλλά ως ατομική αρχή, δεν έχουμε την ευκαιρία να ελέγξουμε τα πάντα. Αν έχει γίνει έγκλημα, τότε είναι οι ενορίτες που πρέπει να καταγγείλουν.

Μέλος ΔΣ: «Προσπαθώ να εκφοβίσω στη σιωπή»

Τι συμβαίνει λοιπόν πίσω από τις πόρτες στη Στοκχόλμη - την έδρα της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας; Στο Östermalm στη Στοκχόλμη, ο GP συναντά το πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εκκλησίας, Χρήστο Τιμούδα

- είναι και αυτός στη διαγραμμένη λίστα των αποστατών.


- Δεν μπορώ να σταθώ πίσω από τον Κλεόπα. Η μεγαλύτερη κριτική μου είναι ότι δεν είναι διαφανής για την οικονομία, λέει ο Χρήστος Τιμούδας.
 
Νωρίτερα φέτος, ο Χρήστος έγραψε μια υποβολή επικρίνοντας την ανακαίνιση της εκκλησίας στη Στοκχόλμη, όπου πολλές πολύτιμες εικόνες εξαφανίστηκαν ξαφνικά από τους τοίχους της εκκλησίας, μια ανακαίνιση που αργότερα θα αποδειχθεί κεντρική στην κριτική του GP.


Ο Χρήστος Τιμούδας ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εκκλησίας. Σήμερα είναι ένας από τους σημαντικότερους επικριτές του επισκόπου. 

«Εάν λαμβάνετε χρήματα είσπραξης και εκατομμύρια επιχορηγήσεις από το κράτος, τότε πρέπει να είστε σε θέση να είστε διαφανείς απέναντι στα μέλη σας», λέει. 

Πρόσφατα ενημερώθηκε ότι ο επίσκοπος του έκανε μήνυση στο δικαστήριο. 
 
Ο Χρήστος Τιμούδας ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εκκλησίας. Σήμερα είναι ένας από τους επισκόπους κορυφαίοι κριτικοί. 

Αλλά η κριτική στον αρχιεπίσκοπο είχε το τίμημα. Ο Χρήστος Τιμούδας μήνυσε πρόσφατα στο Επαρχιακό Δικαστήριο του Södertörn. Ο επίσκοπος απαιτεί 50.000 αποζημίωση για τη δημόσια κριτική του Τιμούδα εναντίον του.

«Ο Μητροπολίτης Κλεόπας έχει παραβιαστεί σοβαρά από την προσωπική του ακεραιότητα», αναφέρεται σε επιστολή που απέστειλε ο δικηγόρος του επισκόπου. Ταυτόχρονα, ο Τιμούδας δεν είναι μόνος - στα αρχεία του δικαστηρίου, ο Γ. Π. βρίσκει ένα άλλο άτομο που ο ίδιος επίσκοπος έχει μηνύσει μόνο επειδή άσκησε κριτική και σήμανε συναγερμό για ύποπτες παρατυπίες.

- Έτσι το κάνει για να τρομάξει τους ανθρώπους στη σιωπή. Είναι ντροπή για μια εκκλησία, λέει ο Τιμούδας.

Ένα τσεκούρι και μια μυστηριώδης διάρρηξη

Ένας άλλος που συνάντησε από κοντά τον επίσκοπο είναι η 64χρονη καθαρίστρια Μαριάννα Ανδρικοπούλου, η οποία στο παρελθόν κατείχε ηγετική θέση στην ενορία της Στοκχόλμης. Άρχισε να ασχολείται την ίδια χρονιά που ο Κλεόπας έφτασε στη Σουηδία. Πρόσφατα έλαβε το μήνυμα, μέσω ενός από τους μητροπολίτες ιερείς, ότι δεν θα της επιτραπεί ποτέ να κοινωνήσει ξανά.

- Δεν μου έχουν πει καν τι με κατηγορούν. Δεν έλαβε προειδοποίηση. Το μόνο που έχω κάνει είναι να κάνω κριτική στον επίσκοπο στο Facebook, λέει η Μαριάννα Ανδρικοπούλου.

- Από την αρχή τον βοήθησα στην κουζίνα. Είχα πραγματικά τη δουλειά μου, αλλά ήμουν εκεί αρκετές μέρες την εβδομάδα. Βοηθούσε ανθρώπους που ήρθαν στην εκκλησία και χρειάζονταν βοήθεια. Βρασμένος
 
καφές κάθε μέρα, μαγειρεμένος, γύριζα τη μητρόπολη σε όλη τη Σουηδία με το αυτοκίνητό μου - στο Malmö, στο Gothenburg, στο Jönköping.

Πώς το πλήρωσες; Με τις επιδοτήσεις από το κράτος; Εκκλησιαστική αποταμίευση;


- Όχι, έπρεπε να πληρώσω τα πάντα μόνος μου. Όταν ξεκίνησα, είχαμε μηδέν δολάρια στα ταμεία της εκκλησίας. Αν κάναμε κάτι, θα έπρεπε είτε να ζητήσουμε βοήθεια από το κοινό είτε να πληρώσουμε από την τσέπη μας. Όσα χρήματα μαζέψαμε στη συλλογή, θα τα καταθέταμε αμέσως στον τραπεζικό λογαριασμό της εκκλησίας την ίδια μέρα. Αυτό ήταν εξαιρετικά σημαντικό, λέει η Μαριάννα.

Λέει ότι ένιωσε πολύ άσχημη μεταχείριση από τον επίσκοπο και αναφέρει πολλά παραδείγματα.

- Χρησιμοποίησε την πίστη μου και τη γενναιοδωρία μου. Στο τέλος, έφτασα. Μόλις είπα αντίο - τα παρατάω!


Ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων επικρίνει τον επίσκοπο - επειδή δεν έδωσε διορατικότητατα οικονομικά της εκκλησίας. 
 
Σήμερα λέει ότι ήταν πολλά που αντέδρασε σε όσα συνέβησαν στην εκκλησία όλα αυτά τα χρόνια - ειδικά χρήματα που δεν φαινόταν ότι υπήρχαν ποτέ - παρά τα εκατομμύρια περιουσιακά στοιχεία της εκκλησίας, τις ετήσιες συνεισφορές εκατομμυρίων και τις εκατοντάδες χιλιάδες κορώνες που συγκεντρώνονταν τακτικά στη συλλογή . Σύμφωνα με αυτήν, ο ιερέας ήταν πολύ μυστικοπαθής για το πού πήγαν τα χρήματα.

Το βράδυ της 14ης Απριλίου 2017, εν μέσω του εορτασμού του Πάσχα, όταν δεκάδες χιλιάδες κορώνες μπορούσαν να δωρίζονται καθημερινά στην εκκλησία από επισκέπτες, συνέβη κάτι ιδιαίτερα περίεργο.Σκάψτε την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία. Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμη 

- Εγώ και μερικές γυναίκες ήρθαμε στην εκκλησία το πρωί. Ήταν Μεγάλη Παρασκευή και μεγάλη φασαρία. Ο επίσκοπος μιλούσε στην αστυνομία. Προσπάθησα να ρωτήσω τι έγινε, αλλά μου είπε, φύγε από εδώ Μαριάννα, πρέπει να μιλήσω στην αστυνομία.

Από τις σημειώσεις της ίδιας της αστυνομίας από την ημέρα, τις οποίες βρίσκει ο GP στα παλιά αρχεία της αστυνομίας, φαίνεται ότι το πρωί της Παρασκευής καλούνται εκεί επειδή τα χρήματα της συλλογής της εκκλησίας έχουν κλαπεί κατά τη διάρκεια της νύχτας. Όταν άνοιξε η εκκλησία το πρωί, κάποιος πρέπει να ανακάλυψε ότι το κουτί συλλογής, όπου είχαν αποθηκευτεί δεκάδες χιλιάδες μετρητά, είχε σπάσει. Δίπλα είναι πεταμένο ένα τσεκούρι.

Η αστυνομία σημειώνει πάντως ότι μόνο το κουτί της συλλογής είναι σπασμένο, δεν φαίνονται σημάδια διάρρηξης στην εκκλησία.
 
Δίπλα στο σπασμένο κουτί συλλογής υπάρχει ένα τσεκούρι που έχει μείνει στο πάτωμα. Φωτογραφία: Η αστυνομία
 

Όταν η αστυνομία ερευνά την εκκλησία, βρίσκει ένα στρωμένο κρεβάτι επισκεπτών στημένο στην κουζίνα, ακριβώς δίπλα στο γραφείο του επισκόπου.
 


Η αστυνομική έρευνα αναφέρει ευθέως ότι υποπτεύονται διάρρηξη εμπιστευτικών πληροφοριών. Δίπλα στο σπασμένο κουτί συλλογής υπάρχει ένα τσεκούρι που έχει μείνει στο πάτωμα. 

Ο επίσκοπος είπε από την αστυνομία ότι ένας «ξένος» που «χρειαζόταν βοήθεια με τη στέγαση» αφέθηκε να κοιμηθεί στην εκκλησία κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά ότι ο άνδρας έχει φύγει τώρα.

Η αστυνομία έλαβε καταγγελία για τον άνδρα που φέρεται να πέρασε τη νύχτα - λέγεται ότι αυτοαποκαλούνταν "Δημήτριος", που περιγράφεται ως 45 ετών, 175 εκατοστά ύψος με λεπτή σωματική διάπλαση, μικρά μάτια, κοντά σκούρα μαλλιά και φορώντας μπλε τζιν, λεπτό μπλε σακάκι, γκρι αθλητικά παπούτσια και πράσινο φουλάρι.

Λαμβάνουν επίσης πληροφορίες ότι ο άνδρας πρέπει να είχε μια βαλίτσα μαζί του και ότι ζήτησε βοήθεια από την εκκλησία για να κλείσει αεροπορικό εισιτήριο για την Ελλάδα.
 
Όταν η αστυνομία τηλεφωνεί στην Arlanda, παίρνει επιβεβαίωση ότι κάποιος έχει κλείσει πτήση για Αθήνα με αυτό το όνομα, περιέργως, έως και τέσσερις παρόμοιες κρατήσεις με το ίδιο όνομα στην ίδια πτήση. Την ίδια στιγμή, ο άνδρας φαίνεται να μην υπάρχει όταν η αστυνομία ερευνά τα αρχεία του.

Για ασφάλεια, μια περίπολος πηγαίνει στην Αρλάντα για να φυλάξει το γκισέ check-in, αλλά ο μυστηριώδης άνδρας δεν εμφανίζεται ποτέ στην πτήση που είχε κλείσει. Αυτός και τα χρήματα έχουν εξαφανιστεί χωρίς ίχνος.

Την ίδια ώρα στην εκκλησία η Μαριάννα Ανδρικοπούλου προσπαθεί να πάρει απάντηση. Δεν ανακρίνεται ποτέ από την αστυνομία, αλλά μιλάει στα ελληνικά με άλλους.

- Για μένα ήταν απίστευτα περίεργο. Γιατί ξαφνικά ο επίσκοπος επέτρεπε σε έναν άγνωστο να μείνει χωρίς επίβλεψη μέσα στην εκκλησία κατά τη διάρκεια της νύχτας με όλα τα χρήματα; Ήταν τόσο διαφορετικό από αυτόν, που ήταν πάντα τόσο πολύ προσεκτικός. Το πιο περίεργο ήταν ότι ο μητροπολίτης δεν ήθελε να μιλήσει καθόλου για αυτό μετά. Αυτό ήταν εντελώς το καπάκι.
 

Πολύ περίεργη χαρακτηρίζεται από εργαζόμενους η διάρρηξη στην εκκλησία. 

Αρκετοί αναφέρουν ότι η εκκλησία δεν έχει μείνει ποτέ στο παρελθόν χωρίς επιτήρηση. 


Πολύ περίεργη χαρακτηρίζεται από εργαζόμενους η διάρρηξη στην εκκλησία. 

Λίγες εβδομάδες αργότερα, η αστυνομική έρευνα κλείνει. Η αστυνομία φαίνεται επίσης να πιστεύει ότι οι συνθήκες γύρω από τα κλεμμένα χρήματα είναι πολύ περίεργες. Στο μ.μ. αναφοράς σας, γράφετε ευθέως ότι υποπτεύεστε ένα έγκλημα από μυστικό πρόσωπο.

«Ένα ενδιαφέρον μέρος του όλου θέματος είναι ότι η συλλογή είναι αρκετά καλά εφοδιασμένη την εποχή του εγκλήματος, καθώς η εκκλησία τελούσε Λειτουργία κάθε μέρα της εβδομάδας όταν είναι η εβδομάδα του Πάσχα. Η συλλογή θα βγει νοκ άουτ μετά την έκθεση της Παρασκευής. Συμβαίνει επίσης να πρέπει να εγκαταστήσετε συναγερμούς και κάμερες παρακολούθησης από την.o.m. 1 Μαΐου, αλλά δεν υπήρχε συναγερμός ή κάμερα τη στιγμή του εγκλήματος».

«Τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν φαίνεται να προέρχονται από τα ντουλάπια καθαρισμού της εκκλησίας, έτσι βρήκαν εύκολα εργαλεία για να ανοίξουν το κουτί συλλογής. Η περίπολος παίρνει μια αίσθηση ότι όλοι
 
παράγοντες μαζί σημαίνουν ότι θα μπορούσατε να είχατε ενημερωθεί για τον κατάλληλο χρόνο, τόπο και προσέγγιση από κάποιον που γνωρίζει καλά την εκκλησία, διαβάστε «εσωτερικές πληροφορίες»», γράφει η αστυνομία.

Οι πλησιέστεροι υπάλληλοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

Όσο περισσότερο ο GP εξετάζει την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, τόσο περισσότερα άτομα θα βρίσκουμε που θέλουν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ύποπτες παρατυπίες. Εργαζόμενοι που δούλευαν πολύ κοντά στη μητροπολιτική περιοχή μαρτυρούν για άτομο με κρυφή πλευρά.
Περιγράφουν έναν ηγέτη με μεγάλη προσήλωση στα χρήματα. Ένας άνθρωπος που συγκαλεί συναντήσεις αστραπιαία και ζητά από τους ανθρώπους να υπογράψουν έγγραφα που δεν επιτρέπεται να διαβάσουν. Οι συνεδριάσεις πραγματοποιούνται μέσω τηλεφώνου και ο μητροπολίτης τηλεφωνεί τα βράδια, ακόμη και τα βράδια, και ενθαρρύνει τους ανθρώπους να γράφουν στο χαρτί. Δεν διανέμονται αντίγραφα των εγγράφων - τα περισσότερα φυλάσσονται από τον μητροπολίτη, σύμφωνα με ορισμένους υπαλλήλους που είχαν ηγετική θέση και άμεση γνώση του έργου του διοικητικού συμβουλίου του Μητροπολιτικού Συμβουλίου.

- Για να είμαι ειλικρινής, έγραψα σε τόσα πολλά χαρτιά που δεν είχα ιδέα τι σήμαιναν. Σπάνια μας δινόταν η ευκαιρία να διαβάσουμε τι αφορούσαν τα έγγραφα.
 
Ταυτόχρονα, μερικές φορές αστειευόταν για το πόσο αφελείς ήταν οι Σουηδοί, λέει ένας από τους πιο στενούς υπαλλήλους του μητροπολίτη.

- Κανείς δεν τόλμησε να πει. Είχε δει να τον χλευάζουν και να τον φωνάζουν μπροστά σε κόσμο. Και ήταν εκπρόσωπος του Θεού. Συνέτριψε τελείως τους ανθρώπους που τον αμφισβήτησαν.

Πολλοί μαρτυρούν, ανώνυμα και ανοιχτά, για έναν άνθρωπο που ουρλιάζει, δέχεται ξεσπάσματα και γελοιοποιεί ανοιχτά τους ανθρώπους της περιοχής του. Άνθρωποι που έχουν αφιερώσει χρόνια της ζωής τους στον επίσκοπο, οι περισσότεροι από αυτούς εντελώς αφιλοκερδώς, μαρτυρούν για ανθρώπους που έχουν δεχτεί εκφοβισμό, κοροϊδία και πέταγμα όταν αμφισβήτησαν πράγματα που δεν ήταν σωστά.

- Βοήθησα σε όλα. Όταν τελικά ρώτησα, έσκασε, λέει η Μαριάννα Ανδρικοπούλου.

Αρκετές ανεξάρτητες πηγές αναφέρουν πώς πρέπει να ένιωσαν φόβο όταν ο επίσκοπος αναφέρθηκε σε εδάφια της Αγίας Γραφής και τους πίεσε να του ομολογήσουν. Ένα άτομο δηλώνει ότι έπρεπε να πει ότι «το τεκμηριώνω για σένα στο αρχείο μου». Άλλοι λένε ότι τρομοκρατήθηκαν όταν ο επίσκοπος ανέλαβε τη θέση του στο Πατριαρχείο, τις επαφές του με τις ρωσικές αρχές, τις ξένες υπηρεσίες ασφαλείας και τον ρωσόφωνο δικηγόρο.

- Δεν μπορώ να το περιγράψω, δεν έχω ξανασυναντήσει τέτοιο άτομο.


Ταυτόχρονα, τρεις αρχικές πηγές, ανεξάρτητες η μία από την άλλη, μαρτυρούν για το πώς η εκκλησία πρέπει να εξαπάτησε σκόπιμα με αιτήσεις σε μια μεγάλη ένωση μελετών, με παραποιημένες λίστες συμμετεχόντων για δραστηριότητες που δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ.
 

Ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως θα επισκεφθεί την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στη Στοκχόλμη το 2019. 


Αμφισβητούν επίσης την αναφορά της ίδιας της εκκλησίας στο SST. Θεωρούν ότι κάποια από τα ποσά που αναφέρει ως έξοδα ο επίσκοπος δεν υπάρχουν.

- Τα οδοιπορικά του μετά βίας υπάρχουν, πληρώνει ιδιώτες. Και τα χρήματα που διεκδικεί πρέπει να πάνε για την ασφάλιση των εκκλησιών, ποτέ δεν κόστισαν τόσο πολύ, λέει πηγή.

Άλλη πηγή αναφέρει ότι συγκεκριμένη αναφερόμενη δαπάνη το 2018, όπου πρέπει να έχουν χρησιμοποιηθεί 180.000 από την κρατική επιχορήγηση, δεν υπάρχει καθόλου. Το ποσό πρέπει στην πραγματικότητα να ήταν μια προβλεπόμενη δωρεά που έλαβε η εκκλησία από έναν ξένο, αλλά την οποία η εκκλησία στην αναφορά της στο SST στη συνέχεια ανέφερε ως έξοδο.
 

Η αναφορά της εκκλησίας στο SST δεν είναι σωστή - σύμφωνα με το ίδιο το επιτελείο του επισκόπου. 

Την ίδια στιγμή, οι πηγές μαρτυρούν τεράστια ποσά μετρητών σε ruljang, όπου πολλά φαίνεται να χάνονται στον αέρα.

- Τα χρήματα εξαφανίζονται. Και η αναφορά στο κράτος χρησιμοποιείται ως εξώφυλλο.


Υπάρχουν πολλοί συναγερμοί σχετικά με την εξαφάνιση μόνο των χρημάτων. Τι γίνεται με τα χρήματα;


- Δεν μπορώ να το αποδείξω μόνος μου. Γιατί ο μόνος που έχει αντίγραφα από όλα είναι ο ίδιος ο μητροπολίτης. Δεν επιτρέπει σε κανέναν άλλο να δει. Αλλά όλο μου το σώμα ουρλιάζει ότι η εκκλησία εμπλέκεται σε απάτη και χορηγεί απάτη. Μόνο αυτό έχω να πω. Ακριβώς όπως το εξαπατούν σε σουηδικούς συλλόγους σπουδών, ένας πολύ στενός υπάλληλος λέει στον επίσκοπο και συνεχίζει:

- Μιλάμε για τόσα χρήματα και μετρητά που κυκλοφορούν, που κανείς δεν ξέρει πού καταλήγουν. Αλλά το μεγαλύτερο σκάνδαλο από όλα είναι ότι το κράτος δεν κάνει σκατά, παρόλο που οι Έλληνες σε όλη τη χώρα έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου. Προτρέπουν τους ανθρώπους να ρισκάρουν, να σηκωθούν ανοιχτά
 
και πείτε για παρατυπίες. Και μετά δεν κάνουν τίποτα. Ο ΣΣΤ και το Υπουργείο Πολιτισμού πρέπει πραγματικά να ντρέπονται!

Κλεόπας Στρογγύλης: «Δεν έχω τίποτα να πω»

Ο Γ.Π. εδώ και αρκετές εβδομάδες αναζητούσε τον Αρχιεπίσκοπο Κλεόπα Στρογγύλη. Την πρώτη φορά που επικοινωνούμε μαζί του τηλεφωνικά, παραπέμπει απευθείας στον νόμιμο εκπρόσωπο του -χωρίς να ρωτήσει περί τίνος πρόκειται η κριτική.

- Στείλε μου τις ερωτήσεις και θα περάσουμε από τον νόμιμο εκπρόσωπό μου, λέει.


Αφού στείλαμε τις ερωτήσεις μας για τις παρατυπίες για τις οποίες οι υπάλληλοί του κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τόσο σε αυτόν όσο και στον δικηγόρο του, ζητούν περισσότερες πληροφορίες από τον γενικό ιατρό. Στη συνέχεια και οι δύο σταματούν να απαντούν παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες να επικοινωνήσουν μαζί τους μέσω email και τηλεφώνου.

Ο ΓΓ αποφασίζει λοιπόν να αντιμετωπίσει τον Αρχιεπίσκοπο Κλεόπα Στρογγύλη. Μετά από μια λειτουργία στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, σε σχέση με μια κοινωνία, ο γενικός γιατρός πηγαίνει στον επίσκοπο

- η οποία και πάλι αρνείται να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση.


- Δεν έχω τίποτα να πω, μιλήστε με τον δικηγόρο μας. Εντάξει? λέει ο Κλεόπας Στρογγύλης. Δεν θα υπάρξει απάντηση από τον δικηγόρο.
Τα εικονίδια που λείπουν

Στην αναζήτηση μιας απάντησης, ο GP καταλήγει στο Kalmar. Εδώ, στην εκκλησία που φέρει το όνομά του - "Ο Απόστολος Κλεόπας" - ο μητροπολίτης πρέπει να είχε μια ασυνήθιστα μεγάλη επιρροή.

Και εδώ, ο GP προσεγγίζεται με πληροφορίες ότι τα χρήματα είσπραξης έχουν εξαφανιστεί. Περίπου εκατοντάδες χιλιάδες κορώνες που θα έπρεπε να είχαν δοθεί στην εκκλησία - αλλά κανείς δεν ξέρει πού κατέληξαν.
 
Το πλεονέκτημα εδώ είναι ότι η εκκλησία έχει λάβει επιχορήγηση ίδρυσης 30.000 SEK, και έτσι άφησε κάποια ίχνη με τη μορφή αναφοράς στο SST. Και εδώ δεν ευθύνονται όλοι για την οικονομία - αποδεικνύεται ότι είναι η σοσιαλδημοκρατική τοπική πολιτικός και σύμβουλος Μαρία Κεχαγιά.


Το Kalmar φιλοξενεί μία από τις τοπικές εκκλησίες της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. 

Το εκκλησίασμα πήρε το όνομα του ίδιου του επισκόπου - "Ο Απόστολος Κλεόπας" 

Το Kalmar φιλοξενεί μία από τις τοπικές εκκλησίες της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. 

Όταν η GP την αναζητά, θα πρέπει να αποδειχθεί ότι περίμενε φέτος κάποιον να επιθεωρήσει την εκκλησία, παρόλο που αρχικά φοβάται πολύ να μιλήσει με τον GP. Το 2019 η Μαρία Κεχαγιά εξαφανίστηκε ξαφνικά χωρίς ίχνος από την εκκλησία στην οποία στέκεται όλα αυτά τα χρόνια.

- Φοβόμουν τρομερά όλα αυτά τα χρόνια. Δεν σκοπεύω όμως να κρύψω τίποτα, λέει η Μαρία Κεχαγιά.

Περιγράφει έναν μητροπολίτη που, για αδιευκρίνιστους λόγους, την επέλεξε στον άμεσο κύκλο της - παρόλο που δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα θρησκευόμενη ή εξοικειωμένη με την εκκλησία στο παρελθόν.
 
- Στην αρχή, μου έκανε απίστευτη εντύπωση που αυτός, ο δούλος του Θεού, με διάλεξε από όλους. Έλεγε συχνά ότι θα ήμουν ευγνώμων να υπηρετήσω έναν μητροπολίτη. Και για μένα ήταν να κάνω καλό για τους Έλληνες της Σουηδίας.


Το τοπικό προφίλ και πολιτικός Μαρία Κεχαγιά ήταν για πολλά χρόνια το πρόσωπο του επισκόπου και της μητροπολιτικής επισκοπής στη Σκανδιναβία. 

Το 2019 εξαφανίστηκε ξαφνικά από τα φώτα της δημοσιότητας. Τώρα λέει για πρώτη φορά γιατί. 

Το τοπικό προφίλ και πολιτικός Μαρία Κεχαγιά ήταν για πολλά χρόνια το πρόσωπο του επισκόπου και της μητροπολιτικής επισκοπής στη Σκανδιναβία. 

- Για αρκετά χρόνια, βασικά έβαζα όλο τον χρόνο που είχα στην εκκλησία. Χορηγούσα τα πάντα, τον βοήθησα να ξεκινήσει την εκκλησία στο Kalmar, κανόνισε συναντήσεις μεταξύ του και των ανθρώπων του δικτύου μου. Ποτέ όμως δεν έμεινε ικανοποιημένος. Μπορούσε να περπατήσει στο σπίτι μας και να δείξει πράγματα που ήθελε.

«Είναι εδώ και τώρα που υπηρετείς τον Θεό, όχι αργότερα», μπορούσε να πει. Μου ζήτησε μάλιστα να δωρίσω τον ωραίο παλιό ξύλινο σκελετό μας που είχαμε στην κρεβατοκάμαρα. Ήταν τρομερό, αλλά αισθανθήκαμε υποχρεωμένοι να το χαρίσουμε κι εμείς, λέει η Μαρία Κεχαγιά που στην επιστολή προς την Kalla Fakta, όπου προσπάθησε να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ύποπτες παρατυπίες, έκανε μια σύγκριση με την αίρεση στο Knutby.

Ως γνωστή τοπική επιχειρηματίας, περιγράφει ένα κακό συναίσθημα που είχε σε σχέση με τις οικονομικές δραστηριότητες της εκκλησίας. Σύμφωνα με αυτήν, θα μπορούσε να κληθεί στη Στοκχόλμη
 
πολλές φορές την εβδομάδα χωρίς προειδοποίηση. Συχνά ήταν χαρτί που έπρεπε να υπογραφεί σε σύντομο χρονικό διάστημα - έγγραφα που ούτε ο επίσκοπος ούτε ο δικηγόρος του ήθελαν να διαβάσει, λέει.

- Παρακολούθησα στενά κάθε απόδειξη στην ενορία μας στο Καλμάρ. Αλλά παρόλο που κάθισα στο υψηλότερο διοικητικό συμβούλιο της Στοκχόλμης και μου ζητούσαν συχνά να υπογράψω χαρτιά, σπάνια κατάλαβα τι ήταν. Όταν αναρωτήθηκα για τι γράφαμε πραγματικά, ο δικηγόρος του μπορούσε να αναφωνήσει: «Δεν μας εμπιστεύεσαι ή;». Υπήρχε πάντα τόση σιωπή γύρω από τα χρήματα και τα μετρητά. Τελικά, απλώς ένιωσα, δεν μπορώ να συνεχίσω έτσι, αν δεν τα παρατήσω, θα καταλήξω στη φυλακή, λέει η Μαρία Κεχαγιά.

Αυτό το περιστατικό, μαζί με άλλες περιπτώσεις όπου με ταπείνωσε πραγματικά δημόσια, με έκανε να μην μπορώ να μείνω.

Η πτώση ήρθε μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2018. Ο Κλεόπας Στρογγύλης, ο οποίος λέγεται από πολλούς ότι καυχιόταν για τις συναντήσεις του με επιχειρηματίες και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, στη συνέχεια ζήτησε από τη Μαρία Κεχαγιά να τον φέρει σε επαφή με μια γνωστή - την υπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων Λένα Χάλενγκρεν (ΜΙΚΡΟ).

- Έκανα τα πάντα για να επινοήσω υπεκφυγές για να αποφύγω να τις εισάγω. Για μένα η Λένα είναι γνωστή. Για μένα ήταν πέρα ​​από όλα τα σύνορα. Αλλά τότε μια μέρα είχε στείλει ξαφνικά ένα email στην ίδια τη Λένα Χάλενγκρεν.

Στην επιστολή προς τα Κυβερνητικά Γραφεία, την οποία διάβασε ο Γ. Π., ο μητροπολίτης Κλεόπας χαιρετά τόσο τον εαυτό του όσο και τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίο Α'. Τιτλοφορεί τη Λένα Χάλενγκρεν με το «Σεβασμιότατε», τη συγχαίρει για τη νέα υπουργική θέση και σηκώνει τους «κοινούς φίλους». «.Η Μαρία Κεχαγιά και ο σύζυγός της. Στη συνέχεια ο Χάλενγκρεν προσκαλείται σε μια ιδιωτική συνάντηση με τον επίσκοπο.
 


Σε επιστολή της προς τη Λένα Χάλενγκρεν, στην οποία φέρει τον τίτλο «Σεβασμιότατε», ο Αρχιεπίσκοπος Κλεόπας προσπάθησε να έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον υπουργό. Στο email αναφέρεται στους «κοινούς φίλους» τους. Ο Χάλενγκρεν είχε προηγουμένως επισημανθεί ως φαβορί για να διαδεχθεί τον Στέφαν Λόφβεν στην πρωθυπουργία.

- Ήταν πολύ πάνω από το όριο για μένα. Αυτό το περιστατικό, μαζί με άλλες περιπτώσεις όπου με ταπείνωσε πραγματικά δημόσια, με έκανε να μην μπορώ να μείνω. ήμουν σε αναρρωτική άδεια και κλινήρης για αρκετούς μήνες. Δεν έχω νιώσει ποτέ τόσο άσχημα λέει η Μαρία Κεχαγιά.

Η εσωτερική έκθεση δεν συμφωνεί με αυτή του επισκόπου

Μαζί με τον GP, η Μαρία Κεχαγιά επιλέγει τώρα να παρακολουθήσει την εσωτερική χρηματοοικονομική λογιστική, τις εισπράξεις και τη λογιστική της ενορίας Kalmar που η Μαρία έχει αποθηκεύσει όλα αυτά τα χρόνια. Στη συνέχεια το συγκρίνουμε με αυτό που έστειλε το δόγμα στο SST, λογαριασμό για τον οποίο ήταν υπεύθυνος ο επίσκοπος.
 
Στο SST, ο επίσκοπος αναφέρει το 2017 ότι η ενορία στο Kalmar είχε δαπάνες λίγο πάνω από 29.500 SEK - σχεδόν όσες χορηγήθηκαν στην ενορία ως επιχορηγήσεις εγκατάστασης. Αλλά όταν η Μαρία Κεχαγιά συγκρίνεται με την εσωτερική έκθεση της εκκλησίας, βρίσκουμε αμέσως κάτι περίεργο. Τα στοιχεία στην αναφορά του επισκόπου στο SST διαφέρουν από τα στοιχεία της ενορίας.


Η Μαρία Κεχαγιά λέει ότι δεν έχει πρόβλημα να είναι διαφανής με την οικονομία, όταν την αναζητά ο Γ.Π. 

Μαζί εξετάζουμε την εσωτερική έκθεση της ενορίας Kalmar - και συγκρίνουμε με τον επίσκοπο που αναφέρεται στο κράτος. 
 
Ωστόσο, η εσωτερική έκθεση δείχνει χαμηλότερα νούμερα από αυτά που ανέφερε ο επίσκοπος στο κράτος. 

Η Μαρία Κεχαγιά λέει ότι δεν έχει πρόβλημα να είναι διαφανής με την οικονομία, όταν την αναζητά ο Γ.Π. 

Ενώ ο επίσκοπος ανέφερε στο κράτος ότι η ενορία Kalmar είχε 11.150 SEK σε έξοδα για "ιερατικά άμφια" και "κεριά", αναφέρεται στην εσωτερική έκθεση ότι χρησιμοποίησαν μόνο λίγο πάνω από 2.700 SEK από τα ταμεία της ενορίας Kalmar για αυτό. Ομολογουμένως, η ενορία είχε και άλλα έξοδα, όπως για περίπτερα, μια πρωτοχρονιάτικη πίτα, μια επίσκεψη στο Systembolaget και δύο αγορές στο Cervera. Μαζί, ωστόσο, τα έξοδα ανέρχονται σε λίγο πάνω από 13.000 SEK, πολύ πολύ από αυτά που ανέφερε ο επίσκοπος στο κράτος.

- Δεν καταλαβαίνω εκείνη τη δαπάνη των 10.000 που ανέφερε ως «διοικητικά έξοδα», δεν είχαμε τέτοια έξοδα, λέει η Μαρία Κεχαγιά.

Στο κάτω μέρος της εσωτερικής έκθεσης της ενορίας Kalmar, βρίσκουμε το πιο ενδιαφέρον. Μια τελική, ασυνήθιστα μεγάλη δαπάνη, η οποία φαίνεται να ήταν αυτή που στην πραγματικότητα αποτέλεσε την πλειοψηφία των δαπανών της Kalmar Church το 2017:

«Δώρο στο Metropolis - 24.000».


Τι είναι αυτό?


Η Μαρία Κεχαγιά σιωπά.


- Ξέρεις ότι αυτό είναι εξαιρετικά ευαίσθητο. Ειδικά για τους Έλληνες στο Καλμάρ. Διότι ο μητροπολίτης με διέταξε να σιωπήσω γι' αυτό, λέει.
 

Ήδη από το 2019, η Μαρία Κεχαγιά προσπάθησε να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στα ΜΜΕ για παρατυπίες και ύποπτα εγκλήματα εντός της εκκλησίας. 

- Το καλοκαίρι του 2017, ο επίσκοπος με διέταξε να ανέβω στο δωμάτιο όπου αποθηκεύουμε τη συλλογή στο Kalmar. Τα είχαμε όλα κλειδωμένα. Θα έπαιρνα όλα τα χρήματα της συλλογής, και χαρτονομίσματα και κέρματα. Μετά θα πήγαινα με όλα τα μετρητά στη Στοκχόλμη. Θυμάμαι ήμασταν στο γραφείο του. Εκεί του παρέδωσα όλα τα χρήματα. Για μένα δεν ήταν περίεργο, μου είχαν ζητήσει προηγουμένως να πάρω μετρητά στον Κλεόπα που έλαβε. Μερικές φορές ήταν στο γραφείο του δικηγόρου του. Αυτή τη φορά ισχυρίστηκε ότι τα χρήματα θα πήγαιναν για την αγορά εικόνων, δεν ήταν κάτι στο οποίο θα έπαιρνε μέρος η Kalmar. Δεν θα ξαναμιλούσα όμως για το περιστατικό, λέει η Μαρία Κεχαγιά.

Δείχνει μια χειρόγραφη απόδειξη που έλαβε για μέρος του ποσού. Έλαβε μόνο το υπόλοιπο μέρος των χρημάτων λίγους μήνες αργότερα. Ενάντια στη συμβουλή του Κλεόπα, ωστόσο, έγραψε ακόμη ότι 24.000 SEK είχαν δοθεί ως δώρο στον μητροπολίτη στην εσωτερική έκθεση της ενορίας.
 

Σύμφωνα με τη Μαρία Κεχαγιά, της ζητήθηκε να μεταφέρει κρυφά μεγάλα χρηματικά ποσά στον επίσκοπο -ο οποίος λέγεται ότι τα παρέλαβε στην εκκλησία και στο γραφείο του δικηγόρου της. 

Γιατί ο επίσκοπος παρέλειψε αυτό το στοιχείο στην έκθεσή του στο SST, και πώς εισέπραξε ακόμη δαπάνες σχεδόν ακριβώς 30.000 SEK στο Kalmar, δεν μπορεί να απαντήσει. Τι πραγματικά συνέβη με τα χρήματα, και αν όντως πήγαν σε εικονίδια στη Στοκχόλμη, ούτε εκείνη γνωρίζει. Μετά την ανακαίνιση στη Στοκχόλμη, πολλοί τοίχοι εκκλησιών έχουν αδειάσει από εικόνες.

Παράλληλα, λέει ότι δεν είναι η μοναδική φορά που ο επίσκοπος διέταξε να οδηγηθούν τα χρήματα της ενορίας στη Στοκχόλμη. Κάποια στιγμή, ο ίδιος πρέπει να έβαλε ένα μεγάλο ποσό μετρητών από τη συλλογή Kalmar στην τσέπη του σακακιού του, λέει.

Έτσι, τα περισσότερα από τα μετρητά της ενορίας Kalmar πήγαν απευθείας στον επίσκοπο, αλλά στο κράτος αναφέρει επίσης ότι έχετε έξοδα και χρησιμοποιείτε τα χρήματα εδώ;
 

- Ναι έτσι είναι.
 
- Για μένα, αυτό ήταν το μεγάλο μυστικό. Ότι τα λεφτά των Ελλήνων στο Καλμάρ στην πραγματικότητα ανεβαίνουν στον επίσκοπο. Φοβήθηκα τόσο πολύ να σου το πω αυτό. Οι Έλληνες όμως αξίζουν να μάθουν, λέει η Μαρία Κεχαγιά και συνεχίζει:

- Παλεύω ακόμα με τις ενοχές. Ο φόβος του Θεού. Για εκείνον. Αλλά η αλήθεια είναι πιο σημαντική. Το κράτος πρέπει να μπει και να εξετάσει την εκκλησία. Επειδή μιλάμε για δικά σας και δικά μου λεφτά. Χρήματα φόρου.

Μεταξύ των πηγών της δεκαετίας του '50 με τις οποίες μίλησε ο GP, άλλες λένε επίσης ότι είναι 
Είναι καιρός να παρέμβει το κράτος και να εξετάσει τα οικονομικά της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

- Μερικές φορές νιώθουμε ότι οι αρχές μας σκάνε επειδή είμαστε μετανάστες, λέει ένας από αυτούς και συνεχίζει:

- Είναι σαν να πιστεύει το κράτος: «Είναι ντροπή για τους Έλληνες, μάλλον δεν ξέρουν πώς να το κάνουν - καλύτερα να μην κοιτάξουμε πολύ προσεκτικά». Παρόλο που εμείς οι ίδιοι έχουμε προσπαθήσει να χτυπήσουμε τον κώδωνα του κινδύνου. Και μετά οι άνθρωποι αναρωτιούνται γιατί υπάρχει ρατσισμός. Ως Έλληνας, είμαι πραγματικά ευγνώμων στη Σουηδία. Αλλά μερικές φορές θέλετε απλώς να φωνάξετε: ηλίθιοι, αφελείς Σουηδοί.

Το ερώτημα παραμένει, ωστόσο - πού πάνε τα χρήματα;


Κριτική: Το δεξί χέρι του Πατριάρχη

Αυτό είναι μέρος ένα από τα τέσσερα στη σειρά του Πατριάρχη Δεξί Χέρι.

Αλλα μέρη:

Μέρος 2: Αγόρασε ένα μυστικό πολυτελές σπίτι - την ίδια στιγμή που εξαφανίστηκαν τα χρήματα (κυκλοφόρησε στις 14 Νοεμβρίου)
 

ΚΕΙΜΕΝΟ

Michael Verdicchio

michael.verdicchio@gp.se
 
ΕΙΚΟΝΕΣ

Sanna Tedeborg

sanna.tedeborg@gp.se


 

ΕΙΚΟΝΕΣ

Anna TärnhuvudΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΗΓΗ:

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη