pellain

Η Αρχή καλεί σε σύσκεψη κρίσης για την ύποπτη απάτη στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησία Σουηδίας


Παγκόσμια είδηση ​​έχουν γίνει οι αποκαλύψεις του Γ.Π. για παρατυπίες και συναγερμούς για ενασχόληση με τις κρατικές επιδοτήσεις στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία στη Σουηδία. 
Τώρα ο Οργανισμός Υποστήριξης των Θρησκευτικών Κοινοτήτων (SST) ζήτησε μια συνάντηση κρίσης για να συζητηθούν τα μέτρα.
- Είναι κατακριτέο, λέει η υπουργός Πολιτισμού Αμάντα Λιντ (βουλευτής) για την αποκάλυψη.
Στην επιθεώρηση του GP «Το δεξί χέρι του Πατριάρχη», περίπου 50 πηγές, εκ των οποίων η πλειοψηφία είναι κορυφαίοι υπάλληλοι, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για απάτες, διαφθορά και απάτες επιχορηγήσεων εντός της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Σουηδία. Οι υπάλληλοι καταθέτουν για χρήματα που εξαφανίστηκαν, δωροεπιταγές που έχουν πλαστογραφηθεί, οικολογικά εγκλήματα και υποψίες υπεξαίρεσης - την ίδια στιγμή που οι εκκλησιαστικοί ηγέτες στη Σκανδιναβία ανέβασαν τους μισθούς τους σε υψηλό επίπεδο, ανακαίνισαν μαύρο και αγόρασαν ένα πολυτελές σπίτι στο το αρχιπέλαγος της Στοκχόλμης.

Η θρησκευτική κοινότητα λαμβάνει εκατομμύρια κορώνες ετησίως σε κρατικές επιχορηγήσεις από το σουηδικό κράτος - μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού και της αρχής SST. Από τότε που ο γενικός γιατρός ξεκίνησε την αναθεώρηση, η ονομασία αναγκάστηκε τώρα να επιστρέψει 190.000 SEK από την κρατική επιδότηση - χρήματα που θα πήγαιναν στις τοπικές εκκλησίες, αλλά τα οποία ο γενικός ιατρός μπόρεσε να αποκαλύψει ότι κρατήθηκαν από τον αρχηγό της εκκλησίας κεντρικά.

Παραμένουν ερωτηματικά, ωστόσο, γύρω στο μεγαλύτερο μέρος της κρατικής επιχορήγησης - περίπου 2 εκατομμύρια SEK ετησίως - όπου οι τοπικές εκκλησίες μαρτυρούν ότι δεν έχει ληφθεί ούτε μία κορώνα εδώ και πολλά χρόνια, παρά το γεγονός ότι αυτό έχει αναφερθεί στο κράτος.

Η Αμάντα Λιντ για την αποκάλυψη: «Καταδίκη»

Μία από αυτές που τώρα αντιδρούν είναι η υπουργός Πολιτισμού Amanda Lind (βουλευτής).

«Αυτό που προκύπτει από την αναθεώρηση είναι καταδικαστέο αν ισχύει. Είναι βασικά μια σημαντική υποστήριξη για πολύτιμες δραστηριότητες. Εάν μια κοινωνία υπεξαιρεί χρήματα, δεν βλάπτεται μόνο η εμπιστοσύνη από τα δικά της μέλη, αλλά και από την κοινωνία γενικότερα», γράφει η Amanda Lind (βουλευτής) σε ένα email προς τον GP.

Σύμφωνα με αυτήν, η κυβέρνηση συζητά τώρα προτάσεις που θα διευκολύνουν την απόσυρση των κρατικών επιχορηγήσεων προς τις θρησκευτικές κοινότητες.

«Θα είναι πιο σαφές ποιες προϋποθέσεις τίθενται για τη λήψη κρατικών επιχορηγήσεων. Στο νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό για το 2022, που πρόκειται να εξεταστεί από το Riksdag, υπάρχουν επίσης προτάσεις για την ενίσχυση της ικανότητας της αρχής για παρακολούθηση και αναθεώρηση των κρατικών επιχορηγήσεων», γράφει στο email της προς τον GP.

SST: «Καταγγελία στην αστυνομία κάτι που συζητάμε»

Αργότερα μέσα στην ημέρα, ήρθε η είδηση ​​ότι η αρχή SST κάλεσε σε συνάντηση κρίσης, για να συζητηθεί λεπτομερώς τι προέκυψε για την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Πολλά από αυτά που προέκυψαν είναι καινούργια για εμάς. Ότι έπρεπε να έχετε εξαπατήσει με αναφορές, για παράδειγμα, και τους συναγερμούς ότι αυτά που μας έχει στείλει η εκκλησία δεν είναι αλήθεια. Θα έχουμε μια συνάντηση για να συζητήσουμε τι έχει προκύψει. Και αυτό θα περιλαμβάνει κάποιου είδους δράση. Αυτή η υπόθεση είναι πολύ σημαντική, λέει ο επικεφαλής της αρχής του SST, Isak Reichel.

Μέσω της αρχής SST, το κράτος πληρώνει περίπου 100 εκατομμύρια ετησίως σε διάφορες θρησκευτικές κοινότητες στη Σουηδία.  Φωτογραφία: Sanna Tedeborg
Μέσω της αρχής SST, το κράτος πληρώνει περίπου 100 εκατομμύρια ετησίως σε διάφορες θρησκευτικές κοινότητες στη Σουηδία. Φωτογραφία: Sanna Tedeborg

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν αποκλείεται η εμπλοκή της δικαστικής εξουσίας.

- Η αναφορά στην αστυνομία είναι κάτι που συζητάμε. Μπορεί επίσης να σημαίνει ότι φέρνουμε εξωτερικούς ελεγκτές που μπορούν να εξετάσουν την εκκλησία, όπως κάναμε στην περίπτωση μιας άλλης ονομασίας, λέει ο Isak Reichel.

Παράλληλα, η κριτική προκαλεί έντονα συναισθήματα σε όλο τον κόσμο. Εκτός από τα σουηδικά μέσα ενημέρωσης όπως τα Expressen, Barometern, Dagen και Kyrkans tidning, η κριτική έχει επίσης αποσπαστεί από τα μέσα ενημέρωσης και τους οργανισμούς στην Ελλάδα, τις ΗΠΑ, την Ελβετία και τη Νορβηγία.

Η ελληνική εφημερίδα Documento News γράφει ότι οι αποκαλύψεις στη Σουηδία βλάπτουν «την αξιοπιστία τόσο του ελληνικού λαού όσο και της Ορθόδοξης Εκκλησίας». Επίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, αρκετά sites που παρακολουθούν την Ελλάδα και την Ορθόδοξη Εκκλησία έχουν γράψει για τον επίσκοπο - ο οποίος έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για παρόμοιες οικονομικές παρατυπίες εκεί.

Το ελληνικό κόμμα ζητά έρευνα

Αντιδράσεις έρχονται και από πολιτικούς χώρους. Το ελληνικό κόμμα Σύριζα, που κατείχε την κυβερνητική εξουσία και τη θέση του πρωθυπουργού της Ελλάδας μεταξύ 2015 και 2019, γράφει σε δελτίο τύπου ότι το σκάνδαλο βλάπτει την εικόνα της Ελλάδας διεθνώς.

«Υποθέτουμε ότι το νομικό σύστημα θα χειριστεί την υπόθεση επειγόντως ώστε να αυξηθεί ξανά ο σεβασμός στις σχέσεις μεταξύ του σουηδικού κράτους και εκείνων που στο μέλλον θα εκπροσωπούν την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία», γράφει ο Σύριζα στη Σκανδιναβία και συνεχίζει:

«Απαιτούμε επίσης από το ελληνικό κράτος και τον πατριάρχη της Ορθόδοξης Εκκλησίας να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη που είναι τόσο κρίσιμη για εμάς τους ανθρώπους σε όλα τα πλαίσια».

Μητροπολιτική ετυμηγορία: «Συκοφαντικές δηλώσεις»

Ο Γ.Π. έχει ζητήσει από το ελληνορθόδοξο μητροπολιτικό δικαστήριο και τον Αρχιεπίσκοπο Κλεόπα Στρογγύλη, ο οποίος για αρκετές εβδομάδες αρνούνταν να απαντήσει σε ερωτήσεις. Σε γραπτή δήλωση που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Facebook, το μητροπολιτικό δικαστήριο γράφει ότι «αρνείται όλες τις κατηγορίες» που στρέφονται κατά της εκκλησίας. Πιστεύεται ότι η έκθεση «περιέχει συκοφαντικές δηλώσεις κατά του Μητροπολίτη Σουηδίας Κλεόπα του Χανς Έμινεν» και ότι οι κατηγορίες των εργαζομένων είναι «αναληθείς, παραποιημένες ή κατασκευασμένες». Γράφεται επίσης ότι σκοπεύει να απαντήσει «σύντομα» στην κριτική.

Σύμφωνα με πληροφορίες του GP, ο παγκόσμιος ηγέτης της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Πατριάρχης Βαρτολομαοΐς Α', ενημερώθηκε για την κριτική του επιτελείου προς τον αρχιεπίσκοπο.




πηγή : https://www.gp.se/nyheter/gp-granskar/myndigheten-kallar-till-krism%C3%B6te-om-misst%C3%A4nkta-fifflet-i-grekiska-kyrkan-f%C3%B6rkastligt-1.59823147?fbclid=IwAR3YG7BvMWr4h-NuqIvqyF2227z1S6T5BMIpob0qKyeJdPqcnsLPBwL1I00


Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη