Αποκόβεται η Τουρκία από την Ανατολική Μεσόγειο.
Oι πιέσεις που θα ασκήσει η Τουρκία σε αυτό το ενδεχόμενο είναι γνωστό πως θα είναι μεγάλες.
Ελλάδα και Κύπρος μπορούν να έχουν ενιαίο αμυντικό χώρο, όπως και ενωμένες ΑΟΖ (σ.σ. αν υπάρξει πολιτική βούληση για κάτι τέτοιο).
Αναφορικά με την ένωση ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ, οπου ρόλο κλειδί παίζει το σύμπλεγμα της Μεγίστης και ειδικά η Στρογγύλη, για την ώρα οι Αμερικανοί σε πρώτο χρόνο δεν έχουν πάρει την απόφαση να το επιτρέψουν.
Τι θα συμβεί σε κάποιο χρονικό διάστημα ο χρόνος θα δείξει.
Πάντως άνθρωπος που έχει γνώση των γεωπολιτικών εξελίξεων (σ.σ. θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του) τον οποίο ρωτήσαμε, είπε στο Sportime πως δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε αν σε λίγο καιρό δούμε τις… ΗΠΑ να πιέζουν την Ελλάδα για να ασκήσει το δικαίωμά της για τα 12 μίλια.
Επίσης, η ίδια πηγή τόνιζε στο Sportime πως δεν πρέπει να στεκόμαστε σε αυτά που βγαίνουν προς τα έξω αναφορικά με τις κινήσεις καλής θέλησης των ΗΠΑ προς την Τουρκία.
Οι ΗΠΑ έχουν εντάξει την Τουρκία στις χώρες που χρειάζονται για την αμυντική συνοχή του ΝΑΤΟ δεν είναι όμως ανάμεσα στις χώρες που εμπιστεύονται.
Ειδικά σε θέματα τεχνολογίας οι Αμερικανοί γνωρίζουν πως οι δίαυλοι επικοινωνίας Άγκυρας – Πεκίνου παραμένουν ανοιχτοί.
Στην παρούσα φάση οι ΗΠΑ δεν θα τραβήξουν το σχοινί στις σχέσεις τους με την Τουρκία, όμως με καθεστώς Ερντογάν δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε θεαματικές κινήσεις προσέγγισης.
Όμως, αναφορικά με τον ενιαίο αμυντικό χώρο, Κύπρος και Ελλάδα φαίνεται πως προχωρούν χωρίς την… βοήθεια των Αμερικάνων (σ.σ. σίγουρα όμως με την σύμφωνη γνώμη της Ουάσιγκτον).
Αν και η ελληνική και η κυπριακή ΑΟΖ δεν μπορούν να ενωθούν με τις παρούσες συνθήκες, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν Ελλάδα και Κύπρος να έχουν ενιαίο αμυντικό χώρο.
Δημοσίευση σχολίου