pellain

Άντε γειά μας - Τι συμβαίνει όταν πίνουμε αλκοόλ (Βίντεο)

 


Το αλκοόλ είναι κατασταλτικό, διουρητικό και απολυμαντικό. Αυτά γενικά δεν είναι ευχάριστα χαρακτηριστικά, αλλά οι άνθρωποι πίνουν αλκοόλ για χιλιάδες χρόνια - μερικά από τα πρώτα γραπτά κείμενα αναφέρουν ή περιέχουν συνταγές για μπύρα και θραύσματα αγγείων από την Κίνα δείχνουν ότι οι άνθρωποι μπορεί να έφτιαχναν αλκοόλ ήδη από το 7.000 π.Χ. .

Ποια είναι λοιπόν αυτή η ειδική χημική ουσία που μας άρεσε να πίνουμε τόσο καιρό;

Λοιπόν, υπάρχουν πολλά είδη αλκοολούχων ποτών – ανθρακούχα και πλατιά, ζεστά και κρύα, ζυμωμένα και αποσταγμένα – αλλά όλο το αλκοόλ που πίνουμε ως άνθρωποι βασίζεται στην αιθανόλη.



Η διαδικασία του τρόπου με τον οποίο η αιθανόλη περνά από το ποτήρι στον εγκέφαλό σας δεν είναι απλή. Και το πόσο γρήγορα φτάνει στον εγκέφαλό σας (και εάν διασπάται γρήγορα από το συκώτι σας ή όχι) εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, έναν από τους οποίους είναι πραγματικά πολύ εύκολο για εμάς να ελέγξουμε: αν έχουμε φάει ή όχι.

Ας ρίξουμε μια ματιά στο τι συμβαίνει μετά από αυτή την πρώτη γουλιά αλκοόλ.



Το όργανο που αναλαμβάνει το μεγαλύτερο βάρος επεξεργασίας της αιθανόλης στον οργανισμό μας είναι το συκώτι.

Το συκώτι είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά όργανά μας και εκτελεί εκατοντάδες λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της μετατροπής των θρεπτικών συστατικών στα τρόφιμα σε κάτι που μπορεί πραγματικά να χρησιμοποιήσει το σώμα μας.

Αλλά υπάρχει ένας λόγος που ζητάμε συγγνώμη από το συκώτι μας εάν έχουμε μια μεγάλη βραδιά: η άλλη δουλειά του ήπατος είναι να επεξεργάζεται τυχόν τοξικές ουσίες που προσλαμβάνουμε σε κάτι αβλαβές ή να τις απομακρύνει εντελώς από το σώμα. Κάτι που το καθιστά το τέλειο όργανο για την αντιμετώπιση της αιθανόλης.

Το μεγαλύτερο μέρος – περίπου το 90 με 98% – της αιθανόλης που καταναλώνουμε επεξεργάζεται στο συκώτι, με το υπόλοιπο να αφαιρείται είτε με τα ούρα, τον ιδρώτα ή όταν εκπνέουμε.

Το συκώτι επεξεργάζεται το αλκοόλ σε δύο διαφορετικά στάδια. Το πρώτο περιλαμβάνει ένα ένζυμο που ονομάζεται αφυδρογονάση αλκοόλης (ADH), το οποίο διασπά την αιθανόλη σε μια χημική ουσία που ονομάζεται ακεταλδεΰδη. Δυστυχώς, η ακεταλδεΰδη είναι στην πραγματικότητα μια τοξίνη, γι' αυτό υπάρχει ένα δεύτερο στάδιο στη διαδικασία.

Ένα άλλο ένζυμο - η αφυδρογονάση της αλδεΰδης (ALDH) - διασπά γρήγορα την ακεταλδεΰδη σε οξική, η οποία είναι αβλαβής. Στη συνέχεια είτε εκκρίνεται, είτε χρησιμοποιείται για την παραγωγή άλλων μορίων είτε διασπάται σε νερό και διοξείδιο του άνθρακα.

Και ενώ το συκώτι σας επεξεργάζεται σιγά σιγά την αιθανόλη στο σύστημά σας (όσο πιο γρήγορα μπορεί) που το υπόλοιπο φτάνει στον εγκέφαλό σας.



Ένας πολύπλοκος παράγοντας για τον προσδιορισμό του πόσο μεθυσμένοι είναι πιθανό να αισθανόμαστε μετά από μια συγκεκριμένη ποσότητα αλκοόλ είναι ότι διαφορετικοί άνθρωποι επεξεργάζονται το αλκοόλ με διαφορετικές ταχύτητες.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που επηρεάζουν το πόσο γρήγορα το σώμα επεξεργάζεται το αλκοόλ, συμπεριλαμβανομένου του βάρους, της σύστασης του σώματός σας και των ορμονών, του αριθμού των ποτών που έχετε πιει και του πόσο γρήγορα τα καταναλώσατε.

Αλλά χονδρικά, το συκώτι μπορεί να επεξεργαστεί αποτελεσματικά περίπου 1 τυπικό ποτό σε μια ώρα, να δώσει ή να πάρει. Οι γυναίκες και οι άνδρες επεξεργάζονται το αλκοόλ με διαφορετικές ταχύτητες, γι' αυτό και οι καμπάνιες για το αλκοόλ συχνά προτείνουν στις γυναίκες να καταναλώνουν λιγότερα ποτά την πρώτη ώρα από τους άνδρες.

Τα προβλήματα ξεκινούν όταν καταναλώνετε περισσότερο από ένα τυπικό ποτό ανά ώρα – κάτι που δεν είναι δύσκολο να το κάνετε, δεδομένου ότι ένα μέσο μπουκάλι μπύρας έχει 1,2 έως 1,4 τυπικά ποτά και ένα ποτήρι κρασί μεγέθους εστιατορίου είναι περίπου 1,5 τυπικά ποτά.

Αν και μπορεί να είναι δύσκολο να αντιστοιχίσετε ακριβώς πόσα ποτά ισοδυναμούν με το πόσο μέθη θα νιώσετε, η συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα σας (ή BAC) δίνει μια αρκετά καλή ένδειξη του τι θα αισθανθούν οι περισσότεροι άνθρωποι καθώς καταναλώνουν αυξανόμενες ποσότητες αλκοόλ.

Πώς μοιάζει στην πραγματικότητα;



Το αλκοόλ μας κάνει να νιώθουμε αυξανόμενη ευχαρίστηση και χαλάρωση καθώς πίνουμε περισσότερο, ενώ ταυτόχρονα εμποδίζει την ικανότητά μας να παίρνουμε αποφάσεις και ακόμη και να κινούμαστε ικανά, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες συνέπειες.

Η πραγματική συνιστώμενη πρόσληψη για ενήλικες είναι μόνο δύο τυπικά ποτά την ημέρα , που είναι λιγότερο από μια πίντα μπύρας. Ρεαλιστικά, πολλοί Αυστραλοί πίνουν συχνά περισσότερο από αυτό. Το σημαντικό λοιπόν είναι να γνωρίζετε τα όριά σας, να σχεδιάζετε πόσο σκοπεύετε να πιείτε, να φάτε ένα γεύμα πριν αρχίσετε να πίνετε και να πίνετε υπεύθυνα. Η συζήτηση

Emil Jeyaratnam , Data + Interactives Editor, The Conversation και Wes Mountain , Multimedia Editor, The Conversation  Αυτό το άρθρο αναδημοσιεύεται από το The Conversation με άδεια Creative Commons. Διαβάστε το αρχικό άρθρο .

πηγη: theepochtimes.com

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη