Η Greektown του Σικάγο, η περιοχή για φαγητό και νυχτερινή ζωή στο Near West Side της πόλης, είναι ο αδιαμφισβήτητος πολιτιστικός κόμβος για τον τρίτο μεγαλύτερο πληθυσμό Ελλήνων που ζουν στις ΗΠΑ.
Τα μπαρ και τα εστιατόρια του Greektown, που σερβίρουν μερικά από τα καλύτερα ελληνικά φαγητά στη χώρα, βρίσκονται περίπου μεταξύ των οδών Van Buren και Madison, κατά μήκος της οδού Halsted, δυτικά του Loop.
Υπολογίζεται ότι περίπου 150.000 άνθρωποι ελληνικής καταγωγής ζουν στην ευρύτερη περιοχή του Σικάγολαντ. Η γλώσσα ακούγεται ακόμα στη γειτονιά και η κοινότητα εμφανίζεται με πλήρη εθνοτική υπερηφάνεια κατά την ετήσια παρέλαση για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας , το φεστιβάλ «Taste of Greece » και τις ημέρες γύρω από το ελληνικό Πάσχα.
Το Εθνικό Ελληνικό Μουσείο , το φημισμένο κέντρο της ελληνοαμερικανικής ιστορίας, βρίσκεται επίσης στην περιοχή.

Ο Κωνσταντίνος Κουτσόγιωργας, ιδιοκτήτης του εστιατορίου « Ελληνικά Νησιά », που άνοιξε το 1971, λέει ότι το Greektown γίνεται η νέα «καυτή γειτονιά» του Σικάγο.
«Ξεκινήσαμε σε ένα μικρό μέρος όπου είχαμε περίπου τριάντα πιστούς πελάτες την ημέρα. Σταδιακά μεγαλώσαμε, μετακομίσαμε σε μεγαλύτερο μέρος και τώρα εξυπηρετούμε περίπου 1.000 πελάτες κάθε μέρα», λέει με δικαιολογημένη περηφάνια ο Κουτσόγιωργας.
Από το Greektown του Σικάγο στην Ελλάδα
«Το σώμα μου είναι εδώ στο Σικάγο, αλλά από την ψυχή μου, το μυαλό μου είναι στην Ελλάδα», είπε σε συνέντευξή του στο Greek Reporter .
Οι πρώτοι Έλληνες στο Σικάγο έφτασαν ως καπετάνιοι πλοίων τη δεκαετία του 1840. Αφού αποφάσισαν να εγκατασταθούν στη στεριά, άρχισαν να εργάζονται ως μικροπωλητές τροφίμων και, από μια φυσική εξέλιξη, σύντομα έγιναν ιδιοκτήτες εστιατορίων.
Γύρω στις αρχές του αιώνα, ο ελληνικός πληθυσμός συγκεντρώθηκε γύρω από τις περιοχές Harrison, Blue Island και Halsted, αρχικά γνωστές ως Deltaîbut, που αργότερα μετονομάστηκε σε «Greektown». Τότε ήταν όπου ζούσε ολόκληρη η ελληνική κοινότητα, όπου έδρευαν οι γιατροί, οι δικηγόροι και οι έμποροί της.
Κατά τη δεκαετία του 1960, η Greektown εκτοπίστηκε από τον αυτοκινητόδρομο Eisenhower Expressway και το Πανεπιστήμιο του Illinois στο Σικάγο, αναγκάζοντας τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις να μετακινηθούν βόρεια μερικά τετράγωνα. Οι περισσότεροι Έλληνες εκείνη την εποχή ανέβαιναν επίσης στη μεσαία τάξη και μετακόμισαν στα προάστια. Αλλά οι επιχειρήσεις τους, ειδικά στη βιομηχανία τροφίμων, παρέμειναν ριζωμένες στο Greektown.
«Οι Έλληνες δεύτερης και τρίτης γενιάς του Σικάγο έχουν εξαπλωθεί έξω από την πόλη», λέει η Μαρία Μελίδη, ιδιοκτήτρια του «Artopolis», ενός ελληνικού delicatessen που άνοιξε το έτος 2000.
Το ελληνικό βασικό φαγητό, ο γύρος, καθώς και το σαγανάκι (τηγανητό τυρί, με στυλ φλαμπέ στο τραπέζι) εισήχθησαν για πρώτη φορά στις ΗΠΑ στην Greektown του Σικάγο το 1968. Τα περισσότερα εστιατόρια και επιχειρήσεις που λειτουργούν τώρα εκεί άνοιξαν από το 1970 έως 1990, και το καλοκαιρινό φεστιβάλ «Taste of Greece» έγινε παράδοση.
Ο Τζον Θεοχάρης, ιδιοκτήτης του μπαρ που ονομάζεται «9 Μούσες», λέει ότι η επιχείρησή του «έχει γίνει θεσμός στο Σικάγο. Είναι ένα μέρος όπου ήρθαν πολλές γενιές Ελλήνων, γνωρίστηκαν, παντρεύτηκαν».
Ο γιος του, Στάθης Θεοχάρης, μπάρμαν, «κουβαλάει την κληρονομιά του Greektown», λέει ο πατέρας του, ο οποίος προσθέτει ότι η νεότερη γενιά των Ελλήνων στρέφεται για άλλη μια φορά προς τον ελληνικό πολιτισμό της.
«Θέλουν να στηρίξουν τις ελληνικές επιχειρήσεις. Έρχονται, χορεύουν παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς όπως ο Καλαματιανός, χορεύουν στα μπαρ. Σιγά σιγά στρέφονται προς την ελληνική κουλτούρα», εξηγεί.
«Οι ρίζες τους είναι εδώ. Γνωρίζοντας ότι έχουν ένα μέρος όπου δεν είσαι εντελώς αμερικανοποιημένος, το Ground Zero είναι εδώ», προσθέτει ο Θεοχάρης.
Δημοσίευση σχολίου