pellain

Δήμος Κυριλίδης:Eυάλωτη η Ελλάδα στις διακυμάνσεις των τιμών ενέργειας.



Η ενεργειακή κρίση επηρεάζεται κατά πολύ  από τον πόλεμο που γίνεται, όμως η απότομη άνοδος των τιμών του αερίου άρχισε πολύ πριν από αυτόν και  η ενεργειακή κρίση θα συνεχιστεί για αρκετό χρόνο μετά την λήξη του πολέμου.
 Η ενεργειακή μετάβαση επισπεύδεται με βίαους ρυθμούς στην χώρα μας,η ζήτηση του αερίου μετά την πανδημία σε συνδυασμό με κερδοσκοπικά παιχνίδια οδηγεί σε υψηλές τιμές αερίου μακροχρόνια. Η έξοδος από τις παραδοσιακές μορφές ενέργειας οδηγούν σε μείωση της χρήσης τους αλλά χωρίς να υπάρχει άμεσα  ενεργειακή αποτελεσματικότητα. 
Ενώ η χώρα μας αντιμετωπίζει άμεσα προβλήματα από την  ενεργειακή εξαρτησή της απέναντι στις διακυμάνσεις των τιμών ενέργειας, προσπαθεί αντί να προβεί άμεσα σε εκμετάλλευση των δικών της πόρων, ψάχνει τρόπους αποθήκευσης ενέργειας μέσα από τις ΑΠΕ. Κάτι που θα έπρεπε να γίνεται παράλληλα και όχι μεμονωμένα. Την ίδια στιγμή οι προτάσεις που υπάρχουν σχετικά με την οικονομική πτυχή της δημιουργίας των ΑΠΕ αντικατοπτρίζονται από τα πακέτα ΕΣΠΑ , ξεχνώντας κάποιοι πως αυτά τα χρήματα από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ θα μπορούσαν να επενδυθούν σε άλλους τομείς. Και όχι σε τομείς για τους οποίους δεν έχουμε ακόμη θεμέλια. 
Στην Πλατφόρμα DIEM παρατηρούμε ενδεικτικά ότι το φυσικό αέριο συμμετέχει με ποσοστό 49.3%, η αιολική παραγωγή κατά 20.4%, ο λιγνίτης κατά 11.6%, τα υδροηλεκτρικά κατά 9% και τα φωτοβολταικά κατά 8.5%. Η συμμετοχή του φυσικού αερίου στην Ελλάδα είναι υψηλότερη από όλες τις χώρες, σταθερά πάνω από 30% τον τελευταίο χρόνο, ενώ φτάνει κοντά στο 50% τους φθινοπωρινούς μήνες, όπως και τον τρέχοντα μήνα. Δεύτερη με επίσης υψηλά ποσοστά συμμετοχής είναι η Ιταλία, ενώ ακολουθούν χαμηλότερα η Ουγγαρία και αρκετά χαμηλότερα η Γερμανία και η Βουλγαρία. 
Είναι φυσικό λοιπόν οι όποιες μεταβολές των τιμών του φυσικού αερίου να επιβαρύνουν και τις τιμές ηλεκτρισμού.

 

Δήμος Κυριλίδης- Υποψήφιος Βουλευτής Πέλλας

Μηχανικός Περιβάλλοντος και Γεωτεχνολογίας

ΕΛΛΗΝΕΣ- Ηλίας Κασιδιάρης

 

) 6987033563-* dimoskyrilidis@gmail.com


Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη