pellain

BBC: Αποζημίωση 120.000 λιρών για θάνατο από το εμβόλιο της AstraZeneca


Δημοσίευμα του BBC αναφέρει ότι βρετανικό δικαστήριο επιδίκασε αποζημίωση 120.000 λιρών (περίπου 140.000 ευρώ) σε μια γυναίκα, η οποία έχασε τον αρραβωνιαστικό της, μόλις οκτώ ημέρες μετά τον εμβολιασμό του με AstraZeneca.

Συγκεκριμένα, ο 48χρονος τραγουδιστής της ροκ Ζίον, από το Alston της Cumbria, έχασε τη ζωή του τον Μάιο του 2021 κι η Βίκυ Σπιτ κέρδισε τη μέγιστη αποζημίωση των 120.000 λιρών. Ωστόσο, η ίδια ανέφερε ότι το ποσό δεν την ικανοποιεί, αφού από τον θάνατο του συζύγου της και έπειτα, είδε τα χρέη της να εκτινάσσονται και πως η αποζημίωση που θα έπρεπε να της δοθεί, θα ήταν τουλάχιστον 180.000 λίρες.

Η κ. Σπίτ κάλεσε το ασθενοφόρο έπειτα από έντονους πονοκεφάλους που είχε ο Ζίον επί δύο ημέρες μετά τον εμβολιασμό του και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου κατέληξε έπειτα από έξι ημέρες. 

Το πιστοποιητικό θανάτου του επιβεβαίωσε ότι πέθανε λόγω επιπλοκών από το εμβόλιο. Ωστόσο, χρειάστηκε ένας χρόνος και συγκεκριμένα μέχρι τις 17 Ιουνίου ώστε η Αρχή Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του NHS και οι διαχειριστές του συστήματος αποζημίωσης με έδρα το Νιούκαστλ, για να δώσουν τη σχετική αποζημίωση.

Η κ. Σπιτ καλεί τώρα την κυβέρνηση να αυξήσει τη μέγιστη πληρωμή για να αντικατοπτρίζει καλύτερα την απώλεια κερδών που θα είχε ένα άτομο στα 40 του, πολύ πριν από τη συνταξιοδότησή του.

Όπως είπε: «Είμαι ακόμα συντετριμμένη από την ξαφνική απώλεια του συντρόφου μου, και παράλληλα με αυτό το συναισθηματικό τραύμα, αντιμετώπισα και οικονομικές δυσκολίες ως αποτέλεσμα της απώλειας της συνεισφοράς του Ζίον στα οικονομικά του νοικοκυριού.

Απλώς δεν υπάρχει η κατάλληλη οικονομική βοήθεια από την κυβέρνηση για να στηρίξει όσους έχασαν την οικογένειά τους από το εμβόλιο». Είπε επίσης ότι η αποζημίωση δεν έλαβε υπόψη τον πληθωρισμό.

Η κ. Σπιτ, η οποία υποστηρίζει ότι δεν είναι κατά των εμβολίων, είπε ότι οι παραϊατρικοί θεώρησαν ότι ο Ζίον έπασχε από ημικρανία όταν κλήθηκαν στο σπίτι τους.

Είπε ότι ο Zion ήταν σε φόρμα και υγιής και θα είχε καλές πιθανότητες επιβίωσης αν είχε λάβει θεραπεία νωρίτερα. Το συκώτι και τα νεφρά του που δώρισε βοήθησαν να σωθούν οι ζωές τριών ανθρώπων.

Ο Τζέιμς Μπελ, συνεργάτης στο Hodge Jones and Allen, είπε: «Ενώ χαίρομαι που η Βίκυ μπόρεσε να λάβει κάποια αποζημίωση για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ως αποτέλεσμα του θανάτου του Zion, το σχέδιο απλώς δεν είναι κατάλληλο για τον σκοπό του.

Όχι μόνο η διαδικασία αίτησης ήταν μακρά και αναποτελεσματική, αλλά η αποζημίωση που έλαβε η Βίκυ δεν αντικατοπτρίζει και αποκαθιστά πλήρως τον οικονομικό αντίκτυπο του θανάτου του αρραβωνιαστικού της».

Η ιστορική απόφαση εκδόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και αναμένεται να «ανοίξει τον δρόμο» σε παρόμοιες υποθέσεις.

Για αποζημιώσεις από εμβόλια μπορούν να αιτηθούν όσοι έχουν υποστεί κάποιο είδος αναπηρίας, αλλά και άνθρωποι που έχουν χάσει δικούς τους από εμβόλιο.

Πηγή: BBC


Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη