pellain

Νίκη Λεπέν

 

Πολιτικό “κάζο” για τον Γάλλο  πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν η  παράταξη του οποίου λαμβάνει στον σημερινό δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία από 210 ως 230 έδρες καθιστάμενος ουσιαστικά πρόεδρος υπό κηδεμονία.

Το αποτέλεσμα του  β΄ γύρου των γαλλικών κοινοβουλευτικών εκλογών δεν είναι καθόλου τυχαίο. Δείχνει ουσιαστικά τι έρχεται στην Ευρώπη και τι ανακατατάξεις θα υπάρξουν στο πολιτικό σκηνικό.

Η αριστερή πολιτική παράταξη του Ζαν Λικ Μελανσόν λαμβανει από 150 ως 180 έδρες, αλλά η μεγάλη έκπληξη -εάν μπορεί να ερμηνευθεί ως τέτοια- ανήκει στην  παράταξη  “Εθνική Συσπείρωση”  της δεξιάς Μαριν Λεπέν που κερδίζει από  80 ως 100 έδρες πενταπλασιάζοντας την κοινοβουλευτική δύναμή της και καταφέρνοντας να νικήσει το σύστημα που δεν ευνοούσε


Οι Ευρωπαίοι πολίτες φαίνεται να απορρίπτουν καθολικά τις πολεμικές επιλογές των ηγεσιών τους στην Ουκρανία, ενώ τρομάζουν με την επελαύνουσα οικονομική κρίση απόρροια των επιλογών των ηγεσιών τους.

Το κύμα αυτό της απόρριψης θα εξαπλωθεί παντού στην Ευρώπη, σε Γερμανία, Ιταλία και αλλού ενώ και η πολιτική σκηνή στην Ελλάδα αναμένεται να επηρεαστεί ανάλογα.

Κατά τα λοιπά οι Ρεπουμπλικάνοι μένουν από 60 ως 70 έδρες.

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία η παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν (Ensemble) φαίνεται να εξασφαλίζει 224, αντί για 289 που χρειαζόταν.

Οι Nupes, η Αριστερή Συμμαχία υπό τον Ζαν Λικ Μελανσόν, εκτιμάται ότι εκλέξει ότι εξασφαλίζει 149 έδρες, το κόμμα «Εθνική Συσπείρωση» της δεξιάς Μαρίν Λε Πεν λαμβάνει 89 έδρες, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι 78 έδρες.

Με βάση αυτά τα αποτελέσματα επιβεβαιώνεται ότι κανένα κόμμα δεν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση.

pronews.gr


Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη