pellain

Νέα έξαρση ιών εγείρει ερωτήματα για τη βιοτρομοκρατία

 


Ενημέρωση: Ο SFTSV και ο Hantavirus είναι ενδημικοί στις επαρχίες Shandong και Henan τα τελευταία χρόνια και το άρθρο έχει ενημερωθεί για να το αντικατοπτρίζει αυτό.

Πρόσφατα, η ανακάλυψη του «ιού Langya» στις επαρχίες Shandong και Henan της Κίνας προσέλκυσε γρήγορα την προσοχή ιατρικών ειδικών σε όλο τον κόσμο. Ο ιός είναι ένας τύπος ζωονοσογόνου ιού henipa και έχουν εντοπιστεί 35 άτομα που έχουν μολυνθεί με αυτόν τον ιό Langya από το 2019 σε αυτές τις δύο επαρχίες της Κίνας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτός ο ιός σχετίζεται με τον ιό Mojiang — που βρέθηκε στα περίφημα σπήλαια Mojian όπου ανακαλύφθηκε ο κορωνοϊός που μεταδίδεται από νυχτερίδες, ο πιο παρόμοιος με τον SARS-CoV-2.

Το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν έχει αρχίσει να ενδιαφέρεται πολύ για τους ιούς henipah τελευταία, καταβάλλοντας μεγάλο κόπο για να αποκτήσει και να ανακατασκευάσει τον ιό Nipah, ο οποίος δεν αποτελεί καν απειλή στην Κίνα.

Τι σημαίνουν όλα αυτά και τι συμβαίνει μέσα στα στρατιωτικά εργαστήρια της Κίνας;

Τι είναι ο « Ιός Langya »; Ποια είναι τα συμπτώματά της;

Ο ιός Langya ανήκει στην οικογένεια των ιών henipa. Άλλοι ιούς henipah περιλαμβάνουν τον ιό Nipah, ο οποίος έχει λάβει μεγάλη προσοχή και είναι γνωστός για το υψηλό ποσοστό θνησιμότητας του, και ο ιός Hendra και ο ιός Mojiang.

Ο ιός Henipa είναι ένα γένος ιών RNA αρνητικού κλώνου με λιπιδική μεμβράνη στην επιφάνειά τους. Αυτή η μεμβράνη καταστρέφεται εύκολα σε ξηρό περιβάλλον, επομένως οι ιούς henipa δεν μεταδίδονται κυρίως μέσω της αναπνευστικής οδού, αλλά μέσω άμεσης επαφής με μολυσμένα άτομα ή ζώα ή επαφής με τα κόπρανα τους.

Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 4 Αυγούστου 2022 στο The New England Journal of Medicine (NEJM), ο ιός Langya έχει προκαλέσει τουλάχιστον 35 μολύνσεις στο Henan και στο Shandong της Κίνας και η έκθεση δεν ανέφερε κανένα σχετικό κρούσμα θανάτου. Μεταξύ όλων των ασθενών, 26 ​​άτομα μολύνθηκαν μόνο με τον ιό Langya και άλλα εννέα μολύνθηκαν ταυτόχρονα με άλλα παθογόνα.

Και οι 26 ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό Langya παρουσίασαν πυρετό. Η πιθανότητα να υποφέρουν από ανορεξία, βήχα, αδυναμία, μυϊκό πόνο και λευκοπενία είναι τόσο μεγάλη όσο 50 τοις εκατό. Επιπλέον, η δυσλειτουργία του ήπατος, η θρομβοπενία και οι πονοκέφαλοι είναι επίσης κοινά συμπτώματα της ιογενούς λοίμωξης Langya.

Αυτή η αναφορά ανέφερε επίσης ότι ο ζωντανός ιός Lanya απομονώθηκε από το δείγμα ενός ασθενούς και χαρακτηρίστηκε η πλήρης αλληλουχία γονιδιώματος. Η φυλογενετική ανάλυση που βασίζεται στην ομολογία του γονιδίου L έδειξε ότι ο ιός Langya ήταν ο πλησιέστερος στον ιό Mojiang, αλλά όχι ο ιός Nipah ή Hendra, οι δύο πιο γνωστοί ιούς henipa.

Ιός Mojiang: Henipavirus από ένα μυστηριώδες ορυχείο στο Yunnan, Κίνα

Ο ιός Mojiang βρέθηκε σε ένα διαβόητο εγκαταλελειμμένο ορυχείο στην κομητεία Mojiang, στην επαρχία Yunnan, στην Κίνα.

Αυτό το ορυχείο στο Γιουνάν τράβηξε για πρώτη φορά την προσοχή το 2012, όταν έξι ανθρακωρύχοι που εργάζονταν μέσα σε αυτό προσβλήθηκαν από σοβαρή πνευμονία άγνωστης προέλευσης και τρεις από αυτούς πέθαναν.

Επιπλέον, οι ερευνητές ανακάλυψαν τον ιό Mojiang από αρουραίους στο ορυχείο.

Το 2013 , ο ιολόγος Shi Zhengli του Ινστιτούτου Ιολογίας της Γουχάν ανακάλυψε τον κορωνοϊό RaTG13 από νυχτερίδες στο ορυχείο Mojiang – τον ​​πλησιέστερο γνωστό συγγενή του νέου κοροναϊού SARS-CoV-2, με 96 τοις εκατό ομοιότητα μεταξύ των δύο, και του ορυχείου Mojiang. απέκτησε αρκετή φήμη ως αποτέλεσμα.

Αυτό το ορυχείο μοιάζει με ένα «σπήλαιο ιών», που φιλοξενεί αυτούς τους δύο επικίνδυνους ιούς σε διαφορετικούς ξενιστές: κοροναϊούς στις νυχτερίδες και τον ιό Mojiang στα τρωκτικά. Υπάρχουν ακόμη πολλά ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα σχετικά με αυτό το μυστηριώδες σπήλαιο: τι συνέβη με τους άλλους τρεις ανθρακωρύχους που είχαν άγνωστη πνευμονία αλλά δεν πέθαναν; Είχαν άλλες συνλοιμώξεις με άλλους ιούς; Μετά τον εντοπισμό του ιού Mojiang, τα δείγματα αυτών των ανθρακωρύχων επανεξετάστηκαν για οποιαδήποτε πιθανή ζωονοσογόνα μόλυνση από τον ιό Mojiang; Τι είναι μοναδικό σε αυτό το σπήλαιο που το κάνει σαν κόμβο αναδυόμενων παθογόνων μικροοργανισμών;

Ωστόσο, για τους επιστήμονες και τους δημοσιογράφους, το ορυχείο στο Γιουνάν έχει γίνει μια «μαύρη τρύπα χωρίς πληροφορίες». Λόγω της λεγόμενης πολιτικής ευαισθησίας, το κινεζικό κομμουνιστικό καθεστώς έχει εμποδίσει οποιονδήποτε επιστήμονα ή δημοσιογράφο να πάει εκεί για να κάνει έρευνα. Για παράδειγμα, μια ομάδα δημοσιογράφων από το Associated Press ακολουθήθηκαν από πολλά αστυνομικά οχήματα με πολιτικά ρούχα ενώ προσπαθούσαν να εισέλθουν στο ορυχείο για έρευνα, και τους εμπόδισαν να εισέλθουν σε αυτό. Μια άλλη ομάδα ερευνητών που κατάφερε να πάρει δείγματα από το ορυχείο τα κατασχέθηκαν όλα.

Εκτός από την ανακάλυψη του κορωνοϊού και του ιού Mojiang, ο κινεζικός στρατός και το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν (WIV) φαίνεται να ενδιαφέρονται πολύ για έναν άλλο ιό henipa-τον ιό Nipah. Το WIV εργάζεται στον ιό Nipah ως υποψήφιο βιολογικό όπλο;

Πρόσφατα, ένας διάσημος επιστήμονας επεσήμανε ότι ο WIV μπορεί να διεξάγει ακόμα γενετική έρευνα για τον ιό Nipah.

Ο Dr. Steven Quay , Διευθύνων Σύμβουλος της Atossa Therapeutics, Inc. (μια φαρμακευτική εταιρεία κλινικού σταδίου), είναι ένας έμπειρος γιατρός και επιστήμονας που έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 300 άρθρα και κατέχει περισσότερες από 80 πατέντες. Ο Δρ Κουέι ανησυχεί ιδιαίτερα για την προέλευση του ιού SARS-CoV-2 και έχει δημοσιεύσει άρθρα που υποδηλώνουν ότι όλα τα έμμεσα στοιχεία μέχρι στιγμής υποδηλώνουν ότι αυτός ο νέος κορωνοϊός είναι πολύ πιθανό να προήλθε από εργαστήριο.

Στις 3 Αυγούστου 2022, ο Δρ. Κουέι κατέθεσε ενώπιον της Γερουσίας των ΗΠΑ ότι η ανάλυσή του για τα αρχικά ακατέργαστα δεδομένα γενετικής αλληλουχίας που δημοσιεύθηκαν από το WIV για τον ιό SARS-CoV-2 περιείχε μολυσμένες αλληλουχίες. Εάν ο εξοπλισμός γενετικής αλληλουχίας του εργαστηρίου δεν καθαριζόταν επαρκώς μεταξύ των σειρών αλληλούχισης, ίχνη των συστατικών του θα έμεναν στον εξοπλισμό από προηγούμενες δοκιμές και το επόμενο δείγμα μπορεί στη συνέχεια να μολυνθεί από το προηγούμενο δείγμα.

Ο Δρ Κουέι είχε ανακαλύψει ότι τα αρχικά ακατέργαστα δεδομένα της μελέτης του ιού SARS-CoV-2 περιείχαν μέρος των αλληλουχιών γονιδιώματος του ιού Nipah και ορισμένες αλληλουχίες γονιδίων ήταν σχετικά πλήρεις. Επιπλέον, περιέχει επίσης μέρος των διανυσματικών αλληλουχιών που χρησιμοποιούνται για τη συνθετική βιολογία. Ως εκ τούτου, ο Dr. Quay υποψιάστηκε ότι ο WIV μπορεί να εργαζόταν για την αναδιάρθρωση ή τη μηχανική ενός μολυσματικού κλώνου του στελέχους του ιού Nipah, ο οποίος είναι ένας εξαιρετικά θανατηφόρος και πολύ επικίνδυνος ιός.

Αυτό δεν ήταν απλώς μια εικασία, καθώς το έντονο ενδιαφέρον του WIV για τον ιό Nipah βρέθηκε σε ένα άλλο πολύ ασυνήθιστο περιστατικό:

Το 2019 , ένας πολύ επιτυχημένος μικροβιακός ιολόγος στο Εθνικό Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Καναδά, ο Δρ. Xiangguo Qiu, έστειλε κρυφά δείγματα του ιού Έμπολα και του ιού Nipah στη WIV αφού τα έκλεψε από τον χώρο εργασίας της. Αφού αποκαλύφθηκε το έγκλημά της, η Βασιλική Καναδική Έφιππη Αστυνομία (RCMP) διεξήγαγε έρευνα και η Δρ Qiu απολύθηκε από τη δουλειά της.

Ο ιός Nipah, ο οποίος αποκτήθηκε με μεγάλο κόστος από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν, είναι ένας πολύ επικίνδυνος ιός που έχει προκαλέσει πολλαπλά ξεσπάσματα κυρίως στη Νότια Ασία και τη Νοτιοανατολική Ασία και μπορεί να σκοτώσει έως και το 90 τοις εκατό του μολυσμένου πληθυσμού σε ορισμένες εστίες .

Οι νυχτερίδες είναι πολύ δραστήριες σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές και ο κύριος φυσικός ξενιστής του ιού Nipah είναι οι νυχτερίδες φρούτων. Οι νυχτερίδες μπορούν επίσης να μεταδώσουν τον ιό σε άλλα μεγάλα ζώα, όπως άλογα και χοίρους.

Η Κίνα δεν αντιμετωπίζει επί του παρόντος την απειλή του ιού Nipah και δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη να αναπτυχθεί εμβόλιο για αυτόν. Γιατί λοιπόν ο WIV ενδιαφέρεται τόσο πολύ για τον ιό Nipah; Αυτή είναι μια ανησυχητική ερώτηση.

Το CDC έχει τοποθετήσει τον ιό Nipah στη λίστα των « Πράκτων Βιοτρομοκρατίας » και τον έχει ταξινομήσει ως παθογόνο της Κατηγορίας Γ — έναν ιό με τη δυνατότητα να κατασκευαστεί σε βιολογικό όπλο.

Πριν από το ξέσπασμα του COVID-19, ο ιστότοπος του WIV ανέφερε ακόμη και ένα «στρατιωτικό τμήμα διαχείρισης». Αυτό υποδηλώνει ότι ο WIV δεν είναι απλώς ένας συνεργάτης του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού. Η στρατιωτική επιχείρηση ήταν μέρος της όλης επιχείρησης WIV ακόμη και πριν ο Xi Jinping ξεκινήσει τον μετασχηματισμό της σύντηξης Στρατιωτικών-Πολιτικών σε εθνικό επίπεδο για πολλά ινστιτούτα.

Παρόλο που η Κίνα προσχώρησε στη Σύμβαση για τα Βιολογικά Όπλα (BWC) το 1984, υπάρχει η υποψία ότι ίσως να μην είχε σταματήσει την έρευνά της για βιολογικά και χημικά όπλα.

Στρατιωτική επιτόπια δοκιμή επικίνδυνων παθογόνων;

Πράγματι, η ανακάλυψη του ιού Langya έδειξε επίσης στοιχεία στρατιωτικής εμπλοκής.

Οι βασικοί συντάκτες αυτής της έκθεσης είναι οι Δρ. Li-Qun Fang και Wei Liu, των οποίων η θεσμική υπαγωγή αποδείχθηκε ότι είναι «Ινστιτούτο Μικροβιολογίας και Επιδημιολογίας του Πεκίνου (BIME)». Ωστόσο, το BIME είναι στην πραγματικότητα η ίδια οντότητα με το «Ινστιτούτο Μικροβιολογίας και Επιδημιολογίας, Ακαδημία Στρατιωτικών Ιατρικών Επιστημών, υπό τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό». Επιπλέον, στο συμπληρωματικό υλικό αυτής της έκθεσης, αναφέρθηκε σαφώς ότι το 990 Στρατιωτικό Νοσοκομείο της PLA στην επαρχία Χενάν συμμετείχε σε αυτή τη μελέτη. Και η έκθεση ανέφερε ότι 34 από τους 35 ασθενείς ήταν ντόπιοι αγρότες. Γιατί τα δείγματα των αγροτών αναλύθηκαν σε στρατιωτικό νοσοκομείο ως μέρος ενός προγράμματος επιτήρησης φρουρών;

Επιπλέον, αν και η έκθεση ανέφερε ότι αυτοί οι 35 ασθενείς που είχαν μολυνθεί με τον ιό Langya εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια της «παρακολούθησης της εμπύρετης νόσου φρουρού». Είναι πολύ ασυνήθιστο να αναφέρουμε την ανακάλυψη και την απομόνωση ενός ζωντανού ιού henipa με σημαντική καθυστέρηση δύο ετών. Η ανακάλυψη του ιού henipa θα πρέπει να είναι πολύ ανησυχητική είδηση ​​από την άποψη της δημόσιας υγείας και θα έπρεπε να είχε αναφερθεί το 2019. Εν τω μεταξύ, μεταξύ των 35 ασθενών, έξι ασθενείς βρέθηκαν να είχαν ταυτόχρονη μόλυνση με σοβαρό πυρετό με τον ιό του συνδρόμου θρομβοπενίας (SFTSV) , και δύο ασθενείς βρέθηκαν να είχαν ταυτόχρονη μόλυνση με τον ιό Hanta.

Ο SFTSV και ο Hantavirus είναι εξαιρετικά μολυσματικοί ιοί που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σοβαρή ιογενή αιμορραγία και τα κρούσματά τους στην Κίνα είναι σχετικά σπάνια συμβάντα. Λοιπόν, σε αυτή τη λεγόμενη «παρακολούθηση εμπύρετης ασθένειας φρουρού», αυτή η ομάδα στρατιωτικών επιστημόνων εντόπισε τρία επικίνδυνα παθογόνα ταυτόχρονα και αρκετοί από αυτούς είχαν μολυνθεί ταυτόχρονα με δύο σπάνια παθογόνα; Πόσο πιθανό θα συνέβαινε αυτό σε μια φυσική κατάσταση; Και στην τακτική επιτήρηση της εμπύρετης νόσου των φρουρών, αυτοί οι ιοί δεν θα περιλαμβάνονται στον τακτικό έλεγχο υπό κανονικές συνθήκες.

Επιπλέον, και οι τρεις ιοί, Langya, SFTSV και Hantaviruses μολύνουν τρωκτικά. Ο SFTSV είναι ένας νέος φλεβοϊός της οικογένειας Bunyaviridae και ορισμένα είδη κροτώνων έχουν αποδειχθεί ως ικανός φορέας του SFTSV με πειραματική μελέτη μετάδοσης και μελέτη πεδίου . Ο ιός Langya και ο ιός Hanta μπορούν να μολύνουν τους ανθρώπους εάν οι άνθρωποι συναντήσουν περιττώματα τρωκτικών ή περιττώματα. Έτσι, για να μπορούν οι ασθενείς να μολυνθούν ταυτόχρονα με SFTSV και Langya, τα τρωκτικά πρέπει πρώτα να μολυνθούν από τα τσιμπούρια για να κολλήσουν SFTSV, καθώς και τα περιττώματα και τα περιττώματά τους πρέπει να αγγίζονται από αυτούς τους αγρότες. Πόσο «τυχεροί» ήταν αυτοί οι επιστήμονες που βρήκαν όλες αυτές τις περιπτώσεις συνλοίμωξης από την οπτική γωνία της μελέτης περίπτωσης.

Αν και οι λοιμώξεις από SFTSV και Hantavirus έχουν γίνει ενδημικές στην επαρχία Shandong ή Henan τα τελευταία χρόνια, εξακολουθεί να είναι πολύ ασυνήθιστο να βλέπουμε ασθενείς να έχουν ταυτόχρονη μόλυνση με αυτά τα επικίνδυνα παθογόνα και κανένας ασθενής δεν πέθανε παρόλο που ο SFTSV και ο Hantavirus έχουν υψηλά ποσοστά θνησιμότητας. Ρεαλιστικά μιλώντας, αυτή η μελέτη φαίνεται να είναι ένα στοχευμένο έργο επιτήρησης για την αναζήτηση ζωονοσογόνων λοιμώξεων ορισμένων παθογόνων στον άνθρωπο, που μεταδίδονται από τρωκτικά, με έλεγχο διαφορετικών ειδών τρωκτικών. 

Θα ήταν δυνατόν αυτή η μελέτη να ήταν μια δοκιμή αυτών των επικίνδυνων παθογόνων και να δούμε ποιο ήταν πιο επιρρεπές να προκαλέσει μόλυνση στον άνθρωπο; Με τη συμμετοχή ενός στρατιωτικού νοσοκομείου και επιστημόνων από το PLA, θα ήταν δυνατό να επρόκειτο για μια επιτόπια απελευθέρωση πολλαπλών επικίνδυνων παθογόνων, ακολουθούμενη από επιτόπιο έλεγχο τρωκτικών και πιθανές ανθρώπινες μολύνσεις που προκαλούνται από μολυσμένα τρωκτικά; Δεν έχουμε πόρους για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ερωτήματα, επομένως αφήστε αυτές τις ερωτήσεις να χρησιμεύσουν ως συναγερμός για τους ειδικούς της εθνικής ασφάλειας, πέρα ​​από μια λογική εικασία. 

Τέτοιες έρευνες για τους ιούς θέτουν σε κίνδυνο την υγεία της ανθρωπότητας και πρέπει να καταργηθούν

Μετά το ξέσπασμα του COVID-19, υπάρχει μια αυξανόμενη ανησυχία για τους κινδύνους που συνδέονται με την έρευνα για τους ιούς.

Όπως προαναφέρθηκε, οι επιστήμονες και οι δημοσιογράφοι που προσπάθησαν να εισέλθουν στο ορυχείο Mojiang για να ερευνήσουν μπλοκάρονται τώρα με το αιτιολογικό της «πολιτικής ευαισθησίας». Ωστόσο, εάν αυτή η σειρά γεγονότων θέτει σε άμεσο κίνδυνο την υγεία όλων των ανθρώπων, τότε αυτό δεν πρέπει να θεωρείται απλώς πολιτικό ζήτημα.

Σε αυτό το στάδιο, διάφοροι ιοί, βακτήρια και άλλες κρίσεις δημόσιας υγείας αποτελούν ήδη μεγάλη απειλή για τους ανθρώπους. Σε αυτή τη βάση, ορισμένοι οργανισμοί εξακολουθούν να διεξάγουν τολμηρή έρευνα, όπως η τροποποίηση των ανθρώπινων γονιδίων ή/και των γονιδίων του ιού και η χρήση διαφόρων μέσων συνθετικής βιολογίας για τη συγκέντρωση νέων ιών και βακτηρίων.

Αυτές οι επικίνδυνες μελέτες έχουν δοξαστεί ως ένας τρόπος για την καλύτερη κατανόηση των παθογόνων και την ανάπτυξη εμβολίων και φαρμάκων.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, οι άνθρωποι μπορεί να έχουν δημιουργήσει πιο επικίνδυνα παθογόνα που απειλούν περαιτέρω την υγεία της ανθρώπινης φυλής. Ένα ξέσπασμα ενός επικίνδυνου παθογόνου, είτε από φυσική λοίμωξη από ζωονοσογόνους παράγοντες, είτε από περιστατικό διαρροής εργαστηρίου, είτε από απελευθέρωση βιολογικού όπλου, μπορεί να γίνει μια μεγάλη παγκόσμια καταστροφή, όπως έδειξε η πανδημία COVID-19.

Επομένως, πρέπει να είμαστε πιο αυστηροί στην παρακολούθηση, τον έλεγχο ή την απαγόρευση τέτοιων επικίνδυνων ερευνών.

Στη διαδικασία προώθησης της ανάπτυξης της βιοτεχνολογίας, πρέπει πρώτα να φυλάξουμε τη βασική ιατρική δεοντολογία και την ηθική των ερευνητών.

Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο είναι οι απόψεις του συγγραφέα και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τις απόψεις των The Epoch Times. Η Epoch Health καλωσορίζει την επαγγελματική συζήτηση και τη φιλική συζήτηση. Για να υποβάλετε ένα άρθρο γνώμης, ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες και υποβάλετε μέσω της φόρμας μας εδώ .Facebook

Ο Δρ Xiaoxu Sean Lin είναι επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Βιοϊατρικής Επιστήμης στο Feitian College - Middletown NY. Ο Δρ. Λιν είναι επίσης συχνός αναλυτής και σχολιαστής των Epoch Media Group, VOA και RFA. Ο Δρ Λιν είναι ένας βετεράνος που υπηρέτησε ως μικροβιολόγος του αμερικανικού στρατού. Ο Δρ. Λιν είναι επίσης μέλος της Επιτροπής Παρόντων Κινδύνου: Κίνα.
Το Health 1+1 είναι η πιο έγκυρη κινεζική πλατφόρμα πληροφοριών ιατρικής και υγείας στο εξωτερικό. Κάθε Τρίτη έως Σάββατο από τις 9:00 π.μ. έως τις 10:00 π.μ. EST στην τηλεόραση και στο Διαδίκτυο, το πρόγραμμα καλύπτει τα πιο πρόσφατα σχετικά με τον κοροναϊό, την πρόληψη, τη θεραπεία, την επιστημονική έρευνα και πολιτική, καθώς και τον καρκίνο, τις χρόνιες ασθένειες, τη συναισθηματική και πνευματική υγεία , ασυλία, ασφάλιση υγείας και άλλες πτυχές για την παροχή στους ανθρώπους αξιόπιστη και προσεκτική φροντίδα και βοήθεια. Online: EpochTimes.com/Health TV: NTDTV.com/live


Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη