ΠΑΡΑΔΙΝΟΥΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ -ΠΕΛΛΑ ΚΑΙ ΗΜΑΘΙΑ ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ


ΜΕΓΑΛΑ ΠΟΣΑ ΘΑ ΔΕΣΜΕΥΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΤΟΙΚΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΠΑΡΑΤΥΠΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ - ΚΑΜΙΑ ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΣΤΕΓΟΥΣ!

"Παράδοση" παλιών στρατοπέδων σε αγροτικές περιοχές, αρχής γενομένης στη Μακεδονία, από συνεταιρισμούς για την εγκατάσταση οικίσκων, με επιδότηση από τα αναπτυξιακά προγράμματα, προβλέπει σχέδιο αγροτικών οργανώσεων της κυβέρνησης που θα τεθεί στα συναρμόδια υπουργεία.

Προτείνουν μάλιστα βελτίωση των ειδικών πολεοδομικών διατάξεων που ήδη ισχύουν με τον Νόμο 4258/14 (άρθρο 24) για τα προσωρινά καταλύματα "εργατών" και αύξηση του συντελεστή κάλυψης στο 10% για τις συνεταιριστικές και ιδιωτικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να κατασκευάσουν τέτοιες εγκαταστάσεις(!)

Επισημαίνει μάλιστα ότι «τώρα είναι η ευκαιρία», καθώς, όπως σημειώνει, «υπάρχουν διαθέσιμοι σημαντικοί πόροι μέσω πολλών προγραμμάτων για την επιδότηση επενδύσεων, το ενδιαφέρον από συνεταιριστικές οργανώσεις και ομάδες παραγωγών είναι πολύ μεγάλο σ’ όλη τη χώρα, ενώ η Ελλάδα είναι πολύ κοντά στην οργανωμένη εισαγωγή εργατών γης από το Βιετνάμ, υπό την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλιστεί σειρά προϋποθέσεων, βασική εκ των οποίων είναι η αξιοπρεπής και οργανωμένη φιλοξενία τους».

Βιετνάμ: 4 μεγάλες εταιρείες εύρεσης ανθρώπινου δυναμικού έτοιμες να συνεργαστούν με την Ελλάδα

Όπως αναφέρει ο κ. Χρ. Γιαννακάκης, που επισκέφθηκε πρόσφατα το Βιετνάμ και είχε συναντήσεις, με την πολύτιμη συνδρομή του Έλληνα πρέσβη, με αξιωματούχους της χώρας, τέσσερις από τις μεγαλύτερες εταιρείες εύρεσης ανθρώπινου δυναμικού έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές και, εν προκειμένω, αγροτικούς συνεταιρισμούς για την οργανωμένη αποστολή Βιετναμέζων εργατών γης.

Η κυβέρνηση του Βιετνάμ την ενθαρρύνει με στόχο τόσο τη μείωση της ανεργίας (ο πληθυσμός ανέρχεται σε 97,3 εκατομμύρια εκ των οποίων 57,3 εκατομμύρια αποτελούν το εργατικό δυναμικό) όσο και την εκπαίδευση-κατάρτισή τους. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 560 χιλιάδες Βιετναμέζοι εργάζονται σήμερα σε 43 χώρες του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων της Ρουμανίας, της Γαλλίας, της Φινλανδίας, του Ισραήλ και βεβαίως των χωρών της Άπω Ανατολής, στηρίζοντας με τα εμβάσματα την οικονομία της χώρας τους και βεβαίως τις οικογένειές τους.

Κίνδυνος να «χαθούν» 15.000 Αλβανοί εργάτες γης

Ενώ, πάντως, διαφαίνονται θετικές εξελίξεις από το Βιετνάμ για την αντιμετώπιση της έλλειψης εργατών γης, φαινόμενο που πλήττει ολοένα και εντονότερα την ελληνική  και γενικότερα την παγκόσμια γεωργία, η Ελλάδα κινδυνεύει να στερηθεί των υπηρεσιών 15.000 πεπειραμένων εργατών γης αλβανικής καταγωγής.

Ο λόγος, όπως εξηγεί ο κ. Χρ. Γιαννακάκης, είναι ότι από το 2023 δεν θα ισχύουν οι κατ’ εξαίρεση διατάξεις για την πρόσκληση εργατών κυρίως από την Αλβανία αλλά θα πρέπει να ακολουθήσουν την κανονική διαδικασία, που συνεπάγεται πρόσθετα δικαιολογητικά και συνέντευξη στα προξενεία για να λάβουν βίζα 5ετούς διάρκειας με 9μηνη κατ’ έτος άδεια παραμονής και εργασίας.

«Τα τρία προξενεία της Ελλάδας στην Αλβανία δεν μπορούν να διεκπεραιώσουν τέτοιο όγκο συνεντεύξεων σε συγκεκριμένο μικρό χρονικό διάστημα», τονίζει ο κ. Γιαννακάκης εκτιμώντας ότι από το νέο έτος τέτοιου είδους βίζες «δεν θα υπερβαίνουν τις 1.000 σε ετήσια βάση».

«Αυτό σημαίνει – συνεχίζει – ότι οι υπόλοιποι θα πρέπει να έρχονται στην Ελλάδα με τουριστική βίζα, χωρίς άδεια εργασίας, μόνο για τρείς μήνες κάθε χρόνο. Κατ’ αυτόν τον τρόπο δεν θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε έμπειρο εργατικό δυναμικό για περισσότερο χρονικό διάστημα, ωθώντας τους εμμέσως πλην σαφώς να αναζητήσουν εργασία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που δίνουν την δυνατότητα περισσότερου χρόνου απασχόλησης και μάλιστα με υψηλότερες αποδοχές», υπογραμμίζει καθιστώντας σαφές ότι «η ελληνική γεωργία δεν μπορεί να στερηθεί αυτόν τον μεγάλο αριθμό πεπειραμένων εργατών, οι περισσότεροι εκ των οποίων εργάζονται για χρόνια στη χώρα μας».

Για τον λόγο αυτό, ο κ. Γιαννακάκης προτείνει είτε πρόσληψη επιπλέον προσωπικού στα προξενεία για την έκδοση βίζας για όσο διάστημα θα απαιτείται είτε ανάθεση υποστήριξης των προξενικών αρχών σε «Εξωτερικούς Παρόχους» (outsourcing) όπως προβλέπει και παρέχει την δυνατότητα η εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Αξιοποίηση και των δομών φιλοξενίας μεταναστών

Επιπρόσθετα, η Συνεταιρισμών – Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας προτείνει:

  • «Να συσταθεί «Ομάδα Εργασίας» σε ανώτατο Κυβερνητικό επίπεδο, για να γίνουν, συντονισμένες και αποτελεσματικές ενέργειες και να αντιμετωπιστεί άμεσα το εξαιρετικά επικίνδυνο πλέον φαινόμενο της έλλειψης εργατικού δυναμικού.
  • Να καθοριστούν οι χώρες εκείνες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, που μπορούν να αποτελέσουν νέες μελλοντικές πηγές εύρεσης εργατικού δυναμικού με νόμιμη διαδικασία.
  • Να προβλεφθούν ειδικές συμφωνίες μεταφοράς των εργατών, από μακρινές χώρες, με αεροπορικές εταιρείες ή άλλα μεταφορικά μέσα.
  • Να εξευρεθούν εταιρείες ανθρώπινου δυναμικού σε κάθε χώρα που θα βρίσκουν θα αξιολογούν και θα προτείνουν στους ενδιαφερόμενους εργοδότες, την καταλληλόλητα των υποψηφίων εργαζομένων και θα προετοιμάζουν τους φακέλους των δικαιολογητικών. Να καθοριστούν οι όροι  αμοιβής και συνεργασίας των εν λόγω εταιρειών για να αποφευχθούν περιπτώσεις υπερεκμετάλλευσης.
  • Να διερευνηθεί κατά πόσο μπορεί να γίνει ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση των διατάξεων του Κώδικα Μετανάστευσης έτσι ώστε να διευκολυνθεί η έλευση αλλά και η αύξηση του χρόνου παραμονής των ξένων εργατών.
  • Να μελετηθεί στις περιοχές αγροτικού ενδιαφέροντος, η δυνατότητα μετακίνησης από τα υφιστάμενα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών που έχουν χαμηλή πληρότητα κάλυψης, σε άλλα πλησίον κέντρα, έτσι ώστε να χρησιμοποιηθούν σαν χώροι φιλοξενίας εργατών ή ακόμη και η παράλληλη χρήση ταυτόχρονα και από μετανάστες και από ξένους εργάτες, με κατάλληλη διαρρύθμιση.
  • Να υποστηριχθεί η δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων σε συνεργασία με την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), για την καταχώριση των αιτήσεων ζήτησης εργατών γης από αγροτικές οργανώσεις και άλλες επιχειρήσεις, έτσι ώστε να είναι δυνατή η μετακίνηση των ξένων εργατών που ήρθαν στη χώρα νόμιμα, στις περιοχές όπου υπάρχει απασχόληση προκειμένου να αξιοποιήσουν τον μέγιστο δυνατό χρόνο απασχόλησης και άρα η έλευση τους στην χώρα μας να είναι συμφέρουσα».
Με πληροφορίες από powergame.gr

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη