pellain

Χρύσανθος Θεοδωρίδης: Η προτομή του δεσπόζει πλέον στην γενέτειρά του



Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Χρύσανθου Θεοδωρίδη, του κορυφαίου ερμηνευτή της Ποντιακής μουσικής παράδοσης, πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2022 στην γενέτειρα του, την Οινόη Κοζάνης.


Συγκίνηση και μνήμες στην εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Οινόης που τίμησε τον σπουδαίο ερμηνευτή, τον αείμνηστο Χρύσανθο Θεοδωρίδη, που ξεκίνησε από το χωριό της Οινόης την μεγάλη του πορεία στο χώρο της ποντιακής μουσικής.

Χρύσανθος Θεοδωρίδης: Η προτομή του δεσπόζει πλέον στην γενέτειρά του Χρύσανθος Θεοδωρίδης: Η προτομή του δεσπόζει πλέον στην γενέτειρά του

Ξεχωριστή η παρουσία στην εκδήλωση της κυρίας Ευλαμπίας Θεοδωρίδου, αδερφής του μεγάλου Πόντιου τραγουδιστή η οποία και τραγούδησε στη μνήμη του.

Όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης, είναι μεγάλη η σημερινή μέρα, μια μεγάλη τιμή σε ένα μεγάλο άνδρα, που τραγούδησε τον ξεριζωμό των Ποντίων. Ήταν ένα στολίδι για τον Ποντιακό πολιτισμό. Ήταν ένας γνήσιος εκπρόσωπος του πολιτισμού. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους ανέλαβαν την πρωτοβουλία να γίνει αυτή η προτομή σε ένα χώρο όπου θα μπορούμε να αποτίσουμε φόρο τιμής σε μία μεγάλη προσωπικότητα.

Χρύσανθος Θεοδωρίδης: Η προτομή του δεσπόζει πλέον στην γενέτειρά του Χρύσανθος Θεοδωρίδης: Η προτομή του δεσπόζει πλέον στην γενέτειρά του

Στην εκδήλωση το παρών έδωσε και ο ομ. Καθηγητής Ιστορίας, Κώστας Φωτιάδης ο οποίος ανέφερε, ότι έγινε η συνείδηση του Ποντιακού στοιχείου, ενώ ο Παύλος Τσακαλίδης ότι μέσα από την ανεπανάληπτη φωνή του έδωσε κουράγιο στον ποντιακό λαό. Αυτοί οι λαρυγγισμοί και αυτή η φωνή δεν βγαίνουν, ο τρόπος ερμηνείας του ήταν ξεχωριστός όπως ανέφερε και η Καλλιόπη Βέττα ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης, αλλά και καλλιτέχνης.

Η εκδήλωση έκλεισε με το χορό Σέρρα.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη