pellain

Η καλύτερη τροφή για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου: Όχι, δεν είναι λαχανικά ή φρούτα

 

Για πολύ καιρό, οι άνθρωποι πίστευαν ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και η συμπλήρωση διαιτητικών ινών θα μπορούσαν να αποτρέψουν τον καρκίνο του παχέος εντέρου (καρκίνος του παχέος εντέρου).

Το ήξερες όμως; Η κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου από την κατανάλωση φρούτων ή λαχανικών.

Υπάρχουν 2 τύποι φυτικών ινών, και οι δύο μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου

Σε σύγκριση με άλλους καρκίνους, ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι πολύ συχνός . Το 2020, ο καρκίνος του παχέος εντέρου ήταν η τρίτη κύρια αιτία νέων περιπτώσεων καρκίνου και η δεύτερη κύρια αιτία θανάτων από καρκίνο.

Η διατροφή είναι ένας σημαντικός παράγοντας που προκαλεί καρκίνο. Για παράδειγμα, η κατανάλωση πολύ λίγων φρούτων ή λαχανικών, τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λάδι ή/και θερμίδες, κόκκινο κρέας και επεξεργασμένο κρέας και αλκοολούχα ποτά μπορούν όλα να συμβάλλουν στην αιτία του καρκίνου. Οι κακές διατροφικές συνήθειες έχουν αντίκτυπο 30 έως 50 τοις εκατό στη συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του παχέος εντέρου παγκοσμίως. Μεταξύ αυτών, η πολύ λίγη πρόσληψη διαιτητικών ινών, όπως λιγότερο από 10 γραμμάρια την ημέρα , μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 18 τοις εκατό.

Οι διαιτητικές ίνες χωρίζονται σε αδιάλυτες και υδατοδιαλυτές ίνες, οι οποίες έχουν διαφορετικές λειτουργίες. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες μπορούν να αυξήσουν τον όγκο των κοπράνων, να συνδυαστούν με καρκινογόνες ουσίες και τοξίνες που καταναλώνονται ή παράγονται μετά την πέψη, να μειώσουν το χρόνο παραμονής των κοπράνων στα έντερα και να μειώσουν την επαφή μεταξύ καρκινογόνων ουσιών και του εντερικού τοιχώματος.

Οι υδατοδιαλυτές ίνες μπορούν να ζυμωθούν και να αποικοδομηθούν από τα εντερικά βακτήρια σε λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας (SCFA) όπως το βουτυρικό, το προπιονικό και το οξικό. Τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας προάγουν την ανοσία , προλαμβάνουν τις φλεγμονώδεις ασθένειες και ενισχύουν τη λειτουργία του εντερικού φραγμού. Μεταξύ αυτών, το βουτυρικό έχει αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πηγή ενέργειας για τα εντερικά επιθηλιακά κύτταρα (επένδυση).

Λοιπόν, ποιο είδος φυτικών ινών είναι πιο αποτελεσματικό στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου; Μια μετα-ανάλυση το 2021 διαπίστωσε ότι και οι δύο τύποι φυτικών ινών είναι ευεργετικοί για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου και παρέχουν σχεδόν την ίδια προστασία.

Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα ολόκληρα τρόφιμα περιέχουν και τους δύο τύπους διαιτητικών ινών, μόνο σε διαφορετικές αναλογίες. Επομένως, η κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, δημητριακών ολικής αλέσεως, οσπρίων και ξηρών καρπών μπορεί να παρέχει αυτά τα δύο προστατευτικά θρεπτικά συστατικά του εντέρου.

Φυτικές ίνες και πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου

Υπάρχουν τόσες πολλές τροφές που περιέχουν φυτικές ίνες, οπότε ποια είναι η πιο αποτελεσματική για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου; Μια μεγάλη μελέτη από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου διαπίστωσε ότι τα δημητριακά ολικής αλέσεως και οι ίνες δημητριακών είναι πιο αποτελεσματικά στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, ειδικά του καρκίνου στο τελευταίο τμήμα του παχέος εντέρου, του ορθού.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε το 2020 στο The American Journal of Clinical Nutrition, έδειξε ότι τα άτομα με την υψηλότερη πρόσληψη δημητριακών ολικής αλέσεως είχαν 16% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν τη λιγότερη ποσότητα δημητριακών ολικής αλέσεως.

Επιπλέον, η πρόσληψη δημητριακών ολικής αλέσεως συσχετίστηκε με την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου σε όλα τα σημεία καρκίνου (π.χ. στο εγγύς κόλον, στο περιφερικό κόλον και στο ορθό). Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος καρκίνου του ορθού μειώθηκε κατά 24 τοις εκατό. Οι φυτικές ίνες στα δημητριακά βοηθούν επίσης στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 11 τοις εκατό και είναι αποτελεσματικές στην πρόληψη των καρκίνων του περιφερικού παχέος εντέρου και του ορθού.

Το British Medical Journal δημοσίευσε μια μετα-ανάλυση των διαιτητικών ινών από λαχανικά, φρούτα, όσπρια και άλλα τρόφιμα . Η μελέτη διαπίστωσε ότι μεταξύ όλων των τροφίμων, η πρόσληψη δημητριακών ολικής αλέσεως είχε την πιο ξεκάθαρη σχέση με τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση τριών μερίδων δημητριακών ολικής αλέσεως (90 g) την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου κατά περίπου 20 τοις εκατό. Επιπλέον, η ημερήσια πρόσληψη 10 γραμμαρίων συνολικών διαιτητικών ινών και ινών δημητριακών είναι επίσης ευεργετική για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Γιατί η κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως έχει σημαντικά οφέλη για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου; Οι ερευνητές στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου πιστεύουν ότι τα δημητριακά ολικής αλέσεως περιέχουν πίτουρο, φύτρο και ενδοσπέρμιο, τα οποία διατηρούν πλήρεις διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες. Επιπλέον, περιέχουν μεγάλο αριθμό άλλων θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνη Β, μέταλλα, φαινόλες, αντιοξειδωτικά και φυτοοιστρογόνα, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως περιλαμβάνουν καστανό ρύζι, κεχρί, καλαμπόκι, βρώμη, φαγόπυρο, κριθάρι, σιτάρι, κινόα, σίκαλη και σόργο.

Η αναλογία των λαχανικών

Στην πραγματικότητα, στην παραδοσιακή ανατολίτικη διατροφή , υπάρχει η έννοια της διατήρησης της υγείας με τα δημητριακά ως βασικά και τα λαχανικά ως συμπληρώματα. Ωστόσο, οι άνθρωποι σήμερα τρώνε πολλά λαχανικά και φρούτα, τα οποία είναι ευεργετικά, και δίνουν όλο και λιγότερη σημασία στα δημητριακά.

Σύμφωνα με την πολυετή κλινική του εμπειρία, ο Δρ. Ο Ting-Ming Huang, θεράπων ιατρός του Τμήματος Χειρουργικής του Παχέος Εντέρου στο Χριστιανικό Νοσοκομείο Hanming στην Ταϊβάν, είπε ότι μια δίαιτα με δημητριακά με λαχανικά είναι πολύ ωφέλιμη για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Πάντα τον ρωτούσαν οι ασθενείς του: «Έφαγα πολλά λαχανικά, αλλά πώς γίνεται να έχω ακόμα καρκίνο του παχέος εντέρου;».

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν δύο άλλα προβλήματα με την υπερκατανάλωση λαχανικών και φρούτων.

1. Τρώτε άσχημα λαχανικά

Ο Huang επεσήμανε ότι οι άνθρωποι συχνά απολαμβάνουν να επιλέγουν όμορφα φρούτα και λαχανικά όταν ψωνίζουν για είδη παντοπωλείου. Ωστόσο, όσο καλύτερη είναι η εμφάνιση των αγροτικών προϊόντων, τόσο περισσότερα φυτοφάρμακα περιέχουν. Και αν δεν έχουν καθαριστεί καλά, οι άνθρωποι θα καταπιούν αυτές τις τοξίνες.

2. Μην τρώτε τόσα λαχανικά που επιβαρύνουν το έντερό σας

Η κατανάλωση πολλών λαχανικών, που σημαίνει υπερβολική πρόσληψη αδιάλυτων φυτικών ινών, θα αυξήσει επίσης την επιβάρυνση των εντέρων, με αποτέλεσμα τα έντερα να καταπονηθούν υπερβολικά. Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας αδιάλυτων φυτικών ινών θα αυξήσει την ποσότητα των κοπράνων στα έντερα, η οποία μπορεί εύκολα να προκαλέσει δυσκοιλιότητα, έναν από τους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου.

Τύποι ρυζιού

Όταν τρώνε ρύζι ως βασική τροφή, οι περισσότεροι άνθρωποι τρώνε λευκό ρύζι χωρίς γλουτένη και μικρόβια, καθώς έχει καλύτερη γεύση. Αυτό καταλήγει να μειώνει το διατροφικό του όφελος.

Το καστανό ρύζι, που διατηρεί αυτά τα μέρη, είναι πιο σκληρό. Αλλά μπορείτε να συμβιβαστείτε και να αναμίξετε το ρύζι του εγκεφάλου σας με το λευκό ρύζι.

Ωστόσο, για άτομα με κακή γαστρεντερική πέψη, συνιστάται να χρησιμοποιούν λευκό ρύζι ως βασική τροφή. Το λευκό ρύζι είναι εύκολο στην πέψη και περιέχει επίσης μια ορισμένη ποσότητα μικροθρεπτικών συστατικών και φυτικών ινών.

Σύμφωνα με τον Huang, εκτός από άμυλο, το ρύζι περιέχει και διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στις κινήσεις του εντέρου. «Η κατανάλωση ρυζιού μπορεί να οδηγήσει σε ομαλές κινήσεις του εντέρου και τα έντερα θα γίνουν ακόμα πιο υγιή».

Η κατανάλωση δημητριακών με λαχανικά είναι επίσης σύμφωνη με τις αρχές της αγωγής διατήρησης της υγείας της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής. Όπως διαβάζει ο Εσωτερικός Κανόνας του Κίτρινου Αυτοκράτορα, «Οι πέντε κόκκοι λειτουργούν ως τροφή. Τα πέντε φρούτα χρησιμεύουν για να αυξήσουν? τα πέντε οικόσιτα ζώα παρέχουν πρόσθετα οφέλη. και τα πέντε λαχανικά συμπληρώνουν τη τροφή».

Η κατανάλωση δημητριακών και δημητριακών μπορεί να θρέψει το σώμα, να βοηθήσει στην ενίσχυση της σπλήνας και του στομάχου, να ενισχύσει την ενέργεια γιανγκ και να επιτρέψει την πλήρη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια. Σύμφωνα με τον Δρ. Ο Jonathan Liu, καθηγητής παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής σε ένα καναδικό δημόσιο κολέγιο, πιστεύει ότι το θεμελιώδες πρόβλημα του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι η έλλειψη ενέργειας γιανγκ.

Ο Λιου εξήγησε ότι το 93 τοις εκατό των ασθενών με καρκίνο του παχέος εντέρου είναι ηλικίας άνω των 45 ετών, στο σημείο καμπής της ζωής όταν η ενέργεια γιανγκ του σώματος πηγαίνει από την ευημερία στην παρακμή. Μια κακή διατροφή θα προκαλέσει εσωτερικές διαταραχές στο σώμα και επίσης θα βλάψει την ενέργεια γιανγκ. Αντίθετα, μια ισορροπημένη διατροφή, συμπεριλαμβανομένης της κανονικής πρόσληψης δημητριακών, μπορεί να προστατεύσει καλύτερα την ενέργεια γιανγκ και να δώσει στον οργανισμό ισχυρότερη ανοσία έναντι των καρκίνων.

Η Camille Su είναι ρεπόρτερ υγείας που καλύπτει ασθένειες, διατροφή και ερευνητικά θέματα. Έχετε μια συμβουλή; kuanmi.su@epochtimes.com
Το Health 1+1 είναι η πιο έγκυρη κινεζική πλατφόρμα πληροφοριών ιατρικής και υγείας στο εξωτερικό. Κάθε Τρίτη έως Σάββατο από τις 9:00 π.μ. έως τις 10:00 π.μ. EST στην τηλεόραση και στο Διαδίκτυο, το πρόγραμμα καλύπτει τα πιο πρόσφατα σχετικά με τον κοροναϊό, την πρόληψη, τη θεραπεία, την επιστημονική έρευνα και πολιτική, καθώς και τον καρκίνο, τις χρόνιες ασθένειες, τη συναισθηματική και πνευματική υγεία , ασυλία, ασφάλιση υγείας και άλλες πτυχές για την παροχή στους ανθρώπους αξιόπιστη και προσεκτική φροντίδα και βοήθεια. Διαδικτυακά: EpochTimes.com/HealthTV: NTDTV.com/live


Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη