pellain

Τα απόβλητα είναι εκτός μόδας!


Βιώσιμα Κλωστοϋφαντουργικά Προϊόντα
 

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων, που συντονίζει ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης ΕΟΑΝ, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Καθαριότητας διοργάνωσε στις 21 και 22 Νοεμβρίου 2ημερο εκδηλώσεων στο Πνευματικό κέντρο Γιαννιτσών. Το θέμα για αυτή τη χρονιά έχει τίτλο “Βιώσιμα Κλωστοϋφαντουργικά Προϊόντα” και σκοπός του είναι να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το κοινό με βάση το τρίπτυχο Μείωση, Επαναχρησιμοποίηση, Ανακύκλωση.

Οι δράσεις χωρίστηκαν σε δύο κατηγορίες, θεωρίας και πράξης: Θεωρίας που καλύφθηκε μέσα από τις παρουσιάσεις από το τμήμα Ανακύκλωσης του Δήμου Πέλλας για την Κυκλική Οικονομία και από την συνεργάτιδα του Δημάρχου Πέλλας, Περιβαλλοντολόγο Msc κα. Τσέρκη Δ. για την Μείωση, Επαναχρησιμοποίηση, Ανακύκλωση στα Κλωστοϋφαντουργικά Προϊόντα. Από τις εκπαιδευτικούς και μέλη του εθελοντικού συλλόγου του Δήμου Πέλλας «ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ»  κ.κ.  Αναργυρίδου Δ. και Λάζου Γ. οι οποίες αναφέρθηκαν στις δράσεις του συλλόγου και από την προβολή ντοκιμαντέρ σχετικό με το θέμα, και πράξης από το Workshop της κας Παρασκευοπούλου Κελαηδινής για τη μεταποίηση ρούχων με χρήσιμες πρακτικές ιδέες.

Για να προωθηθεί η έννοια της επαναχρησιμοποίησης και ανταλλαγής στους μαθητές, διενεργήθηκε στο τέλος της εκδήλωσης bazaar ανταλλαγής, στο οποίο τους προτάθηκε από πριν να γράψουν ένα σημείωμα, που τοποθέτησαν μέσα στα υφασμάτινα είδη, που χάρισαν. Το σημείωμα αυτό μπορεί να περιείχε μια ιστορία που έζησαν φορώντας το αντικείμενο, την συναισθηματική του αξία (π.χ δώρο από αγαπημένο πρόσωπο, πρώτη αγορά από το χαρτζιλίκι τους ) ή μια ευχή για το πως θα ήθελαν να συνεχισθεί η χρήση του αντικειμένου.



Στις  δράσεις δεν δόθηκαν ενημερωτικά φυλλάδια σε έντυπη μορφή, αλλά σε ψηφιακή μορφή με την χρήση QR codes,  με στόχο τη μείωση χρήσης χαρτιού.

Ο Δήμος Πέλλας και το Τμήμα Ανακύκλωσης ευχαριστεί  το 1ο και 4ο Γυμνάσιο Γιαννιτσών, το Γυμνάσιο Αραβησσού, το Γυμνάσιο Πέλλας, το 1ο 2ο και  3ο ΓΕΛ Γιαννιτσών , το ΓΕΛ Αξού, το 1ο και  2o ΕΠΑΛ Γιαννιτσών και το Πρότυπο  ΕΠΑΛ Κρύας Βρύσης, για την συμμετοχή τους και τον ενθουσιασμό που έδειξαν μαθητές και καθηγητές.

Τις επόμενες ημέρες θα συνεχιστούν οι δράσεις στο Εσπερινό ΕΠΑΛ Γιαννιτσών καθώς και στο Σχολείο  Δεύτερης Ευκαιρίας, για τους ενήλικες μαθητές του Δήμου μας.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη