pellain

Πού εναποτίθεται πρωτεΐνη στο σώμα μετά από COVID ή εμβόλιο (πλήρες διάγραμμα)


Μαρίνα Ζανγκ


Πολλοί γιατροί κατηγορούν τώρα τις μυριάδες εξουθενωτικών καταστάσεων που αναφέρθηκαν μετά τις λοιμώξεις και τους εμβολιασμούς από τον COVID-19 στις πρωτεΐνες αιχμής που υπάρχουν τόσο στον ιό όσο και μετά τον εμβολιασμό. Η αναδυόμενη έρευνα έχει βρει πρωτεΐνες ακίδας που υπάρχουν σε διάφορα όργανα , που συχνά εμπλέκονται στη φλεγμονή και τη βλάβη των γύρω ιστών.

Αν και υπάρχει έρευνα για τους μηχανισμούς των πρωτεϊνών ακίδας και υποθέσεις για το πώς οι πρωτεΐνες μπορεί να αλληλεπιδράσουν με διάφορες πτυχές του σώματος, η παρουσία πρωτεΐνης ακίδας είναι δύσκολο να ελεγχθεί.

Αυτό το άρθρο στοχεύει στην ανασκόπηση της τρέχουσας περιορισμένης έρευνας σχετικά με τη συσσώρευση πρωτεΐνης ακίδας τόσο μέσω μόλυνσης όσο και από έκθεση σε εμβόλια, στα μέρη με τα οποία μπορεί να έρθει σε επαφή και στις παθολογίες που μπορεί να οδηγήσει.

Ανοσιακά κύτταρα

Οι πρωτεΐνες αιχμής έχουν συχνά ανιχνευθεί σε κύτταρα του ανοσοποιητικού που λαμβάνονται από άτομα που έχουν μολυνθεί. Ένας αριθμός ανοσοκυττάρων θα λαμβάνει περιοδικά δείγματα από το περιβάλλον γύρω τους, και επομένως δεν θα ήταν ασυνήθιστο να βρεθούν πρωτεΐνες αιχμής που υπάρχουν στα κύτταρα του ανοσοποιητικού κατά τη διάρκεια της μόλυνσης ή μετά τον εμβολιασμό.

Ωστόσο, σε μια μελέτη με επικεφαλής τον Δρ. Bruce Patterson , Διευθύνοντα Σύμβουλο και ιδρυτή της IncellDx, μιας εταιρείας που διαγιγνώσκει μακροχρόνια COVID χρησιμοποιώντας αιματολογικές εξετάσεις, σε ασθενείς που έπασχαν από μακροχρόνια COVID-19 για περισσότερους από 15 μήνες, το 73 τοις εκατό από αυτούς εξακολουθούσαν να υπάρχουν πρωτεΐνες ακίδας στο τα κύτταρα του ανοσοποιητικού τους. Εν τω μεταξύ, το 91 τοις εκατό των ασθενών με σοβαρό και οξύ COVID είχαν πρωτεΐνες αιχμής στα κύτταρα του ανοσοποιητικού τους.

Μια άλλη μελέτη αξιολόγησης ιστών οργάνων που ελήφθησαν μέσω αυτοψίας βρήκε πρωτεΐνες αιχμής που υπάρχουν στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος ατόμων που πέθαναν από COVID-19. Μερικά από αυτά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού πέθαναν και είχαν σημάδια ότι προσπαθούσαν να αφαιρέσουν ή να ανακυκλώσουν κυτταρικά υλικά. Όλα αυτά υποδηλώνουν μια γενική τοξικότητα από την πρωτεΐνη ακίδας.

Πνεύμονες

Οι πνεύμονες αποτελούν σημαντικό σημείο τραυματισμού μετά τη μόλυνση από COVID-19 και πιστεύεται ότι είναι ένα πολύ ευαίσθητο όργανο.

Μελέτες σε δείγματα αυτοψίας από άτομα που πέθαναν αρκετές ημέρες ή μήνες μετά τον εμβολιασμό κατά του COVID-19 βρήκαν ισχυρή παρουσία πρωτεΐνης ακίδας στα πνευμονικά κύτταρα αυτών των ατόμων. Η ομάδα με επικεφαλής τον Γερμανό παθολόγο Δρ. Arne Burkhardt βρήκε πρωτεΐνες ακίδας σε πνευμονικά κύτταρα ενός ζωντανού ατόμου εννέα μήνες μετά τον εμβολιασμό, με κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος κοντά, υποδηλώνοντας πιθανή δράση του ανοσοποιητικού.

Μελέτες σε δείγματα αυτοψίας από άτομα που έχουν μολυνθεί διαπίστωσαν στους πνεύμονες σοβαρή φλεγμονή, παρουσία πρωτεΐνης ακίδας στα κύτταρα, μεγάλη ανοσολογική παρουσία, συχνά συνοδευόμενη από μικρότερες περιοχές για ανταλλαγή αερίων, ουλές και πάχυνση των ιστών των πνευμόνων.

Στοματική και Ρινική κοιλότητα

Μελέτες έχουν δείξει  ότι ο ιός SARS-CoV-2 πιθανότατα μολύνει μέσω της ρινικής και στοματικής κοιλότητας.

Τα θετικά τεστ COVID συχνά επιχρίζουν τις ρινικές ή στοματικές κοιλότητες για ιικό RNA ή σωματίδια ιού. Οι ιοί SARS-CoV-2 έχουν ανιχνευθεί  σε δείγματα ρινικών κυττάρων με το ταμπλό στην περιοχή.

Μια μελέτη αυτοψίας σε 18 ασθενείς που πέθαναν μετά από μόλυνση από τον COVID-19 βρήκε πρωτεΐνες ακίδας στους σιελογόνους αδένες τους. Οι συγγραφείς βρήκαν πρωτεΐνες ακίδας από τον ιό τόσο στα κύτταρα των αδένων όσο και στο σάλιο. Βρήκαν επίσης παρουσία πρωτεΐνης ακίδας με φλεγμονή και παρουσία κυττάρων του ανοσοποιητικού, και πρήξιμο στους σιελογόνους αδένες και ουλές, όλα ενδεικτικά πιθανής βλάβης που προκαλείται από την πρωτεΐνη ακίδας.

Συνδετικού ιστού

Ο συνδετικός ιστός περιλαμβάνει αίμα, οστά και λίπος. Πρωτεΐνες ακίδας έχουν βρεθεί και στις τρεις περιοχές. Μια μελέτη του 2021 διαπίστωσε ότι οι πρωτεΐνες αιχμής μετά τον εμβολιασμό θα μπορούσαν να παραμείνουν στο αίμα έως και 30 ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Επομένως, αυτές οι πρωτεΐνες ακίδας ενέχουν κινδύνους για τα ενδοθηλιακά κύτταρα που επενδύουν τα αιμοφόρα αγγεία και παρουσιάζονται επίσης ως κίνδυνος θρόμβων αίματος λόγω της ικανότητας της πρωτεΐνης ακίδας να συνδέεται με πρωτεΐνες πήξης του αίματος.

Η χρώση σε άτομα που πέθαναν από COVID-19  ανίχνευσε επίσης την παρουσία πρωτεΐνης του ιού SARS-CoV-2 στον μυελό των οστών.

Μια μελέτη σε δείγματα αυτοψίας που ελήφθησαν από την περιοχή του θώρακα 47 ατόμων που πέθαναν μετά από λοίμωξη από COVID-19 βρήκε πρωτεΐνες ακίδας κατανεμημένες στα λιπώδη κύτταρα. Τα λιποκύτταρα ρυθμίζουν επίσης το μεταβολισμό του σώματος και η δυσλειτουργία των λιποκυττάρων μπορεί να οδηγήσει σε μεταβολικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της φλεγμονής και του διαβήτη.

Ενδοθηλιακά Κύτταρα

Τα ενδοθηλιακά κύτταρα είναι άφθονα στο σώμα, ιδιαίτερα στις εσωτερικές επενδύσεις των αιμοφόρων αγγείων. Είναι επίσης πολύ ευάλωτα στην ιογενή λοίμωξη SARS-CoV-2 και στην αλληλεπίδραση της πρωτεΐνης ακίδας, καθώς τα ενδοθηλιακά κύτταρα έχουν πολλούς υποδοχείς στους οποίους μπορεί να συνδεθεί η πρωτεΐνη ακίδας, προκαλώντας ανοσοποιητικές επιθέσεις κατά των κυττάρων που επενδύουν τα αιμοφόρα αγγεία μας.

Μελέτες σε  ενδοθηλιακά κύτταρα ανθρώπινων αιμοφόρων αγγείων έδειξαν ότι η έκθεση σε πρωτεΐνη ακίδας προκάλεσε την προσκόλληση των φλεγμονωδών κυττάρων στα ενδοθηλιακά κύτταρα, ενδεικτικό ανοσοποιητικής επίθεσης, και η οποία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κυτταρική βλάβη ή ακόμα και θάνατο από φλεγμονή.

Η ομάδα του Burkhardt  σε εμβολιασμένα άτομα βρήκε έντονη παρουσία πρωτεΐνης ακίδας στα ενδοθηλιακά κύτταρα που καλύπτουν τα εσωτερικά στρώματα των αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο, την καρδιά, τους πνεύμονες και τον σπλήνα.

Αυτό θα συνοδευόταν επίσης από μια ανοσολογική επίθεση στο περιβάλλον. Η ομάδα βρήκε κατεστραμμένα αιμοφόρα αγγεία, ειδικά σε μικρά τριχοειδή αγγεία που περιβάλλονται από φλεγμονώδη ανοσοκύτταρα, υποδηλώνοντας τραυματισμό που προκαλείται από πρωτεΐνες ακίδας. Αυτό θέτει σε κίνδυνο όλα τα εσωτερικά όργανα, καθώς όλα τα εσωτερικά όργανα τροφοδοτούνται με αιμοφόρα αγγεία.

Εγκέφαλος

Αν και ο ιός SARS-CoV-2 δεν μπορεί να περάσει στον εγκέφαλο μέσω του αιματοεγκεφαλικού φραγμού, μελέτες σε ποντίκια έδειξαν ότι η πρωτεΐνη ακίδας από μόνη της είναι σε θέση να τη διασχίσει.

Μελέτες σε καλλιέργειες ανθρώπινων νευρικών κυττάρων διαπίστωσαν επίσης ότι η πρωτεΐνη ακίδας θα μπορούσε να εισέλθει στα κύτταρα και να προκαλέσει δυσλειτουργία στην εκκαθάριση πρωτεΐνης των νευρώνων και να οδηγήσει σε απώλεια των νευρώνων.

Η μελέτη αυτοψίας του Burkhardt σε εμβολιασμένα άτομα βρήκε ότι πρωτεΐνες ακίδας βρέθηκαν στις βιοψίες πολλών αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου. Οι πρωτεΐνες ακίδας ανιχνεύθηκαν επίσης στους νευρώνες, αν και με χαμηλότερο ρυθμό.

Κατανομή πρωτεΐνης ακίδας.  (The Epoch Times)
Κατανομή πρωτεΐνης ακίδας . (The Epoch Times)

Καρδιά

Η καρδιά είναι επιρρεπής σε τραυματισμούς που προκαλούνται από πρωτεΐνες. Η μυοκαρδίτιδα, η οποία είναι φλεγμονή των καρδιακών μυών, είναι ένα σημαντικό ανεπιθύμητο συμβάν μετά τον εμβολιασμό κατά του COVID-19.

Η ομάδα του Burkhardt  βρήκε πρωτεΐνες ακίδας στους μυς της καρδιάς νεκρών εμβολιασμένων ατόμων, με σημάδια φλεγμονής και δραστηριότητα των κυττάρων του ανοσοποιητικού, πιθανώς ενδεικτικά μυοκαρδίτιδας.

Ωστόσο, πρωτεΐνες ακίδας βρέθηκαν επίσης στις στεφανιαίες αρτηρίες και στην αορτή, το μεγαλύτερο αιμοφόρο αγγείο του σώματος. Όλα αυτά τα ευρήματα συνοδεύτηκαν από παρουσία ανοσοκυττάρων και σοβαρά σημάδια φλεγμονής και βλάβης ιστών, που υποδηλώνουν πιθανό καρδιακό τραυματισμό.

Μια άλλη εργαστηριακή μελέτη έδειξε ότι η πρωτεΐνη ακίδας από μόνη της θα μπορούσε να προκαλέσει καρδιακή βλάβη. Τα κύτταρα των ανθρώπινων ιστών μολύνθηκαν με τον ιό SARS-CoV-2, η μελέτη διαπίστωσε ότι η πρωτεΐνη αιχμής από τον ιό θα μπορούσε να συνδεθεί με τα καρδιακά περικύτταρα. Αυτά είναι κύτταρα που υποστηρίζουν τα κύτταρα των αιμοφόρων αγγείων και ελέγχουν τη συστολή και τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων. Όταν η πρωτεΐνη ακίδας προσαρτήθηκε στα περικύτταρα, τα περικύτταρα έγιναν πιο κινητά και λιγότερο υποστηρικτικά των κυττάρων των αιμοφόρων αγγείων. Εκκρίνουν επίσης προφλεγμονώδη μόρια και χημικές ουσίες που πυροδοτούν τον θάνατο των αιμοφόρων αγγείων. Όλα αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η καρδιακή βλάβη μπορεί να συμβεί μόνο με την παρουσία πρωτεΐνης ακίδας.

Θυροειδής

Μια μελέτη αυτοψίας σε έναν άνδρα που πέθανε μετά από λοίμωξη από COVID-19 βρήκε πρωτεΐνες ακίδας στις βιοψίες του θυρεοειδούς του. Ο θυρεοειδής είναι υπεύθυνος για την έκκριση ορμονών. Ανιχνεύθηκαν επίσης πρωτεΐνες νουκλεοκαψιδίου SARS-CoV-2, αλλά ήταν πιο αραιές στην κατανομή τους. Η παρουσία πρωτεϊνών αιχμής συνοδεύτηκε επίσης από φλεγμονή και κυτταρική βλάβη, που μοιάζει με θυρεοειδίτιδα, σύμφωνα με τη μελέτη. Η φλεγμονή του θυρεοειδούς μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του θυρεοειδούς οδηγώντας σε δυσλειτουργία του οργάνου.

Θυρεοειδίτιδα έχει επίσης αναφερθεί σε άτομα τρεις έως τέσσερις ημέρες μετά τους εμβολιασμούς κατά του COVID-19, με ορισμένους ερευνητές να δηλώνουν ότι η θυρεοειδίτιδα οφείλεται σε εμβόλια. 

Παγκρέας

Μια κινεζική μελέτη  βρήκε πρωτεΐνες ακίδας σε δείγματα παγκρέατος αυτοψίας από άτομα που πέθαναν από COVID-19.

Οι πρωτεΐνες αιχμής βρέθηκαν σε δύο κοινά κύτταρα του παγκρέατος - ένα που παράγει και εκκρίνει ένζυμα που διασπούν την τροφή, ενώ το άλλο παράγει και απελευθερώνει ινσουλίνη για να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας. Ο δεύτερος τύπος περιλαμβάνει παγκρεατικά βήτα κύτταρα, τα οποία συχνά εμπλέκονται σε μεταβολικές ασθένειες όπως ο διαβήτης. Η απώλεια βήτα κυττάρων οδηγεί σε διαβήτη τύπου 1, ενώ η αποτυχία ανταπόκρισης στην ινσουλίνη είναι χαρακτηριστικό του διαβήτη τύπου 2.

Σε μολυσμένα άτομα, όπου υπήρχαν πρωτεΐνες ακίδας, οι παγκρεατικοί ιστοί τους είχαν σημάδια κυτταρικής βλάβης. Οι μεμβράνες που περιέχουν παγκρεατικά κύτταρα υπέστησαν βλάβη και το περιεχόμενο στο εσωτερικό των κυττάρων διογκώθηκε και διαλύθηκε. Αυτά τα κύτταρα είχαν επίσης λιγότερα ένζυμα και ινσουλίνη συσκευασμένα για απελευθέρωση, υποδηλώνοντας πιθανή μείωση της πέψης και της ρύθμισης του σακχάρου στο αίμα.

Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι τα παγκρεατικά βήτα κύτταρα είχαν ιδιαίτερα παρόντες δείκτες που κανονικά θα ανευρίσκονταν στον διαβήτη ή σε άλλη μεταβολική νόσο, που μπορεί να υποδηλώνουν ότι ο ιός SARS-CoV-2 ή η πρωτεΐνη ακίδας του μπορεί να συμβάλει σε μεταβολικές δυσλειτουργίες.

Οι μεταβολικές ασθένειες έχουν συσχετιστεί με λοιμώξεις από COVID-19 και εμβολιασμούς . Η αλλαγή στους δείκτες των παγκρεατικών β-κυττάρων μπορεί να είναι ο λόγος που  πολλοί ασθενείς με COVID έχουν μη φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου, ακόμα κι αν δεν έχουν υποκείμενη μεταβολική νόσο. 

Συκώτι

Πρωτεΐνες ακίδας ανιχνεύθηκαν στο ήπαρ σε πέντε ασθενείς με COVID-19 που ανάρρωσαν . Οι ασθενείς είχαν αναφέρει αρνητικά αποτελέσματα SARS-CoV-2 για εννέα έως 180 ημέρες, επομένως υποδηλώνουν ανάκαμψη. Υπήρχαν επίσης πρωτεΐνες ακίδας στη χοληδόχο κύστη.

Μια άλλη μελέτη αυτοψίας σε 11 άτομα που πέθαναν μετά από λοίμωξη από τον COVID βρήκε δύο που βρέθηκαν θετικοί στον SARS-CoV-2. Ωστόσο, όλα είχαν σημάδια λιπώδους ήπατος και ορισμένα παρουσίασαν επίσης ουλές και φλεγμονή, πιθανή ένδειξη ηπατικής βλάβης από πρωτεΐνη ακίδας.

Νεφρό

Ο νεφρός είναι υπεύθυνος για το φιλτράρισμα των ούρων από το αίμα για απέκκριση, και ως εκ τούτου, υπάρχουν υπερβολικές δραστηριότητες φίλτρου και κυκλοφορίας.

Μια μελέτη αυτοψίας σε 21 ασθενείς με COVID εντόπισε 1 νεκρό που ήταν θετικός σε πρωτεΐνες SARS-CoV-2 στον νεφρό του. Αν και οι άλλοι ασθενείς δεν βρέθηκαν θετικοί στον ιό, όλοι είχαν παρόμοιες παθολογίες με δυσλειτουργία στην κυκλοφορία, με συμφόρηση στα αγγεία που είναι υπεύθυνα για τη διήθηση και σημεία τραυματισμού και διεύρυνση των νεφρικών διαμερισμάτων.

Μια άλλη μελέτη ανίχνευσε πρωτεΐνες ακίδας στα ούρα σε περίπου 25 τοις εκατό των δειγμάτων ούρων από νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19. Δεδομένου ότι οι πρωτεΐνες είναι μεγαλύτερες από άλλες χημικές ουσίες που συνήθως απεκκρίνονται - όπως η ουρία και το ιόν νατρίου - υπάρχουν γενικά χαμηλές ποσότητες πρωτεϊνών στα ούρα, με υψηλότερα επίπεδα (πρωτεϊνουρία) να θεωρούνται σημάδι νεφρικής δυσλειτουργίας. Η πρωτεϊνουρία και το νεφρωσικό σύνδρομο, που ταυτοποιούνται με υπερβολική απέκκριση πρωτεΐνης στα ούρα και σχετίζονται με δυσλειτουργική απόδοση των νεφρών, έχουν τεκμηριωθεί κατά τη διάρκεια της λοίμωξης από τον COVID και μετά τον εμβολιασμό.

Εντερο

Σε μια μελέτη πέντε αναρρώμενων ασθενών με COVID, που κυμαίνονταν από εννέα έως 180 ημέρες μετά το τεστ αρνητικό για τον ιό, οι συγγραφείς βρήκαν πρωτεΐνη ακίδας και πρωτεΐνη νουκλεοκαψιδίου στον ειλεό (το άκρο του λεπτού εντέρου), την σκωληκοειδή απόφυση, το κόλον και τις αιμορροΐδες που είναι πρησμένες φλέβες στον πρωκτό και στο κάτω μέρος του ορθού. Σχεδόν τρεις στους τέσσερις ενήλικες θα έχουν αιμορροΐδες από καιρό σε καιρό.

Μια άλλη αξιολόγηση της νεκροψίας σε 11 άτομα που πέθαναν μετά τη μόλυνση από τον COVID-19 βρήκε ότι δύο άτομα που βρέθηκαν θετικά στον SARS-CoV-2 εντόπισαν πρωτεΐνες ακίδας στα εντερικά συστήματα.

Επινεφρίδια

Τα επινεφρίδια συχνά στοχεύουν σε βακτηριακές και ιογενείς λοιμώξεις.

Δύο μελέτες  σε αυτοψίες από ασθενείς με COVID-19 βρήκαν πρωτεΐνες ακίδας εντοπισμένες στις περιοχές του φλοιού των επινεφριδίων του ασθενούς. Η παρουσία πρωτεΐνης ακίδας συνοδεύτηκε επίσης με φλεγμονή των επινεφριδίων, θάνατο ιστού, πήξη αίματος και πολλές άλλες δυσλειτουργίες. Δεδομένου ότι τα κύτταρα του φλοιού των επινεφριδίων είναι υπεύθυνα για την έκκριση ορμονών, η βλάβη σε αυτές τις περιοχές εικάζεται ότι αυξάνει τον κίνδυνο ανεπάρκειας των επινεφριδίων στο μέλλον.

Περαιτέρω, μια εργασία για τα εμβόλια COVID-19 διαπίστωσε επίσης ότι τα εμβόλια ευνοούσαν τα επινεφρίδια για την παραγωγή πρωτεϊνών ακίδας, με πρωτεΐνες RNA και πρωτεΐνες ακίδας που βρίσκονται στους ιστούς των επινεφριδίων.

Σπλήνα

Η ομάδα του Burkhardt βρήκε πρωτεΐνες ακίδας σε βιοψίες σπλήνας από νεκρά εμβολιασμένα άτομα. αυτές οι πρωτεΐνες ακίδας ήταν παρούσες στα αιμοφόρα αγγεία του σπλήνα.

Μια άλλη μελέτη αξιολόγησης ιστού σπλήνας  που λήφθηκε μέσω αυτοψιών από ασθενείς με COVID-19 βρήκε πρωτεΐνες αιχμής σε κύτταρα σπλήνας και κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που υπάρχουν στον σπλήνα. Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι τα μολυσμένα άτομα είχαν μεγαλύτερα σημάδια βλάβης και θάνατο ιστού στα δείγματα σπλήνας τους, υποδηλώνοντας τραυματισμό σπλήνας που προκαλείται από πρωτεΐνη ακίδας.

Μάτια

Πρωτεΐνες αιχμής βρέθηκαν κατά τη διάρκεια αυτοψίας από τρία άτομα που πέθαναν από τον COVID-19, στο εσωτερικό στρώμα του αμφιβληστροειδούς, μέσα στα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς και στα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τον αμφιβληστροειδή. Οι λοιμώξεις από τον COVID  έχει βρεθεί ότι σχετίζονται με αυξημένη διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων στον αμφιβληστροειδή, που οδηγεί σε πιθανή έκπτωση της όρασης.

Δέρμα και εκκρινικά κύτταρα

Τουλάχιστον δύο περιπτωσιολογικές μελέτες  έχουν εντοπίσει ιούς SARS-CoV-2 σε ιστούς του δέρματος και των ιδρωτοποιών αδένων μετά τη μόλυνση από τον COVID-19. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν συχνά αποχρωματισμό του δέρματος στο σημείο της μόλυνσης. Η εργαστηριακή εξέταση του ιστού του δέρματος έδειξε φλεγμονή και ερυθρότητα των μολυσμένων ιστών.

Μύες

Η ομάδα του Burkhadt βρήκε πρωτεΐνες ακίδας στους δελτοειδή μύες σε νεκρά εμβολιασμένα άτομα από μια μελέτη αυτοψίας. υπήρχαν επίσης ανοσοκύτταρα στο σημείο, υποδηλώνοντας πιθανή μόλυνση. Βρήκαν επίσης πρωτεΐνες ακίδας στα μυϊκά κύτταρα του κάτω ποδιού.

Ωοθήκες

Ανωμαλίες αναπαραγωγής έχουν σπάνια αναφερθεί μετά από εμβολιασμούς κατά του COVID-19, αν και έχουν καταγραφεί εύκολα αλλαγές στην έμμηνο ρύση σε γυναίκες που έχουν εμβολιαστεί ή ακόμη και που ήρθαν σε επαφή με εμβολιασμένα άτομα.

Παρόλα αυτά, μια ιταλική in vitro μελέτη εξέθεσε καλλιεργημένα ανθρώπινα κοκκώδη κύτταρα και κύτταρα σωρών στον ιό SARS-CoV-2 σε διαστήματα 24, 48 και 72 ωρών. Οι συγγραφείς βρήκαν ιογενή λοίμωξη για όλους τους πολιτισμούς. Ο ιός μόλυνε τα κύτταρα των ωοθηκών. Ωστόσο, μελέτες σχετικά με τις λοιμώξεις από τον COVID-19 έχουν δείξει ότι οι γυναίκες γενικά επηρεάζονται λιγότερο από τις λοιμώξεις από τον COVID-19 σε σύγκριση με τους άνδρες.

Όρχεις

Οι όρχεις φαίνεται να στοχοποιούνται ιδιαίτερα από τον SARS-CoV-2. Μια προεκτυπωτική μελέτη βρήκε ότι οι όρχεις, ο τόπος παραγωγής σπέρματος, είναι μια δεξαμενή για την αναπαραγωγή του ιού. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει κίνδυνο για την παραγωγή σπέρματος για το άτομο.

Μια κινεζική μελέτη βρήκε πρωτεΐνες ακίδας στους όρχεις πέντε ανθρώπων που πέθαναν μετά τη μόλυνση από τον COVID-19. Οι ιστοί που επηρεάζονται είναι υπεύθυνοι για τη σπερματογένεση και είχαν σημάδια φλεγμονής, βλάβης και εκφυλισμού. Αυτά τα ευρήματα συσχετίζουν τη βλάβη των όρχεων και την πιθανή εξασθένηση της σπερματογένεσης με την παρουσία πρωτεΐνης ακίδας.

Μελέτες έχουν εντοπίσει τον ιό SARS-CoV-2 και το ιικό RNA του στο σπέρμα μετά από λοιμώξεις. Συχνά σχετίζονται με μειωμένο αριθμό και κινητικότητα σπερματοζωαρίων, υποδηλώνοντας ότι η μόλυνση βλάπτει τη σπερματογένεση. Μελέτες σε  εμβολιασμένα άτομα  είχαν επίσης παρόμοια ευρήματα, τα οποία υποδηλώνουν ότι η πρωτεΐνη ακίδας από μόνη της μπορεί να είναι ικανή να βλάψει την παραγωγή σπέρματος.

Η Marina Zhang εδρεύει στη Νέα Υόρκη και καλύπτει την υγεία και την επιστήμη. Επικοινωνήστε μαζί της στο marina.zhang@epochtimes.com.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη