pellain

Καλλισθενική Αγωγή: Η γυμναστική που θα σε μεταμορφώσει σε… αρχαίο Έλληνα (vid)

 

Ο τρόπος για να αποκτήσει κάποιος σωματική ομορφιά και δύναμη για τους αρχαίους Έλληνες ήταν η Καλλισθενική Αγωγή. Τι είναι όμως η Καλλισθενική Αγωγή;

Η Καλλισθενική Αγωγή είναι το σύστημα προπόνησης που ακολουθούσαν οι αρχαίοι Έλληνες πολεμιστές και αθλητές για να προετοιμάσουν το σώμα και το πνεύμα τους για την μάχη, τους αγώνες ή απλώς για να αθληθούν και να επιτύχουν το σωματικό αλλά και πνευματικό κάλλος και σθένος που τόσο σημαντικό θεωρούσαν.

Σύμφωνα με έναν παλαιό αστικό μύθο η άσκηση πήρε το όνομα ενός από τους φερόμενους ως πρώτους υποστηρικτές της, του Έλληνα ιστορικού Καλλισθένη. Το όνομα Καλλισθενική Αγωγή πιθανότατα να προέκυψε από την ένωση της λέξης κάλλος (ομορφιά) και σθένος (δύναμη).

Η Καλλισθενική Αγωγή είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να βελτιώνει τη φυσική κατάσταση και να αναπτύσσει τον μυικό τόνο. Το σύστημα προπόνησης της Καλλισθενικής αγωγής περιλαμβάνει κατά βάση ασκήσεις που δεν απαιτούν βάρη αλλά χρησιμοποιείται το ίδιο το βάρος του σώματος για τη μυική ενδυνάμωση, δηλαδή ασκήσεις σωματικού βάρους, όπως κινήσεις κάμψης, τεντώματος, συστροφής, αιώρησης, άλματα, καθώς και εξειδικευμένες κινήσεις όπως οι κάμψεις, οι έλξεις και οι βυθίσεις.

Σε γενικές γραμμές, η αύξηση των επαναλήψεων της άσκησης στοχεύει στη βελτίωση της αντοχής, ενώ η αύξηση της δύναμης είναι αποτέλεσμα της αύξησης της έντασης της άσκησης. Οι ασκήσεις στοχεύουν στην συμμετρική άσκηση όλου του σώματος και στην επίτευξη της μέγιστης δυνατής συνεργασίας των μυϊκών ομάδων, με ταυτόχρονη συστολή όσο το δυνατόν περισσότερων μυϊκών ινών, ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη απόδοση.

Για το σκοπό αυτό δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στον πυρήνα του κορμού, που είναι οι κοιλιακοί και οι ραχιαίοι μύες, ως βασικό κέντρο της ισορροπίας του σώματος. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται επίσης στη σωστή τεχνική εκτέλεσης, όχι μόνο των ασκήσεων αλλά και του ρυθμού αναπνοής.

Πιο συγκεκριμένα η Καλλισθενική Αγωγή περιλαμβάνει:

- Βασικές προοδευτικές ασκήσεις σωματικού βάρους
- Συνδυαστικές ασκήσεις σωματικού βάρους
- Ακροβατική γυμναστική
- Hand balancing
- Ισομετρικές στηρίξεις
- Ακροβατικές και εκρηκτικές ασκήσεις
- Ασκήσεις με αντίσταση πέραν του ίδιου σωματικού βάρους

Δείτε τα παρακάτω βίντεο και θα καταλάβετε πως το μόνο πράγμα που χρειάζεται είναι να το πάρετε απόφαση.

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ: ifitnessbook.com

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη