pellain

Πώς το λάθος διατροφικό λίπος μπορεί να καταστρέψει την υγεία σας

 

Συνεισφέρει πολύ περισσότερο σε χρόνιες και εκφυλιστικές ασθένειες και θνησιμότητα από τη ζάχαρη, ωστόσο οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν 25 φορές περισσότερο από αυτό που χρειάζονται. Αυτός είναι ο τρόπος για να το εξαφανίσετε από το σώμα σας.

Κατεβάστε το πρακτικό της συνέντευξης  | Κατεβάστε το ΔΩΡΕΑΝ Podcast μου

ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

  • Το Ωμέγα-6 λινολεϊκό οξύ (LA) είναι το πιο κοινό λίπος στην αμερικανική διατροφή. Οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν 25 φορές περισσότερο LA από ό,τι χρειάζονται. Το πολύ, χρειάζεστε περίπου 2 γραμμάρια την ημέρα, αλλά ο μέσος Αμερικανός λαμβάνει περίπου 50 γραμμάρια την ημέρα, χάρη στο γεγονός ότι τα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα και καρυκεύματα είναι γεμάτα με έλαια σπόρων ωμέγα-6
  • Το LA ενσωματώνεται στις κυτταρικές μεμβράνες σας όπου προκαλεί φλεγμονή. Ο χρόνος ημιζωής του είναι σχεδόν δύο χρόνια, επομένως η πλήρης απαλλαγή από το αποθηκευμένο LA μπορεί να διαρκέσει έως και επτά χρόνια
  • Η αποβολή του LA είναι μαραθώνιος, όχι σπριντ. Οι αναποτελεσματικοί και δυνητικά επιβλαβείς τρόποι εξάλειψης του LA περιλαμβάνουν παρατεταμένη νηστεία και υπερφορολόγηση του σώματός σας με έντονη άσκηση αντοχής
  • Για να σταματήσετε τη συσσώρευση LA στα κύτταρα σας, εξαλείψτε τα σπορέλαια από τη διατροφή σας. Μαγειρέψτε με βοδινό λίπος, βούτυρο, γκι ή λάδι καρύδας και αποφύγετε όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα τρόφιμα εστιατορίου, τα καρυκεύματα και τα ζώα που εκτρέφονται με δημητριακά, όπως το κοτόπουλο και το χοιρινό
  • Η βιταμίνη Ε, σε δόση περίπου 2 IU – 3 IU για κάθε γραμμάριο PUFA (όχι μόνο λινελαϊκό) που καταναλώνεται καθημερινά μπορεί επίσης να παρέχει κάποια προστασία από τις φλεγμονώδεις και ενδοκρινικές (οιστρογονικές, προ-κορτιζόλης) επιδράσεις του λινελαϊκού και του PUFA γενικά
  • Για να ενθαρρύνετε με ασφάλεια την αποβολή του LA από το σώμα σας, εστιάστε στην οικοδόμηση μυών και στη μεγιστοποίηση της άπαχης μυϊκής μάζας με ομόκεντρη άσκηση και τρώτε μια ισορροπημένη διατροφή με αναλογία 2 προς 1 υγιεινούς υδατάνθρακες προς πρωτεΐνη

Σε αυτή τη συνέντευξη, ο Georgi Dinkov, ειδικός στο λινολεϊκό οξύ (LA), περιγράφει λεπτομερώς μερικούς από τους κινδύνους για την υγεία αυτού του εξαιρετικά συνηθισμένου λίπους στη σύγχρονη διατροφή και πώς να απαλλάξετε με ασφάλεια το σώμα σας από αυτό.

Τόσο ο Georgi όσο και εγώ είμαστε πεπεισμένοι ότι η υπερβολική πρόσληψη LA είναι μια από τις πιο σημαντικές μεταβλητές που μπορεί να κάνει ή να καταστρέψει την υγεία σας, ειδικά μακροπρόθεσμα. Συνεισφέρει πολύ περισσότερο σε χρόνιες και εκφυλιστικές ασθένειες και θνησιμότητα από τη ζάχαρη, και είναι ο κύριος ένοχος που κάνει τα επεξεργασμένα τρόφιμα τόσο επιβλαβή.

Οι ιστορικές (τελευταία 50 έως 75 χρόνια) καμπύλες επίπτωσης του καρκίνου, των καρδιαγγειακών παθήσεων (CVD), του διαβήτη και των νευρολογικών παθήσεων στον γενικό πληθυσμό επικαλύπτουν αξιοσημείωτα καλά τα συνεχώς αυξανόμενα ποσοστά κατανάλωσης PUFA στις ανεπτυγμένες χώρες, υποδηλώνοντας ότι η PUFA είναι ένας σημαντικός παράγοντας ασθένειες.[1][2]

Πώς ο Γκεόργκι έγινε Biohacker

Παρά το γεγονός ότι έχει πτυχίο στην επιστήμη των υπολογιστών, ο Georgi έχει κάνει το όνομά του ως ειδικός βιοχάκερ. Μετά την αποφοίτησή του από το κολέγιο το 2002, έπιασε δουλειά ως προγραμματιστής στο Εθνικό Ίδρυμα Βιοϊατρικών Ερευνών (NBRF).

Εκεί, βοήθησε στην ανάπτυξη του uniprot.org, μιας βάσης δεδομένων με όλες τις γνωστές αλληλουχίες πρωτεϊνών — Πηγή Πληροφοριών Πρωτεϊνών (PIR —  pir.georgetown.edu ) και UniProt ( www.uniprot.org ).

Περιτριγυρισμένος από έως και 60 από τους πιο έξυπνους γιατρούς και βιοχημικούς στον κόσμο, ο Georgi ανέπτυξε ενδιαφέρον για τη βιοχημεία και άρχισε να σπουδάζει στο πλάι, ώστε να μπορεί να συνεργάζεται πιο αποτελεσματικά με τους συναδέλφους του. Παρέχει ένα εκπληκτικό παράδειγμα για το τι μπορεί κανείς να μάθει χωρίς καμία επίσημη εκπαίδευση, αν απλώς εφαρμόσει μόνος του.

«Μεταξύ 2002 και 2005, ήμουν μέλος αυτής της ομάδας ως προγραμματιστής, αλλά βασικά άρχισα να παρακολουθώ όλες τις διαλέξεις και τα μαθήματά τους»  , λέει «Μερικοί από αυτούς δίδασκαν σε κοντινά πανεπιστήμια, οπότε συνέχισα.

Ήμουν νέος, ανύπαντρος, δεν είχα τίποτα καλύτερο να κάνω και προσπάθησα να αξιοποιήσω τον χρόνο μου όσο καλύτερα μπορούσα. Σε μια περίοδο περίπου τριών ετών, άρχισε να κάνει κλικ, οπότε άρχισα να καταλαβαίνω τι μιλούσαν αυτοί οι άνθρωποι.

Το 2005, έφυγα, έπιασα δουλειά πλήρους απασχόλησης στον τομέα της πληροφορικής και μετά συνέχισα να διαβάζω. Ο λόγος που μπήκα σε αυτή τη βιοενεργειακή περιοχή, στην οποία το λινολεϊκό οξύ είναι ένα μεγάλο μέρος, είναι επειδή γύρω στο 2009,… έγινα χαμηλών υδατανθράκων.

Όντας αθλητής στο κολέγιο, βασικά έτυχε να συνδυάσω δίαιτα πολύ χαμηλών υδατανθράκων με πολύ εξαντλητική άσκηση και μπήκα σε μια πολύ μεγάλη δύσκολη θέση. Άρχισα να έχω αυτά τα πολύ περίεργα νευρολογικά συμπτώματα, μυρμήγκιασμα των άκρων, πονοκεφάλους, ευαισθησία στο φως».

Θέματα χαμηλών υδατανθράκων

Στη συνέντευξη, ξεκαθαρίζουμε κάποια από τη διάχυτη σύγχυση γύρω από τις δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων και γιατί η μακροχρόνια χρόνια χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες δεν είναι ιδανική. Είναι μια εξαιρετική βραχυπρόθεσμη παρέμβαση για τους περισσότερους ανθρώπους, ειδικά εκείνους με αντίσταση στην ινσουλίνη.

Αυτό συμβαίνει επειδή η μείωση των υδατανθράκων μπορεί να βοηθήσει στην επαναφορά του μεταβολισμού σας και στην ανάκτηση της μεταβολικής ευελιξίας σας. Ωστόσο, μακροπρόθεσμα μπορεί να αντιμετωπίσετε προβλήματα — ειδικά αν κάνετε επίσης πολλές προπονήσεις αντοχής. Οι κύριοι λόγοι για τα προβλήματα που προκαλούνται από τις χρόνιες δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων (ή/και το άγχος, το οποίο μιμείται τις επιπτώσεις της δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων) είναι:

  1. Η αυξημένη λιπόλυση σε κατάσταση χαμηλών υδατανθράκων, που οδηγεί σε χρόνια αυξημένα επίπεδα PUFA στην κυκλοφορία, με τις προκύπτουσες φλεγμονώδεις και ενδοκρινικές επιδράσεις (π.χ. το PUFA είναι προ-κορτιζόλη, οιστρογόνο και επίσης συνεργάζεται με ενδογενή/εξωγενή οιστρογόνα και προάγει τις επιδράσεις τους ακόμη και σε χαμηλές δόσεις).
  2. Η μείωση του μεταβολικού ρυθμού ηρεμίας (RMR) μέσω της μειωμένης σύνθεσης της Τ3 όταν ακολουθείτε δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων και/ή νηστεία ή/και έντονη άσκηση.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτό, φροντίστε να ακούσετε τη συνέντευξη με κανονική ταχύτητα. Πιστέψτε με, αυτή είναι μια συνέντευξη που σχεδόν όλοι πρέπει να ακούσουν μερικές φορές για να αποτυπώσουν τα απίστευτα κλινικά μαργαριτάρια που μοιράστηκε ο Georgi. Προσωπικά έμαθα περισσότερα κατά τη διάρκεια αυτής της συζήτησης από ό,τι έμαθα από τις περισσότερες συνεντεύξεις.

Αν ακούσετε τη συνέντευξη, θα μάθετε ότι μόλις ξοδέψετε τα αποθέματά σας ζάχαρης, αρχίζετε να αγγίζετε τα αποθέματα λίπους μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται λιπόλυση. Αυτό το απελευθερωμένο λίπος στη συνέχεια κυκλοφορεί γύρω από το σώμα σας και παρέχεται στα κύτταρα ως καύσιμο για να αντισταθμίσει τη χαμηλή διαθεσιμότητα γλυκόζης.

Ωστόσο, ορισμένοι τύποι λίπους εμποδίζουν τις επιδράσεις της ινσουλίνης στο σώμα σας, έτσι ένας αθλητής αντοχής μεγάλων αποστάσεων μπορεί στην πραγματικότητα να καταλήξει με προφίλ αίματος παρόμοιο με αυτό ενός ατόμου με διαβήτη τύπου 2. Στην περίπτωση του Γκεόργκι, ως αθλητής αντοχής, το σάκχαρό του ανέβαινε ψηλότερα όσο λιγότερη ζάχαρη έτρωγε. Αυτός ο ανταγωνισμός/ανταγωνισμός μεταξύ γλυκόζης και λιπών (κυρίως PUFA) ως καυσίμου για τα κύτταρα ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1970 και ονομάστηκε κύκλος Randle.

Γιατί εμφανίζεται; Η διαδικασία στο συκώτι σας που ελέγχει το σάκχαρο στο αίμα είναι η γλυκονεογένεση. Εάν σταματήσετε να παρέχετε υδατάνθρακες στο σώμα σας, τα όργανα που τους χρειάζονται θα ενεργοποιήσουν τη δημιουργία γλυκόζης στο σώμα σας αυξάνοντας την ορμόνη του στρες, κορτιζόλη, η οποία καταλήγει να είναι πολύ καταστροφική για τους ιστούς σας, συμπεριλαμβανομένων των σκελετικών μυών, του ήπατος, του εγκεφάλου και των νεφρών.

Στον διαβήτη τύπου 2, μια κατάσταση με υπεργλυκαιμία, μόνο το 10% περίπου της γλυκόζης που κυκλοφορεί είναι διαιτητικής προέλευσης. Τα υπόλοιπα οφείλονται στη χρόνια αυξημένη γλυκονεογένεση - η οποία υποδηλώνει ότι η κορτιζόλη είναι ο οδηγός της υπεργλυκαιμίας στον διαβήτη Τύπου 2 - και η χρόνια αύξηση της κορτιζόλης με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες ή εξαντλητική άσκηση είναι πιθανώς επιζήμια για την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Τα άτομα με αυξημένη κορτιζόλη (φαινότυπος Cushing) έχουν την ίδια κεντρική παχυσαρκία και απώλεια μυϊκής μάζας (σαρκοπενία) με αυτά που παρατηρούνται στον διαβήτη 2. Αντίθετα, ο αποκλεισμός των επιδράσεων της κορτιζόλης με το φάρμακο RU486 έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί σε διαρκή απώλεια λίπους ΧΩΡΙΣ δίαιτα. και βελτιωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη.[3][4][5]

Η κορτιζόλη ανεβαίνει κατά τη διάρκεια της άσκησης και αν δεν υπάρχει γλυκόζη τριγύρω, η κορτιζόλη αυξάνεται ακόμη υψηλότερα. Ανακινήσεις, προβλήματα ύπνου, νευρικότητα και νευρολογικές ανωμαλίες είναι μερικά από τα συμπτώματα της υψηλής κορτιζόλης και των χαμηλών αποθεμάτων γλυκογόνου. Στην περίπτωση του Georgi, τα συμπτώματά του εξαφανίστηκαν σιγά-σιγά όταν άρχισε να τρώει μια πιο ισορροπημένη διατροφή, με αναλογία μακροθρεπτικών συστατικών περίπου το ένα τρίτο υδατάνθρακες, το ένα τρίτο λίπος και το ένα τρίτο πρωτεΐνη.

Διαιτητικά λίπη και λιπώδης νόσος του ήπατος

Στην αναζήτησή του για απαντήσεις στα συμπτώματα που βίωσε σε μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων, βρήκε τον ιστότοπο του Dr. Peat,[6] γνωστός και ως Dr. TA Peterson, ένας Αμερικανός βιολόγος που μελετούσε τον ρόλο της ενέργειας στο κύτταρο και οι επιπτώσεις του LA. Ο Georgi ξεκίνησε να διαβάζει το έργο του Peat το 2009 και τελικά άρχισε να κάνει τα δικά του πειράματα.

Όπως σημειώνει ο Georgi, δημοσιευμένη έρευνα έχει δείξει εδώ και καιρό ότι το LA απέχει πολύ από ένα καλοήθη μακροθρεπτικό συστατικό. Είναι στην πραγματικότητα ένας εξαιρετικά προφλεγμονώδης μεσολαβητής και έχει ενδοκρινικές επιδράσεις που μιμούνται τα οιστρογόνα. Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, το LA είναι επίσης ένας σημαντικός ένοχος στη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (NAFLD), περισσότερο από τη φρουκτόζη και άλλα σάκχαρα.[7][8]

Ο Georgi αναφέρει έρευνα[9][10[11] που δείχνει ότι άτομα με αλκοολική κίρρωση (ηπατική νόσο) που έτρωγαν την κανονική τους διατροφή, η οποία ήταν υψηλή σε ωμέγα-6 λιπαρά, παρουσίασαν κλασική εξέλιξη της κίρρωσης με αποτέλεσμα ηπατική ανεπάρκεια. Η ομάδα της οποίας η διατροφή τροποποιήθηκε για να εξαλείψει όλες τις μορφές λίπους εκτός από το λάδι καρύδας, ένα κορεσμένο λίπος, μπόρεσε να αναστρέψει την κίρρωση της, ακόμη και με την παρουσία συνεχιζόμενης κατάχρησης αλκοόλ. Πρόσθετα πειράματα σε ζώα[12] επιβεβαίωσαν αυτά τα αποτελέσματα. Όπως εξηγεί ο Γεώργιος:

«Το συκώτι των ανθρώπων που τρώνε κυρίως ωμέγα-6 λιπαρά οξέα παχαίνουν πολύ γρήγορα. Επίσης, υπάρχει κυτταρική βλάβη των κυττάρων Kupffer λόγω των πολλών παραπροϊόντων οξείδωσης (OxLAMs) αυτών των ωμέγα-6 λιπαρών οξέων… [Εν τω μεταξύ], το συκώτι των ζώων που ήταν ακόμη αλκοολικά αλλά τους είχαν χορηγηθεί τα κορεσμένα λιπαρά οξέα είχαν πολύ λίγο οξειδωτικό βλάβη στα κύτταρα και δεν ήταν παχιά.

Τι θα μπορούσε να εξηγήσει αυτό; Λοιπόν, αποδεικνύεται ότι όταν καταναλώνετε ένα γεύμα με λίπος, αυτό αποτελείται από πολλά διαφορετικά λιπαρά οξέα, αλλά μπορούμε να τα διαχωρίσουμε σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, μονοακόρεστα και πολυακόρεστα [PUFAs].

Αποδεικνύεται ότι το συκώτι και τα περισσότερα όργανα οξειδώνουν (καίνε) κατά προτίμηση τα κορεσμένα λιπαρά οξέα και στη συνέχεια τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, ενώ τα πολυακόρεστα οξέα αποθηκεύονται κατά κύριο λόγο.

Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, εκτός από το ότι είναι πολύ ευαίσθητα στην αυθόρμητη αυτόματη οξείδωση… καύση… είναι πρόδρομοι παράγοντες φλεγμονωδών μεσολαβητών όπως οι προσταγλανδίνες και τα λευκοτριένια. Αυτοί οι φλεγμονώδεις μεσολαβητές βασικά προέρχονται από ... λινολεϊκό οξύ. Έτσι, εάν τρώτε πολλά πολυακόρεστα λίπη, και συγκεκριμένα λινολεϊκό οξύ, θα έχετε περισσότερη… συστηματική φλεγμονή.

Τώρα το NAFLD είναι ήδη γνωστό ότι είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση. Δεν μπορείτε να πάρετε μια φλεγμονώδη κατάσταση από κορεσμένα λίπη. Δεν παράγει τους ίδιους μεσολαβητές. Τα κορεσμένα λίπη είτε θα αποθηκευτούν είτε θα οξειδωθούν σωστά μέσω της διαδικασίας βήτα οξείδωσης σε διοξείδιο του άνθρακα, ATP και νερό.

Αλλά τα πολυακόρεστα λίπη, είναι ασταθή. Μπορούν να καούν και να δημιουργήσουν πολλά τοξικά υποπροϊόντα, και το συκώτι είναι η τοποθεσία του κύριου οργάνου αποτοξίνωσης ό,τι τρώτε μέσω της δίαιτας — μαντέψτε τι; Θα πάνε κυρίως εκεί.

Επίσης, επειδή είναι πρόδρομοι σε έναν αριθμό διαφορετικών μεσολαβητών, τα ένζυμα στο σώμα θα πάρουν αυτά τα λιπαρά οξέα, ειδικά το λινολεϊκό οξύ, και στη συνέχεια μέσω μιας αλυσίδας αντιδράσεων θα τα μετατρέψουν σε προσταγλανδίνες, λευκοτριένια και θρομβοξάνη».

Τα PUFA αποθηκεύονται, δεν χωνεύονται

Ένα σημαντικό σημείο αναφοράς εδώ είναι ότι τα PUFA όπως το LA δεν αφομοιώνονται. Αντίθετα, είναι αποθηκευμένα.[13] Το μεγαλύτερο μέρος του σωματικού λίπους στα παχύσαρκα άτομα αποτελείται από PUFA και όχι από κορεσμένα λίπη. Τα κορεσμένα διατροφικά λίπη καίγονται (οξειδώνονται) και καταναλώνονται ως επί το πλείστον.

Έτσι, τα παχύσαρκα άτομα συνήθως δεν τρώνε πολύ κορεσμένα λίπη. Μάλλον, υπερβάλλουν εκθετικά στο LA. Μελέτες σε ζώα στις αρχές του 20ου αιώνα απέδειξαν αδιαμφισβήτητα ότι οι χοίροι που τρέφονταν με κορεσμένα λίπη (κυρίως λάδι καρύδας) δεν μπορούσαν να πάρουν λίπος, αλλά έγιναν άπαχοι και μυώδεις, ενώ αυτοί που τρέφονταν με PUFA κέρδιζαν κυρίως λίπος.

Αυτό οδήγησε στην υιοθέτηση/προώθηση του PUFA ως ζωοτροφής, καθώς ο στόχος είναι να μεγιστοποιηθεί η «θερμιδική απόδοση» — δηλαδή, να γίνουν τα ζώα όσο το δυνατόν πιο βαριά με λίγη τροφή. Με άλλα λόγια, οι επιδράσεις υπέρ της παχυσαρκίας των PUFA και οι επιδράσεις κατά της παχυσαρκίας των κορεσμένων λιπαρών είναι γνωστές στην κτηνοτροφία και δεν αμφισβητούνται.

Λαμβάνοντας υπόψη την ομοιότητα του μεταβολισμού / δομής / ιστών / οργάνων μας με αυτά των χοίρων, δεν θα πρέπει να προκαλεί καθόλου έκπληξη το γεγονός ότι συνεχίζουμε να παχαίνουμε ενώ καταναλώνουμε όλο και μεγαλύτερες ποσότητες PUFA.

Ο χρόνος ημιζωής των PUFAs όπως το LA, που ενσωματώνονται και ενσωματώνονται στις κυτταρικές μεμβράνες σας, είναι περίπου 680 ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι για να απαλλαγείτε από το σώμα σας από το LA θα χρειαστούν περίπου επτά χρόνια, με την προϋπόθεση ότι δεν φορτώνετε περισσότερο. Και θέλετε πραγματικά να απαλλαγείτε από αυτό το λίπος, καθώς είναι πολύ φλεγμονώδες και εμποδίζει τα μιτοχόνδρια και τον κυτταρικό σας μηχανισμό να λειτουργούν σωστά .

Η έρευνα έχει δείξει ότι εάν ληφθούν αρκετά PUFA, τα κύτταρα σας θα πάνε σε απόπτωση, βασικά αυτοκτονούν. «Μπορεί πραγματικά να λειτουργήσει σαν ακτινοβολία ή χημειοθεραπεία. Είναι ένα είδος χημειοθεραπείας», λέει ο Γκεόργκι. Οι συνέπειες [14] [15] αυτής της γνώσης είναι αρκετά βαθιές και ανυπομονώ να το εξερευνήσω με τον Georgi στην επόμενη συνέντευξή του.

Η έξοδος των PUFA από την αποθήκευση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα

Ένας βασικός τρόπος για να μειώσετε τελικά το σωματικό σας φορτίο LA είναι να διατηρήσετε τη συνολική πρόσληψη LA κάτω από το 2%, ίσως ακόμη και κοντά στο 1%. Πρέπει να σταματήσετε να βάζετε περισσότερα. Η άσκηση και η νηστεία θα σας βοηθήσουν να διώξετε το LA, αλλά πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί εάν έχετε πολύ χώρο αποθήκευσης LA.

«Μια πρόσφατη μελέτη [16]  διαπίστωσε ότι ακόμη και οι αδύνατοι άνθρωποι που τρέχουν μαραθώνιους, ένα μεγάλο μέρος (82%!) από αυτούς είναι στην πραγματικότητα σε οξεία νεφρική ανεπάρκεια μέχρι να φτάσουν στη γραμμή τερματισμού»,  λέει ο Georgi «Το ερώτημα είναι πώς είναι δυνατόν αυτό; Φαίνεται ότι αυτά τα κυκλοφορούντα λιπαρά οξέα, τα οποία είναι ως επί το πλείστον PUFA που βγαίνουν από την αποθήκευση, κυκλοφορούν και προκαλούν ενεργειακά προβλήματα.

Επίσης, λόγω της γρήγορης υπεροξείδωσης και της μετατροπής τους σε φλεγμονώδεις μεσολαβητές, βλάπτουν πολλά από τα όργανα, κυρίως τους νεφρούς. [17]  Γιατί τα νεφρά; Οτιδήποτε δεν οξειδώνεται για καύσιμο ουσιαστικά αποστέλλεται στο ήπαρ μέσω της ροής του αίματος, του μηχανισμού αποτοξίνωσης Φάσης 2. Το συκώτι προσδίδει γλυκουρονικά οξέα σε αυτά τα λιπαρά οξέα για να τα κάνει πιο υδατοδιαλυτά.

Μπορεί επίσης να τα θειώσει. Όταν είναι πιο υδατοδιαλυτά, τα ξεφλουδίζετε. Αλλά πρέπει να περάσουν από τα νεφρά, και φαίνεται ότι αν μια αρκετά μεγάλη ποσότητα αυτών των γλυκορονιδωμένων θειικών PUFA, ή ας πούμε λινελαϊκού οξέος μόνο για χάρη του επιχειρήματος, πλημμυρίζει τα νεφρά, προκαλεί τοπική βλάβη εκεί.

Οπότε τι θα έπρεπε να κάνουμε? Λοιπόν, φαίνεται ότι πρέπει να λάβουμε μέτρα για να μην μπούμε σε υπερβολική λιπόλυση. Τι είναι η υπερβολική λιπόλυση; Είναι κάθε κατάσταση όπου έχετε ξεμείνει από γλυκογόνο και τώρα το σώμα λέει, «Δεν έχω τα καύσιμα», επειδή δεν τρώτε και έχετε τελειώσει από γλυκογόνο.

Τότε το λίπος είναι το μόνο άλλο καύσιμο, συν τα αμινοξέα που προέρχονται από την κορτιζόλη. Οπότε, βασικά, δεν πρέπει να φτάσετε σε μια κατάσταση όπου λιμοκτονείτε χρόνια. Ο οξύς, ας πούμε, οκτώ έως 12 ώρες νηστείας, ο περιορισμός των θερμίδων, έχει αποδειχθεί ότι έχει οφέλη, αλλά οτιδήποτε περισσότερο από αυτό, τότε αρχίζετε να αυξάνετε τη λιπόλυση βάσης.»

Οι συστάσεις μου για το TRE έχουν αλλάξει

Ο Georgi επεσήμανε τους κινδύνους ενός παραθύρου υπερβολικού χρονικά περιορισμένου φαγητού (TRE).[18][19][20][21][22][23][24][25] Ένα ακραίο παράδειγμα του TRE είναι το πρωτόκολλο ενός γεύματος την ημέρα (OMAD), όπου νηστεύετε 20 ώρες ή περισσότερες κάθε μέρα. Ο Georgi πιστεύει ότι αυτό είναι πολύ ακραίο για τους περισσότερους ανθρώπους, καθώς οι περισσότεροι έχουν μεγάλα καταστήματα του LA που πρέπει να εκκαθαριστούν με ασφάλεια.

Προσωπικά εξασκώ και υποστήριζα ένα χρονικό περιορισμένο παράθυρο φαγητού έξι έως οκτώ ωρών. Αυτό που έμαθα από τη συζήτησή μας είναι ότι αυτό, ή ακόμα και μεγαλύτεροι περιορισμοί στη διατροφή και νηστείες, είναι απολύτως κατάλληλοι για το 95% του πληθυσμού, καθώς είναι ανθεκτικοί στην ινσουλίνη και μεταβολικά άκαμπτοι.

Το κύριο πρόβλημα έρχεται μόλις χάσετε την αντίσταση στην ινσουλίνη και γίνετε μεταβολικά ευέλικτοι. Σε εκείνο το σημείο, αυτή η στρατηγική γίνεται αντιπαραγωγική καθώς θα αυξήσετε τα επίπεδα κορτιζόλης σας, η οποία προκαλεί χρόνια φλεγμονή που μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη των ιστών. Συνήθως, χρειάζονται περίπου τρεις έως έξι μήνες για να ανακτήσετε τη μεταβολική σας ευελιξία.

Πριν από τη συνέντευξή μου με τον Γκεόργκι, είχα ένα παράθυρο για φαγητό έξι έως οκτώ ωρών και το έκανα αυτό για μερικά χρόνια. Τώρα θα μεταπηδήσω σε μία ημέρα την εβδομάδα των 12 ωρών, τρεις ημέρες των 10 ωρών και τρεις ημέρες των οκτώ ωρών. Εάν είστε μεταβολικά υγιείς, θα σας ενθαρρύνω να αποφύγετε πολύ σύντομες ώρες διατροφής κάτω των οκτώ ωρών.

Αυτό συμβαίνει γιατί η χρόνια νηστεία ανεβάζει επίσης την κορτιζόλη σας, όπως ακριβώς κάνει η χρόνια άσκηση αντοχής. Η κορτιζόλη, με τη σειρά της, εμπλέκεται στην αντίσταση στην ινσουλίνη και στη σύνθεση του λίπους και προάγει την αποθήκευση λίπους. Επίσης, όπως μόλις αναφέρθηκε παραπάνω, υψηλές ποσότητες LA μπορούν να σκοτώσουν τα κύτταρα σας.

«Λοιπόν, δεν θέλετε να το κάνετε αυτό στους φυσιολογικούς σας ιστούς, και το κάνετε στους ιστούς σας κάθε φορά που καταβάλλετε υπερβολική προσπάθεια σε σημείο είτε το γλυκογόνο να εξαντλείται είτε είστε τόσο αγχωμένοι που Η αδρεναλίνη έχει φτάσει στο σημείο να αυξάνει τη λιπόλυση και αρχίζεις να χάνεις λίπος».

Αυτό είναι ένα τεράστιο κομμάτι του παζλ που ποτέ δεν εκτίμησα πλήρως. Η μοριακή βιολογία και η φυσιολογία του pH βασίζονται σε ένα σενάριο πριν από τη δεκαετία του 1860 όπου δεν είχατε αυτά τα υψηλά επίπεδα LA, γεγονός που παραμορφώνει εντελώς τις στρατηγικές. Αν δεν υπήρχαν, θα μπορούσατε να νηστεύετε για να ενεργοποιήσετε την αυτοφαγία και να λάβετε όλα αυτά τα οφέλη.

Θα μπορούσατε να έχετε ένα πολύ μεγαλύτερο παράθυρο TRE. Αλλά το LA αλλάζει το παιχνίδι. Τροποποιεί ριζικά την ιδέα του τι πρέπει να κάνετε για να βελτιστοποιήσετε την υγεία σας. Ουσιαστικά, εάν έχετε γεμίσει τις αποθήκες λίπους σας με LA - και στους περισσότερους ανθρώπους, πάνω από το 20% των λιπών τους είναι αποθηκευμένο στις κυτταρικές τους μεμβράνες και το βέλτιστο είναι 1% έως 2% - τότε πρέπει να ενσωματώσετε αυτή τη γνώση στο στρατηγική σας.

Πώς να καθαρίσετε με ασφάλεια το LA

Πώς μπορείτε να μειώσετε με ασφάλεια αυτά τα καταστήματα του Λος Άντζελες χωρίς αυτο-σαμποτάζ; Όπως εξήγησε ο Γκεόργκι, η εκτεταμένη νηστεία, σε αυτήν την περίπτωση, θα έχει μπούμερανγκ, όπως και η υπερφορολόγηση με τη βαριά άσκηση. Θα πρέπει να αποδεχτείτε ότι πρόκειται για μαραθώνιο, όχι για σπριντ, και ότι θα χρειαστούν χρόνια για να καθαρίσετε τα καταστήματά σας στο LA. Η καλύτερη στρατηγική, λέει ο Georgi, είναι η οικοδόμηση μυών και η μεγιστοποίηση της άπαχης μυϊκής μάζας.

"Τι σημαίνει αυτό? Ομόκεντρη άσκηση, διεγείροντας τους μυς να αναπτυχθούν. Έχουμε ήδη αναφέρει ότι η κορτιζόλη είναι ένα πολύ καταβολικό στεροειδές για τους μύες, οπότε [δεν το θέλετε] χρόνια. Οι οξείες αιχμές της κορτιζόλης είναι αναπόφευκτες. Αλλά πράγματα όπως η χρόνια νηστεία ή η κατανάλωση φλεγμονωδών τροφών θα πρέπει να αποφεύγονται όσο το δυνατόν περισσότερο, πράγμα που σημαίνει να κόψετε τα φυτικά έλαια.

Εάν μαγειρεύετε το φαγητό σας, έχετε τα εργαλεία στη διάθεσή σας για να εξαλείψετε σχεδόν εντελώς την κατανάλωση πολυακόρεστων λιπαρών. Εάν πρέπει να τηγανίσετε πράγματα ή να μαγειρέψετε σε υψηλή θερμοκρασία, χρησιμοποιήστε βούτυρο, γκι ή βοδινό λίπος. Ακόμα και το λάδι καρύδας [είναι καλό], αλλά έχει χαμηλότερο σημείο καπνού. Όλα αυτά είναι πολύ καλά υποκατάστατα».

Αποφύγετε επίσης όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα τρόφιμα εστιατορίων, τα καρυκεύματα και τα ζωικά τρόφιμα που εκτρέφονται με δημητριακά, όπως το κοτόπουλο και το χοιρινό. Εκτός από την αλλαγή των τύπων των διαιτητικών λιπών που καταναλώνετε, ο Georgi συνιστά μια δίαιτα με αναλογία 2 προς 1 υδατανθράκων προς πρωτεΐνη, με τη μορφή φρούτων και λαχανικών και όχι επεξεργασμένων σνακ με ζάχαρη.

«Η πρωτεΐνη είναι θερμογόνος. Θα αυξήσει τον μεταβολικό σας ρυθμό. Είναι σημαντικό να το καταναλώνετε με αρκετούς υδατάνθρακες γιατί ένας από τους πιο γρήγορους τρόπους για να βλάψετε τα νεφρά σας είναι να καταναλώνετε μια δίαιτα με πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη χωρίς επαρκή ποσότητα υδατανθράκων.

Ακόμη και ένας ανταγωνιστικός bodybuilder μπορεί να χρησιμοποιήσει πλήρως μόνο περίπου 120 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα. Οτιδήποτε άλλο καταναλώνει ένα άτομο πρόκειται να οξειδωθεί ως καύσιμο και στη διαδικασία απαμινώνεται, πράγμα που σημαίνει ότι παράγει αμμωνία, η οποία είναι πολύ τοξική. Καταστρέφει τα νεφρά, το συκώτι και τον εγκέφαλο.

Οπότε, τρώτε την πρωτεΐνη σας, μην μειώνετε την πρωτεΐνη, αλλά μην το παρακάνετε. Βεβαιωθείτε ότι η αναλογία υδατανθράκων προς πρωτεΐνη είναι τουλάχιστον δύο προς ένα και κόψτε τελείως τα PUFA όσο το δυνατόν περισσότερο, ειδικά αν μαγειρεύετε το φαγητό σας.»

Ας ελπίσουμε ότι δεν το αγνοήσατε αυτό και χάσατε το μαργαριτάρι στο τέλος, για να πάρετε διπλάσιο αριθμό υδατανθράκων από πρωτεΐνη. Αυτό που δεν δήλωσε εδώ ο Georgi, όμως, είναι ότι είναι για άτομα που είναι μεταβολικά ευέλικτα και δεν είναι ανθεκτικά στην ινσουλίνη.

Έτσι, το κλειδί είναι να μην φοβάστε τους υγιεινούς υδατάνθρακες: Είναι φίλοι σας. Εάν τρώτε αρκετή πρωτεΐνη για να χτίσετε μυς, βεβαιωθείτε ότι έχετε επίσης αρκετούς υδατάνθρακες γιατί, εάν δεν το κάνετε αυτό, μπορεί να βλάψετε τα νεφρά, το συκώτι και τον εγκέφαλό σας.

Μοιράστηκε επίσης ένα άλλο μαργαριτάρι σχετικά με τις ασκήσεις αντίστασης που δεν γνώριζα. Η εκκεντρική άσκηση, στην οποία αντιστέκεστε στη βαρύτητα στο δρόμο προς τα κάτω, χτίζει μύες, ΑΛΛΑ επίσης βλάπτει τους μύες σας και καταστρέφει τα μιτοχόνδρια. Είναι πολύ καλύτερο να εστιάσετε στην ομόκεντρη φάση της άσκησης, καθώς χτίζει περισσότερα και ισχυρότερα μιτοχόνδρια. Η ομόκεντρη άσκηση αυξάνει τη μιτοχονδριακή βιογένεση και τη στεροειδογένεση στους μυς.[26]

Πώς τα PUFA προκαλούν καρδιακές παθήσεις

Τα κορεσμένα λίπη βελτιώνουν τη δομή των κυττάρων, συγκεκριμένα τη διπλοστοιβάδα των λιπιδίων, ενώ τα PUFAs όπως το LA την επηρεάζουν. Ο λόγος που τα επίπεδα χοληστερόλης και LDL μπορεί να αυξηθούν όταν αλλάζετε σε κορεσμένα λίπη είναι επειδή δίνετε στα κύτταρα το απαραίτητο δομικό υλικό, από το οποίο τα κύτταρα μπορούν να συνθέσουν τη δική τους χοληστερόλη όπως απαιτείται. Ως εκ τούτου, η επιπλέον χοληστερόλη απορρίπτεται στην κυκλοφορία του αίματος επειδή δεν είναι απαραίτητη.

Η χοληστερόλη μεταφέρεται από την LDL. Έτσι, όταν τρώτε κορεσμένα λιπαρά, η LDL σας αυξάνεται, αλλά αυξάνεται επειδή η χοληστερόλη που υπάρχει ήδη στο κύτταρο δεν είναι πλέον όσο χρειάζεται. Στην πραγματικότητα είναι καλό σημάδι.

Αντίθετα, όταν τρώτε PUFA, τα κύτταρα σας χρειάζονται περισσότερη χοληστερόλη για να ενισχύσουν τη δομή τους, έτσι το σώμα σας ρίχνει χοληστερόλη στα κύτταρα για να τα προστατεύσει από την επίθεση των PUFA. Ως εκ τούτου, φαίνεται ότι το επίπεδο χοληστερόλης σας μειώνεται, αλλά στην πραγματικότητα έχει μια έντονα αρνητική επίδραση.

Επιπλέον, το LA οξειδώνεται και η LDL που το φέρει είναι πλέον οξειδωμένη LDL, η οποία συνδέεται έντονα με την πλάκα. Η πλάκα, που σχετίζεται με καρδιακές προσβολές, περιέχει επίσης λευκά αιμοσφαίρια, ασβέστιο, 7-κετοχοληστερόλη και υποπροϊόντα υπεροξείδωσης PUFA. Τα κορεσμένα λιπαρά δεν συμβάλλουν στην πλάκα.

«Η πλάκα είναι βασικά μια αντίδραση σε μια φλεγμονή που προκαλείται από αυτά τα τοξικά υποπροϊόντα PUFA και η ίδια η PUFA είναι φλεγμονώδης. Όταν κολλήσει στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, προκαλεί μια τοπική φλεγμονώδη αντίδραση. Η πρώτη απάντηση του σώματος είναι να στείλει λευκά αιμοσφαίρια για να προστατεύσει το τοίχωμα του αιμοφόρου αγγείου από βλάβη και ρήξη. Αυτός είναι πραγματικά ο σκοπός της πλακέτας.

Έτσι, το σώμα δεν προσπαθεί να σε σκοτώσει. Απλώς προσπαθεί να επισκευάσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, να απομονώσει το πρόβλημα. Και το θέμα που προσπαθεί να απομονώσει είναι τα υποπροϊόντα υπεροξείδωσης PUFA [27]  και η 7-κετοχοληστερόλη. [28]  Πώς μπορείτε να το ξεπεράσετε αυτό; Μην τρώτε PUFA ή τουλάχιστον μειώστε το δραστικά. Γύρνα πίσω σε ό,τι έτρωγε η γιαγιά σου».

Συμπερασματικές Σκέψεις

Όπως και εγώ, ο Γκεόργκι είναι πεπεισμένος ότι το Λος Άντζελες είναι ο κύριος ένοχος σε χρόνιες ασθένειες. Και, δεδομένου ότι το LA βρίσκεται στα περισσότερα ολόκληρα τρόφιμα, δεν υπάρχει πραγματικά καμία ανάγκη να λάβετε ένα συμπλήρωμα ωμέγα-6. Είναι σχεδόν αδύνατο να πάρετε πολύ λίγα από τη διατροφή σας.

Πιστεύω ότι τα συμπληρώματα ωμέγα-6 θα πρέπει πραγματικά να αφαιρεθούν εντελώς από την αγορά, καθώς οι άνθρωποι λαμβάνουν 25 φορές περισσότερα ωμέγα-6 από ό,τι θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρειαστούν από τη διατροφή τους. Το πολύ, χρειάζεστε περίπου 2 γραμμάρια την ημέρα, αλλά ο μέσος Αμερικανός παίρνει περίπου 50 γραμμάρια την ημέρα, χάρη στο γεγονός ότι τα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα και καρυκεύματα είναι γεμάτα με έλαια σπόρων ωμέγα-6.

Εάν η διατροφή μας μετατοπιζόταν από τα σπορέλαια στα κορεσμένα λίπη, όπως ήταν πριν από 150 χρόνια, πιθανότατα θα βλέπαμε μαζική μείωση των χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων.

Για να μάθετε περισσότερα, φροντίστε να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξη, καθώς εμβαθύνουμε σε πολύ περισσότερες λεπτομέρειες από ό,τι συνοψίστηκα εδώ. Ο Georgi είναι ένας απόλυτος πυροσβεστικός κρουνός όταν πρόκειται για βιοχημικές λεπτομέρειες. Δείτε επίσης το blog του Georgi στη διεύθυνση  www.haidut.me . Μπορείτε επίσης να λάβετε ένα σημαντικό δείγμα της δουλειάς του Ray Peat δωρεάν μεταβαίνοντας σε αυτούς τους δύο ιστότοπους:  wiki.chadnet.org/Ray-Peat  και  RayPeat.com .

Δημοσιεύθηκε αρχικά στις 17 Δεκεμβρίου 2022, στο Mercola.com

βιβλιογραφικές αναφορές

Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο είναι οι απόψεις του συγγραφέα και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τις απόψεις των The Epoch Times. Η Epoch Health καλωσορίζει την επαγγελματική συζήτηση και τη φιλική συζήτηση. Για να υποβάλετε ένα άρθρο γνώμης, ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες και υποβάλετε μέσω της φόρμας μας εδώ .

Ο Δρ Joseph Mercola είναι ο ιδρυτής του Mercola.com. Οστεοπαθητικός ιατρός, συγγραφέας μπεστ σέλερ και αποδέκτης πολλαπλών βραβείων στον τομέα της φυσικής υγείας, το κύριο όραμά του είναι να αλλάξει το σύγχρονο πρότυπο υγείας παρέχοντας στους ανθρώπους έναν πολύτιμο πόρο για να τους βοηθήσει να πάρουν τον έλεγχο της υγείας τους.


Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη