pellain

Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΩΝ ΙΜΙΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΙΟΔΟΣΙΕΣ : ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ


Toυ Τάσου Σοφούλη 

    Πέρασαν 27 χρόνια από την νύχτα της 31ης Ιανουαρίου όπου το γκριζάρισμα των Ιμίων σήμανε την αρχή του τέλους για την επέκταση της Τουρκίας σε στρατιωτικό επίπεδο και την πολιτική μας οπισθοχώρηση σε κρατικό επίπεδο σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. 

Βέβαια δεν έγινε ξαφνικά η νύχτα των Ιμίων διότι πριν οδηγηθούμε εκεί υπήρξε μια προανατομία εξωτερικής πολιτικής εκ μέρους μας η οποία ήταν στα πλαίσια μιας νατοικής λογικής που συνόδευε σχεδόν όλες τις κυβερνήσεις από το 1960 και μετά. Τα Ίμια είναι δύο βραχονησίδες ανατολικά της Καλύμνου, η δυτική Ιμια (μεγάλη Ίμια) και η ανατολική Ίμια (μικρή Ίμια ή Ιμιοπούλα) οι οποίες με το Ιταλοτουρκικό σύμφωνο του 1932 και της συνθήκης των Παρισίων το 1947 τα Δωδεκάνησα στα οποία ανήκουν και τα Ίμια δεν αποτελούσαν τουρκικό έδαφος. Την νύχτα εκείνη του 1996  η Τουρκία μέσο της τότε πρωθυπουργού Τανσού Τσιλέρ είχε αναγκείλει ήδη ΚΥΣΕΑ στο οποίο είχαν αποφασίσει την τοποθέτηση Τούρκων βατραχανθρώπων στην Ιμιοπούλα.
    Τουρκικά σκάφη του λιμενικού καταφθάνουν στα Ίμια ανοιχτά της Καλύμνου με το ελληνικό λιμενικό να τους λέει να εγκαταλείψουν. Στην Ελλάδα καλείται ΚΥΣΕΑ, Υπουργός εξωτερικών ήταν ο Θ. Πάγκαλος, Υπουργός Εθνικής Αμύνης ο Γ. Αρσένης και αρχηγός ΓΕΕΘΑ ο Χ. Λυμπέρης. Η κινητικότητα των Τούρκων είχε ήδη αναφερθεί από το λιμενικό ενώ στα Ίμια είχαν  καταφθάσει  από πλευράς μας ή φρεγάτα Ναυαρίνο, η τορπυλάκατος Πυρπολητής , το κανονιοφόρο Παναγόπουλος και άλλα πλοία του ΠΝ - εκεί συνάντησαν τα τουρκικά πολεμικά πλοία Γιαβούζ, Εγκέ, Σουλτάν και Γκιζάρ τα οποία είχαν ανάπτυξη κίνηση γύρω από τα Ίμια σαν να έκαναν περίπολο αναγνώρισης.
   Ώρα 00:30 φουσκωτά με Τούρκους κομάντος ξεκινούν από την φρεγάτα Γιαβούζ και επιβιβάζονται στην δυτική Ιμια, μια άλλη εκδοχή υποστηρίζει πως τα φουσκωτά με τους βατραχανθρώπους ξεκίνησαν από την Αλικαρνασσό όπου από τα Ίμια απέχει μόλις τρία μίλια και ο χρόνος που απαιτείται για να φτάσουν πέντε λεπτά, η πορεία των δύο φουσκωτών καλύφθηκε από την φρεγάτα Γιαβούζ. Οι Τούρκοι αποβιβάζονται στις βραχονησίδες, στην Αθήνα πραγματοποιείται ΚΥΣΕΑ και από το αμερικανικό πεντάγωνο καταφθάνει η πληροφορία πως οι Τούρκοι έχουν αποβιβαστεί στα Ίμια.
    Ωρα 01:00 ο Ναύαρχος Λυμπέρης ενήμερος για τις κινήσεις των Τούρκων δίνει εντολή να προχωρήσουν τα ελληνικά πλοία και να κλειδώσουν στους στόχους τους τα τουρκικά πλοία έτσι ώστε να πληγούν οι μονάδες του τουρκικού στόλου σε περίπτωση που προχωρήσουν. Η πολιτική ηγεσία ζητά αναγνώριση για το αν πράγματι υπάρχουν Τούρκοι βατραχάνθρωποι στις βραχονησίδες. Οι Έλληνες βατραχάνθρωποι τότε προβαίνουν σε ένα περίπολο αναγνώρισης στην ανατολική Ίμια όμως ο καιρός ο οποίος είναι άστατος δεν τους ευνοεί στο να διακρίνουν με ευκολία την οποιαδήποτε κίνηση.
   Ωρα 03:30 δίνεται εντολή από τον τότε αρχηγό ΓΕΝ Γιάννη Στάγκα να αποβιβαστούν ΟΥΚάδες στα Ίμια οι οποίοι βρίσκονταν στην κανονιοφόρο ''Πολεμιστής''  που έπλεε κυκλικά των Ιμίων. Λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει η επιχείρηση ή διαταγή ανακαλείται.
    Ώρα 04:30 τα ξημερώματα οι Τούρκοι υπουργοί επιβεβαιώνουν την επιχείρηση των Τούρκων κομάντος, την ίδια στιγμή από την φρεγάτα Ναυαρίνο δίνεται διαταγή να σηκωθεί ένα ελικόπτερο Augusta Bell-230 με κυβερνήτη τον Χριστόδουλο Καραθανάση, συγκυβερνήτη τον Παναγιώτη Βλαχάκο και χειριστή συσκευών τον Έκτορα Γιαλοψό προκειμένου να επιχειρήσει αναγνώριση στις βραχονησίδες για την πιθανή ύπαρξη Τούρκων βατραχανθρώπων. Το ελικόπτερο πετά χαμηλά με αναμένους τους προβολείς έτσι ώστε να εντοπίσει κινήσεις των Τούρκων.  Εν τέλει το πλήρωμα εντοπίζει τουρκική σημαία και βάρκες zodiac στην δυτική Ίμια. Το ελικόπτερο αναφέρει την παρουσία Τούρκων στην βραχονησίδα και η φρεγάτα Ναυαρίνο τους διατάζει να γυρίσουν πίσω. Τότε, το ελικόπτερο δέχθηκε πυρά από τους Τούρκους και καταρίφθηκε παρότι ο κυβερνήτης του ελικοπτέρου Χριστόδουλος Καραθανάσης προσπάθησε να επικοινωνήσει με την φρεγάτα. Μετά από παρέμβαση των Αμερικανών,  μισή ώρα αργότερα την κατάρριψη του ελικοπτέρου,  δίνετε η εντολή για αποκλιμάκωση της κατάστασης με το ΠΝ μας να γυρνά ταπεινωμένο στην βάση του,  αφού πρώτα το μαύρο γάλα της προδοσίας έπρεπε να γίνει εύγευστο εν είδει  μιας ''υψηλού επιπέδου'' πολιτικής η οποία ευχαριστούσε δια στόματος Σημίτη (Αβούρη για μερικούς) το γκριζάρισμα του Αιγαίου,  το οποίο έγινε μόνο από πλευράς μας.  Οι Τούρκοι μέχρι και  σήμερα, με την λογική του ζωτικού χώρου, επιχειρούν να φτιάξουν την λεγόμενη ''Δυτική Αμυντική Ζώνη'', για την οποία πρώτη φορά είχαν μιλήσει στην τριμερή του Λονδίνου το 1960.  Σύμφωνα με την Τουρκία θέλει  να επεκταθεί στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου έτσι ώστε να φτιαχτεί μια ζώνη ασφαλείας είτε για αμυντικούς είτε για επιθετικούς σκοπούς.
    Αυτή λοιπόν την χωματική λαιμαργία της Τουρκίας ο εκσυγχρονισμός της Μαδρίτης που έβαλε την Τουρκία στα ελληνικά χωρικά ύδατα δεν μπορούσε να την αντιληφθεί ως μια διαδικασία εθνικής τραγωδίας,  καθώς για αυτούς τους οικονομιστές τα πάντα είναι μια διαδικασία διεθνούς οικονομίας η οποία λογοδοτεί στην διεθνή τοκογλυφία που για να επιτύχει τους σκοπούς της,  όπως τον έλεγχο της παραγωγής και την προσέλευση αλλοεθνών προκειμένου να μπερδευτούν οι πληθυσμοί έτσι ώστε να αλλάξουν οι εργασιακές σχέσεις. Ο τότε ΥΠ.ΕΞ. Πάγκαλος με ελαφρά τη καρδία,  είπε:  ''ας υποθέσουμε πως την σημαία την πήρε ο αέρας'', μόνο που όταν το είπε είχαμε ήδη τρεις νεκρούς αξιωματικούς οι οποίοι σκοτώθηκαν ελέω της ανικανότητας κάποιων πολιτικαντζήδων οι οποίοι αργότερα επανεκλέγησαν  καθώς το δανεικό χρήμα έρεε άφθονο.
  Η θυσία των παληκαριών είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, καθώς η σημερινή πολιτική ηγεσία η οποία διέπεται από μπόλικο σημιτισμό εξοπλίζεται, ενώ την ίδια στιγμή επιδιώκει την ΔΔΟ στην Κύπρο καθώς και την αποστρατικοποίηση των νησιών εμμέσως, στέλνοντας όπλα για χάρη του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία λες και δίπλα μας έχουμε το Λουξεμβούργο η την Ελβετία.
Το αίμα των ηρώων δεν τιμάτε από την επίσημη πολιτεία θέλοντας να παρουσιάσουν πως είναι μια φιέστα κάποιων ακραίων,  ενώ στην ουσία είναι ημέρα εθνικού πένθους. Η ελλαδική πολιτεία θέλοντας να μην δώσει το κατάλληλο κύρος στην εν λόγω ημέρα, ουσιαστικά παραιτείται από κάθε εθνικό σκοπό, διότι η πρέπουσα τιμή στους Έλληνες αξιωματικούς γεννά υποχρεώσεις απέναντι στον προαιώνιο εχθρό ο οποίος δεν κατευνάζεται.
   Το Νταβός το 1982, η συμφωνία της Μαδρίτης το 97' δια χειρός Σημίτη και το πασοκογενες δόγμα ''δεν διεκδικούμε τίποτα από κανένα'',  στοίχισε στο ελληνικό έθνος με τον πιο σκληρό τρόπο, την απαρχή της αμφισβήτησης  της εδαφικής κυριαρχίας της Ελλάδος. Η Τουρκία σε επίσημο πλέον επίπεδο συνδιαλέγεται  με τους Ευρωπαίους οι οποίοι λαμβάνουν υπόψην τους  τις λογικές του τουρκικού επεκτατισμού. Η Ελλάδα όσο δεν πραγματοποιεί την εθνικοποίηση της ΕΛΒΟ, ούτως ώστε να υπάρξει ελληνική παραγωγή οπλικών συστημάτων και όσο δεν επιθυμεί την δημιουργία μιας μεσογειακής ένωσης εναντίον της Τουρκίας, τότε καμία ΕΕ και κανένα ΝΑΤΟ δεν θα μας σώσει . Άλλωστε ο Δαβίδ βασίστηκε στις δικές του δυνάμεις για να αντιμετωπίσει τον Γολιάθ. Μόνο έτσι θα δικαιωθούν οι Έλληνες αξιωματικοί οι οποίοι έπεσαν για μια πατρίδα η οποία αργότερα ευχαρίστησε τους Αμερικανούς.

Αντιπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης
Αντιπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος
Σημαιοφόρος Έκτορας Γιαλοψός

Α Θ Α Ν Α Τ Ο Ι


Τάσος Σοφούλης -
 προπτυχιακός φοιτητής Ελληνικού Πολιτισμού -
 Ιδιωτικός υπάλληλος.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη