pellain

Έλληνας Φοιτητής από τη Θεσσαλονίκη Νεότερο μέλος της NASA


Ένας νεαρός Έλληνας φοιτητής από τη Θεσσαλονίκη, έγινε το νεότερο μέλος της ερευνητικής ομάδας της NASA. 

Ο Μενέλαος Ράπτης, ο οποίος σπουδάζει στο Franklin & Marshall College of Astrophysics, είναι επίσης μέλος της Εθνικής Ομάδας Ρομποτικής και ο Νεότερος Πρέσβης του Διαστήματος το 2017. Τώρα, θα εργαστεί στο νέο έργο του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb που αναλύει δεδομένα .

Το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο είναι το μεγαλύτερο οπτικό στο διάστημα που έχει ως αποστολή την υπέρυθρη αστρονομία, τη μελέτη και την παρατήρηση αστρονομικών αντικειμένων με χρήση υπέρυθρης ακτινοβολίας.

Έλληνας φοιτητής που κυνηγά το όνειρο ζωής

Ο Ράπτης μίλησε για τη χαρά του όταν συζητούσε την υποψηφιότητά του στην ομάδα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Είναι τιμή και χαρά που είμαι τώρα μέλος της ερευνητικής ομάδας της NASA που θα [αναλύσει] τα δεδομένα από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb», εξήγησε.

Ο νεαρός Έλληνας μίλησε επίσης για τις πολυάριθμες δεξιότητες που είχε αναπτύξει μέσα από τα ακαδημαϊκά προγράμματα που προσφέρονται στο Franklin & Marshall College.

«Σε συνεργασία με έναν καθηγητή από το τμήμα Αστρονομίας και Φυσικής του κολεγίου, προετοιμάσθηκα για αρκετά δύσκολες και απαιτητικές προκλήσεις, κυρίως στον προγραμματισμό αλλά και στην αστροφυσική».

Ο νεαρός αστροφυσικός τόνισε ότι «οι προϋπάρχουσες βασικές γνώσεις [που] είχε στον προγραμματισμό και συγκεκριμένα στη γλώσσα προγραμματισμού Python, ενισχύθηκαν πολύ, κατευθύνοντας [τον] από τις υπάρχουσες γνώσεις [του] προς τη βελτίωση και τον εμπλουτισμό».

«Μετά από αυτή την απαιτητική εκπαίδευση, ο υπεύθυνος καθηγητής με θεώρησε όχι μόνο ικανό αλλά και τον ιδανικό μαθητή για να μου δοθεί η ευκαιρία να αναλύσω δεδομένα του διαστήματος με τον υπεύθυνο καθηγητή. Δεν θα κρύψω ότι κατά το πρώτο μου ακαδημαϊκό εξάμηνο επέδειξα επιμονή, υπομονή, αλλά πάνω από όλα πάθος!».

Ο Ράπτης ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του στην εφημερίδα δηλώνοντας «Είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η αγάπη για την έρευνα, την καινοτομία και την επιστήμη είναι αυτό που με ξεχώρισε, αυτό που μου έδωσε το εισιτήριο για ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα».

Ο δύσκολος δρόμος προς την επιτυχία

Ο Ράπτης φαίνεται έτοιμος να ακολουθήσει τα βήματα άλλων Ελλήνων αστροφυσικών, όπως ο Γιάννης Παρασκευόπουλος , που βοήθησε τον άνθρωπο να κατανοήσει το σύμπαν. Έχει αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις στο δρόμο προς την επιτυχία. Ωστόσο, πλέον έχει καταφέρει έντεχνα να τα ξεπεράσει.

«Η έρευνα και τα μαθήματα ήταν ιδιαίτερα δύσκολα», αποκάλυψε στη συνέντευξή του ο Ράπτης. «Η μεγαλύτερη πρόκληση για μένα, ωστόσο, ήταν να αναπτύξω σωστά την ικανότητα προσαρμοστικότητας, ώστε να μπορώ να ανταπεξέλθω στις νέες συνθήκες, ζώντας χιλιάδες [χιλιόμετρα] μακριά από την Ελλάδα ».

«Είναι δύσκολο να μπορείς να επικοινωνείς καλά σε μια ξένη γλώσσα και να εκφράσεις πλήρως τις σκέψεις σου», δήλωσε. «Είναι δύσκολο να μελετάς πολλές ώρες κάθε μέρα και είναι δύσκολο να ανταπεξέλθεις στον ανταγωνισμό, αλλά είναι σχεδόν αδύνατο να μεταφέρεις την καρδιά σου σε άλλο μέρος».

«Ποτέ δεν μπόρεσα να το κάνω, ούτε εύχομαι να συμβεί αυτό», είπε. «Κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής μου καριέρας, ωστόσο, κατάφερα να ελέγξω έντονα συναισθήματα και πιστεύω ότι η επίτευξη συναισθηματικής ισορροπίας και ωριμότητας ήταν τα στοιχεία που τελικά με βοήθησαν να ξεχωρίσω».

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη