pellain

Ολόφωτη πλέον η Παναγία Σουμελά στον Πόντο, έτοιμη για νέο ρεκόρ επισκεπτών


Χρειάστηκαν 8 μήνες για την εγκατάσταση του φωτισμού στο μνημείο, το οποίο φωταγωγείται για πρώτη φορ

Ως κορυφαίος τουριστικός προορισμός στο νομό Τραπεζούντας (ακόμα και το χειμώνα, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που συχνά επικρατούν) χαρακτηρίζεται η Μονή της Παναγίας Σουμελά, ενώ θεωρείται ως ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα θρησκευτικού τουρισμού στην Τουρκία.

Στην καρδιά του Πόντου, στην περιοχή της Ματσούκας, μετά και την ολοκλήρωση του τρίτου σταδίου των αναστηλωτικών εργασιών, το πλήρες άνοιγμα του μνημείου την 1η Ιουλίου 2021 συνοδεύθηκε από διαδοχικά ρεκόρ επισκέψεων.

Είναι πλέον σαφές ότι το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας «επενδύει» στη Μονή Σουμελά, παρά τις… παραφωνίες σαν αυτή με την άδεια που δόθηκε για το «πάρτι» με την ηλεκτρονική μουσική. Το ιστορικό μοναστήρι των Ελλήνων έκλεισε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2015· το πρώτο στάδιο των εργασιών περιλάμβανε τη στερέωση των επικίνδυνων βράχων. Μερικώς για το κοινό άνοιξε στις 28 Ιουλίου 2020, οπότε και παράλληλα ήταν σε εξέλιξη η δεύτερη φάση των εργασιών, μέχρι να φτάσουμε στο πλήρες άνοιγμα.

Όμως τα τουρκικά σχέδια δεν μοιάζουν να σταματούν εδώ. Για πρώτη φορά η Παναγία Σουμελά –που βρίσκεται στην προσωρινή λίστα της UNESCO με τα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς– φωταγωγήθηκε, ενώ στο εσωτερικό συνεχίζονται οι εργασίες συντήρησης των τοιχογραφιών που χρονολογούνται από τον 12ο έως τον 19ο αιώνα.


«Πλέον είναι διαφορετικά όμορφη τη νύχτα, αστραφτερή στην απότομη πλαγιά» δήλωσε στο Anadolu ο επαρχιακός διευθυντής Πολιτισμού και Τουρισμού Ταμέρ Ερντογάν. Τονίζοντας για μια ακόμα φορά την τουριστική σημασία που έχει το μνημείο, εξέφρασε την ελπίδα το 2023 να σημειωθεί νέο ρεκόρ επισκέψεων, χάρη και στη νέα επέμβαση που έγινε.

Για την εγκατάσταση του φωτισμού, για την οποία χρειάστηκαν 8 μήνες, υποστήριξε ότι είναι αποτέλεσμα πολύ προσεκτικής και σχολαστικής δουλειάς από την τεχνική ομάδα του υπουργείου.

pontosnews.gr

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη