pellain

Στο μεταίχμιο οι αγροτικές παραγωγές: Εκατ. ευρώ οι ζημιές στα επιτραπέζια σταφύλια και τα οινοποιήσιμα


Άμεση ανάγκη να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε τα επιτραπέζια και τα κρασοστάφυλα να μην εγκαταλειφθούν

Απώλειες που μετρούν δεκάδες εκατ. ευρώ καταγράφεται στο εισόδημα των παραγωγών της Πέλλας επιτραπέζιου και οινοποιήσιμου σταφυλιού, οι οποίοι βρίσκονται σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση.

Η περιοχή της Κρύας Βρύσης αλλά και η Αλμωπία με το οινοποιήσιμο Αμάσι έχουν υποστεί τις περισσότερες απώλειες μιάς και είναι οι περιοχές που καταγράφουν τη μεγαλύτερη στρεμματική καλλιέργια.

Το 2022 οι καιρικές συνθήκες δημιούργησαν μη αναστρέψιμες συνέπειες (π.χ. παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες, άκαιρες και κατά τόπους έντονες βροχοπτώσεις με συνέπεια την επέλαση και μη αναστρέψιμη πορεία του περονόσπορου), όπως και το υψηλό κόστος παραγωγής και η εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία .

Επίσης, από τα μέσα του 2019 έως και σήμερα στην ευρύτερη περιοχή της Αλμωπίας οι τιμές παρουσιάζουν καθίζηση της τάξεως του 40% με συνέπεια να αγγίζει πλέον τα 0,14 ευρώ!

Χωρίς καμία αμφιβολία όλα τα παραπάνω οδήγησαν σε ολοκληρωτική καταστροφή του εισοδήματος των καλλιεργητών.
Παρά τις διαρκείς και επαναλαμβανόμενες υποσχέσεις των κυβερνητικών βουλευτών για αποκατάσταση και αποζημίωση, καμία απολύτως μέριμνα δεν υπήρξε έως τώρα για αποκατάσταση των συσσωρευμένων προβλημάτων. Τα ταξιδάκια "εις τα Αθήνας" και οι ανέμελες περιπλανήσεις "εις τα Βρυξέλλας" αποδείχθηκαν άνευ ουσίας και αποτελεσματικότητας.
  

Διπλασιάστηκε το κόστος παραγωγής

Η κατανάλωση αγροτικού ρεύματος υπερδιπλασιάστηκε κατά 123% (από 0,06944/ kwh σε 0,15496 kwh). Τα λιπάσματα και τα φάρμακα πήραν την ανιούσα αγγίζοντας διπλές και τριπλές τιμές. Τα δε καύσιμα γνωρίζουμε όλοι πως εκτοξεύτηκαν.
Μέσα σε όλο αυτό το τοξικό κλίμα έχουμε και την αύξηση του κόστους σε ψυγεία, αποθηκευτικούς χώρους, συσκευαστήρια και οτιδήποτε άλλου είναι αναγκαίο για την αγροτική παραγωγή.


Θεόδωρος Χαρανίδης

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη