pellain

Ιστορική ανατροπή - Υποβάθμισε τις ΗΠΑ κινέζικος οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης


Βλέπει «διάβρωση του δολαρίου»

Η επιδείνωση της δημοσιονομικής ισχύος των ΗΠΑ και οι συχνές παραβιάσεις του ανώτατου ορίου του χρέους συνεχίζουν να διαβρώνουν την πιστωτική βάση του δολαρίου, ανέφερε επίσης η SCMP
Οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, Moody' s και DBRS απείλησαν ότι θα κάνουν ό,τι έκανε με γενναιότητα η S&P το 2011 υποβαθμίζοντας τις ΗΠΑ αν η πολιτική κρίση γύρω από την μη αύξηση ή μη του επιτρεπόμενου ανώτατο ορίου χρέους οδηγήσει σε τεχνική χρεοκοπία, αλλά δεν υλοποιήσει ακόμη την απειλή τους.

Ο κορυφαίος οίκος αξιολόγησης της Κίνας, China Chengxin International Credit Rating αποφάσισε να μην περιμένει άλλο και υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση των ΗΠΑ κατά μία βαθμίδα, σε AA+ από ΑΑΑ, επικαλούμενος τον υψηλό πληθωρισμό και την πολιτική σύγκρουση γύρω από το όριο χρέους.
«Η εντατικοποίηση της πολιτικής σύγκρουσης μεταξύ των δύο κομμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες αύξησε τη δυσκολία επίλυσης του ζητήματος του ανώτατου ορίου χρέους», ανέφερε η CCXI σε διαδικτυακή δήλωσή της.
Η πολιτική διαμάχη είναι πιθανό να οδηγήσει σε καθυστέρηση πληρωμής μέχρι την αποκαλούμενη ημερομηνία X, συνεχίζει η ανακοίνωση του κινέζικου οίκου,  την ημέρα που η κυβέρνηση των ΗΠΑ λέει ότι δεν μπορεί πλέον να πληρώνει όλες της τις οικονομικές της υποχρεώσεις.
«Η επιδείνωση της δημοσιονομικής ισχύος και οι συχνές παραβιάσεις του ανώτατου ορίου του χρέους συνεχίζουν να διαβρώνουν την πιστωτική βάση του δολαρίου ΗΠΑ», ανέφερε επίσης η SCMP.

Πρώτη φορά που κινέζικος οίκος εκφράζει ανησυχίες για το αμερικανικό χρέος

Μια υποβάθμιση από έναν κινεζικό οίκο είναι συμβολική και, ενώ μπορεί να αντιπροσωπεύει ανησυχίες μεταξύ των κινεζικών παραγόντων της αγοράς, δεν θα έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στο κόστος δανεισμού των ΗΠΑ.
Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα κινεζικό ίδρυμα εκφράζει ρητά ανησυχίες για το ζήτημα του αμερικανικού χρέους των ΗΠΑ ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμιά αντίδραση από τις αρχές της Κίνας, οι οποίες έχουν μειώσει την κατοχή γραμματίων του αμερικανικού Δημοσίου κατά συνολικά 143,9 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ή 14,2% σε ετήσια βάση, βάσει των τελευταίων διαθέσιμων στοιχείων που είναι από τον περασμένο Μάρτιο.
Ο κινέζικος οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης CCXI, η οποία έθεσε την αξιολόγηση των ΗΠΑ σε αναθεώρηση για περαιτέρω υποβάθμιση, διατύπωσε επίσης την εκτίμηση ότι η βιωσιμότητα του χρέους των ΗΠΑ αμφισβητείται από το γεγονός ότι η χώρα έχει πολύ υψηλότερο υψηλότερο επίπεδο χρέους μεταξύ των χωρών που έχουν την ίδια πιστοληπτική αξιολόγηση, κι ότι το χρέος της αυξάνεται διαρκώς λόγω της επιθετικής αύξησης των επιτοκίνω της FED.
Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank τον Μάρτιο αυξάνει περαιτέρω τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πολιτική της Fed και προκαλεί περιατέρω οικονομικά οικονομική αστάθεια, πρόσθεσε η CCXI.

Τι λένε οι δυτικοί οίκοι

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα, προειδοποίηση για πιθανή υποβάθμιση του χρέους των ΗΠΑ εξέπεμψε και η Fitch, ενώ η Moody's δήλωσε ότι μόνο αν οι ΗΠΑ πληρώσουν κανονικά τους τόκους που οφείλονται για τα ομόλογα τους στις 15 Ιουνίου, θα διατηρήσουν την κορυφαία βαθμολογία, AAA.
Στις 15 Ιουνίου, το Υπουργείο Οικονομικών πρέπει να καταβάλει περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε πληρωμές τόκων.
Η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen προειδοποίησε στο NBC ότι «οι πιθανότητες να φτάσουμε στις 15 Ιουνίου και να πληρώσουμε όλους τους λογαριασμούς μας, είναι αρκετά χαμηλές» εάν το Κογκρέσο δεν αυξήσει το όριο χρέους.

www.bankingnews.gr

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη