Της Τάνιας Η. Μαντουβάλου
Μετά τους αναισθησιολόγους φαίνεται ότι και οι παθολόγοι αποτελούν πλέον είδος προς εξαφάνιση, αφού οι παθολογικές κλινικές του ΕΣΥ λειτουργούν οριακά, καθώς οι αποχωρήσεις, είτε λόγω συνταξιοδότησης είτε λόγω ιδιώτευσης, εντός ή εκτός των συνόρων, ολοένα και πυκνώνουν. Την ίδια στιγμή η ειδικότητα της παθολογίας δεν είναι πλέον ελκυστική για τους νέους γιατρούς, αλλά και όσοι την επιλέξουν, προτιμούν να ανοίγουν ιδιωτικά ιατρεία, παρά να εργαστούν σε νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΟΕΝΓΕ το 2022, οι πρόωρες αποχωρήσεις μονίμων λόγω παραίτησης κόντεψαν να ισοφαρίσουν τις αποχωρήσεις, λόγω συνταξιοδότησης. Οι παραιτήσεις ήταν περισσότερες από 400, ενώ οι συνταξιοδοτήσεις 420. Για το 2023 τα στοιχεία των πρώτων 9 μηνών δείχνουν ότι οι πρόωρες αποχωρήσεις λόγω παραίτησης θα είναι περισσότερες από τις συνταξιοδοτήσεις, με αρκετούς από αυτούς τους γιατρούς να υπηρετούν σε παθολογικές κλινικές.
Π. Παπανικολάου :Είχαμε προειδοποιήσει πριν από 1,5 χρόνο
Εδώ και ενάμιση χρόνο προειδοποιούσαμε την κυβέρνηση ότι υπάρχει μία καταιγίδα αποχωρήσεων γιατρών από το ΕΣΥ, η οποία υπάρχει κίνδυνος να πάρει τη μορφή ντόμινο και δυστυχώς έτσι έγινε, αναφέρει στο DailyPharmaNews o Γενικός Γραμματέας της OENΓΕ και εκπρόσωπος των γιατρών στη διοίκηση του «Κρατικού» της Νίκαιας, Παναγιώτης Παπανικολάου.
Όπως εξηγεί, οι αποχωρήσεις αυτές αφορούν τρεις διαφορετικές ηλικιακές κατηγορίες γιατρών: «Η πρώτη και σημαντικότερη κατηγορία είναι οι έμπειροι μόνιμοι ειδικευμένοι γιατροί του ΕΣΥ, οι οποίοι παραιτούνται, γιατί δεν αντέχουν άλλο την εργασιακή εφημεριακή υπερεξόντωση, καθώς και την επιστημονική μισθολογική απαξίωση. Η δεύτερη κατηγορία είναι οι νέοι ειδικευμένοι γιατροί 35-40 ετών, οι οποίοι υπηρετούν ως επικουρικοί, δηλαδή συμβασιούχοι όμηροι, οι οποίοι δεν μονιμοποιήθηκαν, παρά τις διαβεβαιώσεις Μητσοτάκη την Άνοιξη του 2020. Και η τρίτη κατηγορία είναι οι ακόμα νεότεροι γιατροί, δηλαδή οι πτυχιούχοι, οι οποίοι φεύγουν μαζικά στο εξωτερικό, και το κράτος κάνει ό,τι μπορεί για να διώξει και τον τελευταίο».
Ματίνα Παγώνη : Στο Γεννηματάς νοσηλεύουμε 100 ασθενείς με 7 παθολόγους
Σημαντικές ελλείψεις ειδικευομένων
Είναι πολύ σημαντικό να δούμε πως θα προσελκύσουμε ειδικευόμενους παθολόγους, έτσι ώστε σε λίγα χρόνια να μην μείνουν οι παθολογικές κλινικές χωρίς γιατρούς. Κι αυτό σημαίνει αύξηση μισθολογίου, δηλώνει από την πλευρά της στο DailyPharmaNews η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Πρόεδρος της Εταιρείας Παθολογίας Ελλάδος και Συντονίστρια Διευθύντρια Γ΄ Παθολογικής Κλινικής, Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς».
«Το θέμα των ελλείψεων παθολόγων στα νοσοκομεία όλης της Ελλάδας είναι πολύ μεγάλο και ήδη υπάρχουν Νοσοκομεία, ιδίως στα μεγάλα όχι μόνο του Λεκανοπεδίου, αλλά και των μεγάλων πόλεων, που δεν υπάρχουν λίστες αναμονής για ειδικότητα, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια που οι λίστες ήταν μέχρι και πέντε χρόνια. Και αυτό αποτελεί δείκτη ότι η ειδικότητα της παθολογίας δεν ακολουθείται από νέους γιατρούς».
Στο Νοσοκομείο που η ίδια υπηρετεί και οι παθολογικές κλινικές είναι 3, η κυρία Παγώνη παραδέχεται ότι υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις ειδικευομένων. «Εμείς έχουμε 50-60 εισαγωγές κάθε φορά, συν τους νοσηλευόμενους που έχουμε στην κλινική, φτάνουν τα 80-100 άτομα και τους νοσηλεύουμε με 7 ειδικευμένους παθολόγους».
«Αξιοσημείωτα τα προβλήματα στον Ευαγγελισμό σε σχέση και με τη διοίκηση»
Το γεγονός των ελλείψεων ειδικευομένων στο Γεννηματάς επιβεβαιώνει και ο ΓΓ της ΟΕΝΓΕ, ο οποίος υπενθυμίζει ότι στο εν λόγω Νοσοκομείο μέχρι πριν λίγους μήνες οι γιατροί των παθολογικών κλινικών έκαναν πολυήμερες κινητοποιήσεις με αίτημα να αυξηθούν οι θέσεις των ειδικευόμενων στα παθολογικά τμήματα. Για το δικό του Νοσοκομείο, το Κρατικό της Νίκαιας, αναφέρει ότι σύμφωνα με την εισήγηση του διευθυντή ιατρικής υπηρεσίας, οι ειδικευμένοι παθολόγοι θα έπρεπε να είναι 30, δηλαδή 10 σε καθεμία από τις τρεις παθολογικές κλινικές, ενώ είναι συνολικά 16, με τους δύο από αυτούς να παραμένουν στην υπηρεσία με δεύτερη ή τρίτη παράταση, ενώ έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης. «Αλλά και στον Ευαγγελισμό τα προβλήματα σε σχέση και με την διοίκηση είναι αξιοσημείωτα. Ο διοικητής του Νοσοκομείου μέχρι τον περασμένο Ιούνιο έλεγε ότι οι επιμελητές παθολόγοι του περισσεύουν. Έστειλε επιμελήτρια Β που είχε διοριστεί με τη νόμιμη διαδικασία στη συγκεκριμένη μονάδα, «εξορία» στην Πολυκλινική (που υπάγεται διοικητικά στον Ευαγγελισμό), όπου υπάρχει ένα μόνο τακτικό εξωτερικό ιατρείο με ραντεβού. Και στις 22 Ιουνίου, (τελευταία μέρα που δικαιούτο υπογραφής ως υπηρεσιακή υπουργός Υγείας η κ. Κοτανίδου) προκηρύχθηκαν 5 θέσεις επιμελητών παθολόγων στον Ευαγγελισμό». Σημαντικές είναι οι ελλείψεις παθολόγων σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου προσθέτει ο κ. Παπανικολάου.
Ε. Τούλης: Η κατάσταση αρχίζει να θυμίζει καμένο δάσος
Συνεχίζουμε να είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Με μεγάλη ταχύτητα και ελπίζουμε όχι δίκην χιονοστιβάδος, συνεχίζουν να παρουσιάζονται νέες ελλείψεις σε πλέον όχι και τόσο περιφερειακά Νοσοκομεία, σε νευραλγικές ειδικότητες, όπως η Παθολογία, δηλώνει στο DailyPharmaNews ο Πρόεδρος της Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων Ελλάδας Ευάγγελος Τούλης.
Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα φέρνει τις παθολογικές κλινικές του μεγαλύτερου Νοσοκομείου της χώρας του «Ευαγγελισμού», που όπως λέει, έχουν πλέον πολύ μικρές λίστες αναμονής για την ειδικότητα του Παθολόγου, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για το μέλλον της υγείας σε αυτή την χώρα.« Σιγά – σιγά η κατάσταση αρχίζει να θυμίζει καμένο δάσος και όλοι μας πρέπει να λάβουμε μέτρα. Ως Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος έχουμε ξεκινήσει αυτή τη συζήτηση εδώ και καιρό, ελπίζοντας να βρεθούν πλέον ευήκοα ώτα από πλευράς Πολιτείας και Θεσμών. Δεν κινδυνολογούμε, ο κίνδυνος είναι πλέον εδώ και αρχίζει από την Περιφέρεια. Πρέπει να γίνει μία διαχείριση της κατάστασης με βραχυπρόθεσμα μέτρα για την άμεση κάλυψη αναγκών και να αρχίσει επιτέλους ένας από μηδενική βάση διάλογος φορέων και θεσμών με σκοπό την μακροπρόθεσμή λύση του προβλήματος , όχι με ευχολόγια ή εκβιασμούς, αλλά με δραστικά μέτρα τα οποία θα καταστήσουν και πάλι ελκυστική την ειδικότητα της Παθολογίας, για παλαιότερους νέους , αλλά και εκκολαπτόμενους ιατρούς».
Όπως επισημαίνει τίποτε δεν είναι τυχαίο. «Μετά από την επιδημία - μάστιγα και την ασύμμετρη εξουθένωση των Παθολόγων σε σχέση με κάποιες άλλες ειδικότητες, την επιδείνωση των συνθηκών εργασίας με την έλλειψη ειδικευομένων, αλλά και ιατρών συναφών ειδικοτήτων, την μισθολογική καθήλωση σε επίπεδα τριτοκοσμικά και την σκληρή εργασία που απαιτείται για την βελτίωση του εισοδήματος ( με εφημερίες) οδήγησε πολλούς συναδέλφους σε παραίτηση, πολλούς ειδικούς στην αποφυγή του Ε.Σ.Υ και πολλούς ειδικευόμενους να μην προτιμούν την ειδικότητα της Εσωτερικής Παθολογίας.
Υπό διάλυση οι παθολογικές κλινικές στην Κρήτη
Στην Κρήτη όπου τα προγραμματισμένα χειρουργεία έχουν μειωθεί δραματικά στα περισσότερα νοσοκομεία, όπως είχε γράψει το DailyPharmaNews στις 26 Σεπτεμβρίου, (https://dailypharmanews.gr/site/post/29707/Dramatiki-meiosi-ton-programmatismenon-cheirourgeion-sta-nosokomeia-tis-Kritis) οι παθολογικές κλινικές βρίσκονται στα όρια τους, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Γιατρών Ρεθύμνου Γιάννη Σαριδάκη: «Στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Ρεθύμνου υπηρετεί μόνος ένα μόνιμος παθολόγος, ο οποίος συνεπικουρείται από συναδέλφους που μετακινούνται από το Βενιζέλειο και το ΠΑΓΝΗ, και από έναν παθολόγο με μπλοκάκι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα και στο Βενιζέλειο να λειτουργεί οριακά η μία από τις δύο παθολογικές κλινικές με δύο μόνιμους γιατρούς και έναν αποσπασμένο, όταν κανονικά θα χρειάζονταν τουλάχιστον έξι για τη λειτουργία αυτής της κλινικής.
Στο νομό Λασιθίου λειτουργούν με μόλις 4 παθολόγους οι παθολογικές κλινικές των νοσοκομείων Αγίου Νικολάου, Σητείας και Ιεράπετρας. Αυτοί οι 4 γιατροί μετακινούνται με εντέλεσθαι και ουσιαστικά υπολειτουργούν όλες οι ο παθολογικές κλινικές του νομού».
Όσον αφορά τα εξωτερικά παθολογικά ιατρεία και αυτά αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα, αφού σύμφωνα με τον κύριο Σαριδάκη δεν λειτουργούν εδώ και καιρό τα εξωτερικά παθολογικά ιατρεία των Χανίων του Ρεθύμνου και πρόσφατα του Βενιζελείου, αλλά και αυτά στο νομό Λασιθίου.
Δράμα στη Δράμα…Ελάχιστοι οι παθολόγοι σε Αχαΐα και Λακωνία
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Νοσοκομεικών Γιατρών Δράμας Γιώργος Κατσίλης αναφέρει στο DailyPharmaNews ότι αυτή τη στιγμή η Παθολογική Κλνική του Νοσοκομείου υποστηρίζεται με επιτάξεις γιατρών από άλλα νοσοκομεία και με έναν στρατιωτικό γιατρό που έρχεται ανά δεκαήμερο και συνεισφέρει όχι μόνο στη λειτουργία της κλινικής, αλλά και στην εφημερία. Κι αυτό γιατί σε σύνολο 11 οργανικών θέσεων, υπάρχουν μόνο 3 παθολόγοι, εκ των οποίων ο ένας συνταξιοδοτείται τέλος του έτους.
Σοβαρές ελλείψεις παθολόγων υπάρχουν και στα Νοσοκομεία της Αχαΐας, αφού σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαΐας Δημήτρη Ζιαζιά, τα Νοσοκομεία του Αγίου Ανδρέα και του Ρίου καλύπτουν τα τεράστια κενά που υπάρχουν στην παθολογική του Νοσοκομείου Πύργου και του Νοσοκομείου Αιγίου. «Στο Νοσοκομείου του Ρίου έχουν παραιτηθεί 5 συνάδελφοι και 3 από το Νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα.
Το πρόβλημα είναι πιο έντονο την τελευταία διετία λόγω των ελλείψεων στα περιφερειακά νοσοκομεία σε Μεσολόγγι, Αγρίνιο, Άμφισσα, τα οποία δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα περιστατικά και διακομίζονται στα Νοσοκομεία της Πάτρας». Λίγο πιο κάτω στην Πελοπόννησο,, γιατροί του Νοσοκομείου Σπάρτης περιγράφουν στο DailyPharmaNews με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί, μετά και τα πρόσφατα γεγονότα, όπου η διοικήτρια[TM1] ζήτησε από οφθαλμίατρο- ειδικευόμενο πρώτου έτους να καλύψει τις εφημερίες των ΤΕΠ, αλλά και των χειρουργείων, στέλνοντας μάλιστα εξώδικο, με το οποίο τον απείλησε με απόλυση. Ο ειδικευόμενος έστειλε και αυτός εξώδικο. Το νοσοκομείο λειτουργεί με μόλις δύο παθολόγους από τους 5 που υπηρετούσαν μέχρι πρότινος και η κατάσταση όπως αναφέρουν πηγές του Νοσοκομείου εκθέτει σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών.
Αδειάζει η παθολογική στο νοσοκομείο Σερρών- Σοβαρές ελλείψεις στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών
Ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Σερρών Βαγγέλης Παπαμιχάλης, αναφέρει ότι στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών λειτουργούν δύο παθολογικές κλινικές 34 κλινών έκαστη, με 9 παθολόγους, εκ των οποίων η μία είναι επικουρική και λήγει σύντομα η σύμβαση της, ενώ μία μόνιμη πρόκειται την επόμενη εβδομάδα να δηλώσει παραίτηση, λόγω των συνθηκών εργασίας, και των υποχρεωτικών μετακινήσεων στο Νοσοκομείο της Δράμας. «Δύο ακόμη παθολόγοι, από αυτούς τους 9 έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και είναι και αυτοί προς αποχώρηση».
Υπό διάλυση είναι ουσιαστικά η παθολογική κλινική του Νοσοκομείου Γιαννιτσών, σύμφωνα με την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Πέλλας, καθώς κλινική έχει μόνον ένα παθολόγο αυτή τη στιγμή, όταν μέχρι πριν δύο χρόνια υπηρετούσαν 5 παθολόγοι. Σε πρόσφατες ανακοινώσεις της η Ένωση έχει επισημάνει ότι επικεφαλής της εφημερίας του παθολογικού τμήματος μπαίνουν γιατροί των κέντρων Υγείας, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές, που γιατροί άλλων ειδικοτήτων υποχρεούνται με εντέλλεσθε να καλύπτουν το έργο της παθολογικής κλινικής. Οριακή σύμφωνα με την Ένωση είναι η κατάσταση και στο Νοσοκομείο Έδεσσας, όπου υπάρχουν τέσσερις μόνιμοι παθολόγοι σε ένα τμήμα με 30-40 νοσηλευόμενους».
Οι προσλήψεις που έχουν εξαγγελθεί πάντως και δεν θα γίνουν μέσα στις επόμενες μέρες, δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα, αν πρώτα δεν βελτιωθούν το μισθολόγιο και οι συνθήκες εργασίας των γιατρών. Όπως έχουμε ξαναγράψει η Διαύγεια είναι γεμάτη με ανακλήσεις αποφάσεων τοποθέτησης ιατρών σε Νοσηλευτικά Ιδρύματα, γιατί δεν παρουσιάζονται για ανάληψη καθηκόντων. Κι όσο παραμένουν καθηλωμένοι οι μισθοί θα αυξάνονται αυτές οι ανακλήσεις.
dailypharmanews.gr
Δημοσίευση σχολίου