pellain

Το κρανίο 700.000 ετών στην ελληνική σπηλιά καταρρίπτει εντελώς τη θεωρία «Εκτός Αφρικής»


 

Ο «Άνθρωπος των Πετραλώνων» ή «Αρχάνθρωπος Πετράλωνα» είναι ένα ανθρώπινο κρανίο ηλικίας 700.000 ετών που βρέθηκε το 1959. Από τότε, οι επιστήμονες προσπάθησαν να εντοπίσουν την προέλευση αυτού του κρανίου, κάτι που έχει δημιουργήσει τρομερή διαμάχη.


Το κρανίο, που υποδηλώνει το αρχαιότερο ανθρώπινο «Ευρωπαϊκό» (που παρουσιάζει ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά), ήταν ενσωματωμένο σε τοίχο σπηλαίου στα Πετράλωνα, κοντά στη Χαλκιδική στη Βόρεια Ελλάδα.

Ένας βοσκός βρήκε κατά λάθος τη σπηλιά, πυκνή με σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Η μελέτη του σπηλαίου και του κρανίου ανατέθηκε στον Δρ Άρη Πουλιανό, ειδικό ανθρωπολόγο, μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ανθρωπολογίας και Εθνολογίας της UNESCO και πρόεδρο του Ανθρωπολογικού Συλλόγου Ελλάδος.


Πριν από αυτό, ο Δρ Πουλιανός ήταν ήδη γνωστός για τη διατριβή του με θέμα «Η καταγωγή των Ελλήνων». Η διατριβή του βασίστηκε σε κρανιολογικές και ανθρωπομετρικές μελέτες νεοελληνικών πληθυσμών, οι οποίες απέδειξαν ότι οι σύγχρονοι Έλληνες σχετίζονται με τους αρχαίους Έλληνες και ότι δεν είναι απόγονοι των σλαβικών εθνών.Το κρανίο 700.000 ετών στην ελληνική σπηλιά καταρρίπτει εντελώς τη θεωρία «Εκτός Αφρικής»

Μετά την εκτενή μελέτη για το κρανίο ηλικίας 700.000 ετών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο «άνθρωπος των Πετραλώνων» δεν συνδέεται με το είδος που βγήκε από την Αφρική. Τα επιχειρήματά του βασίστηκαν κυρίως στη σχεδόν τέλεια ορθογραφία του κρανίου, στο σχήμα του οδοντικού τόξου και στην κατασκευή του ινιακού οστού.

Σύμφωνα με τη θεωρία «Out of Africa», οι «ανατομικά σύγχρονοι άνθρωποι» γνωστοί ως «Homo sapiens» προέρχονται από την Αφρική μεταξύ 200.000 και 100.000 ετών πριν εξαπλωθούν στον υπόλοιπο κόσμο. Αυτή η θεωρία σχετιζόταν με το γεγονός ότι τα περισσότερα προϊστορικά απολιθώματα βρέθηκαν στην Αφρική.

Το 1964, δύο Γερμανοί ερευνητές, ο ανθρωπολόγος E. Breitinger και ο παλαιοντολόγος O. Sickenberg, που προσκλήθηκαν στην Ελλάδα, πρότειναν ότι το κρανίο ήταν στην πραγματικότητα 50.000 ετών, απορρίπτοντας έτσι τη θεωρία του Δρ Πουλιανού.

Επιπλέον, ο Breitinger ισχυρίστηκε ότι το κρανίο ανήκε στον «πρώτο Αφρικανό από την Αφρική». Λίγα χρόνια αργότερα, το 1971, το αμερικανικό περιοδικό Archaeology επιβεβαίωσε τη δήλωση Πουλιανού.

Το κρανίο 700.000 ετών στην ελληνική σπηλιά καταρρίπτει εντελώς τη θεωρία «Εκτός Αφρικής»

Σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό, διαπιστώθηκε η ύπαρξη σπηλαίου που χρονολογείται πάνω από 700.000 χρόνια και ανθρώπινη παρουσία σχεδόν σε κάθε γεωλογικό στρώμα.

Επιπλέον, το περιοδικό επιβεβαίωσε ότι η ανθρώπινη παρουσία έγινε εμφανής από την ανακάλυψη παλαιολιθικών εργαλείων της ίδιας εποχής και τα αρχαιότερα ίχνη φωτιάς που άναψαν ποτέ ανθρώπινο χέρι.

Η έρευνα συνεχίστηκε από το 1975 έως το 1983, όταν η ανασκαφή σταμάτησε και τα ευρήματα παρέμειναν απρόσιτα για μελέτη μέχρι το 1997.

Σήμερα, 50 χρόνια μετά την ανακάλυψη του «ανθρώπου των Πετραλώνων», οι σύγχρονες μέθοδοι απόλυτης χρονολογίας επιβεβαιώνουν τη θεωρία του Δρ Πουλιανού.Το κρανίο 700.000 ετών στην ελληνική σπηλιά καταρρίπτει εντελώς τη θεωρία «Εκτός Αφρικής»

Οι περισσότεροι ακαδημαϊκοί πιστεύουν ότι το κρανίο ανήκει σε ένα αρχαϊκό ανθρωποειδές με έντονα ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά και χαρακτηριστικά του Homo erectus, των Νεάντερταλ και του σάπιενς, αλλά το ξεχωρίζουν από όλα αυτά τα είδη.

Αυτή η απίστευτη ανακάλυψη εγείρει νέα ερωτήματα για την ανθρώπινη εξέλιξη και σίγουρα αμφισβητεί τη θεωρία «Εκτός Αφρικής».


πηγη:

Archaeology World amazingtoday43.com

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη