pellain

Καταγγελία κατά της Ελλάδας για τις εξορύξεις πετρελαίου

 

Επίσημη καταγγελία εναντίον της Ελλάδας για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων υπέβαλαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις

Οπως υποστηρίζουν, η χώρα μας αδειοδοτεί την έρευνα και τις εξορύξεις σε θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης και του Ιονίου χωρίς να έχει εκτιμήσει τις σοβαρές επιπτώσεις τους στο περιβάλλον και στα προστατευόμενα είδη. Περαιτέρω, ως πρακτική δεν συμβαδίζουν με τους στόχους για την κλιματική ουδετερότητα.

Η καταγγελία υποβλήθηκε προχθές από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις ClientEarth, WWF Ελλάς και το ελληνικό γραφείο της Greenpeace. Οι οργανώσεις επισημαίνουν ότι, αδειοδοτώντας την έρευνα και την εξόρυξη υδρογονανθράκων, η Ελλάδα παραβιάζει συστηματικά την οδηγία για την προστασία των οικοτόπων και ειδών της άγριας χλωρίδας και πανίδας, και την οδηγία για την εκτίμηση σχεδίων και έργων στο περιβάλλον. Οπως αναφέρει η καταγγελία, η ελληνική κυβέρνηση, με τη στήριξη του ελληνικού Κοινοβουλίου και του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου (ΣτΕ), επιμένει να επιτρέπει προγράμματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θάλασσα, δίχως να αξιολογεί δεόντως τις επιπτώσεις τους. Τα επιστημονικά δεδομένα, υποστηρίζουν οι τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις, αποδεικνύουν ότι τέτοιες επιβλαβείς δραστηριότητες, που περιλαμβάνουν σεισμική έρευνα (με πρόκληση ισχυρής ηχητικής ρύπανσης), γεώτρηση και αύξηση του αριθμού των πλοίων στην περιοχή, είναι πιθανό να θέσουν σε κίνδυνο τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές και να απειλήσουν τα είδη που ζουν εκεί και τα οποία βρίσκονται υπό εξαφάνιση, όπως φάλαινες, δελφίνια, φώκιες και θαλάσσιες χελώνες καρέτα καρέτα. Αυτά τα είδη ζουν στην Ελληνική Τάφρο, μία από τις πιο σημαντικές περιοχές για τον θαλάσσιο φυσικό πλούτο της Ελλάδας αλλά και της Ανατολικής Μεσογείου, που εκτείνεται σε ολόκληρο το Ιόνιο Πέλαγος, στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, και φτάνει μέχρι και τις ακτές της Ανατολίας στην Τουρκία. Παράλληλα, οι επιπτώσεις από τις έρευνες και πιθανά ατυχήματα μπορεί να επηρεάσουν ολόκληρη την περιοχή μέχρι την Ιταλία. Επιπλέον, πέραν των άμεσων επιπτώσεων στη θαλάσσια ζωή, το ενδεχόμενο ενός ατυχήματος θα προκαλέσει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις.


KATHIMERINI.GR

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη