Μεγάλος αυτοκράτορας, η μεγαλύτερη παρακαταθήκη του είναι το κτίσιμο του ναού της του Θεού Σοφίας , μαζί με τους αρχιτέκτονες μηχανικούς Ανθέμιο τον Τραλλιανό και Ισίδωρο τον Μιλήσιο.
Στις 14 Νοεμβρίου του 565 μ.Χ πέθαινει σε ηλικία 83 ετών
(ηλικία υπερδιπλάσια από τον μ.ο της εποχής, ειδικά εάν αναλογιστούμε ότι εκείνη την εποχή θέριζε η πανδημία της Πανώλης)
ένας από τους πιο γνωστούς αυτοκράτορες της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ο Ιουστινιανός .
Ο Ιουστινιανός Α΄, παραδοσιακά γνωστός ως Ιουστινιανός ο Μέγας και ως Άγιος Ιουστινιανός ο Μέγας στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία,
ήταν Βυζαντινός Αυτοκράτορας από το 527 έως το θάνατο του το 565.
Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, ο Ιουστινιανός προσπάθησε να αναβιώσει το μεγαλείο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας,να επανακτήσει τα χαμένα δυτικά εδάφη της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας
καθώς και την επικράτηση της ορθόδοξης χριστιανικής θρησκείας σε ολόκληρη την αυτοκρατορία.
Η κυριαρχία του Ιουστινιανού αποτελεί μια ξεχωριστή εποχή στην ιστορία της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας αυτοκρατορίας και η βασιλεία του χαρακτηρίζεται από την «αποκατάσταση της αυτοκρατορίας».
Ο Ιουστινιανός θεωρείται ένας των σημαντικότερων ηγεμόνων της Ύστερης Αρχαιότητας.
Η εποχή του σηματοδοτεί μια αξιοσημείωτη φάση μετάβασης από την κλασσική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία στο εξελληνισμένο ανατολικό ρωμαϊκό κράτος του Μεσαίωνα.
Ακόμη κατάφερε με μακρόχρονους πολέμους εναντίον των Οστρογότθων και των Βανδάλων να ανακτήσει απομακρυσμένες περιοχές της Δυτικής Αυτοκρατορίας,
που είχαν περιέλθει κατά τη διάρκεια των Μεταναστεύσεων σε Γερμανικά φύλα.
Στην Ανατολή η Αυτοκρατορία ενεπλάκη σε έντονες συγκρούσεις με τους Σασσανίδες. Καθοριστική σημασία είχε ο Ιουστινιανός για τη νομική ιστορία, καθώς προέστη της κωδικοποίησης του ρωμαϊκού δικαίου, η οποία ονομάστηκε Ιουστινιάνειος Κώδικας.
Κορυφαία στιγμή της βασιλείας του αποτελεί επίσης όταν στις 27 Δεκεμβρίου του 537, ο Ιουστινιανός, μαζί με τον Πατριάρχη Μηνά, εγκαινίασε με μεγάλη λαμπρότητα την Αγιά Σοφιά
(μετά την καταστροφή της μετά τις ταραχές που ακολούθησαν την στάση του Νίκα).
Ο θρύλος λέει ότι ο Ιουστινιανός, αντικρίζοντας τον μεγαλοπρεπή ναό, αναφώνησε την ιστορική φράση:
«Δόξα τω Θεώ τω καταξιώσαντί με τοιούτον έργον επιτελέσαι. Νενίκηκά σε, Σολομών!» εννοώντας ότι η Αγιά Σοφιά ξεπερνούσε σε κάλλος και μεγαλοπρέπεια το Ναό του Σολομώντα στην Ιερουσαλήμ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν ο συγγραφεύς του θεολογικοτάτου ύμνου που ακούγεται στην θεία λειτουργία :
"Ὁ ΜΟΝΟΓΕΝΉΣ ΥΙΌΣ ΚΑῚ ΛΌΓΟΣ ΤΟῦ ΘΕΟῦ , ἀθάνατος ὑπάρχων καὶ καταδεξάμενος διὰ τὴν ἡμετέραν σωτηρίαν, σαρκωθῆναι ἐκ τῆς ἁγίας Θεοτόκου καὶ ἀειπαρθένου Μαρίας, ἀτρέπτως ἐνανθρωπήσας σταυρωθείς τε, Χριστὲ ὁ Θεός, θανάτῳ θάνατον πατήσας, εἷς ὢν τῆς ἁγίας Τριάδος, συνδοξαζόμενος τῷ Πατρὶ καὶ τῷ Ἁγίῳ Πνεύματι, σῶσον ἡμᾶς."
Η σύνθεση του συγκεκριμένου ύμνου,ο οποίος είναι μία συμπύκνωση όλου του Τριαδικού δόγματος της εκκλησίας και ταυτόχρονα πλήρης υπέροχης ποιητικότητας,
απαιτεί εδραία θεολογία και υψηλή λογοτεχνική δεξιότητα, γεγονός που καταδεικνύει ξεκάθαρα την σπουδαία θεολογική του κατάρτιση.
Ο Ιουστινιανός ήταν σίγουρα μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της ύστερης αρχαιότητας και ο τελευταίος Ρωμαίος αυτοκράτορας..
ΔΌΞΑ ΤΩ ΘΕΏ.!
Στυλιανός Καβάζης
Δημοσίευση σχολίου