pellain

Η καθημερινή χρήση πολυβιταμινών με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας

 


Ενώ σχεδόν ένας στους τρεις Αμερικανούς λαμβάνει καθημερινά πολυβιταμίνες, μια νέα μελέτη αμφισβητεί την πεποίθηση ότι βελτιώνουν την υγεία ή προάγουν τη μακροζωία.

Μια ολοκληρωμένη μελέτη σε υγιείς ενήλικες στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι η καθημερινή χρήση πολυβιταμινών δεν προάγει τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και συνδέεται με 4 τοις εκατό υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας.
Ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου διεξήγαγαν τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στις 26 Ιουνίου στο JAMA Network Open. Η μελέτη αμφισβητεί την κοινή αντίληψη ότι οι πολυβιταμίνες βελτιώνουν την υγεία και τη μακροζωία. Τα ευρήματα έρχονται καθώς σχεδόν ένας στους τρεις ενήλικες στις ΗΠΑ λαμβάνει τακτικά πολυβιταμίνες, περιμένοντας συχνά να αποτρέψει χρόνιες ασθένειες και να παρατείνει τη ζωή.

Σχετικά με τη Μελέτη

Με επικεφαλής την Δρ. Erikka Loftfield, η μελέτη ρίχνει φως στις επιπτώσεις της χρήσης πολυβιταμινών (MV) στη μακροζωία και αμφισβητεί τα οφέλη αυτών των δημοφιλών συμπληρωμάτων. Αντλώντας δεδομένα από τρεις εκτεταμένες μελέτες κοόρτης, η έρευνα παρακολούθησε 390.124 ενήλικες σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες για έως και 27 χρόνια, καθιστώντας την μια από τις πιο ολοκληρωμένες αναλύσεις του είδους της.

Οι συμμετέχοντες, όλοι χωρίς ιστορικό καρκίνου ή χρόνιων ασθενειών, συμμετείχαν στη Μελέτη Διατροφής και Υγείας του NIH-AARP, στη δοκιμή προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του προστάτη, του πνεύμονα, του παχέος εντέρου και των ωοθηκών και στη Μελέτη Αγροτικής Υγείας. Ανέφεραν τη χρήση πολυβιταμινών τους στην αρχή της μελέτης και κατά τα διαστήματα παρακολούθησης.

Τα δεδομένα δεν υποστήριξαν όφελος θνησιμότητας για χρήστες πολυβιταμινών. Αντίθετα, τα αποτελέσματα έδειξαν μια ελαφρά αύξηση του κινδύνου θνησιμότητας. Η μελέτη αναφέρει, «Η καθημερινή χρήση MV συσχετίστηκε με 4% υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας» σε σύγκριση με τους μη χρήστες. Αυτός ο αυξημένος κίνδυνος, αν και μικρός, υποδηλώνει ότι οι πολυβιταμίνες μπορεί να μην παρέχουν τα αναμενόμενα οφέλη για την υγεία.

Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη άλλες συνήθειες υγείας όπως η διατροφή, η άσκηση και το κάπνισμα. Διαπίστωσαν ότι οι χρήστες πολυβιταμινών ήταν γενικά πιο ευαισθητοποιημένοι για την υγεία τους, συχνά τρώνε πιο υγιεινά και ασκούνταν περισσότερο. Ωστόσο, αυτό το «φαινόμενο υγιούς χρήστη» δεν μεταφράστηκε σε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Η εκτεταμένη περίοδος παρακολούθησης της μελέτης επέτρεψε μια ισχυρή ανάλυση της μακροχρόνιας χρήσης πολυβιταμινών. Κατά τη διάρκεια της περιόδου της μελέτης, 164.762 συμμετέχοντες πέθαναν, παρέχοντας ένα σημαντικό σύνολο δεδομένων για την αξιολόγηση των τάσεων θνησιμότητας. Η συνέπεια των ευρημάτων σε διαφορετικές κοόρτες και περιόδους παρακολούθησης ενίσχυσε το συμπέρασμα ότι η χρήση MV δεν επηρεάζει σημαντικά τα ποσοστά θνησιμότητας.

Πιθανοί λόγοι πίσω από τα αποτελέσματα της μελέτης

Η μελέτη που συνδέει την καθημερινή χρήση πολυβιταμινών με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας έχει πυροδοτήσει συζητήσεις μεταξύ των ειδικών. Αρκετοί πιθανοί λόγοι θα μπορούσαν να εξηγήσουν τα αποτελέσματα, αντανακλώντας τόσο την πολυπλοκότητα της επιστήμης της διατροφής όσο και τους περιορισμούς της μελέτης.

Διατροφικές ανισορροπίες που σχετίζονται με τη χρήση πολυβιταμινών

Τα άτομα που λαμβάνουν πολυβιταμίνες μπορεί να λαμβάνουν λάθος ισορροπία θρεπτικών συστατικών. Ο Δρ Michael Bauerschmidt, ιδρυτής του Deeper Healing Medical Wellness, προσφέρει μια διαφορετική προοπτική.
«Τι καθορίζει την ανάγκη για οποιοδήποτε δεδομένο συμπλήρωμα; Ή ρωτήσατε με άλλον τρόπο, ποιο είναι το πιο σημαντικό συμπλήρωμα που πρέπει να πάρετε; Η απάντηση είναι αυτή που έχεις τα λιγότερα», είπε ο Δρ Bauerschmidt στους The Epoch Times.

Τόνισε ότι οι ατομικές διατροφικές ανάγκες μπορεί να ποικίλλουν πολύ και να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου, κάτι που η μελέτη δεν έλαβε υπόψη. Αυτή η μεταβλητότητα σημαίνει ότι ο πιο αδύναμος διατροφικός κρίκος σε ένα άτομο μπορεί να μην είναι ο ίδιος σε ένα άλλο και μπορεί να αλλάξει με βάση διάφορους παράγοντες.

«Δεν έχουμε ιδέα ποια ήταν η βασική διατροφική κατάσταση οποιουδήποτε από τους ανθρώπους στη μελέτη ή αν χρειάζονταν καν μια πολυβιταμίνη για αρχή», είπε ο Δρ Bauerschmidt. Αυτή η παράλειψη είναι σημαντική γιατί χωρίς να γνωρίζουμε τις αρχικές διατροφικές ελλείψεις, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ο πραγματικός αντίκτυπος της χρήσης πολυβιταμινών, είπε.

Μια άλλη ανησυχία είναι η ανισορροπία των μετάλλων σε πολλές πολυβιταμίνες. Ο Robert Love, ένας νευροεπιστήμονας, σημείωσε σε ένα βίντεο , «Οι πολυβιταμίνες είναι ελλιπείς σε ορισμένα μέταλλα που λείπουν στους περισσότερους από εμάς—ειδικά το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος». Σημείωσε ότι το 40 έως 70 τοις εκατό των Αμερικανών έχουν έλλειψη μαγνησίου και πολλές πολυβιταμίνες δεν έχουν επίσης επαρκή ψευδάργυρο, ζωτικής σημασίας για την υγεία του εγκεφάλου και το ανοσοποιητικό.

Αντίθετα, οι πολυβιταμίνες περιέχουν συχνά υπερβολικές ποσότητες μετάλλων όπως ο χαλκός και ο σίδηρος. Ο κύριος Love είπε ότι η υπερβολική ποσότητα χαλκού μπορεί να προκαλέσει οξειδωτικό στρες και εγκεφαλική βλάβη, ειδικά αν δεν είναι ισορροπημένο με ψευδάργυρο.

Ομοίως, τα υψηλά επίπεδα σιδήρου , τα οποία οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν χρειάζονται, μπορούν να συμβάλουν στην οξειδωτική βλάβη και να επιταχύνουν τη γήρανση . Αυτή η ανισορροπία μπορεί να αναιρεί πιθανά οφέλη και να είναι επιβλαβής μακροπρόθεσμα. Ο διάσημος επιστήμονας Ντέιβιντ Σινκλέρ, μόνιμος καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, αποφεύγει τις πολυβιταμίνες λόγω ανησυχιών για την υπερβολική πρόσληψη σιδήρου.

Ποιότητα και Τύπος Πολυβιταμινών

Μια άλλη ανησυχία που έθεσε ο Δρ Bauerschmidt είναι η ποιότητα και το είδος των πολυβιταμινών που λαμβάνουν οι συμμετέχοντες. «Δεν υπάρχει καμία αναφορά για το τι πολυβιταμίνη έπαιρναν. Ειλικρινά, τα περισσότερα από αυτά είναι σκουπίδια», σημείωσε. "Το μεγάλο μου πρόβλημα με τις πολυβιταμίνες γενικά είναι ότι έχουν λίγο από όλα και όχι πολλά από τίποτα."
Επισημαίνει επίσης ότι πολλές πολυβιταμίνες περιέχουν πρόσθετα όπως το στεατικό μαγνήσιο, το οποίο μπορεί να κολλήσει σε βιταμίνες και ανόργανα άλατα και να τα κάνει πιο δύσκολα να τα απορροφήσει ο οργανισμός, μειώνοντας την αποτελεσματικότητά τους.

Ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας

Οι ειδικοί προειδοποιούν επίσης για την ψευδή αίσθηση ασφάλειας που μπορούν να προσφέρουν οι πολυβιταμίνες. Ο Δρ Surender R. Neravetla, διευθυντής καρδιοχειρουργικής στο Springfield Regional Medical Center, αμφισβητεί την αξία των πολυβιταμινών, δηλώνοντας στον ιστότοπό του : «Λοιπόν γιατί θέλετε να πάρετε κάτι που δεν σας βοηθά και να το ονομάσετε ασφαλιστήριο συμβόλαιο; Μην σπαταλάτε τα χρήματά σας με αντάλλαγμα μια ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας».
Ο κ. Λάβ προειδοποίησε ότι το να βασίζεσαι σε πολυβιταμίνες ως υποκατάστατο μιας υγιεινής διατροφής είναι εσφαλμένο. «Οι πολυβιταμίνες και τα συμπληρώματα, γενικά, δεν αντικαθιστούν την υγιεινή τροφή. Είναι πολύ πιο σημαντικό να τρώτε υγιεινά τρόφιμα παρά να λαμβάνετε συμπληρώματα», είπε.

Πρέπει να πάρετε μια πολυβιταμίνη;

Οι ειδικοί συνιστούν προσοχή στην ερμηνεία των ευρημάτων της μελέτης. Ο Δρ. Bauerschmidt υποστηρίζει ότι η αναδρομική φύση της μελέτης και η εξάρτησή της σε δυνητικά μη επικυρωμένα ερωτηματολόγια προσθέτουν αβεβαιότητα, αποτυγχάνοντας να καθορίσουν μια σαφή αιτιολογική σχέση μεταξύ της χρήσης πολυβιταμινών και του αυξημένου κινδύνου θνησιμότητας. Θεωρεί ότι αυτό είναι ένα σαφές παράδειγμα «η συσχέτιση δεν αποδεικνύει την αιτιότητα».

Ομοίως, ο Morgan McSweeney, ο οποίος είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στις φαρμακευτικές επιστήμες και αναφέρεται ως «Dr. Noc», είπε στους The Epoch Times ότι η μελέτη ήταν παρατηρητική, που σημαίνει ότι εντοπίζει πρότυπα, αλλά δεν μπορεί να αποδείξει την αιτία και το αποτέλεσμα.

«Έκαναν ό,τι μπορούσαν για να ελέγξουν πράγματα όπως το πιθανό «φαινόμενο άρρωστου χρήστη», αλλά θα μπορούσαν να υπάρχουν άλλοι παράγοντες που δεν λαμβάνονται πλήρως υπόψη, όπως διαφορές στο πόσο συχνά επισκέπτονται οι άνθρωποι τους γιατρούς τους ή άλλες συνήθειες υγείας που δεν αντικατοπτρίζονται στο διαθέσιμα σύνολα δεδομένων, τα οποία ενδέχεται να επηρεάσουν τα αποτελέσματα», είπε. Ενώ η μελέτη αναφέρει ότι οι πολυβιταμίνες δεν ωφελούν τη μακροζωία, είναι πιο δύσκολο να πούμε με βεβαιότητα ότι προκαλούν βλάβη, πρόσθεσε.

Η μελέτη επικεντρώθηκε κυρίως στη θνησιμότητα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο οι βιταμίνες να έχουν άλλα οφέλη για την υγεία ή κινδύνους που δεν μετρήθηκαν σε αυτήν την έρευνα. «Αν και η μελέτη δεν βρήκε στοιχεία οποιουδήποτε οφέλους σε σχέση με τη θνησιμότητα, αυτό δεν αποκλείει τη θεωρητική πιθανότητα για κάποιο άλλο είδος οφέλους που δεν μετρούσαν», πρόσθεσε ο κ. McSweeney.

Η προσωπική άποψη του κ. McSweeney είναι ξεκάθαρη — εάν ένας πάροχος υγειονομικής περίθαλψης συστήσει ένα συμπλήρωμα, ακολουθήστε τις συμβουλές του. «Ωστόσο, σε περιπτώσεις όπου οι άνθρωποι μπορεί να επιλέγουν να λάβουν νέα συμπληρώματα με βάση πράγματα που βλέπουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εξακολουθώ να μην βλέπω ισχυρά στοιχεία που να δικαιολογούν τη δαπάνη πολλών χρημάτων σε προϊόντα που δεν φαίνεται να προσφέρουν σημαντικά οφέλη για την υγεία ," αυτός είπε.

Προτείνει ότι οι άνθρωποι μπορεί να είναι καλύτερα να ξοδεύουν τα χρήματά τους σε υγιεινές τροφές πλούσιες σε διαιτητικές ίνες και φυτοθρεπτικά συστατικά. «Τέτοια τρόφιμα είναι ακριβά αυτές τις μέρες με τον πληθωρισμό, αλλά έχουν πολύ σαφή οφέλη για την υγεία», κατέληξε.


Η Sheramy Tsai, BSN, RN, είναι μια έμπειρη νοσοκόμα με μια δεκαετή καριέρα στο γράψιμο. Μια στυπτηρία του Middlebury College και του Johns Hopkins, η Tsai συνδυάζει τη συγγραφική και τη νοσηλευτική της πείρα για να προσφέρει εντυπωσιακό περιεχόμενο. Ζώντας στο Βερμόντ, ισορροπεί την επαγγελματική της ζωή με τη βιώσιμη ζωή και την ανατροφή τριών παιδιών.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη