pellain

"Λουκέτο" από την κυβέρνηση στα ελληνικά σχολεία της Γερμανίας


Αιτία η
 μη επάνδροση με εκπαιδευτικούς

Σύγκριση μισθού Εκπαιδευτικού στη Γερμανία με Έλληνα εκπαιδευτικό αποσπασμένο στην Γερμανία

Η  έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς  στα ελληνικά σχολεία της Γερμανίας, αναδεικνύει μια ανησυχητική πραγματικότητα: 13 σχολεία στην περιοχή της Στουτγάρδης και της Φρανκφούρτης αναμένεται να παραμείνουν κλειστά, ενώ τα υπόλοιπα υπολειτουργούν, με αποτέλεσμα εκατοντάδες Ελληνόπουλα να στερηθούν την πρόσβαση στην ελληνική παιδεία, λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών.

Για την κατάσταση αυτή τα ΔΣ των Ομοσπονδιών των Γονέων και Κηδεμόνων είχαν προειδοποιήσει τηνν πολιτική ηγεσία σε συνάντηση η οποίο είχε γίνει περί τα τέλη Αυγούστου  με την  κ. Γεωργάκη, Διευθύντρια του γραφείου του  Γενικού γΓραμματέα Γ. Κατσαρού.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, κατατέθηκαν αντίτυπα έκθεσης που περιγράφει τη στρατηγική σημασία της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης  (Πατήστε εδώ για να  ανοίξετε την έκθεση) όπου υπήρξε εκτενής αναφορά στην κρίσιμη κατάσταση που αναμένεται κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, με έντεκα (11) ΤΕΓ να παραμένουν κλειστά και τα υπόλοιπα να αντιμετωπίζουν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα, λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών, συμπεριλαμβανομένων των αμιγών σχολείων.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε δύο βασικές λύσεις, οι οποίες περιγράφονται αναλυτικά και στην έκθεση: η άμεση εφαρμογή της χρήσης ωρομίσθιων εκπαιδευτικών, για την κάλυψη των αναγκών των ΤΕΓ και η μακροπρόθεσμη λύση της επαναφοράς του άρθρου που καταργήθηκε, το οποίο όριζε τις προξενικές αρχές ως υπεύθυνες για τον ορισμό και την προσαρμογή των επιμίσθιων.

Οι εκπρόσωποι των Γονέων  τόνισαν την ανάγκη για άμεσες ενέργειες από την πλευρά του υπουργείου, επισημαίνοντας ότι είναι έτοιμοι να αντιδράσουν ανάλογα με την πορεία των εξελίξεων.

Η κα. Γεωργάκη διαβεβαίωσε ότι η ομογένεια αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Παιδείας και ότι καταβάλλονται συνεχείς προσπάθειες για την επίλυση των προβλημάτων.

 προβλημάτων.


Το επιμίσθιο δεν καλύπτει στις περισσότερες περιπτώσεις τα έξοδα στέγασης αν προστεθούν μέσα σε αυτά τα λοιπά έξοδα όπως ενέργεια, θέρμανση και κοινόχρηστα. Η οικονομική βιωσιμότητα με τα παρόντα επιμίσθια των αποσπασμένων εκπαιδευτικών στην Γερμανία επιτυγχάνεται μόνο όταν αποσπώνται ζευγάρια εκπαιδευτικών κάνοντας την απόσπαση πιο ελκυστική και πρακτική επιλογή.
 

Με έναν μέσο όρο αποδοχών ενός Έλληνα εκπαιδευτικού αποσπασμένο στο εξωτερικό που κυμαίνεται
γύρω στα 2.600,- ευρώ, η επιθυμία για απόσπαση στο εξωτερικό είναι περιορισμένη. Η ανταπόκριση στις προσκλήσεις του Υπουργείου Παιδείας είναι χαμηλή ακόμη και όταν υπάρχει θετική ανταπόκριση, περίπου το 40% των εκπαιδευτικών που αρχικά εκφράζουν ενδιαφέρον τελικά ανακαλούν την αίτησή τους.

Οι εκπρόσωποι των Γονέων προτείνουν:

  • άμεση τοποθέτηση των εκπαιδευτικών πέραν της 6ετίας, χωρίς την οποία ο αριθμός των κλειστών ΤΕΓ θα αυξηθεί δραματικά
  • κατ’ επείγουσα πρόταση για αύξηση των κινήτρων απόσπασης στο εξωτερικό (επιμίσθιο, έτη απόσπασης), καθώς οι ανάγκες με τον μεγάλο αριθμό ελληνόπουλων που επιθυμούν να ακολουθήσουν τον δρόμο της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης (σε αμιγή σχολεία ή ΤΕΓ) , αυξάνονται συνεχώς.
  • ενεργοποίηση του επιτόπιου εκπαιδευτικού προσωπικού στα ΤΕΓ, όπως εφαρμόζεται στα αμιγή σχολεία αλλά και σε ΤΕΓ άλλων χωρών

πηγη: esos.gr

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη