Οι ερευνητές βρήκαν ένα ακόμη όφελος που μπορεί να προστεθεί στον κατάλογο των πλεονεκτημάτων για την υγεία από την κατανάλωση καφεΐνης από τρόφιμα ή ποτά.
Δεδομένου ότι η καφεΐνη έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει δυσμενώς την καρδιά σε υψηλότερες δόσεις, είναι ευπρόσδεκτη η είδηση ότι οι μέτριες ποσότητες μπορεί πράγματι να βοηθήσουν τους υγιείς ανθρώπους να αποφύγουν την ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων.
Σύμφωνα με τη μελέτη, μεταξύ 2017 και 2018, ο επιπολασμός της καρδιομεταβολικής πολυνοσηρότητας ήταν 14,4 τοις εκατό στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Απόδειξη
Τα στοιχεία αφορούσαν τον κίνδυνο ασθένειας και τον κίνδυνο θανάτου από CM.Η μελέτη JCEM, μια προοπτική έρευνα, διαπίστωσε ότι ο καφές έχει ευεργετική επίδραση στην καρδιομεταβολική υγεία.
Προηγούμενες μελέτες παρατήρησης δείχνουν μια αντίστροφη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης τσαγιού, καφέ και καφεΐνης και του κινδύνου μιας μεμονωμένης καρδιομεταβολικής νόσου. Με άλλα λόγια, η υψηλότερη πρόσληψη καφέ σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης μιας μεμονωμένης καρδιομεταβολικής νόσου. Ωστόσο, προηγούμενες μελέτες δεν έχουν αξιολογήσει την επίδραση της κατανάλωσης στην ύπαρξη δύο ή περισσότερων τέτοιων καταστάσεων, ούτε έχουν μετρήσει σχετικούς βιολογικούς παράγοντες.
Για να καλύψει αυτό το κενό στην έρευνα, η μελέτη JCEM ανέλυσε δεδομένα από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου, στην οποία συμμετείχαν 172.315 καταναλωτές καφεΐνης και 188.091 πότες καφέ και τσαγιού. Η UK Biobank είναι μια λεπτομερής διατροφική μελέτη ατόμων ηλικίας από 37 έως 73 ετών. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν ελεύθεροι από καρδιομεταβολική νόσο στην αρχή της μελέτης.
Σε σύγκριση με μη καταναλωτές ή καταναλωτές με λιγότερο από 100 χιλιοστόγραμμα (mg) καφεΐνης την ημέρα, η πρόσληψη μέτριων ποσοτήτων καφέ (τρία ποτά την ημέρα) ή καφεΐνης (200–300 mg την ημέρα) μείωσε τον κίνδυνο νέας εμφάνισης CM κατά 48,1 ή 40,7 τοις εκατό, αντίστοιχα. Επιπλέον, η μέτρια πρόσληψη καφέ ή καφεΐνης συνδέεται αντιστρόφως με σχεδόν κάθε στάδιο της ΚΜ. Αυτό σημαίνει ότι η πρόσληψη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ανάπτυξης μιας μεμονωμένης καρδιομεταβολικής νόσου και να προσφέρει προστασία έναντι της εξέλιξης σε ΚΜ.
Κίνδυνος θανάτου από καρδιομεταβολική νόσο
Περαιτέρω στοιχεία από τη μελέτη CEM έδειξαν ότι οι άνθρωποι με μία μόνο καρδιομεταβολική νόσο είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία σε σύγκριση με εκείνους που δεν την είχαν. Τα άτομα με ΚΜ είχαν σχεδόν τέσσερις έως επτά φορές αυξημένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.Πηγές καφεΐνης
Τα επίπεδα καφεΐνης που βρίσκονται σε κοινά ποτά:- Καφές, κανονικός παρασκευασμένος, μη ειδικότητας: 113 έως 247 mg
- Μαύρο τσάι: 71 mg
- Πράσινο τσάι: 37 mg
- Μπάρα μαύρης σοκολάτας (1 ουγγιά): 26 mg
- Ανθρακούχα αναψυκτικά: 23 έως 83 mg
- Ενεργειακά ποτά: 41 έως 246 mg
Επιπλέον, οι συμμετέχοντες στη μελέτη JCEM έλαβαν την καφεΐνη τους από διαιτητικές πηγές και όχι από συμπληρώματα καφεΐνης, σύμφωνα με το δελτίο τύπου. Τα οφέλη της μέτριας πρόσληψης καφεΐνης δεν ισχύουν για μεγαλύτερες ποσότητες καφεΐνης σε συμπληρώματα.
Περαιτέρω προφυλάξεις και κίνδυνοι
Ενώ η μελέτη JCEM πρότεινε ότι η μέτρια πρόσληψη καφεΐνης είναι ωφέλιμη για τα περισσότερα υγιή άτομα, η υψηλή πρόσληψη δεν ήταν, καθώς μπορεί να προκαλέσει σοβαρά καρδιακά προβλήματα, όπως διαταραχές στον καρδιακό ρυθμό, όπως σημειώνεται από το NIH- Αίσθημα παλμών της καρδιάς
- Υψηλότερος καρδιακός ρυθμός
- Υψηλή αρτηριακή πίεση
- Ανησυχία
- Αϋπνία
- Πονοκέφαλο
- Ναυτία
- Νευρικότητα
Οι Epoch Times έθεσαν την ερώτηση στον καρδιολόγο Dr. Leonard Pianko, ο οποίος προτρέπει τα άτομα με καρδιακές παθήσεις να δώσουν προσοχή στο πώς τους επηρεάζει η πηγή καφεΐνης.
«Η καφεΐνη είναι διεγερτικό και λογικά θα πρέπει να αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό, κάτι που κάνει σε μερικούς ανθρώπους», είπε σε ένα email. «Ωστόσο, σε αυτή τη μεγάλη μελέτη, όσοι έπιναν μέτρια ποσότητα καφέ είχαν τον χαμηλότερο κίνδυνο για νέα εμφάνιση ΚΜ».
Ο Pianko δήλωσε ότι είναι μεγάλος υποστηρικτής των προκαταρκτικών μελετών, επειδή επιτρέπουν στην ιατρική κοινότητα να ανακαλύψει πράγματα που μπορεί να είναι αντιφατικά. Τούτου λεχθέντος, συνιστά προσοχή, καθώς μια μελέτη δεν αρκεί για να γίνουν μακροχρόνιες ιατρικές παρατηρήσεις.
Κατά συνέπεια, πιστεύει ότι το μέτρο είναι το κλειδί μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο.
«Ακούστε το σώμα σας και προσδιορίστε, με τη βοήθεια του γιατρού σας, την ευαισθησία σας στην καφεΐνη», προτρέπει τα άτομα με καρδιακές παθήσεις. «Εάν η αρτηριακή πίεση ή ο καρδιακός σας ρυθμός αυξηθεί, μειώστε την πρόσληψη καφεΐνης. Εάν το σώμα σας μπορεί να ανεχθεί έως και τρία φλιτζάνια καφέ, συνεχίστε να απολαμβάνετε το φλιτζάνι Τζο».
Δημοσίευση σχολίου