pellain

"ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΑΝ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΞΗΜΕΡΩΝΕΙ 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΤΟΥ 1912 ΑΝΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕΤΑΙ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ"


Στυλιανός Καβάζης

Γράφει ο Βασιλεύς Γεώργιος Α' σε φίλο του στην Δανία:

"Την επομένη μπήκα έφιππος στην πόλη και έγινα δεκτός με μεγάλο ενθουσιασμό. Καθώς περνούσα από τον παλαιό Λευκό Πύργο έγινε η έπαρση της ελληνικής σημαίας. Μεμιάς την χαιρέτησαν τα στρατεύματά μας με έναν δυνατό πυροβολισμό, που αντήχησε από τα πολεμικά μας πλοία στο λιμάνι".
Ο Βασιλεύς θα παραμείνει στην Θεσσαλονίκη, χωρίς να φύγει ούτε μία μέρα, για να εδραιώσει με την παρουσία του τα ελληνικά δικαιώματα. Θα φύγει νεκρός, τον Μάρτιο του 1913, αφού θα έχει ποτίσει με το αίμα του την νεοαποκτηθείσα πρωτεύουσα της Μακεδονίας.
Η βασιλεία του Γεώργιου που ήταν σχεδόν 50 χρόνια ήταν η μεγαλύτερη στη σύγχρονη ελληνική ιστορία και χαρακτηρίστηκε αναλογικά από μεγάλα εδαφικά οφέλη καθώς η Ελλάδα καθιέρωσε τη θέση της στην προπολεμική Ευρώπη. Η Βρετανία παραχώρησε ειρηνικά τα Ιόνια Νησιά το 1864, ενώ η Θεσσαλία προσαρτήθηκε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία μετά τον Ρωσοτουρκικό πόλεμο (1877-1878). Δυστυχώς κατά τη διάρκεια του Πρώτου Βαλκανικού Πολέμου και αφού τα ελληνικά στρατεύματα είχαν καταλάβει μεγάλο μέρος της Μακεδονίας, ο Γεώργιος δολοφονήθηκε άνανδρα (μια δολοφονία με πολλά ερωτηματικά, πολύ πιθανόν να έβαλαν το ✋ τους οι "φίλοι" μας οι ξένοι)στην Θεσσαλονίκη .
H κηδεία του Βασιλέως Γεωργίου Α' στην Αθήνα μετά την δολοφονία του παρότι ο ίδιος ήταν προσωπικά Λουθηρανός σε όλη του την ζωή (με την Ρωσίδα του σύζυγο βέβαια Όλγα να είναι Ορθόδοξη όπως και τα παιδιά τους) έγινε με ορθόδοξο τυπικό. Ο γιος του Κωνσταντίνος Α' υπήρξε ο πρώτος Ορθόδοξος Βασιλέας της Ελλάδας, όπως εξάλλου απαιτούσε και το Σύνταγμα για τον Διάδοχο του θρόνου, αφομοιώθηκε δε στην ελληνικότητα, τον ελληνικό τρόπο ζωής και τον ελληνικό ρομαντικό εθνικισμό πολύ περισσότερο ακόμη και από τον πατέρα του ο οποίος είχε αγάπησει βαθιά την Ελλάδα και ταυτίστηκε με αυτήν. Στην κηδεία του, αν εξαιρέσεις μία δανική σημαία στο φέρετρο κάτω από την ελληνική (όπως είδαμε εξάλλου και στην ελληνική στην κηδεία του Πρίγκηπα Φιλίππου), τίποτα δεν προδίδει κάποιον μη Έλληνα ηγεμόνα.
Φωτό) Πίνακας του δανού ζωγράφου Laurits Tuxen, βρίσκεται στο Κάστρο Κρίστιανσμποργκ της Κοπεγχάγης και ανήκει στην συλλογή της Βασιλίσσης της Δανίας.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη