Η έρευνα εμπνεύστηκε από ένα κουτάκι αναψυκτικού διαίτης.
Μια νέα μελέτη δείχνει ότι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο υποκατάστατο ζάχαρης που βρίσκεται σε διαιτητικά ποτά, τσίχλες και γιαούρτι με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ινσουλίνης, αυξάνοντας ενδεχομένως τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων.
Η ασπαρτάμη «ξεγελάει» το σώμα
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Cell Press, Cell Metabolism , διαπίστωσε ότι η υποκατάστατη ζάχαρης ασπαρτάμη πυροδοτεί αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης στα ποντίκια, η οποία με τη σειρά της συμβάλλει στην αθηροσκλήρωση, τη συσσώρευση λιπώδους πλάκας στις αρτηρίες. Αυτή η συσσώρευση μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής, έναν γνωστό συμβάλλοντα παράγοντα που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών με την πάροδο του χρόνου.Τα ποντίκια τρέφονταν με τροφή που περιείχε 0,15 τοις εκατό ασπαρτάμη κάθε μέρα για 12 εβδομάδες, ποσότητα που αντιστοιχεί σε άτομα που έπιναν περίπου τρία κουτιά αναψυκτικού διαίτης κάθε μέρα. Σε σύγκριση με ποντίκια χωρίς δίαιτα με έγχυση γλυκαντικών, τα ποντίκια που τρέφονταν με ασπαρτάμη ανέπτυξαν μεγαλύτερες και περισσότερες λιπαρές πλάκες στις αρτηρίες τους και εμφάνισαν υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν αύξηση των επιπέδων ινσουλίνης μετά την είσοδο της ασπαρτάμης στα συστήματα των ποντικών.
Τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης στα ποντίκια οδήγησαν σε συσσώρευση λιπώδους πλάκας στις αρτηρίες τους, υποδηλώνοντας ότι η ινσουλίνη μπορεί να είναι η σύνδεση μεταξύ της ασπαρτάμης και των καρδιακών προβλημάτων, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Η μελέτη εντόπισε ένα ανοσοποιητικό σήμα που ονομάζεται CX3CL1 που ενεργοποιείται όταν απελευθερώνεται η ινσουλίνη και σχετίζεται με φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία.
«Επειδή η ροή του αίματος μέσω της αρτηρίας είναι ισχυρή και ισχυρή, οι περισσότερες χημικές ουσίες θα ξεπλένονταν γρήγορα καθώς η καρδιά αντλεί», είπε ο Cao. Παραδόξως, όχι το CX3CL1. Παραμένει κολλημένο στην επιφάνεια της εσωτερικής επένδυσης των αιμοφόρων αγγείων. Εκεί, λειτουργεί σαν δόλωμα, πιάνοντας κύτταρα του ανοσοποιητικού καθώς περνούν».
Αυτά τα παγιδευμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος μπορούν να συμβάλουν στη φλεγμονή και στην ανάπτυξη ή επιδείνωση της πλάκας.
Όταν οι ερευνητές εξάλειψαν τους υποδοχείς CX3CL1 από ένα από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος σε ποντίκια που τρέφονταν με ασπαρτάμη, η επιβλαβής συσσώρευση πλάκας δεν εμφανίστηκε. Σύμφωνα με τον Cao, αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν τον ρόλο του CX3CL1 στις επιδράσεις της ασπαρτάμης στις αρτηρίες. Αυτό υποδηλώνει επίσης ότι η στόχευση της αλληλεπίδρασης CX3CL1 θα μπορούσε να είναι μια πιθανή θεραπεία για καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με τη μελέτη.
Η έρευνα εμπνεύστηκε από ένα κουτάκι αναψυκτικού διαίτης, σύμφωνα με τον Cao.
"Ένας από τους μαθητές μου έπινε αυτό το ρόφημα χωρίς ζάχαρη και είπα, "Γιατί δεν το εξετάζεις αυτό;" είπε ο Κάο.
Σύμφωνα με τον Chris Mohr, διαιτολόγο και φυσιολόγο άσκησης, τα τεχνητά γλυκαντικά θεωρούνται γενικά ασφαλή με βάση μακροπρόθεσμα δεδομένα. Αν και ορισμένες μελέτες εγείρουν ανησυχίες, συμπεριλαμβανομένης αυτής της νέας, δεν ήταν αρκετά ισχυρές για να αλλάξουν αυτή την άποψη, είπε. Ωστόσο, επισημαίνει ότι τα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί ακόμα να επηρεάσουν τα βακτήρια του εντέρου, την όρεξη και την απόκριση στην ινσουλίνη, επειδή το σώμα αντιδρά στη γλυκύτητα ακόμη και χωρίς πραγματική ζάχαρη, επηρεάζοντας δυνητικά τον μεταβολισμό με άγνωστους τρόπους. Η ομάδα του Cao σκοπεύει να επιβεβαιώσει τα αποτελέσματά της διεξάγοντας μελέτες σε ανθρώπινα θέματα. Μεταβολικές συνέπειες της ασπαρτάμης Υπάρχουν διάφορες προτεινόμενες θεωρίες για το γιατί η ασπαρτάμη αυξάνει τα επίπεδα ινσουλίνης, αλλά ο ακριβής μηχανισμός είναι ακόμα άγνωστος, δήλωσε στους The Epoch Times η Courtney Kassis, εγγεγραμμένη διαιτολόγος στην ευρύτερη περιοχή της Φιλαδέλφειας και δεν σχετίζεται με τη μελέτη. «Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η έντονη γλυκύτητα των τεχνητών γλυκαντικών από μόνη της προκαλεί αύξηση της ινσουλίνης εν αναμονή της πρόσληψης ζάχαρης», είπε. «Αλλά επειδή η ινσουλίνη είναι μια προφλεγμονώδης ορμόνη που αποθηκεύει λίπος, αυτό μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη μεταβολική υγεία».Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει «επίμονη αύξηση βάρους, αδυναμία απώλειας βάρους, ορμονικές ανισορροπίες, αυξημένη λαχτάρα, ανισορροπίες σακχάρου στο αίμα και πολλά άλλα», είπε ο Kassis. Shelley Balls, εγγεγραμμένη διαιτολόγος και διατροφολόγος για το Consumer Health Digest, είπε ότι διαφορετικοί τύποι τεχνητών γλυκαντικών επηρεάζουν διαφορετικά το σάκχαρο του αίματος και το μεταβολισμό. «Για παράδειγμα, η σουκραλόζη (Splenda) έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και τον μεταβολισμό της γλυκόζης», είπε. «Η ασπαρτάμη έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα νηστείας και A1C, ενώ η αλλυλόζη και τα φρούτα του μοναχού είναι φιλικά για τον διαβήτη επειδή δεν επηρεάζουν τη γλυκόζη του αίματος ή την ινσουλίνη». Το A1C, γνωστό και ως αιμοσφαιρίνη A1c, είναι μια εξέταση αίματος που μετρά το μέσο επίπεδο σακχάρου στο αίμα (γλυκόζη) τους προηγούμενους δύο έως τρεις μήνες και αποτελεί βασικό δείκτη ελέγχου και κινδύνου για τον διαβήτη.
Όλα τα τεχνητά γλυκαντικά έχουν πιθανούς κινδύνους ή παρενέργειες, είπε ο Balls.
«Το να πίνεις νερό είναι πάντα η καλύτερη επιλογή σου όταν μπορείς», είπε, «αλλά αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε γλυκαντικό, θα συνιστούσα μοναχικά φρούτα ή αλλυλόζη, καθώς είναι φιλικά για τον διαβήτη και έχουν τους λιγότερους κινδύνους και παρενέργειες». Η καλύτερη επιλογή για γλυκαντικά είναι τα πραγματικά τρόφιμα, όπως το σιρόπι σφενδάμου, το μέλι και τα φρούτα, σύμφωνα με τον Kassis. «Συνολικά, ως διαιτολόγος με πάνω από πέντε χρόνια εμπειρίας συνεργαζόμενος με πελάτες που αντιμετωπίζουν μεταβολικές περιπλοκές από αντίσταση στην ινσουλίνη, φλεγμονή ή διαβήτη τύπου 2, συνιστώ να περιορίσεις όσο το δυνατόν περισσότερο τα τεχνητά γλυκαντικά και να επιλέξεις γλυκαντικά πραγματικών τροφίμων που προσφέρουν γεύση και πρόσθετα θρεπτικά οφέλη», είπε. Τζορτζ Σιτρόνερ ΣυγγραφέαςΟ George Citroner αναφέρει για την υγεία και την ιατρική, καλύπτοντας θέματα που περιλαμβάνουν καρκίνο, μολυσματικές ασθένειες και νευροεκφυλιστικές καταστάσεις. Του απονεμήθηκε το βραβείο Media Orthopedic Reporting Excellence (MORE) το 2020 για μια ιστορία σχετικά με τον κίνδυνο οστεοπόρωσης στους άνδρες.
ΠΗΓΗ: theepochtimes.com
Δημοσίευση σχολίου