pellain

Κατάργηση των Δικαιωμάτων και Νέα ΚΑΠ: Εκτός Επιδότησης οι Συνταξιοδοτηθέντες Αγρότες έως το 2032


Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) φέρνει ριζικές αλλαγές στη στήριξη των αγροτών, με την κατάργηση των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης και τη μετονομασία του τσεκ σε «Φθίνουσα Υποστήριξη Εισοδήματος Βάσει Εκτάσεων». 

Αυτές οι αλλαγές, που τίθενται σε εφαρμογή από το 2027, οδηγούν σε σημαντική αναδιαρθρωμένη στήριξη για τους αγρότες, με τις επιδοτήσεις να δίνονται μόνο βάσει της επιλέξιμης έκτασης και όχι των παραδοσιακών δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με το κανονισμό της Κομισιόν, η μετάβαση αυτή θα ολοκληρωθεί με την πλήρη κατάργηση των δικαιωμάτων μέχρι το 2032, οπότε οι συνταξιοδοτηθέντες αγρότες, όπως καθορίζεται από το εθνικό δίκαιο, δεν θα είναι πλέον επιλέξιμοι για τη στήριξη αυτή. Στόχος της ΚΑΠ είναι η ενίσχυση των γεωργών που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες ανάγκες, όπως νέοι γεωργοί, γυναίκες, μικροκαλλιεργητές και γεωργοί σε περιοχές με φυσικούς ή άλλους ειδικούς περιορισμούς.

Η στήριξη αυτή θα βασίζεται στην επιλέξιμη έκταση που καλλιεργεί κάθε αγρότης, με τις πληρωμές να διαφοροποιούνται ανάλογα με το εισόδημα των γεωργών και τη γεωγραφική περιοχή. Ειδικά για τα ποσά άνω των 20.000 ευρώ, θα υπάρξουν μειώσεις της τάξης του 25% για τις πληρωμές που ξεπερνούν αυτό το ποσό, ενώ τα ποσά άνω των 50.000 ευρώ θα μειώνονται κατά 50% και για τα ποσά άνω των 75.000 ευρώ η μείωση φτάνει το 75%. Το ανώτατο όριο στήριξης θα είναι τα 100.000 ευρώ ανά γεωργό ετησίως.

Εκτός από τη μειωμένη στήριξη για όσους δεν είναι πλέον σε παραγωγική ηλικία, το νέο σύστημα στοχεύει να ενισχύσει τους γεωργούς που συνδυάζουν καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο και να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του αγροτικού τομέα, με δεδομένες τις αυξανόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Η νέα αυτή πολιτική είναι ακόμα σε διαβουλεύσεις και θα οριστικοποιηθεί το 2026, με τις αλλαγές να επηρεάζουν τις επιδοτήσεις και τις επιλέξιμες εκτάσεις για τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της γεωργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

pellain.com

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη