pellain

Οι επιστήμονες λύνουν το μυστήριο του ήχου υψηλής ποιότητας στο Θέατρο της Επιδαύρου


Το αρχαίο μυστήριο της εξαιρετικής ποιότητας του ήχου στο αρχαίο ελληνικό θέατρο της Επιδαύρου έχει επιλυθεί επιτέλους, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες.


Οι επιστήμονες αναρωτιούνται για την υψηλή ποιότητα ήχου του θεάτρου της Επιδαύρου εδώ και δεκαετίες, αναπτύσσοντας ορισμένες θεωρίες στην πορεία.


Το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου σχεδιάστηκε από τον Πολύκλειτο στον 4ο αιώνα π.Χ. . Οι αρχικές 34 σειρές επεκτάθηκαν στη ρωμαϊκή εποχή με άλλες 21 σειρές. Μπορεί να φιλοξενήσει έως 14.000 άτομα.

Το θέατρο θαυμάζεται για την εξαιρετική ακουστική του, που επιτρέπει σχεδόν τέλεια κατανόηση των μη ενισχυμένων προφορικών λέξεων από το προσκήνιο και στους 14.000 θεατές, ανεξάρτητα από τη θέση τους.

Μερικοί ισχυρίζονται ακόμη ότι το κοινό μπορεί να ακούσει μια πτώση καρφίτσα ή έναν αγώνα που χτυπιέται, από οποιαδήποτε θέση στο σπίτι.
Πολλοί έχουν προτείνει θεωρίες σχετικά με τον ήχο στο θέατρο της Επιδαύρου

Με την πάροδο των ετών, διάφορες θεωρίες αναπτύχθηκαν για να εξηγήσουν το φαινόμενο, τόσο από ακαδημαϊκούς όσο και από ερασιτέχνες.

Μερικές από αυτές τις θεωρίες υποδηλώνουν ότι οι επικρατούσες άνεμοι έφεραν ήχους ή ότι αποκρύπτουν ενισχυμένες φωνές.


Ερευνητές από το Georgia Institute of Technology έχουν ανακαλύψει ότι το υλικό ασβεστόλιθο από τα καθίσματα παρέχουν ένα αποτέλεσμα το φιλτράρισμα, την καταστολή χαμηλές συχνότητες των φωνών - ελαχιστοποιώντας έτσι το θόρυβο του περιβάλλοντος πλήθος.

Επιπλέον, οι σειρές καθισμάτων ασβεστόλιθου αντανακλούν τις υψηλές συχνότητες προς το κοινό, ενισχύοντας το αποτέλεσμα, σημείωσε το Live Science .

«Όταν αντιμετώπισα για πρώτη φορά αυτό το πρόβλημα, σκέφτηκα ότι η επίδραση της θαυμάσιας ακουστικής οφειλόταν στο ότι τα επιφανειακά κύματα ανέβαιναν στο θέατρο χωρίς σχεδόν απόσβεση. Ενώ οι φωνές των ερμηνευτών μεταφέρθηκαν, δεν περίμενα ότι οι χαμηλές συχνότητες ομιλίας φιλτράρονταν επίσης σε κάποιο βαθμό », δήλωσε ο μηχανικός μηχανικός Nico Declercq.

Είναι εκπληκτικό, ωστόσο, το γεγονός ότι οι Έλληνες οικοδόμοι του θεάτρου πιθανώς δεν κατάλαβαν τις αρχές που οδήγησαν στην εξαιρετική ακρόαση του ήχου από τη σκηνή.
Άλλοι αμφισβητούν την ποιότητα της ακουστικής στην Επίδαυρο


Η εφημερίδα Guardian αναφέρει ότι έρευνα που διεξήγαγε ο Constant Hak, επίκουρος καθηγητής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Αϊντχόβεν και η ομάδα του, υποδηλώνουν ότι τέτοιοι ισχυρισμοί είναι λίγο περισσότερο από τον ελληνικό μύθο.

Σε μια σειρά εφημερίδων, που περιελάμβαναν επίσης πειράματα στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού και στο θέατρο του Άργους, ο Χακ και οι συνάδελφοί του περιγράφουν πώς εξέτασαν τους ισχυρισμούς.

Χρησιμοποίησαν 20 μικρόφωνα, τοποθετώντας το καθένα σε 12 διαφορετικές τοποθεσίες γύρω από το θέατρο της Επιδαύρου, μαζί με δύο μεγάφωνα, ένα στο κέντρο της «σκηνής» - ή ορχήστρα - και ένα στο πλάι.

Και τα δύο ηχεία έπαιξαν, με μια μικρή καθυστέρηση μεταξύ τους, έναν ήχο που μεταφέρθηκε από χαμηλή σε υψηλή συχνότητα, με τα ηχεία σε πέντε διαφορετικούς προσανατολισμούς. Συνολικά, έκαναν περίπου 2.400 ηχογραφήσεις.

Στη συνέχεια, η ομάδα χρησιμοποίησε τα δεδομένα για να υπολογίσει την ένταση του ήχου σε διαφορετικά σημεία στο θέατρο.
Στη συνέχεια έκαναν μια σειρά από εργαστηριακές ηχογραφήσεις ήχων, συμπεριλαμβανομένης της πτώσης ενός νομίσματος, του σχισίματος χαρτιού και ενός ατόμου που ψιθυρίζει, και τα έπαιξαν στους συμμετέχοντες, οι οποίοι ρύθμισαν την ένταση των ήχων έως ότου μπορούσαν να τους ακούσουν για θόρυβο στο παρασκήνιο.

Τα αποτελέσματα στη συνέχεια τροφοδοτήθηκαν στους υπολογισμούς της ομάδας για να αποκαλύψουν πόσο μακριά από την ορχήστρα θα ακούγονταν οι διαφορετικοί ήχοι.

Ενώ ο ήχος πτώσης ενός νομίσματος ή σχισμένου χαρτιού θα ήταν αισθητός σε ολόκληρο το θέατρο, θα μπορούσε να αναγνωριστεί μόνο ως νόμισμα ή χαρτί στα μισά του καθίσματος.

Για έναν εντυπωσιακό αγώνα, η κατάσταση ήταν χειρότερη, ενώ ένας ψίθυρος θα ήταν κατανοητός μόνο σε εκείνους που βρίσκονται στα μπροστινά καθίσματα.

Περαιτέρω εργασία, με βάση τα ηχεία που παίζουν φωνές, αποκάλυψε ότι μόνο όταν οι ηθοποιοί μίλησαν δυνατά, τα λόγια τους θα ήταν κατανοητά στα καθίσματα που βρίσκονται πιο μακριά από την ορχήστρα.

Αυτά τα ευρήματα αμφισβητήθηκαν από μια ομάδα Ελλήνων επιστημόνων που υποστηρίζουν ότι οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν δεν ήταν επιστημονικές.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη