pellain

Εύβοια: Παίρνει πίσω τις ανεμογεννήτριες η κυβέρνηση υπό το βάρος αντιδράσεων

 

Παίρνει πίσω το υπουργείο Περιβάλλοντος την αδειοδότηση για ανεμογεννήτριες και τη δημιουργία αιολικού πάρκου στην Εύβοια.

Είχε προηγηθεί η προαναγγελία κινητοποιήσεων εκ μέρους του δημάρχου Ιστιαίας - Αιδηψού, Γιάννη Κοντζιά, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει την απόφαση της ΡΑΕ για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Τελέθριο «ακραία προκλητική».

Επιστολή Σκρέκα
Η επιστολή του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, προς τον πρόεδρο Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) Δρ. Αθανάσιο Δαγούμα, αναφέρει τα εξής:
«Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τη Βόρεια Εύβοια τον περασμένο μήνα, η Κυβέρνηση προχώρησε άμεσα στη σύσταση Επιτροπής Ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών με επικεφαλής τον Σταύρο Μπένο. 

Η Επιτροπή Ανασυγκρότησης αναμένεται το επόμενο διάστημα να υποβάλει ολοκληρωμένη πρόταση για τον χωροταξικό, ρυμοτομικό και πολεοδομικό σχεδιασμό των οικισμών στην Εύβοια που υπέστησαν πλήγμα, στο πλαίσιο των έργων αποκατάστασης και προστασίας τους. 

Παρά τη ρητή δέσμευση της Κυβέρνησης ότι δεν θα γίνει καμία παρέμβαση στις πυρόπληκτες περιοχές μέχρι την υποβολή του σχεδίου της Επιτροπής, με έκπληξη ενημερώθηκα ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας χορήγησε άδεια για την εγκατάσταση 13 ανεμογεννητριών στο όρος Τελέθριο του Δήμου Ιστιαίας - Αιδηψού, για χρονικό διάστημα 25 ετών.     

Για τον αποτελεσματικότερο σχεδιασμό και την απρόσκοπτη υλοποίηση του σχεδίου της Επιτροπής, σας καλώ όπως προχωρήσετε σε αναστολή έκδοσης αδειών για έργα ΑΠΕ στην περιοχή της Βόρειας Εύβοιας και στην ανάκληση αδειών που εκδόθηκαν προσφάτως.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα καταθέσει άμεσα νομοθετική ρύθμιση για την αναστολή ισχύος των αδειών που εκδόθηκαν το τελευταίο διάστημα και την αναστολή έκδοσης νέων αδειών, μέχρι την ολοκλήρωση του σχεδίου Ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών της Βόρειας Εύβοιας».

Δήλωση Αποστόλου
Δήλωση του Βαγγέλη Αποστόλου, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Εύβοιας και πρώην Υπουργού, με αφορμή την ανάκληση, από τον Υπουργό κ. Σκρέκα, της απόφασης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στη Βόρεια Εύβοια, αναφέρει τα εξής:
«Η μαχητική αντίδραση των κατοίκων της Β. Εύβοιας ανάγκασε τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας να κάνει ένα βήμα πίσω στην «αναδάσωση» της Βόρειας Εύβοιας με ανεμογεννήτριες. 

Και αυτό γιατί σε μια τέτοια προοπτική ο κ. Μπένος δεν θα είχε τόπο να σταθεί στην Εύβοια.

Θα είμαστε σε επιφυλακή γιατί δεν τους εμπιστευόμαστε.
Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν σε εκκρεμότητα κι άλλες άδειες παραγωγών στην υπόλοιπη Εύβοια που ξεπερνούν τα 850 MW, κατά των οποίων έχουν γίνει σχετικές προσφυγές. Οφείλουμε και για αυτές να δώσουμε μάχες».

Παϊσιάδης Σταύρος
agrotypos.gr

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη