pellain

Ο ηγέτης της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας Σουηδίας κατηγορείται ότι διεξήγαγε μια βασιλεία τρόμου


ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ Η ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ Η ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ ΠΟΥ ΕΜΠΛΕΚΟΥΝ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΣΟΥΗΔΙΑΣ κ.κ.ΚΛΕΟΠΑ ΜΕ ΕΚΝΟΜΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ  
Ο ανώτατος ηγέτης της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Σουηδία και τη Σκανδιναβία, ο μητροπολίτης Κλεόπας Στρογγύλης, κατηγορείται ότι διεξήγαγε μια βασιλεία τρόμου όπου ξεδιώχνει επικριτές και αρπάζει εκατομμύρια κυβερνητικές επιχορηγήσεις για να πάει σε διάφορες εκκλησίες σε όλη τη χώρα.

Φαίνεται σε μια ανασκόπηση από το Göteborgs-Posten, GP, το οποίο πήρε συνεντεύξεις από καταγγέλλοντες και βούτηξε βαθιά στους οικονομικούς λογαριασμούς της εκκλησίας.

- Αυτός ο μητροπολίτης δεν είναι ιερέας. Είναι επιχειρηματιας. Ενδιαφέρεται μόνο για ένα πράγμα - λεφτά, λεφτά, λεφτά, λέει στο GP ο Λευτέρης Χαλκίδης, πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Malmö Parish .


Γιόχαν Ρόνγκε






Μια εκτενής ανασκόπηση που διεξήχθη από τον GP αποκαλύπτει αναφορές για κακή πρακτική εντός της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Σουηδία. 

Το περιοδικό έχει έρθει σε επαφή με περίπου 50 άτομα που δραστηριοποιούνται εντός της εκκλησίας, τα περισσότερα από αυτά σε ηγετικές θέσεις, τα οποία επιλέγουν να μιλήσουν, παρά το γεγονός ότι έχουν προηγουμένως απειληθεί και εκφοβιστεί για να σιωπήσουν. 

Όσοι τόλμησαν να υψώσουν τις φωνές τους έχουν στο παρελθόν αποβληθεί από την κοινότητα. 

Αυτά περιλαμβάνουν επιχορηγήσεις εγκατάστασης και εκατομμύρια κορώνες σε οργανωτικές επιχορηγήσεις που ο Οργανισμός Υποστήριξης Θρησκευτικών Κοινοτήτων, SST, διένειμε στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, για τις οποίες πολλές από τις εκκλησίες με τις οποίες έχει έρθει σε επαφή ο GP δεν έχουν δει μια γεύση. 

Αντίθετα, τα χρήματα φαίνεται να έμειναν στα κεντρικά γραφεία της εκκλησίας στο Östermalm στη Στοκχόλμη, με τον αρχιεπίσκοπο, ή μητροπολίτη όπως αποκαλείται στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, Κλεόπα Στρογγύλη. 

Οι ενορίες στη Στοκχόλμη, το Γκέτεμποργκ, το Μάλμε, το Καλμάρ, το Μπόρας και το Γιόνκοπινγκ κρούουν τα τελευταία χρόνια τον κώδωνα του κινδύνου ότι ο αρχιεπίσκοπος δεν έστειλε δεκάρα από κρατικές επιχορηγήσεις και άλλα παραπτώματα εντός της εκκλησίας, σύμφωνα με την κριτική του GP. 

Η εξήγηση: "Προβλήματα με την τράπεζα"

Σε ένα email στο SST, ο Κλεόπας Στρογγύλης επιβεβαιώνει ότι κράτησε την επιχορήγηση ίδρυσης των εκκλησιών συνολικού ύψους 190.000 SEK και κατηγορεί, χωρίς να παρουσιάσει στοιχεία, ότι η εκκλησία είχε προβλήματα με την τράπεζα, αναφέρει ο GP. 

Ο Κλεόπας Στρογγύλης, ο οποίος δεν έχει σουηδική σχέση, διορίστηκε νέος μητροπολίτης και επικεφαλής της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Σκανδιναβία το 2014. Πριν από αυτό, είχε περάσει 20 χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Μετακόμισε στα κεντρικά γραφεία της εκκλησίας, την 120χρονη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Östermalm και έπρεπε να αναλάβει τις οικονομίες της εκκλησίας: 7 εκατομμύρια SEK που με τα χρόνια συγκεντρώθηκαν μέσω δωρεών και δώρων. 

Ο Λευτέρης Χαλκίδης, ο οποίος είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ενορίας του Μάλμε από το 2019, λέει στον GP ότι ο Κλεόπας Στρογγύλης έχει εισαγάγει μια υποχρεωτική αμοιβή 2.500 SEK, την οποία οι ενορίες πρέπει να δωρίζουν απευθείας σε αυτόν σε κάθε βάπτιση, γάμο και κηδεία. 

Οι ενορίες αναγκάζονται να πληρώσουν και έξοδα μετακίνησης, διατροφής και διατροφής ιερέων που τις επισκέπτονται, αναφέρει ο Λευτέρης Χαλκίδης για τον Γ.Π. 

Επιπλέον, ο μητροπολίτης θα έπρεπε να είχε προσπαθήσει να απαιτήσει από το Μάλμε και άλλες ενορίες να του στείλουν όλες τις οικονομίες τους. 


Στη Νταλάρνα, λέγεται ότι υπέκυψαν στη ζήτηση και δώρησαν το παλιό μοναστηριακό κτίριο στο Rättvik, και συνολικά 645.000 SEK που έχει εξοικονομήσει η ενορία από το 1983, αναφέρει ο GP. 

Ωστόσο, η Μάλμε αρνήθηκε. 

«Τι έκανε τα λεφτά του SST;

Η ανασκόπηση του GP περιγράφει επίσης ένα περιστατικό τον Μάρτιο, όταν δύο άνδρες ντυμένοι στα μαύρα λέγεται ότι εμφανίστηκαν στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία στο Γκέτεμποργκ και άρχισαν να κάνουν ορισμένες απαιτήσεις από έναν ιερέα, όπως η παράδοση κλειδιών και η υπογραφή χαρτιών. 

Οι άντρες στάλθηκαν από τον Κλεόπα Στρογγύλη για να απομακρύνουν τον ιερέα Πέτρο Μόραλη, ο οποίος είχε πέσει στην αίσχος του αρχιεπισκόπου, σύμφωνα με τον Γ.Π. 

Όταν ο ιερέας αρνήθηκε να φύγει από την εκκλησία, πρέπει να έγινε κουβάρι με σπρωξίματα και κραυγές και στη συνέχεια έγιναν δύο καταγγελίες της αστυνομίας. 

- Το 2018, ο επίσκοπος έγραψε στο SST ότι χρησιμοποίησε 144.000 από την κρατική επιχορήγηση για να πληρώσει «τον μισθό του ιερέα στο Γκέτεμποργκ». Αυτό είναι το ακριβές ποσό του μισθού μου. Αλλά ο μισθός μου δεν πληρώθηκε ποτέ με χρήματα φόρου - πληρώθηκε με τις οικονομίες της εκκλησίας μας, τις οποίες ζήτησε να του μεταφέρω. Αν τα χρήματά μας πλήρωναν τον μισθό μου - τι έκανε με τα χρήματα από το SST; λέει ο Πέτρος Μόραλης στον Γ.Π.  

Ο Κλεόπας αρνήθηκε να σχολιάσει, τόσο όταν τον κάλεσε ο GP και τον αναζήτησε στη Στοκχόλμη, αλλά παρέπεμψε τις ερωτήσεις στον νόμιμο εκπρόσωπο της εκκλησίας. 



πηγή-μετάφραση από το αυθεντικό κείμενο:

 https://www-expressen-se.



Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη