pellain

Μυστικά έγγραφα: Ο Αρχιεπίσκοπος Σουηδίας ερευνήθηκε για απάτη στις Ηνωμένες Πολιτείες

 Η κάθαρση θα έρθει από την Σουηδία;

Κατηγορίες για ενασχόληση με κρατικές επιδοτήσεις, διαφθορά και ένα μαύρο κτίριο συγκλονίζουν την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία στη Σουηδία. 
Ο GP μπορεί τώρα να αποκαλύψει μυστικά έγγραφα που δείχνουν το άγνωστο παρελθόν του ανώτερου ηγέτη της εκκλησίας στη Νέα Υόρκη - κατηγορούμενος για κλοπή, απάτη και πλαστές υπογραφές - όπου επιπλήχθηκε από την εκκλησία αλλά διέφυγε τη δίκη στο δικαστήριο.
- Η εκκλησία σκότωσε τα πάντα, λέει ο ανακριτής οικονομικού εγκλήματος Εβάν Τζιάζας.
Κείμενο: Michael Verdicchio | Φωτογραφία: Sanna Tedeborg & Pontus Höök | Αριστερά: Kristina Petersen

- Αυτό που συνέβη εδώ πριν από 15 χρόνια ήταν μια και μόνο μεγάλη συγκάλυψη, λέει η Μαρία Μπάμπαλη. 

Οι λέξεις αντηχούν απέναντι στο βορειοδυτικό Κουίνς, όπου ο ορίζοντας της Νέας Υόρκης δεσπόζει στο βάθος.

- Η εκκλησία λειτουργούσε ως μαφία, λέει ο Έβαν Τζιάζας.

Πριν από δεκαπέντε χρόνια, ο Έβαν Τζιάζας και η Μαρία Μπάμπαλη παρασύρθηκαν σε ένα μεγάλο σκάνδαλο της αμερικανικής εκκλησίας. Τώρα ο Έβαν Τζιάζας και η Μαρία Μπάμπαλη επιστρέφουν εκεί που ξεκίνησαν όλα. 

Ένα σκάνδαλο που ξεκίνησε όταν αυτοί και άλλοι Έλληνες απηύθυναν σοβαρές κατηγορίες στον ιερέα της εκκλησίας - Κλεόπα Στρογγύλη.

Η Εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Χριστού βρίσκεται στην καρδιά της συνοικίας Corona του Κουίνς - 30 λεπτά με το μετρό από το κέντρο του Μανχάταν. 

Η Εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Χριστού βρίσκεται στην καρδιά της συνοικίας Corona του Κουίνς - 30 λεπτά με το μετρό από το κέντρο του Μανχάταν. 

Περήφανοι Έλληνες από μόνοι τους - σήμερα συγκρίνουν τη δράση των δύο ελληνορθόδοξων εκκλησιών με εγκληματική συμμορία. Πριν από δεκαπέντε χρόνια, αυτοί και πολλοί άλλοι Ελληνοαμερικανοί προσπάθησαν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για σοβαρές παρατυπίες που διέπραξε ο πάστορας της Εκκλησίας εδώ στη Νέα Υόρκη. Κατηγορίες που αποσιώπησαν και ταξινομήθηκαν από την εκκλησία – που τους απαγόρευσε να ξαναπατήσουν το πόδι τους στην εκκλησία.

Το «Εμπιστευτικό» βρίσκεται στην κορυφή του σωρού των εγγράφων που έχει συναντήσει τώρα ο GP, τα οποία μαρτυρούν τι πραγματικά συνέβη με τη Mary, τον Evan και τους περίπου 20 Έλληνες - 15 χρόνια νωρίτερα.

-Ακόμα με στοιχειώνει, αυτό που έκανε η εκκλησία και ο παπάς. Αλλά είμαι έτοιμη να πω αν μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους εκεί στη Σουηδία, λέει η Μαρία Μπάμπαλη.

 

Κατηγορήθηκε για τσαμπουκά στη Σουηδία

Τους τελευταίους μήνες, ο γενικός ιατρός εξέτασε τον Αρχιεπίσκοπο Κλεόπα Στρογγύλη, τον ανώτατο ηγέτη της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Σουηδία. Αυτό το κάνει από το 2014, όταν η διεθνής ηγεσία της εκκλησίας στην Κωνσταντινούπολη ανακοίνωσε ξαφνικά ότι ο άγνωστος άνδρας από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα μεταφερόταν στη Στοκχόλμη για να γίνει μητροπολίτης της Σκανδιναβίας.

Η ανασκόπηση του GP θα πρέπει να δείξει ότι ο Κλεόπας Στρογγύλης έχει κατηγορηθεί για οικονομικές ατασθαλίες -ακόμη και στις ΗΠΑ. 

Περίπου 50 πηγές μαρτυρούν στο GP για χρήματα που έχουν εξαφανιστεί, θρησκευτική χειραγώγηση και περιστατικά τύπου μαφίας στη θρησκευτική κοινότητα από τότε, όπου οι φορολογικές επιδοτήσεις και τα χρήματα είσπραξης εξαφανίστηκαν κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες - ενώ ο υπάλληλος επιβολής χτύπησε την πόρτα των τοπικών εκκλησιών. Υψηλόβαθμοι υπάλληλοι κατηγορούν την εκκλησία για κατάχρηση εξουσίας, απάτη και ενασχόληση με τις κρατικές επιχορηγήσεις - όπου, μετά την αναθεώρηση του GP, τώρα αναγκάζονται να επιστρέψουν μέρος των επιχορηγήσεων. Η κριτική του GP δείχνει επίσης πώς ο επίσκοπος αγόρασε ένα πολυτελές σπίτι στο αρχιπέλαγος της Στοκχόλμης, αύξησε τον μισθό του σε ένα ρεκόρ και λέγεται ότι του μετέφεραν μετρητά υπό μεγάλη μυστικότητα. Ο ίδιος αρνείται να απαντήσει σε ερωτήσεις - παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες για αρκετές εβδομάδες.


Ποιος ακριβώς είναι ο Κλεόπας Στρογγύλης; Η αναζήτηση των απαντήσεων μας οδηγεί στη Νέα Υόρκη και στην περιοχή Corona του Κουίνς, όπου ήταν ιερέας σε μια τοπική εκκλησία. Και μια ιστορία που ξεκινά ήδη από το 2003 όταν του απαγγέλλονται σοβαρές κατηγορίες.

 

Για τη Μαρία Μπάμπαλη, όλα ξεκινούν όταν ανοίγει την εφημερίδα και βλέπει την αγγελία εργασίας - μια κενή θέση γραμματέα σε έναν σύλλογο που συνδέεται με την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, ο οποίος διατηρεί επίσης ιδιωτικό δημοτικό σχολείο.

Η Μαρία Μπάμπαλη λέει ότι οι αναμνήσεις από τον Κορώνα ακόμα πονάνε. 

Έψαχναν κάποιον που θα μπορούσε να υπηρετήσει στο γραφείο του συλλόγου στο Κουίνς μαζί με τον πάστορα. Το διοικητικό συμβούλιο δεν ήταν ευχαριστημένο με τον πρώην γραμματέα. Όταν τηλεφώνησα, έπιασα τη δουλειά σχεδόν αμέσως. Πήγα εκεί την ίδια μέρα, λέει η Μαρία Μπάμπαλη.

 

Πήγε στο Κουίνς - συνάντησε τον πάστορα για πρώτη φορά

Η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία της Μεταμορφώσεως του Χριστού, ο σύλλογος και το σχετικό δημοτικό σχολείο βρίσκονται στην καρδιά της συνοικίας Corona του Κουίνς. Η γειτονιά ήταν από καιρό γνωστή ως το σπίτι των Αφροαμερικανών και των ανθρώπων της εργατικής τάξης από την Ιταλία, την Ελλάδα και τη Λατινική Αμερική.

Η περιοχή Corona φιλοξενεί πολλές εθνοτικές ομάδες και μειονότητες - πολλές από τις οποίες έχουν θρησκευτικό υπόβαθρο. 

Η γειτονιά στο παρελθόν είχε φιλοξενήσει τραγουδιστές όπως ο Louis Armstrong, η Ella Fitzgerald και η Madonna. 

Σε έναν δρόμο δίπλα στη λεωφόρο Ρούσβελτ, όπου τα τρένα του μετρό περνούν ορμητικά σε μια κροταλισμένη ατσάλινη γέφυρα πάνω από πεζούς και ταξί, η Μαρία Μπάμπαλη βρίσκει επιτέλους τον νέο της εργοδότη. Το σχολείο με τους σχεδόν 250 μαθητές του βρίσκεται δίπλα σε μερικά φραγμένα πλινθόκτιστα κτίρια και ένα μικρό γήπεδο μπάσκετ, όπου πλανόδιοι πωλητές στέκονται στις γωνιές της γειτονιάς. Ακριβώς δίπλα στο κτίριο της εκκλησίας, πίσω από μια καταγάλανη πόρτα, βρίσκει επιτέλους το γραφείο του συλλόγου.

 

- Ήταν η πρώτη φορά που επισκέφτηκα το σανίδι και τον ιερέα Κλεόπα Στρογγύλη, λέει η Μαρία Μπάμπαλη.

 

Η Μαρία θυμάται πώς αρχίζει να κοιτάζει τα βιβλία και τα έγγραφα για τα οποία θα της ανατεθεί η ευθύνη, αλλά ο ιερέας αρχίζει αμέσως να την ανακρίνει.

 

- Κάπου είχα διαβάσει ότι η εκκλησία και το σχολείο είχαν προβλήματα με την οικονομία, ότι λείπουν χρήματα σε ορισμένα σημεία. Αλλά ο ιερέας πραγματικά δεν με ήθελε εκεί. Αμέσως ένιωσα αυτό το συναίσθημα γιατί-θα-πρέπει-να έρθετε-εδώ-και-υποβλέπω. Την επόμενη μέρα της επίσκεψης, την πρώτη μέρα της δουλειάς μου, κάποιος είχε αδειάσει όλο το γραφείο. Δεν υπήρχαν πια αποδείξεις, ούτε χαρτιά, δεν είχε μείνει τίποτα, λέει η Μαρία

Η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία και το Ελεύθερο Σχολείο βρίσκονται το ένα απέναντι από το άλλο - απέναντι από έναν δρόμο. 

Τις επόμενες εβδομάδες, η Μαρία θα εξακολουθεί να είναι αυτή που βρίσκεται στα παρασκήνια που θα προσπαθεί να παρακολουθεί τα πάντα - θα πληρώνονται μισθοί στους δασκάλους στο σχολείο, θα γίνονται κρατήσεις συναντήσεων και θα γίνεται τήρηση βιβλίων. Εδώ συναναστρέφεται με τον ιερέα - ο οποίος συχνά μετακινείται ανάμεσα σε ανθρώπους στις λειτουργίες, στους διαδρόμους των σχολείων και σε διάφορες φιλανθρωπικές εκδηλώσεις.

 

- Ο Κλεόπας ήταν πολύ καλός στο να πείσει τους ανθρώπους να δωρίσουν χρήματα σε διάφορα έργα. Ηλικιωμένες θρησκευόμενες κυρίες που φοβούνταν τον Θεό, γονείς που ήρθαν με τα παιδιά τους. Και μιλάμε για μια γειτονιά όπου πολλοί είναι χωρίς χαρτιά και δεν χρησιμοποιούν κάρτες - όλοι τριγυρνούσαν με μετρητά. Οπότε μπορείτε να φανταστείτε ότι ήταν πολλά τα λεφτά που πήραμε, λέει η Μαρία Μπάμπαλη, η οποία ωστόσο άρχισε από νωρίς να υποψιάζεται ότι δεν ήταν όλα σωστά στον σύνδεσμο.

- Έγινε σαφές γρήγορα - τα χρήματα εξαφανίστηκαν. Και αυτό θα είχε συνέπειες για το σχολείο.

Η επίσκεψη στις εγκαταστάσεις ξυπνά αναμνήσεις στη Μαρία Μπάμπαλη. 

Ένας που κινείται στους διαδρόμους του σχολείου και μερικές φορές συναντά τον ιερέα, είναι ο πατέρας μικρών παιδιών και πρώην υπάλληλος του NYPD Έβαν Τζιάζας. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως ποινικός ανακριτής για τις εισαγγελικές αρχές της Νέας Υόρκης, έχοντας ερευνήσει για πολλά χρόνια το οικονομικό έγκλημα που συνδέεται με τράπεζες, καρτέλ ναρκωτικών και οργανωμένες συμμορίες διεθνώς.

 

- Τότε δούλευα νύχτες και άφηνα τα παιδιά μου στο σχολείο. Δεν ήμουν ενεργός στην Εκκλησία. Κάποια στιγμή, ο πάστορας είχε εμφανιστεί και προσφέρθηκε να είναι μέλος της ηγεσίας της Εκκλησίας. Είπα όχι, ένιωθα πολύ περίεργο που ήθελε κάποιον που δεν ήταν ενεργός στην εκκλησία. Όμως σήμερα καταλαβαίνω γιατί, λέει ο Έβαν Τζιάζας, ο οποίος σήμερα εργάζεται για την ασφάλεια, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τις ποινικές έρευνες για την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

 

Κάλεσαν για μια συνάντηση κρίσης - σχετικά με τα χαμένα δίδακτρα

Μια μέρα, ο Έβαν Τζιάζας καλείται σε συνάντηση με τη σχολική επιτροπή. Θέλουν βοήθεια από αυτόν ως ειδικό 

- Ο πρόεδρος και η διεύθυνση του σχολείου ήθελαν να συζητήσουν την οικονομική κατάσταση του σχολείου. Σε εκείνη τη συνάντηση, ενημερωθήκαμε ότι λείπουν μεγάλα χρηματικά ποσά εντός της κοινότητας Corona - και αυτό θα επηρέαζε το σχολείο.

Ο ανακριτής οικολογικού εγκλήματος Έβαν Τζιάζας, ο οποίος εργάζεται για τον εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, είναι ένας από αυτούς που καλούνται ως εμπειρογνώμονες από τη σχολική ένωση. 

Στο σχολείο, που βρίσκεται απέναντι από την εκκλησία, οι συμμετέχοντες ενημερώνονται ότι λείπουν μεγάλα χρηματικά ποσά. 

Ο ανακριτής οικολογικού εγκλήματος Έβαν Τζιάζας, ο οποίος εργάζεται για τον εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, είναι ένας από αυτούς που καλούνται ως εμπειρογνώμονες από τη σχολική ένωση. 

Παρών στη συνάντηση είναι και ο 48χρονος Κωνσταντίνος Λουρδάς, ο οποίος έχει και παιδιά στο σχολείο και η σύζυγός του είναι πρόεδρος της σχολικής επιτροπής.

 

- Ήταν χαμός για το σχολείο και τα παιδιά που δεν υπήρχαν λεφτά. Όλες οι δουλειές μόλις σταμάτησαν. Οι δάσκαλοι δεν πληρώθηκαν, δεν πήραν την ασφάλιση υγείας, λέει ο Κωνσταντίνος Λουρδάς.

 

Την ίδια ώρα, υπάρχει ένας ύποπτος - ο εφημέριος της εκκλησίας.

 

- Ο πρόεδρος είχε υποπτευθεί τον ιερέα σε σχέση με το ότι πήγαιναν μαζί στην Ελλάδα. Είπε ότι θα περάσουν τελωνείο όταν ο ιερέας θα σταματήσει ξαφνικά. Όταν άνοιξαν το πακέτο του ιερέα, ήταν γεμάτο μετρητά που δεν είχε δηλώσει. Όταν αργότερα ο πρόεδρος αντιμετώπισε τον ιερέα, του είπαν επίσης ότι ο ιερέας δεν πλήρωνε φόρους όπως έπρεπε, λέει ο Έβαν Τζιάζας και συνεχίζει:

 

- Έτσι είπα σε όλους στη συνάντηση, ας παρακολουθήσουμε τα χρήματα. Ας πάμε στην τράπεζα και ας εξετάσουμε τα διαθέσιμα στοιχεία. Θα μας δώσει τις απαντήσεις.

 

- Πήγαμε λοιπόν στην τράπεζα. Εκεί βγάλαμε συναλλαγές, επιταγές και κάποια τιμολόγια. Όταν άρχισα να μελετάω τα πάντα λεπτομερώς, το είδα αμέσως. Μεγάλα ποσά που θα πήγαιναν στα σχολικά παιδιά της Κορόνας είχαν μεταφερθεί -στον λογαριασμό του ιερέα. Θυμάμαι, για παράδειγμα, έναν κρυστάλλινο πολυέλαιο 5.000 δολαρίων που αγόρασε ο Κλεόπας για τον εαυτό του. Είχε αγοράσει τον κρυστάλλινο πολυέλαιο με δικά του χρήματα και στη συνέχεια πλαστογραφούσε την υπογραφή του προέδρου για να μπορέσει να αποσύρει αυτά τα χρήματα από τον λογαριασμό του συλλόγου. Και δεν ήταν απλώς μια υπογραφή που πλαστογραφούσε, υπήρχαν πολλά.

 

- Βρήκαμε και επιταγές και αποδείξεις που γράφτηκαν. Επιταγές για πληρωμή ανθρώπων – που δεν έχουν πληρωθεί ποτέ στην πραγματική ζωή, συμπληρώνει η Μαρία Μπάμπαλη.

"Ο σύλλογος ανακάλυψε επίσης ότι μεγάλα χρηματικά ποσά, που θα πήγαιναν για την εκτύπωση μιας επετηρίδας, μεταφέρθηκαν στην πραγματικότητα σε μια εταιρεία στην Ελλάδα. Αλλά ούτε ένα βιβλίο ούτε τα χρήματα που ο σύλλογος είχε να δει ξανά", λέει ο Έβαν Τζιάζας. Όταν ο Έβαν και οι άλλοι μετρούν τα ποσά που υποπτεύονται ότι ο ιερέας υπεξαίρεσε από παιδιά σχολείου, σκάει σαν βόμβα στην περιοχή της Κορώνας - πρόκειται για ένα ποσό που ισοδυναμεί με εκατομμύρια κορώνες.

 

- Εγώ και όλοι οι άλλοι ήμασταν σε σοκ. Ποιος θα υποψιαζόταν έναν ιερέα για κάτι τέτοιο;

 

Αυτό όμως που δεν γνωρίζουν τότε η Μαρία Μπάμπαλη, ο Κωνσταντίνος Λουρδάς και ο Έβαν Τζιάζας είναι ότι η ανακάλυψη θα έχει συνέπειες - για τους ίδιους.

 

Ερευνήθηκε από τον εισαγγελέα

Το καλοκαίρι του 2021, ο Έβαν Τζιάζας και η Μαρία Μπάμπαλη θα στέκονται έξω από την παλιά τους εκκλησία στη συνοικία Corona. Το σχολείο για το οποίο πολέμησαν είναι σήμερα άδειο - η αυλή όπου έπαιζαν τα Ελληνόπουλα τώρα νοικιάζεται ως πάρκινγκ. Το κτίριο της εκκλησίας είναι επίσης αποκλεισμένο - για ανακαίνιση. Ένας οικοδόμος ενημερώνει τον GP ότι η εκκλησία κάηκε τρεις φορές μέσα σε μόλις τρία χρόνια. Με τα χρήματα της ασφάλισης κατασκευάζεται πλέον μια σύγχρονη εκδοχή.

Το καλοκαίρι του 2021 γίνονται εκτεταμένες εργασίες ανακαίνισης στην εκκλησία. 

Τα τελευταία χρόνια η εκκλησία έχει υποστεί ζημιές από εκτεταμένες πυρκαγιές. 

Καθ' οδόν μακριά από το σημείο, ο κόσμος αναρωτιέται τι κάνει εκεί ο ποινικός ανακριτής Έβαν Τζιάζας. 

Το καλοκαίρι του 2021 γίνονται εκτεταμένες εργασίες ανακαίνισης στην εκκλησία. 

Μια στοίβα χαρτί από την εκκλησία, με τη λέξη «εμπιστευτικό» τυπωμένη στο πρωτοσέλιδο, μαρτυρεί τι κατηγορήθηκε ο ιερέας 15 χρόνια νωρίτερα. Κατηγορίες που οδήγησαν στην έρευνα του πάστορα από τον εισαγγελέα της Νέας Υόρκης:

 

• Ο Στρογγύλης κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε δεσμευμένα σχολικά κεφάλαια για να πληρώσει προσωπικές αγορές που έκανε για χιλιάδες δολάρια, ενώ αγνόησε και απέφυγε να πληρώσει φόρους σχεδόν 250.000 δολαρίων.

Ο Στρογγύλης κατηγορείται ότι συμμετείχε σε πλαστογραφία υπογραφών σε περίπου 100 επιταγές για την πραγματοποίηση μη εξουσιοδοτημένων αγορών άνω των 100.000 δολαρίων. 

Ο Στρογγύλης κατηγορείται ότι διέφερε λαθραία μεγάλα χρηματικά ποσά από τη χώρα, άνω των 10.000 δολαρίων, κατά τη διάρκεια ταξιδιών στην Ελλάδα που πραγματοποιήθηκαν με τον προϋπολογισμό του σχολείου. 

• Ο Στρογγύλης είναι ύποπτος ότι συμμετείχε στην εξαφάνιση περίπου 300.000 δολαρίων από ομοσπονδιακά κεφάλαια που θα χρηματοδοτούσαν υπολογιστές παιδιών σχολικής ηλικίας.

• Το οικονομικό μητρώο του σχολείου λέγεται ότι κλάπηκε και έγινε απρόσιτο για να αποτραπεί η εξέταση όλων των χρημάτων που έχουν εξαφανιστεί.


Οι κατηγορίες δεν έγιναν δεκτές από την εκκλησία.

 

- Υπήρχε μεγάλο δράμα όταν παρουσιάσαμε τις κατηγορίες. Σε αντίθεση όμως με ό,τι νομίζαμε, η εκκλησία τάχθηκε στο πλευρό του ιερέα. Όλα τα οικονομικά στοιχεία που θα μπορούσαν να αποδείξουν τι είχε κάνει ο ιερέας κατασχέθηκαν από την αρχιεπισκοπή. Μετά έγινε ησυχία.

 

Τον Φεβρουάριο του 2004, η τοπική εφημερίδα Greek News ανέφερε ότι η αρχιεπισκοπή, ο εργοδότης του ιερέα με έδρα το Μανχάταν, είχε ξεκινήσει μια μυστική διαδικασία για να μετακινήσει τον Κλεόπα Στρογγύλη από τη Νέα Υόρκη. Την ίδια στιγμή, το διοικητικό συμβούλιο λέει στην εφημερίδα ότι έχουν βρει όλο και περισσότερα στοιχεία εναντίον του Κλεόπα Στρογγύλη, μεταξύ των οποίων ότι έπρεπε να είχε αυξήσει τον μισθό του χωρίς άδεια και ότι πλήρωσε στον εαυτό του μεγάλα μπόνους δεκάδων χιλιάδων κορωνών. Η ιστορία ονομάζεται στον τοπικό Τύπο ως "Corona-gate".

 

Η αστυνομία ειδοποιήθηκε για διάρρηξη - συνάντησε τον ιερέα

Ένα αργά το απόγευμα του Μαΐου του 2004 καλείται ξαφνικά η Μαρία Μπάμπαλη. Η αστυνομία της Νέας Υόρκης απέσυρε έπειτα από συνομιλίες ότι κάποιος είχε προσπαθήσει να εισβάλει στο γραφείο της ένωσης. Επιτόπου, παίρνουν τον ιερέα Κλεόπα Στρογγύλη στην πράξη - όταν αυτός και ένας άλλος άνδρας προσπαθούν να χωρίσουν και να αλλάξουν κλειδαριές στο χώρο.

Τον Μάιο του 2004 κλήθηκε η Μαρία Μπάμπαλη -μετά από συναγερμό για ύποπτη διάρρηξη στο γραφείο του συλλόγου. 

Επί τόπου συναντά την αστυνομία - και τον ιερέα. Φωτογραφία: Pontus Höök

 

Οι συναγερμοί στην αστυνομία πρέπει να ήρθαν την ίδια στιγμή που ο ιερέας προσπάθησε να αλλάξει την κλειδαριά στο δωμάτιο - αργά το βράδυ.

Τον Μάιο του 2004 κλήθηκε η Μαρία Μπάμπαλη -μετά από συναγερμό για ύποπτη διάρρηξη στο γραφείο του συλλόγου. 

- Όταν έφτασα εκεί, το γραφείο ήταν περικυκλωμένο από αυτοκίνητα της αστυνομίας και κόσμο. Στην αρχή ανησυχούσα, είχαμε πολλά χρήματα εκεί μέσα. Όταν μπήκα στο γραφείο, συνάντησα έναν αστυνομικό που είχε πάρει τον ιερέα. Ο Κλεόπας προσπάθησε να εξηγήσει και να πει ότι ήταν ιερέας, αλλά η αστυνομία τον ανέκρινε και αναρωτήθηκε γιατί προσπάθησε να σπάσει την κλειδαριά. Τελείωσε με την αστυνομία να μου δίνει το κλειδί της πόρτας.

 

Το περιστατικό γύρω από τον ιερέα δημιουργεί σκανδαλώδεις τίτλους στην τοπική εφημερίδα. Λίγες μέρες αργότερα, ήρθε η είδηση ​​ότι ο πάστορας, ο καγκελάριος του αρχιεπισκόπου και επίσκοπος της Νέας Υόρκης, είχε στείλει μια επιστολή. Ανακοινώνεται ότι θα αφαιρεθούν όλοι όσοι είχαν θέση στα συμβούλια του συλλόγου, της εκκλησίας και των σχολείων. Ο επίσκοπος απαγορεύει στον πρόεδρο που έχει κρούει τον κώδωνα του κινδύνου να επανεκλεγεί και ο Κλεόπας Στρογγύλης αντ' αυτού ανατίθεται να δημιουργήσει ένα νέο διοικητικό συμβούλιο, όπου ένας άνθρωπος πιστός στον ιερέα διορίζεται πρόεδρος αμέσως χωρίς εκλογή. Πρέπει να αντικατασταθούν όλες οι κλειδαριές και να δοθούν κλειδιά στον Κλεόπα, την ίδια στιγμή που το προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο απαγορεύεται να εμπλακεί σε πράγματα που έχουν να κάνουν με τα οικονομικά του συλλόγου.

 

«Όσοι αρνηθούν να ακολουθήσουν κάποια από τις αποφάσεις θα απομακρυνθούν. Η απόφαση είναι οριστική», έγραψε ο επίσκοπος στην επιστολή.

 

Ωστόσο, η απόφαση δεν έτυχε καλής υποδοχής από τους Έλληνες. Το γυμναστήριο του σχολείου συγκεντρώνει περισσότερους από 150 γονείς, δασκάλους και μαθητές, οι οποίοι στη συνέχεια στέκονται έξω από τα κεντρικά γραφεία της αρχιεπισκοπής στην 79η οδό δίπλα στη Λεωφόρο Μάντισον ακριβώς έξω από το Σέντραλ Παρκ, για να διαμαρτυρηθούν για τις ενέργειες της εκκλησίας. Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται καθημερινά, από το πρωί έως αργά το απόγευμα. Μια εβδομάδα αργότερα, όταν περισσότεροι από 80 γονείς και δάσκαλοι βρίσκονται ακόμα έξω από το γραφείο και απαιτούν από την εκκλησία να παραδώσει τα οικονομικά έγγραφα, ο διευθυντής ειδοποιείται. 

Πλήθη διαδηλωτών συγκεντρώνονται έξω από την Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή του Μανχάταν. 

«Εδόθηκαν αυστηρές προειδοποιήσεις στον διευθυντή του σχολείου, ότι αν συμβεί ξανά, θα υπάρξουν αυστηρές κυρώσεις», αναφέρει η τοπική εφημερίδα Greek News στις 30 Μαΐου 2004.

 

Την ίδια ώρα, η εφημερίδα παίρνει συνέντευξη με τον επίσκοπο του αρχιεπισκόπου. Λέει ότι δεν έχει δει «οριστικές αποδείξεις» ότι ο Κλεόπας Στρογγύλης έκανε πληρωμές στον εαυτό του, αλλά ταυτόχρονα επιβεβαιώνει ότι ο ιερέας υπέγραψε επιταγή στο όνομα άλλων - κατά παράβαση των κανόνων της ίδιας της εκκλησίας.

 

- Επιπλήξαμε τον ιερέα που το έκανε. Δεν μπορούμε να σταθούμε πίσω από αυτή την ενέργεια, λέει ο επίσκοπος που ταυτόχρονα ισχυρίζεται ότι δεν είναι απαραίτητα παράνομο να υπογράφεις επιταγές σε ονόματα άλλων αν έχεις την άδειά τους, λέει ο επίσκοπος στην εφημερίδα.

 

Δημοσιογράφος: Είναι καλό μήνυμα; Πιστεύετε ότι είναι καλό μήνυμα ότι κάποιος πλαστογραφούσε υπογραφές;

 

- Μία από αυτές τις επιταγές ήταν για 30.000 δολάρια στο σχολείο, για να ανοίξει στην ώρα του.

 

Δημοσιογράφος: Είναι άσχετο.

 

- Γιατί είναι άσχετο;

 

Δημοσιογράφος: Είναι άσχετο γιατί προσπαθείς να νομιμοποιήσεις μια παρανομία.

 

- Είναι παράνομο; Προσέξτε πώς χρησιμοποιείτε αυτή τη λέξη. Μπορείτε να υπογράψετε επιταγές στο όνομα κάποιου άλλου, εάν δεν αντιγράψετε την υπογραφή του και εάν σας έχει δώσει την άδεια. Έχω συμβουλευτεί τους δικηγόρους μου για αυτό.


Στις διαμαρτυρίες στο Corona συμμετέχουν μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινότητας στη Νέα Υόρκη.

Ο επίσκοπος ισχυρίζεται ότι η εκκλησία έχει μάρτυρες που άκουσαν τον πρόεδρο του συλλόγου να δίνει στον Κλεόπα Στρογγύλη την άδεια να υπογράφει επιταγές στο όνομα άλλων.

 

Όταν τίθενται ερωτήσεις στον επίσκοπο για τα παιδιά του σχολείου που στέκονται έξω και διαδηλώνουν, λέει ότι η όλη σύγκρουση δεν αφορά πραγματικά το σχολείο, αλλά πρέπει να θεωρηθεί ως εσωτερικό ενοριακό ζήτημα. Πιστεύει ότι ο πρόεδρος του συλλόγου παραβίασε τους εσωτερικούς κανονισμούς της εκκλησίας εμπλέκοντας τον εισαγγελέα της περιφέρειας στην έρευνα για τον Κλεόπα Στρογγύλη, καθώς το καταστατικό του συλλόγου απαιτεί να συμφωνήσουν τα δύο τρίτα του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου, κάτι που ο επίσκοπος ισχυρίζεται ότι δεν υπήρχε.

 

Προειδοποιεί για το τι μπορεί να σημαίνει η έρευνα του εισαγγελέα για ολόκληρη την εκκλησία.

 

- Ελέγξτε εδώ, αυτό που λέω είναι ότι η έρευνα δεν θα σταματήσει στην υπογραφή επιταγών από την Κλεόπα. Η έρευνα θα περιλαμβάνει πολλά άλλα πράγματα.

Δημοσιογράφος: Υποψιάζεστε ότι και εδώ κρύβονται άλλα πράγματα;

- Ναι, οπωσδήποτε.

 

Ο καγκελάριος της Αρχιεπισκοπής λέει στα Greek News ότι δεν πιστεύει ότι μια έρευνα θα ωφελούσε την εκκλησία.

Ωστόσο, το εκδιωχθέν συμβούλιο, με επικεφαλής τον εισαγγελέα της περιφέρειας Έβαν Τζιάζα, αρνήθηκε να υποχωρήσει. Πιστεύεται ότι η υπεράσπιση του Κλεόπα από τον επίσκοπο είναι μια μεταγενέστερη σκέψη για να προστατευτούν. Στα παρασκήνια, αρχίζει κανείς να προετοιμάζεται για μια δικαστική διαδικασία για να προσπαθήσει να αναγκάσει την εκκλησία να δείξει την οικονομική βάση που μπορεί να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς συνέβη.

 

Ο δικηγόρος: «Ένα από τα χειρότερα μπλακ άουτ στην καριέρα μου»

Λίγα τετράγωνα πιο κάτω στο Μανχάταν στο City Hall Park, σε απόσταση αναπνοής από το σημείο που κάποτε βρίσκονταν οι Δίδυμοι Πύργοι, ο δικηγόρος Jeffrey T Schwartz έχει το γραφείο του. Παλιά αποκόμματα εφημερίδων από τους New York Times και τη New York Post μαρτυρούν τη μακρά καριέρα του Schwartz. «Είναι «δικαστής μνησικακίας» εναντίον δολοφόνων» γράφει σε άρθρο εφημερίδας που έκοψε. Μια άλλη είναι για την περίπτωση του σταρ των Sopranos που κακοποίησε την κοπέλα του στη Μικρή Ιταλία λίγα τετράγωνα πιο πέρα.

 

Ο πρώην εισαγγελέας, που έχει προφίλ σε εγκλήματα φόνων και κακουργημάτων, είναι σήμερα ένας από τους πιο περιζήτητους δικηγόρους του Μανχάταν. Έχει εκπροσωπήσει τα πάντα, από δολοφόνους μέχρι παιδιά που έχουν υποστεί σοβαρή σεξουαλική κακοποίηση. Όταν ο GP του δείχνει έγγραφα που έγραψε 15 χρόνια νωρίτερα, σχετικά με το "Corona gate", ανάβει.

 

 

Ως εισαγγελέας και δικηγόρος, ο Jeffrey T Schwartz είχε πολλές από τις πιο υψηλές υποθέσεις της Νέας Υόρκης.

- Το θυμάμαι πολύ καλά. Ήταν ένα από τα χειρότερα μπλακ άουτ που έχω βιώσει στην καριέρα μου, λέει ο Jeffrey T Schwartz, ο οποίος ήρθε να εκπροσωπήσει τους Έλληνες στην Corona όταν κατάλαβαν ότι τα πράγματα θα έπρεπε να κριθούν στο δικαστήριο.

 

Ενώ συνεχίζονταν οι προετοιμασίες, την ίδια ώρα ήρθε η είδηση ​​ότι η εκκλησία κινούνταν επί της Κλεόπα Στρογγύλης -εκτός κράτους. Κατέληξε στη μικρή πόλη Lowell έξω από τη Βοστώνη της Μασαχουσέτης.

 

Σύμφωνα με τον Jeffrey T Schwartz, την ίδια στιγμή, ο εισαγγελέας της Νέας Υόρκης δέχτηκε σφοδρή πολιτική πίεση από την εκκλησία για να προσπαθήσει να φιμώσει τις κατηγορίες. Η γραμμή της Εκκλησίας ενώπιον της εξουσίας, όπως και στα μέσα ενημέρωσης, ήταν ότι το όλο θέμα έπρεπε να θεωρηθεί εσωτερικό, θρησκευτικό ζήτημα.

 

- Υποστηρίχθηκε η αρχή του διαχωρισμού κράτους και εκκλησίας. Και αυτή η αρχή είναι πολύ σαφής στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το κράτος πρέπει να κρατά μια απόσταση από τα ζητήματα που αφορούν τις εσωτερικές υποθέσεις των θρησκευτικών κοινοτήτων. Αυτό ήταν το επιχείρημα ακόμη και στο δικαστήριο για αυτό το θέμα. Οποιαδήποτε χρήματα έχουν εξαφανιστεί από την εκκλησία θα ερευνώνται και θα δοκιμάζονται εσωτερικά εντός της θρησκευτικής κοινότητας.

 

Ο Jeffrey T Schwartz, με ένα γραφείο δίπλα στο Millennium Park, εξακολουθεί να πιστεύει ότι η υπόθεση "Corona-gate" ήταν ένα μεγάλο μπλακάουτ. 

Με παρόμοιο τρόπο περιγράφει τη διαδικασία και ο Έβαν Τζιάζας, ο οποίος ερεύνησε την υπόθεση μαζί με συνάδελφό του στο ανακριτικό τμήμα της εισαγγελικής αρχής.

 

- Η εκκλησία ανέλαβε την ευθύνη για ό,τι συνέβη και υποσχέθηκε να πάει στο κάτω μέρος της ίδιας. Αυτή ήταν επίσης η συμβουλή που έλαβε η εκκλησία από τον εισαγγελέα της περιφέρειας, όπου και μας πίεσαν με τον ίδιο τρόπο - ας διορίσει η εκκλησία έναν εξουσιοδοτημένο δημόσιο λογιστή που μπορεί να πραγματοποιήσει έναν ανεξάρτητο και πλήρη έλεγχο των λογαριασμών. Αλλά κάθε άλλο παρά ήταν αυτό που συνέβη, λέει ο Έβαν Τζιάζας.

 

Διεθνή σκάνδαλα και θρησκευτικό δικαστήριο

Ενώ η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία συνεχίζει να πιέζεται σοβαρά από τις διαδηλώσεις στην περιοχή Corona, θα πρέπει να αποδειχθεί ότι απασχολείται και αλλού.


Το 2005, η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία συγκλονίστηκε από σκανδαλώδεις τίτλους σε όλο τον κόσμο. 

Γύρω στο τέλος του έτους 2004/2005, εξαπολύθηκαν πολλά σκάνδαλα που συνδέονται με την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Οι ιερείς αποκαλύπτονται ότι έχουν εμπλακεί σε μεγάλα σκάνδαλα διαφθοράς - από διακίνηση ναρκωτικών και κλοπές πολλών εκατομμυρίων δολαρίων μέχρι στημένες δίκες και σκάνδαλα κατάχρησης.

 

Τον Φεβρουάριο του 2005, οι New York Times ανέφεραν τη σύλληψη ενός Ελληνορθόδοξου επισκόπου στην Ελλάδα ως ύποπτος για λαθρεμπόριο εικόνων και υπεξαίρεση εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων από εκκλησία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα σκάνδαλα περιγράφονται στην εφημερίδα ως η «χειρότερη κρίση της εκκλησίας εδώ και δεκαετίες» και θεωρείται ότι βλάπτουν τη φήμη ολόκληρης της Ελλάδας - όπου το 97 τοις εκατό του πληθυσμού είναι Ελληνορθόδοξοι.

 

Σε σχέση με αυτά τα σκάνδαλα η Αμερικανική Αρχιεπισκοπή έστειλε κλήτευση στους καταγγέλλοντες στην Κορόνα τον Ιανουάριο του 2005. Καλούν τη Μαρία Μπάμπαλη, τον Κωνσταντίνο Λουρδά και άλλους πληροφοριοδότες -επίσης τον Έβαν Τζιάζα- σε ένα λεγόμενο «πνευματικό δικαστήριο», ένα θρησκευτικό δικαστήριο όπου οι δικαστές είναι υψηλόβαθμοι ιερείς. Και κατηγορούμενος δεν είναι ο Κλεόπας Στρογγύλης - ο οποίος έχει ήδη μετακομίσει από τη Νέα Υόρκη.

 

Αντίθετα, διώκονται ποινικά οι άνθρωποι που παρέμειναν - 21 από τους καταγγέλλοντες στην Κορόνα που εξακολουθούν να ζητούν απαντήσεις. Τους λένε ότι κατηγορούνται για διατάραξη της θρησκευτικής τάξης της εκκλησίας και φέρονται να έχουν εκλεγεί σε θέσεις συλλόγου από ενορίτες χωρίς την έγκριση της εκκλησίας. Εάν θεωρηθούν ένοχοι, θα αποκλειστούν εντελώς από την εκκλησία και θα χάσουν επίσης το δικαίωμά τους να συνεχίσουν περαιτέρω τη διαδικασία.

Ο Έβαν Τζιάζας δέχεται και κλήτευση από την αρχιεπισκοπή και το θρησκευτικό δικαστήριο των ιερέων. 

Το μήνυμα αναστατώνει τον δικηγόρο Jeffrey T Schwartz. Τόσο που στις 26 Ιανουαρίου 2005 επέλεξε να στείλει προσωπικά μια πολύ ξινή επιστολή στον επίσκοπο του Αρχιεπισκόπου.

 

Στην επιστολή υπερασπίζεται τους Έλληνες και κατηγορεί τον επίσκοπο και την εκκλησία για παράνομη δράση.

 

«Όλες οι καταγγελίες προς την Αρχιεπισκοπή και οι εκκλήσεις για βοήθεια από τους πληγέντες γονείς και ενορίτες έχουν πέσει στο κενό και αγνοούνται. (…) Είναι κρίμα που η αλαζονεία και ο πόθος σας για εξουσία δεν οδηγεί τη συνείδησή σας στο να αισθάνεστε συμπάθεια και συμπόνια για έναν πιστό αθώο που δεν έχει κάνει τίποτα άλλο από το να εργάζεται για την υπερηφάνεια και την ευλάβεια της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Είναι ιδιαίτερα κρίμα που είστε διατεθειμένοι να δολοφονήσετε τον καλό χαρακτήρα ενός πιστού μέλους του θαλάμου για να ολοκληρώσετε και να προωθήσετε τη δική σας ιδιωτική ατζέντα. Έχετε χάσει την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό πολλών στην Ελληνορθόδοξη κοινότητα του Κορώνα, την Εκκλησία και τα μέλη του σχολείου, τα οποία έχετε ορκιστεί να καθοδηγείτε και να προστατεύετε. Αφήστε τη συνείδησή σας, το δόγμα και τις θρησκευτικές σας αρχές να είναι ο οδηγός σας.

 

Το θυμάσαι αυτό?

 

- Ναί. Το υποστηρίζω τόσο σήμερα όσο και τότε. Εννοούσα κάθε λέξη. Επιτρέψτε μου να το ξαναπώ, ήταν ένα από τα μεγαλύτερα μπλακ άουτ που έχω περάσει σε ολόκληρη την καριέρα μου, λέει ο Jeffrey T Schwartz στο GP.


Πολλά έγγραφα και έγγραφα που σχετίζονται με την υπόθεση είναι διαβαθμισμένα. 

Κάποιοι Έλληνες επιλέγουν να μην εμφανιστούν στο θρησκευτικό δικαστήριο. Ο Έβαν Τζιάζας, που εξακολουθεί να πηγαίνει εκεί, περιγράφει τα πάντα ως μια προσχηματική δίκη - εντελώς διαφορετική από τις πραγματικές δικαστικές διαδικασίες στις οποίες έχει εμπλακεί ο ίδιος.

 

Μόλις λίγες εβδομάδες αργότερα έρχεται το μήνυμα.

 

«Μετά από προσευχητικές συζητήσεις και συζητήσεις», ξεκινούν οι ιερείς την ετυμηγορία τους - την οποία σφραγίζει η εκκλησία. Η απόρρητη ετυμηγορία αναφέρει ότι οι πληροφοριοδότες θεωρούνται ένοχοι για παραβίαση των κανονικών κανόνων της εκκλησίας και ότι έχουν προκαλέσει πνευματική και συναισθηματική βλάβη στην εκκλησία.

 

Η τιμωρία είναι ότι απαγορεύεται στους Έλληνες να πατήσουν ποτέ το πόδι τους σε κτίρια που συνδέονται με την εκκλησία, συμπεριλαμβανομένου του σχολείου όπου οι γονείς έχουν τα παιδιά τους. Δεν θεωρούνται πλέον ότι έχουν «καλή κατάσταση» με την εκκλησία, απαγορεύεται να κοινωνούν και διατάσσονται να παραδώσουν αμέσως όλα τα οικονομικά έγγραφα στα οποία έχουν ακόμη πρόσβαση.

 

Μακρά διαμάχη στο δικαστήριο

Το επακόλουθο γίνεται τότε μια μακρά νομική διαδικασία, όπου η εκκλησία και οι καταγγέλλοντες μηνύουν ο ένας τον άλλον στο δικαστήριο. Ο Έβαν Τζιάζας λέει ότι η έρευνα στον εργοδότη του θα είναι αδρανής την ίδια στιγμή που θα γίνει σαφές ότι το θέμα θα εκδικαστεί δικαστικά.

 

Σε δικαστικά έγγραφα από το Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης το 2006, φαίνεται πώς η εκκλησία στον πρώτο γύρο υποστηρίζει ότι οι καταγγέλλοντες δεν έχουν καθόλου το δικαίωμα να διευθύνουν τη διαδικασία, καθώς δεν είναι οργάνωση μέλος. Εδώ το δικαστήριο επιπλήττει την εκκλησία και επισημαίνει ότι η εκκλησία έχει υποστηρίξει ακριβώς το αντίθετο σε άλλες δικαστικές υποθέσεις, και δηλώνει ότι οι καταγγέλλοντες έχουν σίγουρα υπόθεση.

 

Οι πληροφοριοδότες, από την πλευρά τους, πιστεύουν ότι το δικαστήριο θα έπρεπε να μπορεί να παρέμβει, αφού κανονικά θα είχε ενεργήσει εάν μέλη μιας μη θρησκευτικής και μη κερδοσκοπικής εταιρείας υποστήριζαν λάθη.

Η σύγκρουση οδηγεί σε μακρά δίκη στο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης. 

Εδ, ωόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης απαντά ότι «αν και στην αρχή μπορεί να φαίνεται ότι μπορούν να εφαρμοστούν ουδέτερες νομικές αρχές» σε αυτή την περίπτωση, η σύγκρουση εξακολουθεί να θεωρείται ως «θρησκευτικό ζήτημα» που αφορά μια ιεραρχική θρησκευτική κοινότητα - με συνδέσεις με αποφάσεις που έλαβε ο παγκόσμιος ηγέτης της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Βαρτολομαίος Ι. Οι ισχυρισμοί και των δύο πλευρών απορρίπτονται.

 

Ένα χρόνο αργότερα, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η εκκλησία είχε προχωρήσει σε μήνυση ορισμένων από τους έκπτωτους πληροφοριοδότες στο δικαστήριο για, μεταξύ άλλων, παράνομη εισβολή, υποστηρίζοντας ότι είχαν διοριστεί χωρίς την έγκριση της εκκλησίας. Χρυσή ευκαιρία ακόμα και για τους σφυριχτές.

 

- Η τακτική ήταν να εξαναγκάσουν την εκκλησία και τους ιερείς να καταθέσουν ενόρκως στο δικαστήριο. Αναγκάζοντας την εκκλησία να πει στο δικαστήριο ότι έχει διαπραχθεί ένα έγκλημα εντός του δόγματος, θα μεταβαλλόταν αυτόματα από πολιτική υπόθεση σε ποινική υπόθεση. Η ατμόσφαιρα έγινε έτσι το καλύτερο όπλο των Ελλήνων, λέει ο Έβαν Τζιάζας.

 

Μετά από τα αιτήματα των ιερέων να καταθέσουν ενόρκως, ο Εθνικός Κήρυξ ανέφερε τον Μάιο του 2007 ότι οι δικηγόροι της αρχιεπισκοπής είχαν ξαφνικά παροτρύνει τους πελάτες τους να αποσύρουν τις αγωγές τους εναντίον των καταγγελιών. Θα είναι επίσης η αρχή του τέλους της δίκης, όπου και τα δύο μέρη έχουν ξοδέψει εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια σε νομικά έξοδα.

Για την εκκλησία, όμως, σημαίνει μεγάλο αγκάθι στη φήμη της θρησκευτικής κοινότητας διεθνώς, όπου η όλη διαδικασία έχει περιγραφεί στα τοπικά μέσα με λέξεις όπως «σκάνδαλο» και «επιστροφή στον Μεσαίωνα».

 

Μόλις λίγα χρόνια αργότερα, ανακοινώθηκε ότι ο επίσκοπος της αρχιεπισκοπής, που ήταν ο οδηγός της διαδικασίας, είχε μετακομίσει από τη Νέα Υόρκη για να γίνει μητροπολίτης σε άλλη πολιτεία. Λίγα χρόνια αργότερα, προκύπτει ότι ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος ολόκληρων των Ηνωμένων Πολιτειών αναγκάζεται σε πλήρη παραίτηση -με εντολή του παγκόσμιου ηγέτη της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Βαρτολομαίου Α'.

 

Θαμμένος στο πένθος - αλλά ελπίζοντας σε αποκατάσταση για τους Σουηδούς-Έλληνες

Το καλοκαίρι του 2021, ο Έβαν Τζιάζας και η Μαρία Μπάμπαλη στέκονται έξω από την εκκλησία όπου ξεκίνησαν όλα. Κοιτάζοντας την άδεια αίθουσα της εκκλησίας - μένουν μόνο οι οικοδόμοι. Για ορισμένους Έλληνες, ιδιαίτερα τους πιο θρησκευόμενους, η εξορία της Εκκλησίας επηρέασε ολόκληρες οικογένειες. Κάποιοι ηλικιωμένοι θάφτηκαν στο πένθος - εγκαταλείφθηκαν από την πρώην εκκλησία τους.

 

- Αυτό που έγινε εδώ είναι ντροπή, λέει η Μαρία Μπάμπαλη.

 

 

 

Σήμερα, η εκκλησία στην Κορώνα είναι αποκλεισμένη. Φωτογραφία: Pontus Höök

 

Όμως η ανάμνηση του σκανδάλου είναι ακόμα ζωντανή. Φωτογραφία: Sanna Tedeborg

 

Σήμερα, η εκκλησία στην Κορώνα είναι αποκλεισμένη. Φωτογραφία: Pontus Höök

1 /2

Πριν από λίγο ο Έβαν έλαβε επιστολή από την Αρχιεπισκοπή των Ηνωμένων Πολιτειών, με την οποία ανακοίνωνε ότι πλέον θεωρείται κατάλληλος να συμμετάσχει ξανά σε λατρευτικές εκδηλώσεις, αν το θέλει - αλλά και πάλι δεν του επιτρέπεται να θέσει υποψηφιότητα για καμία θέση. Ο Κλεόπας Στρογγύλης έφυγε πλέον από τις Ηνωμένες Πολιτείες - προήχθη στον ανώτατο αρχιεπίσκοπο όλης της Σκανδιναβίας.

 

- Απλώς γέλασα με το γράμμα. Ήταν για γέλια, λέει ο Έβαν Τζιάζας.

 

Το ότι θα τον καλούσε 15 χρόνια αργότερα ένας ρεπόρτερ στο Γκέτεμποργκ που ερευνά γεγονότα στη Σουηδία ήταν το τελευταίο πράγμα που περίμενε, λέει. Ως διεθνής ποινικός ερευνητής για την κυβέρνηση των ΗΠΑ, ωστόσο, έχει ένα σαφές μήνυμα:

 

- Έχω μόνο ένα κάλεσμα στις σουηδικές αρχές και στους Έλληνες της Σουηδίας που τώρα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Ζητήστε όλα τα έγγραφα. Ακολουθήστε τα χρήματα. Μόνο αυτό έχω να πω. Και αν χρειάζεστε τη βοήθειά μου - καλέστε με.

 

 

Υποσημείωση: Ο GP αναζήτησε εκπροσώπους της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Αρχιεπισκοπής των Ηνωμένων Πολιτειών. Κανείς δεν επέστρεψε για σχόλιο.

 

Κριτική: Το δεξί χέρι του Πατριάρχη

 

Αυτό είναι το τρίτο από τα τέσσερα μέρη της σειράς Πατριάρχης Δεξί Χέρι.

 

Αλλα μέρη:

 

Μέρος 1ο: Απειλές και χαμένοι φόροι στην Ελληνική Εκκλησία

 

Μέρος 2: Αγόρασε ένα μυστικό πολυτελές σπίτι - την ίδια στιγμή που εξαφανίστηκαν τα χρήματα

 

Μέρος 4: Η εκκλησία του Γκέτεμποργκ έγινε δωρεά - με μια πλαστό δώρο επιστολή: "Μπορεί να δώσει φυλακή" (Κυκλοφόρησε στις 18 Νοεμβρίου)

 

ΚΕΙΜΕΝΟ

Michael Verdicchio

michael.verdicchio@gp.se

 

ΕΙΚΟΝΑ

Sanna Tedeborg

sanna.tedeborg@gp.se

ΕΙΚΟΝΑ

Pontus Höök


Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη