pellain

Ο αρχιεπίσκοπος αγόρασε ένα πολυτελές σπίτι - την ίδια στιγμή που εξαφανίστηκαν τα χρήματα


Οι οικογένειες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να θάψουν τους γονείς τους και τα χρήματα από τους φόρους δεν πηγαίνουν σε ενορίες - οι οποίες έχουν καταλήξει στον Λειτουργό Επιβολής. Τώρα ο GP μπορεί να αποκαλύψει ότι ο κορυφαίος ηγέτης της εκκλησίας ανακαίνισε το μαύρο, αύξησε τον μισθό του σε υψηλό επίπεδο - και αγόρασε ένα μυστικό πολυτελές σπίτι στο αρχιπέλαγος της Στοκχόλμης.

- Ντρέπομαι που είμαι Ελληνίδα, λέει η επί χρόνια ενορίτης Helene Kikkos Brentmar.

Κείμενο: Michael Verdicchio Εικόνα: Sanna Tedeborg Τηλεόραση: Kristina Petersen Γραφικά: GP


Η «Μαρί» δεν είχε την πολυτέλεια να εκπληρώσει την τελευταία επιθυμία του πατέρα της. Ντρέπεται να το πει, αλλά είναι η αλήθεια. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν θέλει να χρησιμοποιήσει το πραγματικό της όνομα.

 

- Ξέρω ότι ο πατέρας μου ήθελε να ταφεί στην ελληνική εκκλησία. Ήταν απολύτως φανερό όταν έφυγε από τη ζωή, λέει η Μαρί που εν μέσω της πιο δύσκολης θλίψης της ζωής της, μαζί με την οικογένειά της, επικοινώνησε με την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία.

 

 

Ελληνικές οικογένειες σε όλη τη χώρα μαρτυρούν υψηλά ποσά - για να θάψουν τους γονείς τους.

Η πρόταση τιμής που ήρθε ήταν σοκ.

 

- Ήθελαν σχεδόν 10.000 κορώνες, μόνο και μόνο για να εμφανιστεί ένας ιερέας. Η εκκλησία ήθελε κάποια από τα χρήματα ως δωρεά. Ήταν δύσκολο να πάρουμε την απόφαση, αλλά αποφασίσαμε να πάμε σε μια εντελώς διαφορετική εκκλησία, λέει η Μαρί.

 

Είναι τώρα μια από τις πολλές Ελληνίδες, σε διάφορα μέρη της χώρας, που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μια ελληνορθόδοξη εκκλησία που έχει αρχίσει να λειτουργεί ως επιχείρηση - με απαιτήσεις για υψηλά χρηματικά ποσά για να στείλει ακόμη και ιερέα σε κηδείες, βαπτίσεις και γάμοι.

 

Στο Μάλμε, ο GP συναντά την Ελληνίδα Καρίνα. Όταν η μητέρα της πέθανε αυτή την άνοιξη, ήταν προφανές να αναζητήσει την εκκλησία στην οποία η μητέρα της ήταν μέρος όλα αυτά τα χρόνια.

 

- Μίλησα με τον επίσκοπο στο τηλέφωνο. Του είπα για τη στεναχώρια για τη μητέρα μου, όλα τα προβλήματα με την κηδεία και ανέφερα το όνομα ενός άλλου ιερέα με τον οποίο είχα ήδη μιλήσει λίγο. Εν μέσω αυτού, ο επίσκοπος επιλέγει να με διακόψει και να με επιπλήξει. « Λέγεται πατέρας…» και μετά το όνομα του ιερέα. Έμεινα απολύτως έκπληκτος.


Το Μάλμε φιλοξενεί μία από τις μεγαλύτερες ελληνορθόδοξες εκκλησίες της Σουηδίας. 

Το μήνυμα προς την Carina ήταν ότι δυστυχώς δεν υπήρχε ιερέας διαθέσιμος. Ανήκε λοιπόν στη σερβική εκκλησία, όπου ένας ιερέας συμφώνησε να πραγματοποιήσει παρόμοια ορθόδοξη κηδεία. Κατά τη διάρκεια της τελετής, μια φίλη της Carina έπρεπε να διαβάσει μερικούς στίχους στη μητρική γλώσσα της μητέρας της.

 

Αν και η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν εμπλέκεται καθόλου, εξακολουθούν να προέρχονται γραπτά μηνύματα από αυτήν. Η Carina καλείται να καταθέσει 2.500 SEK στον λογαριασμό του μητροπολίτη, είτε μέσω τραπεζικού εμβάσματος είτε μέσω Swish. Πέντε μέρες αργότερα, έρχεται ξανά ένα γραπτό μήνυμα - υπενθύμιση ότι δεν πλήρωσε - με την υπογραφή «πατέρας».

 

- Δεν πίστευα ότι ήταν αλήθεια. Η Ελληνική Εκκλησία δεν συμμετείχε καν. Γιατί να τους πληρώσω 2.500 SEK; Μέχρι τότε είχα ήδη πληρώσει 20.000 για την ίδια την κηδεία. Απλώς σκέφτηκα όχι, ο επίσκοπος μπορεί να το ξεχάσει αυτό.

 

Σε συνομιλίες με τον διευθυντή κηδειών, άκουσε για περισσότερες ελληνικές οικογένειες που δυσκολεύονταν να πληρώσουν τα εκκλησιαστικά τέλη - ακόμη και εκείνα που απαιτούνταν μέσω δωρεών.

 

 

Παρά το γεγονός ότι η ελληνική εκκλησία δεν ενεπλάκη καθόλου - οι απαιτήσεις για πληρωμή εξακολουθούσαν να υπάρχουν. 

- Το αγόρι της κηδείας είπε ότι συνάντησε οικογένειες που δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά τις αμοιβές του επισκόπου. Είχε λυπηθεί τόσο πολύ για κάποια οικογένεια, που ο ίδιος είχε πάει και στηρίξει οικονομικά την οικογένεια, λέει η Carina.

 

Η Μαρί και η Καρίνα δεν είναι μόνοι. Συναγερμοί για παρόμοιες καταστάσεις όπου η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει απαιτήσει από οικογένειες για μεγάλα χρηματικά ποσά προέρχονται από πολλές περιοχές της χώρας. Στο Χάλαντ, ένας άνδρας λέει ότι η εκκλησία προσπάθησε να τους κάνει να πληρώσουν χιλιάδες κορώνες για να στείλουν έναν ιερέα σε σχέση με μια κηδεία. Το ίδιο πρέπει να συνέβη και στο Γκέτεμποργκ:

 

- Ο επίσκοπος ζήτησε 6.000 SEK για να έρθει ένας ιερέας από τη Στοκχόλμη και να διαβάσει για μισή ώρα. Ήθελε ξενοδοχεία, φαγητό, ταξίδια, όλα όσα θα πλήρωνε η ​​οικογένειά μας. Τότε ο μητροπολίτης θα είχε και ο ίδιος 2.000 SEK. Και μετά δεν περιλαμβάνεται τίποτα από όλα τα άλλα, όπως γραφείο τελετών και τέτοια. Δεν μπορούν όλοι να το αντέξουν οικονομικά. Πώς μπορεί ο επίσκοπος, όταν η ενορία στο Γκέτεμποργκ δεν έχει την πολυτέλεια να πληρώσει ούτε τους συνηθισμένους λογαριασμούς. Είναι ντροπή, λέει μια γυναίκα στο Γκέτεμποργκ.

 

 

- Ήταν χιλιάδες κορώνες. Και θα πληρωνόταν μέσω δωρεών, λέει ένας από τους πολλούς ενορίτες με τους οποίους μίλησε ο GP.

Κατηγορείται για ταλαίπωρα με χρήματα της εκκλησίας

Όπως αποκάλυψε χθες ο Γ.Π., ιερείς και ενορίτες σε όλη τη χώρα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το πώς εδώ και πολλά χρόνια δεν έχουν λάβει ούτε δεκάρα υποστήριξη από τον ανώτατο ηγέτη τους, τον μητροπολίτη Κλεόπα Στρογγύλη, παρά το γεγονός ότι το κράτος καταβάλλει εκατομμύρια οργανωτικές επιχορηγήσεις ετησίως στην θρησκευτική κοινότητα. .

 

Οι εκκλησίες γύρω από τη Σουηδία μαρτυρούν πόσο δύσκολο είναι να πληρώσεις τα ενοίκια, τους λογαριασμούς ρεύματος και νερού - χρήματα που αναγκάζεσαι να ζητιανεύεις από τους επισκέπτες της εκκλησίας. Στο Γκέτεμποργκ έχει φτάσει τόσο πολύ που τα απλήρωτα τιμολόγια έχουν καταλήξει στον Εκτελεστή, μετά από πιέσεις από εταιρείες είσπραξης οφειλών.

 

Αυτή είναι μια βόμβα. Κάποιος πρέπει να μπει και να εξετάσει από πού προέρχονται αυτές οι υποτιθέμενες δωρεές.

 

Την ίδια στιγμή, πολλοί από τους στενότερους συνεργάτες του επισκόπου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για εξαφάνιση χρημάτων, λανθασμένες οικονομικές αναφορές και ότι ένας επίσκοπος ελέγχει τα πάντα με σιδερογροθιά, χωρίς να δίνει στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου εικόνα για τα οικονομικά της εκκλησίας. Ένας μεγάλος αριθμός από τους στενότερους συνεργάτες του έχουν εγκαταλείψει την εκκλησία σε ένδειξη διαμαρτυρίας τα τελευταία χρόνια και προειδοποιούν ότι θα υπάρξουν ύποπτες απάτες, απάτες επιχορηγήσεων και ξέπλυμα χρήματος εντός της εκκλησίας. Πολλοί πιστεύουν ότι διευθύνει την εκκλησία περισσότερο ως εταιρεία.

 

- Ο μητροπολίτης δεν θέλει να μας δώσει λεφτά ούτε για καφετιέρα. Αναγκαζόμαστε να ζητιανεύουμε από τους επισκέπτες για να πληρώσουμε κανονικούς λογαριασμούς. Δεν είναι περίεργο που οι άνθρωποι σταματούν να εμφανίζονται, λέει ένα άτομο.

 

- Αυτός ο επίσκοπος δεν είναι βοσκός. Βλέπει μόνο χρήματα, λέει ένας πρώην πάστορας της εκκλησίας στο Μάλμε που μετά από πολλά χρόνια έχει εγκαταλείψει εντελώς την εκκλησία.

 

Ξεκίνησαν οι συγκρούσεις - όταν ένας νέος μητροπολίτης έφτασε από τις Ηνωμένες Πολιτείες

Όλα ξεκίνησαν το 2014, όταν το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως διόρισε νέο Αρχιεπίσκοπο Σκανδιναβίας, τον λεγόμενο μητροπολίτη. Ο νέος μητροπολίτης Κλεόπας Στρογγύλης από τις Ηνωμένες Πολιτείες έγινε τότε υπεύθυνος για όλες τις ελληνορθόδοξες εκκλησίες στη Σκανδιναβία. Σήμερα είναι ένας από τους ισχυρότερους ιερείς στον κόσμο στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Τα τελευταία χρόνια, έχει καθίσει ως ένας από τους δώδεκα ιερείς στο ανώτατο συμβούλιο της Εκκλησίας, την «Ιερά Σύνοδο», που υπάγεται αποκλειστικά στον Πατριάρχη - το αντίστοιχο της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με τον Πάπα.

Ο Κλεόπας Στρογγύλης είναι μητροπολίτης Σουηδίας και Σκανδιναβίας. 

Από τους πρώτους που γνώρισαν τον νέο μητροπολίτη το 2014, ήταν η Σουηδοελληνίδα Helene Kikkos Brentmar στη Στοκχόλμη. Τότε είχε αφοσιωθεί στην εκκλησία για πάνω από 40 χρόνια, όπου συνεργάστηκε με τον εκπρόσωπο του μητροπολίτη Παύλο. Αλλά δεν είναι με χαρά που βλέπει την εκκλησία σήμερα.

 

- Κλαίω κάθε φορά που περνάω. Γίνεται πολύ συναισθηματικό, λέει η Helene Kikkos Brentmar όταν λαμβάνει τον GP στο σπίτι της.

 

Ο Brentmar της Helene Kikko ασχολείται με την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία για πάνω από 40 χρόνια. 

Ο Brentmar της Helene Kikko ασχολείται με την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία για πάνω από 40 χρόνια. 

Ο Brentmar της Helene Kikko ασχολείται με την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία για πάνω από 40 χρόνια. 

Τη δεκαετία του '70, μαζί με τον πρώην μητροπολίτη Παύλο Μενεβίσογλου, φρόντισαν να τακτοποιήσουν την εκκλησία για τους Έλληνες.

 

45 χρόνια αργότερα, το 2014, ήταν επίσης η Ελένη Κίκκος Μπρέντμαρ μαζί με τον Παύλο και άλλους στο διοικητικό συμβούλιο του Μητροπολιτικού Συμβουλίου, που παρέδωσαν τα κλειδιά της εκκλησίας στον νέο μητροπολίτη Κλεόπα. Του ανατέθηκε επίσης η ευθύνη για τις οικονομίες της εκκλησίας, πάνω από επτά εκατομμύρια κορώνες, που έχουν συγκεντρωθεί εδώ και δεκαετίες μέσω δώρων και δωρεών Ελλήνων της Σουηδίας.

 

Στη δεκαετία του '70, η Helene Kikkos Brentmar συμμετείχε στην οργάνωση της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου για τους Έλληνες στη Στοκχόλμη. 

- Εκείνη την εποχή ζούσα στο Sankt Eriksplan. Κάθε φορά που περνούσα από εκεί, πάντα σκεφτόμουν, τι κρίμα που υπάρχει μια τόσο ωραία εκκλησία εδώ και που κανείς δεν τη χρησιμοποιεί, λέει η Helene Kikkos Brentmar. 

- Οι Δανοί απλώς γέλασαν. Τότε είπαν, παίρνεις την εκκλησία δωρεάν. Και όταν μας άφησαν να μπούμε, ήταν απολύτως εκπληκτικό. Ήταν κλειστό για 42 χρόνια, αλλά δεν είχε ούτε κόκκο σκόνης μέσα. Είχαν διατηρήσει τα πάντα. 

Στη δεκαετία του '70, η Helene Kikkos Brentmar συμμετείχε στην οργάνωση της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου για τους Έλληνες στη Στοκχόλμη. 

Η Helene Brentmar λέει ότι είχε κακή εντύπωση για τον νέο μητροπολίτη ήδη από την πρώτη μέρα, αλλά ότι την κράτησε για τον εαυτό της. Ωστόσο, η πρόσοψη άρχισε να τρίζει μετά από λίγες μόνο εβδομάδες.

 

- Ο πρώην μητροπολίτης είχε μισθό 25.000 SEK. Αλλά το πρώτο πράγμα που ήθελε ο Κλεόπας ήταν ένας μισθός 50.000. Εμείς στο διοικητικό συμβούλιο υπογράψαμε πρώτοι και εγκρίναμε. Αλλά μετά το σκέφτηκα - με αυτόν τον μισθό, σχεδόν όλη η συνεισφορά μας από το κράτος θα πάει στον μισθό του. Προσπαθήσαμε λοιπόν να του το εξηγήσουμε - εσείς, κάναμε μια βλακεία . Αλλά μετά αρνήθηκε να μας συναντήσει ξανά, λέει η Helene Brentmar, η οποία λίγες εβδομάδες αργότερα επέλεξε να αποχωρήσει από το διοικητικό συμβούλιο μετά από περισσότερα από 40 χρόνια υπηρεσίας.

 

Σε επιστολή της προς τον επίσκοπο και τον πατριάρχη, έγραψε ότι υποτίμησαν τη σκέψη της. Σήμερα λέει ότι δεν πατάει το πόδι της στην εκκλησία - όταν πεθάνει, η κηδεία θα γίνει σε άλλη.

 

 

Ωστόσο, θα πρέπει να αποδειχθεί ότι ο μητροπολίτης Κλεόπας, ο οποίος είναι ο ίδιος υπεύθυνος για τα οικονομικά της Ελληνικής Εκκλησίας, είχε μια ασυνήθιστα ισχυρή μισθολογική εξέλιξη από το 2015, όταν κέρδιζε κατά μέσο όρο 51.000 SEK το μήνα. Όταν ο GP εξετάζει το φορολογούμενο εισόδημά του τα τελευταία χρόνια, αποδεικνύεται ότι το 2019 κέρδιζε κατά μέσο όρο 71.000 SEK το μήνα.

 

Το 2020, την ίδια χρονιά που η πανδημία του κορωνοϊού χτυπά τις ελληνικές εκκλησίες γύρω από τη Σουηδία, και την ίδια χρονιά που η κυβέρνηση διανέμει επιπλέον υποστήριξη για την κρίση, ο μισθός του μητροπολίτη Κλεόπα αυξάνεται περαιτέρω, αυτή τη φορά σε 1.153.000 SEK, που αντιστοιχεί σε 96.000 SEK το μήνα.

 

Συγκριτικά, είναι περισσότερα από όσα κερδίζει ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Ελλάδας - που ισοδυναμεί με 84.000 SEK το μήνα. Αυτό την ίδια στιγμή που οι ελληνικές εκκλησίες και οι εκκλησίες σε όλη τη Σουηδία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στο GP ότι δεν τους επετράπη να συμμετάσχουν στην κρατική επιχορήγηση που το κράτος διανέμει ετησίως - και κατά συνέπεια ξυλοκοπήθηκαν από τον Υπάλληλο Επιβολής.

 

- Λοιπόν, είναι αλήθεια ... Φημολογήθηκε για αυτό, αλλά δεν μπορούσα να πιστέψω ότι ήταν αλήθεια, λέει η Helene Kikkos Brentmar.

 

 

Ο Brentmar της Helene Kikko είναι πολύ επικριτικός για τον τρόπο διαχείρισης των χρημάτων της εκκλησίας. 

Το ετήσιο εισόδημα του επισκόπου ύψους 1.153.000 SEK είναι σχεδόν ακριβώς το ίδιο ποσό που πρέπει να έχει πληρώσει ο αρχιεπίσκοπος για «μισθούς / παροχές / φόρους / ασφάλειες ιερέων σε όλη τη Σουηδία» το 2020, στην έκθεσή του προς την αρχή SST σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η ετήσια κρατική επιχορήγηση χρησιμοποιείται.

 

- Πώς μπορεί. Ντρέπομαι που είμαι Έλληνας. Δείχνει ότι είχα δίκιο που έγραψα αυτή την επιστολή στον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως πριν από πολλά χρόνια. Έγραψα ότι τον έχεις στείλει με λάθος επάγγελμα - θα τον στείλεις στο Χόλιγουντ, λέει η Helene Kikkos Brentmar.

 

 

Σύμφωνα με τον επίσκοπο, 1.153.000 SEK της κρατικής επιχορήγησης θα έπρεπε να είχαν χρησιμοποιηθεί για να πληρωθούν οι ιερείς της εκκλησίας "γύρω από τη Σουηδία" το 2020. Σύμφωνα με τη Σουηδική Φορολογική Υπηρεσία, ωστόσο, σχεδόν το ίδιο ποσό έχει αφαιρεθεί με τη μορφή εισοδήματος - από τον ίδιο τον επίσκοπο.

Αγόρασε ένα μυστικό πολυτελές σπίτι - στο αρχιπέλαγος

Τι κάνει, λοιπόν, ένας επίσκοπος με 96.000 SEK το μήνα; Ένας επίσκοπος που σύμφωνα με το δικό του επιτελείο χορηγείται από τους περισσότερους ενορίτες. Και το οποίο σύμφωνα με το πληθυσμιακό μητρώο είναι γραμμένο στην εκκλησία στο Östermalm, όπου υπάρχει μόνο ένα απλό μικρό υπνοδωμάτιο δίπλα σε ένα γραφείο και μια μικρή κουζίνα.

 

- Υπήρξαν φήμες ότι δεν μένει στην εκκλησία. Ότι κάπου έχει άλλη θέση, αλλά όπως είπα είναι απλά φήμες. Ο επίσκοπος κρατά κρυφά όλα αυτά τα πράγματα, ακόμη και για τους πιο κοντινούς του ανθρώπους, λέει ένας από τους στενούς συνεργάτες του επισκόπου.

 

Όταν ο γενικός ιατρός εξετάζει τους κύριους και δευτερεύοντες οργανισμούς της εκκλησίας και εξετάζει τα περιουσιακά τους στοιχεία, ανακαλύπτουμε κάτι ιδιαίτερο. Το καλοκαίρι του 2019, η Lantmäteriet καταγράφει μια αγορά ακινήτου που έγινε από την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, λίγους μήνες πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορωνοϊού.

 

Στη διαφήμιση μεσιτείας, ο αγοραστής προσέλκυσε τη θέα στη θάλασσα, τις διπλές βεράντες και μια πισίνα εξοπλισμένη με jet stream.

 

Το σπίτι βρίσκεται σε ένα νησί του αρχιπελάγους στο Vaxholm. 

Καταβάλλονται στο δήμο τέλη για μόνιμη κατοικία. Αλλά κανείς δεν είναι επίσημα γραμμένος στη βίλα. 

 

Στη διαφήμιση μεσιτείας, ο αγοραστής προσέλκυσε τη θέα στη θάλασσα, τις διπλές βεράντες και μια πισίνα εξοπλισμένη με jet stream.


Ένα σπίτι στο Vaxholm με θέα στη θάλασσα, διπλές βεράντες και πισίνα, στη μέση του αρχιπελάγους της Στοκχόλμης. Το σπίτι αγοράζει τη μητροπολιτική επισκοπή, δηλαδή το κύριο όργανο της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, για ακριβώς εννέα εκατομμύρια κορώνες. Αλλά κανείς δεν είναι γραμμένος στη βίλα.

 

Εδώ είναι το σπίτι, που περιβάλλεται από αρχοντικές βίλες και ιδιωτικές αποβάθρες σκαφών, σε ένα νησί που περιγράφεται ως καλοκαιρινός παράδεισος για διασημότητες. Ανάμεσα στους γείτονες είναι ο αστέρας του ποδοσφαίρου Olof Mellberg και το μοντέλο Victoria Silvstedt - που στα social media μοιράζονται με χαρά φωτογραφίες από το ονειρικό περιβάλλον. Πριν από μερικά χρόνια, ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς απέκτησε επίσης μια μεγάλη βίλα σε απόσταση αναπνοής.

 

Πριν από μερικές εβδομάδες, δύο άντρες γύριζαν κρυφά στο οικόπεδο. Ανέβηκαν στο πίσω μέρος, κοίταξαν μέσα από τα παράθυρα και τράβηξαν φωτογραφίες μέσα στο σπίτι. Όταν ρωτήσαμε τι έκαναν εκεί, ένας άντρας είπε ότι ήταν «φίλος του επισκόπου».

 

Τι πρέπει να κάνει μια ελληνορθόδοξη εκκλησία με μια πολυτελή βίλα στο αρχιπέλαγος; Όταν ο GP φτάνει στον προηγούμενο ιδιοκτήτη, λέει ότι γνώρισε μεγάλο ενδιαφέρον από τον άνθρωπο που αγόρασε το σπίτι - έναν ιερέα με το επώνυμο Στρογγύλης.

 

- Ήταν ένας ιερέας και ο δικηγόρος του. Συμμετείχαν στον πλειστηριασμό, αλλά όπως θυμάμαι τα περισσότερα πέρασαν από τον δικηγόρο. Φυσικά χάρηκα που τους ενδιέφερε τόσο. Ταυτόχρονα, μπερδεύεσαι λίγο. Δεν έχω ακούσει ποτέ για εκκλησία να αγοράσει ένα σπίτι με πισίνα για εννέα εκατομμύρια. Θα ήταν συναρπαστικό να μάθουμε σε τι χρησιμεύουν το σπίτι, λέει ο προηγούμενος ιδιοκτήτης.

 

Το συμβόλαιο αγοράς, το οποίο διάβασε ο GP, θα υπογραφεί προσωπικά από τον Κλεόπα Στρογγύλη στις 28 Ιουνίου 2019. Η ανασκόπηση του GP δείχνει επίσης ότι λίγο αργότερα υπογράφει συμφωνία με τον Δήμο Vaxholm για τακτική συλλογή απορριμμάτων για μόνιμη κατοικία - η οποία θα συνεχίσει να πληρώνεται το 2021.

 

 

Αλλά ο επίσκοπος συνεχίζει να γράφεται στην εκκλησία στο Östermalm. Ποιος είναι λοιπόν αυτός που χρησιμοποιεί την πολυτελή βίλα -στην οποία δεν φαίνεται να είναι γραμμένος κανείς;

 

Όταν ο γενικός γιατρός τηλεφωνεί σε γείτονες, αρκετοί λένε ότι ο μόνος που έχουν δει στο σπίτι είναι ο επίσκοπος.

 

- Έχει έρθει εδώ με μια Mercedes μια-δυο φορές, έχει κάποιον που τον οδηγεί. Κάθε φορά φέρνει πολλά πράγματα που ξεφορτώνουν και τα πάνε στο σπίτι. Αλλά τώρα πέρασε καιρός που τον είδες, λέει ένας γείτονας.

 

- Έχω δει τον παπά έξω σε μια από τις βεράντες του μερικές φορές, αυτή με την πισίνα. Πρέπει όμως να έχει και κάπου αλλού, γιατί το σπίτι ουσιαστικά έχει ερημώσει τους τελευταίους μήνες. Φαίνεται να έχει στολίσει το σπίτι με εικόνες και τέτοια. Κανείς όμως δεν έχει κόψει το γρασίδι σε τουλάχιστον ένα χρόνο. Μετά ήταν και κορώνα, οπότε μπορεί να έμεινε κάπου απομονωμένος, λέει ένας άλλος γείτονας.

 

Παράλληλα, ένας από τους γείτονες λέει ότι έχει δει «περίεργους» να εμφανίζονται στο σπίτι τους τελευταίους μήνες.

 

- Πριν από μερικές εβδομάδες, δύο άντρες γύριζαν κρυφά στο οικόπεδο. Ανέβηκαν στο πίσω μέρος, κοίταξαν μέσα από τα παράθυρα και τράβηξαν φωτογραφίες μέσα στο σπίτι. Όταν ρωτήσαμε τι έκαναν εκεί, ένας άντρας είπε ότι ήταν «φίλος του επισκόπου». Όλα ήταν πραγματικά περίεργα, πραγματικά δεν φαινόταν να είναι φίλοι μαζί του.


Σύμφωνα με τους γείτονες, μόνο ο επίσκοπος έχει δει στο σπίτι. 

Ούτε καν κάποιος από τους πιο στενούς συνεργάτες του επισκόπου δεν ισχυρίζεται ότι έχει ακούσει για το σπίτι μέχρι να τους το πει ο γενικός γιατρός. Όταν ακούνε για τη συμφωνία για το σπίτι για εννέα εκατομμύρια κορώνες, πολλοί αναστατώνονται.

 

- Απλώς νόμιζα ότι ήταν φήμες. Λες να αγόρασε ένα σπίτι με πισίνα για τα λεφτά της εκκλησίας; Κύριε Θεέ μου…, λέει ένας από τους συνεργάτες του επισκόπου.

 

- Και την ίδια στιγμή, λέει ότι δεν έχει χρήματα για να βοηθήσει τις εκκλησίες γύρω από τη Σουηδία. Γίνεσαι εντελώς άφωνος, λέει ένας άλλος.

Το νησί περιγράφεται ως ένας ειδυλλιακός καλοκαιρινός παράδεισος - και προσελκύει πολλούς διασημότητες.

Ο GP αναζητούσε εδώ και αρκετές εβδομάδες τον μητροπολίτη Κλεόπα, ο οποίος δεν τέθηκε διαθέσιμος για συνέντευξη. Λίγο μετά τις συνεντεύξεις του GP με το προσωπικό και τους ενορίτες του, εν μέσω της συνεχιζόμενης κριτικής μας, ωστόσο, ο μητροπολίτης εμφανίζεται ξαφνικά σε μια συνέντευξη σε ένα μικρότερο ελληνικό κανάλι στο Youtube - το πρώτο εδώ και πολύ καιρό. Εκεί δέχεται ερωτήσεις για το τι έχει επιτύχει η εκκλησία στη Σουηδία τα τελευταία επτά χρόνια, και στη συνέχεια αναφέρει από το πουθενά ότι η εκκλησία έπρεπε να είχε αγοράσει ένα «σπίτι».

 

- Μια από τις πρώτες δυσκολίες που συνάντησα όταν ήρθα από τη Βοστώνη στη Στοκχόλμη ήταν πραγματικά η έλλειψη στέγης. Έμεινα κυριολεκτικά άστεγος γιατί δεν υπήρχε σπίτι να ζήσω, λέει και συνεχίζει:

 

- Τώρα οι ιερείς που έρχονται από την Ελλάδα να υπηρετήσουν μαζί μας και φυσικά ο διάδοχός μου όταν έρθει εκείνη η ώρα, δεν θα έχουν τέτοια προβλήματα.

 

Στη συνέντευξη ο επίσκοπος λέει ότι το σπίτι πληρώθηκε με δωρεές.

 

- Είμαι βαθιά ευγνώμων στους δωρητές που συνέβαλαν στην απόκτηση του σπιτιού ευαισθητοποιώντας ένα χρόνιο πρόβλημα εδώ και πενήντα χρόνια, λέει στην τηλεοπτική συνέντευξη.

 

Αρκετές από τις πηγές του GP πιστεύουν ότι η ξαφνική συνέντευξη του επισκόπου ήταν ένας τρόπος αντιμετώπισης κρίσεων. Η κριτική για τη ζωή του επισκόπου εξαπλώθηκε ραγδαία από τότε που ο ΓΓ ξεκίνησε την αναθεώρηση - και λέγεται ότι έφτασε μέχρι το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

 

- Αυτή είναι μια βόμβα. Κάποιος πρέπει να μπει και να εξετάσει από πού προέρχονται αυτές οι υποτιθέμενες δωρεές. Κανείς δεν μπαίνει και δωρίζει εννέα εκατομμύρια κορώνες για να αγοράσει μια πολυτελή βίλα.

 

Πολλοί πιστεύουν ότι είναι παράλογο για την εκκλησία να λαμβάνει εκατομμύρια σε επιχορηγήσεις ετησίως από το κράτος που δεν ωφελούν τις τοπικές εκκλησίες - όπου οι ιερείς εργάζονται εθελοντικά και οι εκκλησίες αναγκάζονται να ζητιανεύουν χρήματα - ενώ ο επίσκοπος αυξάνει τον μισθό του και αγοράζει σπίτια από τους θάλασσα με εκκλησιαστικά λεφτά 

Ταυτόχρονα με την υπογραφή του συμβολαίου αγοράς της πολυτελούς βίλας από τον επίσκοπο Στρογγύλη, σύμφωνα με τον ίδιο, πληρώθηκε εν μέρει με δωρεές, τοπικές εκκλησίες σε όλη τη Σουηδία καταθέτουν ότι δεν έχουν λάβει ούτε δεκάρα για υποστήριξη από τον επίσκοπο.

Ταυτόχρονα με την υπογραφή του συμβολαίου αγοράς της πολυτελούς βίλας από τον επίσκοπο Στρογγύλη, σύμφωνα με τον ίδιο, πληρώθηκε εν μέρει με δωρεές, τοπικές εκκλησίες σε όλη τη Σουηδία καταθέτουν ότι δεν έχουν λάβει ούτε δεκάρα για υποστήριξη από τον επίσκοπο. 

 

Ταυτόχρονα με την υπογραφή του συμβολαίου αγοράς της πολυτελούς βίλας από τον επίσκοπο Στρογγύλη, σύμφωνα με τον ίδιο, πληρώθηκε εν μέρει με δωρεές, τοπικές εκκλησίες σε όλη τη Σουηδία καταθέτουν ότι δεν έχουν λάβει ούτε δεκάρα για υποστήριξη από τον επίσκοπο. 

Ταυτόχρονα με την υπογραφή του συμβολαίου αγοράς της πολυτελούς βίλας από τον επίσκοπο Στρογγύλη, σύμφωνα με τον ίδιο, πληρώθηκε εν μέρει με δωρεές, τοπικές εκκλησίες σε όλη τη Σουηδία καταθέτουν ότι δεν έχουν λάβει ούτε δεκάρα για υποστήριξη από τον επίσκοπο. 

- Είμαι έκπληκτος που ούτε το SST, η Σουηδική Φορολογική Υπηρεσία ούτε οι πολιτικοί μπήκαν και εξέτασαν την εκκλησία. Αν είχαν εξετάσει τη μητροπολιτική κρίση, θα είχαν βρει πολλά πράγματα που δεν είναι σωστά με την οικονομία και τις κρατικές επιδοτήσεις. Τελικά, αυτά είναι χρήματα από φόρους, είναι οι Σουηδοί φορολογούμενοι που συμμετέχουν και πληρώνουν γι' αυτό, λέει μια πηγή με καλή γνώση των οικονομικών του μητροπολιτικού δικαστηρίου.

 

Η εκκλησία έγινε «μελόψωμο σπίτι» - μετά από μαύρη κατασκευή

Ωστόσο, τα ερωτηματικά δεν περιστρέφονται μόνο γύρω από το μισθό, τις αγορές κατοικιών και τις φορολογικές επιδοτήσεις που λείπουν. Πολλές πηγές με άμεση γνώση της εκκλησίας αμφισβητούν πώς πήγε η ανακαίνιση της εκκλησίας στη Στοκχόλμη.

 

Το 2015, η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία έλαβε επιχορήγηση 108.000 SEK από το Διοικητικό Συμβούλιο της Κομητείας για τη διεξαγωγή μελέτης σκοπιμότητας για μια ολοκληρωμένη αποκατάσταση της πολιτιστικά σηματοδοτημένης εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου στο Östermalm. Η εταιρεία συμβούλων Tyréns προσλήφθηκε και υπολόγισε ότι μια επαγγελματική ανακαίνιση εσωτερικά και εξωτερικά, με κτίρια αρχαιοτήτων, θα κόστιζε στη θρησκευτική κοινότητα τουλάχιστον 9 εκατομμύρια SEK. Η μελέτη σκοπιμότητας αναφέρθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της κομητείας, το οποίο ανακοίνωσε ότι πρέπει να γίνει αναφορά πριν ξεκινήσει η ανακαίνιση.

 

- Δεν ακούσαμε τίποτα μετά από αυτό. Ούτε email ούτε κλήση, λέει ο υπεύθυνος διαχειριστής της Tyréns.

 

Τον Δεκέμβριο του 2019, η εκκλησία ανακαινίζεται ξαφνικά ούτως ή άλλως. Μετά από μια περίοδο σκαλωσιάς γύρω από το κτίριο, οι παλιές γκρι πέτρινες λεπτομέρειες της εκκλησίας έχουν βαφτεί με λευκή μπογιά. Την υπόθεση καταγγέλλουν στον δήμο οργισμένοι κάτοικοι της Στοκχόλμης, οι οποίοι κατηγορούν την ανακαίνιση ότι δεν έγινε επαγγελματικά.


Τον Αύγουστο του 2019, λίγες εβδομάδες μετά την αγορά του σπιτιού, ξεκίνησε ξαφνικά η ανακαίνιση της εκκλησίας στη Στοκχόλμη. 

Στον τοπικό τύπο και αναφορές στον δήμο, οι γείτονες επέκριναν την ανακαίνιση της εκκλησίας, όπου ξαφνικά βάφτηκαν παλιές πέτρινες λεπτομέρειες με λευκή μπογιά. 

Ο όρος "Gingerbread House" επινοήθηκε στον τοπικό Τύπο. Όσοι έχουν ολοκληρώσει την ανακαίνιση, η εκκλησία δεν θέλει να αναφέρει στα μέλη της. Σύμφωνα με το διοικητικό συμβούλιο της κομητείας, πρόκειται για ένα μαύρο κτίριο. 

 

Τον Αύγουστο του 2019, λίγες εβδομάδες μετά την αγορά του σπιτιού, ξεκίνησε ξαφνικά η ανακαίνιση της εκκλησίας στη Στοκχόλμη. 

- Η εκκλησία έχει μετατραπεί σε μελόψωμο, λέει ένας αναστατωμένος γείτονας στην εφημερίδα Mitti.

 

Η ανασκόπηση του GP δείχνει τώρα ότι ο μητροπολίτης ούτε ζήτησε οικοδομική άδεια από τον δήμο ούτε ανέφερε την ανακαίνιση στο διοικητικό συμβούλιο της κομητείας - το οποίο αποκαλεί κατηγορηματικά την ανακαίνιση μαύρο κτίριο.

 

Πολλές πηγές με άμεση γνώση της εκκλησίας, την ίδια στιγμή λένε στον GP ότι ένας επιχειρηματίας - που πρέπει να είχε κάνει προηγουμένως τη δουλειά στην εκκλησία μαύρη και να είχε κανονίσει φθηνό εργατικό δυναμικό από την Ανατολική Ευρώπη και τη Μογγολία - πρέπει να παρουσιάστηκε ως διευθυντής κατασκευής σε σχέση με την ανακαίνιση. Απαθανατίζεται επίσης σε μια φωτογραφία με τον επίσκοπο στην ταράτσα της εκκλησίας. Και οι δύο φορούν κατασκευαστικό κράνος και προειδοποιητικό γιλέκο.

 

Πτωχευτικός σύνδικος: «Δεν έχει αναφέρει κατασκευαστικές δραστηριότητες»

Όταν ο GP εξετάζει τον ορισθέντα επιχειρηματία, βλέπουμε ότι συνδέεται με μεγάλο αριθμό πτωχευμένων εταιρειών στον κατασκευαστικό κλάδο - με σχεδόν ένα εκατομμύριο κορώνες σε κρατικές φορολογικές οφειλές που έχουν παραδοθεί στον Υπάλληλο Επιβολής. Κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης, ο άνδρας δραστηριοποιείται σε μία μόνο εταιρεία - σύμφωνα με το Σουηδικό Γραφείο Εγγραφής Εταιρειών που είναι εγγεγραμμένο για καθαρισμό και ανακαίνιση ακινήτων.

 


Εικόνες από τη στέγη της εκκλησίας δείχνουν τον μητροπολίτη μαζί με τον ορισθέντα υπεύθυνο κατασκευής.

Λίγους μήνες μετά την ολοκλήρωση της ανακαίνισης της εκκλησίας, η εταιρεία χρεοκοπεί με μεγάλα χρέη. Παράλληλα, ο σύνδικος πτώχευσης αναφέρει ότι δεν υπήρχε αναφορά ότι ο επιχειρηματίας -που στην εκκλησία φέρεται να εμφανιζόταν ως υπεύθυνος κατασκευής- θα είχε εμπλακεί σε οποιοδήποτε κατασκευαστικό έργο. Ο επιχειρηματίας είχε αναφέρει μόνο δραστηριότητες καθαρισμού.

 

- Αλλά αν έχει υπάρξει αδήλωτη εργασία, δεν είναι περίεργο που δεν φαίνεται, λέει ο σύνδικος πτώχευσης στον GP.

 

Η μεγάλη ανακαίνιση του ναού δεν αναφέρεται ούτε λέξη στον ετήσιο απολογισμό της μητροπολιτικής περιφέρειας, όπου, από την άλλη, αναφέρεται η οικιακή επιχείρηση. Ταυτόχρονα, υπάρχουν ενδείξεις ότι χρήματα από φόρους μπορεί να πήγαν για την μη εξουσιοδοτημένη ανακαίνιση. Στην έκθεσή της για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιήθηκε η κρατική επιχορήγηση το 2020, στην αρχή SST, η εκκλησία ανέφερε ότι λίγο περισσότεροι από 300.000 πήγαν στο "Support for St. George Cathedral Renovat.".

 

Ο καθορισμένος υπεύθυνος κατασκευής δεν θέλει να μιλήσει με τον GP.

 

- Κάλεσε και ρώτησε την εκκλησία. Δεν μιλάω ποτέ για τους πελάτες μου με έναν άγνωστο, λέει.

 

Όταν ο GP λέει ότι ο οικοδόμος είναι στη φωτογραφία με τον επίσκοπο στη στέγη της εκκλησίας και ρωτά πόσο αναμεμειγμένος ήταν, ο άνδρας κλείνει το τηλέφωνο.

 

- Ζητήστε ιατρική βοήθεια. Έχεις μεγάλη ανάγκη για γιατρό, νομίζω. Αντίο.


Τόσο η πόλη της Στοκχόλμης όσο και το διοικητικό συμβούλιο της κομητείας αποκαλούν την ανακαίνιση της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου μαύρο κτίριο - για το οποίο δεν ζητήθηκε άδεια. 

Μεταξύ των υψηλόβαθμων πηγών εντός της εκκλησίας, το μαύρο κτήριο και η συμφωνία για το σπίτι, τα οποία έγιναν με διαφορά μόνο μηνών το 2019, υψώνουν μεγάλες προειδοποιητικές σημαίες.

 

- Η αστυνομία πρέπει να μπει και να ελέγξει τις συναλλαγές. Πώς πήγε η ανακαίνιση και η αγορά του σπιτιού; Και πάνω απ 'όλα - από πού προήλθαν τα χρήματα.

 

Ο διαχειριστής που πραγματοποίησε τη μελέτη σκοπιμότητας στο Tyréns αναφέρει επίσης ότι αντέδρασε κατά τις συνομιλίες με τον επίσκοπο.

 

- Έχω μια κακή ιδέα. Ο μητροπολίτης είπε ότι η ανακαίνιση θα πληρωθεί με δωρεές, μεταξύ άλλων από Έλληνες στις Ηνωμένες Πολιτείες κ.λπ. Προφανώς δεν ήταν ένα συνηθισμένο έργο ανακαίνισης εκκλησίας, λέει.

 

Οι εργαζόμενοι υποπτεύονται υπεξαίρεση

Μια ντουζίνα μυημένες πηγές με πολύ καλή εικόνα για τις δραστηριότητες της εκκλησίας πιστεύουν ότι το μαύρο κτίριο και ο επιχειρηματίας, το πολυτελές σπίτι που αγοράστηκε με υποτιθέμενες δωρεές σε συνδυασμό με το μεγάλο ρολό μετρητών, χρήματα που εξαφανίστηκαν κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες και τι πιστεύεται ότι να είναι λανθασμένη αναφορά στο SST, μιλάει έντονα επειδή η εκκλησία τους μπορεί να έχει χρησιμοποιηθεί για υπεξαίρεση και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

 

Δεν ήταν η πρώτη φορά που η θρησκευτική κοινότητα κατηγορήθηκε για αυτό ακριβώς.

 

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η υπεξαίρεση χρημάτων εντός της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας έχει γίνει πρωτοσέλιδο τα τελευταία χρόνια μετά την εξαφάνιση των χρημάτων που επρόκειτο να διατεθούν για τη νέα κατασκευή μιας εκκλησίας στη Νέα Υόρκη - η οποία καταστράφηκε κατά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου - . Το 2019, δύο αξιωματούχοι συνελήφθησαν για κλοπή των χρημάτων της εκκλησίας και τον Ιούνιο του ίδιου έτους, ο οικονομικός διευθυντής της εκκλησίας παραδέχτηκε ότι είχε υπεξαιρέσει περισσότερα από 60.000 δολάρια μέσω δαπανών που σχετίζονται με ένα έργο ανακαίνισης. Ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής της εκκλησίας κατηγορείται επίσης για κλοπή άνω των 500.000 δολαρίων από τα ταμεία της εκκλησίας στις Ηνωμένες Πολιτείες - όπου διεξάγονται περισσότερες ποινικές έρευνες για χρήματα που έχουν εξαφανιστεί χωρίς ίχνη, σύμφωνα με πληροφορίες στο GP.

 

Μια μακρά ανοικοδόμηση μιας ελληνορθόδοξης εκκλησίας στη Νέα Υόρκη, της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια σκανδαλώδεις τίτλους στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Η εκκλησία επρόκειτο αρχικά να ολοκληρωθεί το 2016. Ωστόσο, οικονομικά προβλήματα καθυστέρησαν την κατασκευή. Παράλληλα, έχουν ερευνηθεί αρκετά υψηλόβαθμα στελέχη της Ελληνορθόδοξης Μητρόπολης και έχουν κριθεί ένοχοι για οικονομικό έγκλημα. Το 2018, τα μέσα ενημέρωσης της Νέας Υόρκης ανέφεραν ότι έως και 15 εκατομμύρια δολάρια πιθανολογείται ότι εξαφανίστηκαν σε σχέση με την κατασκευή. 

Το σχέδιο είναι πλέον η πλήρης ολοκλήρωση της εκκλησίας το 2022. Παράλληλα, διεξάγονται ποινικές έρευνες εναντίον αξιωματούχων της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κάποιοι έχουν καταδικαστεί - άλλοι ακόμη περιμένουν τη δίκη στη Νέα Υόρκη. Φωτογραφία: Mark Lennihan

 

Μια μακρά ανοικοδόμηση μιας ελληνορθόδοξης εκκλησίας στη Νέα Υόρκη, της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια σκανδαλώδεις τίτλους στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Το φθινόπωρο του 2020, μια σημαντική ανασκόπηση του ερευνητικού δημοσιογραφικού δικτύου Organed Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) έδειξε πώς οι εκκλησίες, μέσω μετρητών και δωρεών, χρησιμοποιούνται διεθνώς για το οικονομικό έγκλημα.

 

«Με το πέρασμα των χρόνων, τα θρησκευτικά ιδρύματα έχουν επανειλημμένα χρησιμοποιηθεί για ξέπλυμα χρήματος», είπε στο OCCRP ο Μαρκ Καλιφάνο, Αμερικανός δικηγόρος και επικεφαλής νομικός υπάλληλος στην παγκόσμια εταιρεία ερευνών Nardello & Co.

 

Λέει στο OCCRP ότι η ειδική και προστατευμένη θέση των εκκλησιών στις περισσότερες χώρες άνοιξε τον δρόμο για αυτό.

 

- Λαμβάνοντας ανώνυμες δωρεές (..), οι εκκλησίες γίνονται η τέλεια μηχανή ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, λέει ο εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος Emilio Guerberoff στην ίδια κριτική.

 

Η Σουηδική Φορολογική Υπηρεσία: Τα δώρα ενδέχεται να μην είναι πληρωμή

Εδώ στη Σουηδία, την ίδια στιγμή, οι πολλοί συναγερμοί ότι ο αρχιεπίσκοπος απαίτησε δωρεές όπως πληρωμή σε σχέση με κηδείες εγείρουν ζητήματα εκτός της θρησκευτικής κοινότητας. Αντιδρά και η Σουηδική Φορολογική Υπηρεσία - μαζί τους η εκκλησία έχει καταχωρηθεί ως μη κερδοσκοπική δραστηριότητα.

 

 

F amiljer πάνω από τη Σουηδία μαρτυρούν στο GP της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας διεκδίκησαν χιλιάδες κορώνες ως πληρωμή για κηδείες και βαπτίσεις - μέσω υποχρεωτικών δωρεών.

- Οι δωρεές και οι εισπράξεις είναι αφορολόγητες σε μια μη κερδοσκοπική επιχείρηση, αλλά εξαρτάται και από το γεγονός ότι στην πραγματικότητα είναι δώρα. Είναι όμως ότι στην πράξη πληρώνεις για κάτι, τότε η επόμενη ερώτηση γίνεται, είναι σε τέτοιο βαθμό που η επιχείρηση δεν είναι πλέον μη κερδοσκοπική αλλά εμπορική. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να φορολογηθεί, λέει η υπεύθυνη του τμήματος Annelie Holmgren στη Σουηδική Φορολογική Υπηρεσία.

 

Εκείνη συνεχίζει:

 

- Δεν μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τα χρήματά σας για πράγματα εκτός της επιχείρησης ή να τα στείλετε σε άλλο νομικό πρόσωπο. Τότε ίσως δεν είστε τόσο αφορολόγητοι όσο φαίνεται. Οπότε ακούγεται ότι υπάρχουν πολλά να αναρωτηθούμε εδώ.

 

Πηγή GP στη Νέα Υόρκη: "Έχω σώσει τα πάντα"

Ωστόσο, θα πρέπει να αποδειχθεί ότι υπάρχουν πιο ενοχλητικές λεπτομέρειες. Πράγματα για τα οποία ο μητροπολίτης δεν μίλησε ανοιχτά. Μεγάλο σκάνδαλο που κατηγορείται ότι απέκρυψε το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

 

Είναι 10 το βράδυ το βράδυ όταν ο ρεπόρτερ του GP καλεί τον αριθμό τηλεφώνου - με κωδικό περιοχής για τις ΗΠΑ. Η λήψη του αριθμού τηλεφώνου δεν ήταν εύκολη - το άτομο στο οποίο απευθύνεται ο αριθμός συνεργάζεται με την αντιτρομοκρατική και ποινικές έρευνες για την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

 

Σε μια βροχερή πόλη της Νέας Υόρκης, ένας άντρας απαντά επιτέλους. Εκεί είναι απόγευμα και στο βάθος ακούγεται η κίνηση και τα ταξί που κορνάρουν.

 

- Ευχαριστώ που τηλεφώνησες, είδα το μήνυμά σου. Θέλω απλώς να πω ότι είμαι στην ευχάριστη θέση να σας βοηθήσω. Μόλις είδα αυτό που σχολίαζες. Αλλά πρέπει να είσαι προσεκτικός, λέει ο άντρας και μετά συνεχίζει:

 

- Ξέρεις, τα έχω σώσει όλα. Σε ένα υπόστεγο πίσω από ένα από τα ακίνητά μου. Ας μιλήσουμε περισσότερο όταν γυρίσω σπίτι.

 

 

Η κριτική του GP για τον ανώτατο ηγέτη της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Σουηδία μας οδηγεί μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Κριτική: Το δεξί χέρι του Πατριάρχη

 

Αυτό είναι το δεύτερο από τα τέσσερα μέρη της σειράς Πατριάρχης Δεξί Χέρι.

 

Αλλα μέρη:

 

Μέρος 1ο: Απειλές και χαμένοι φόροι στην Ελληνική Εκκλησία

 

Μέρος 3: Διερευνήθηκε σε εκατομμύρια κλοπές στις Ηνωμένες Πολιτείες - The Church Put the Lid On (Κυκλοφόρησε στις 17 Νοεμβρίου)

 

ΚΕΙΜΕΝΟ

Michael Verdicchio

 πηγη: www.gp.se

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη