
Ως πρόσθετα τροφίμων χρησιμοποιούνται εξαιρετικά μικρά σωματίδια διαφόρων ενώσεων, με άγνωστα αποτελέσματα
Εάν είστε από εκείνους τους ανθρώπους που συχνά συναντάτε στους διαδρόμους τροφίμων των παντοπωλείων να διαβάζουν ετικέτες και να αναζητούν συστατικά που δεν μπορείτε να προφέρετε και δεν θέλετε να φάτε, πιθανότατα έχετε παρατηρήσει πολλά συστατικά που, εν αγνοία σας για εσάς, κατασκευάζονται με τη χρήση νανοτεχνολογίας—μια διαδικασία που μετατρέπει το ασήμι, τον χαλκό, τον χρυσό, το αλουμίνιο, το πυρίτιο, τον άνθρακα και τα οξείδια μετάλλων, μεταξύ άλλων μετάλλων, σε σωματίδια μεγέθους ατόμου που έχουν μέγεθος το ένα δισεκατομμυριοστό του μέτρου.
Συστατικά που χρησιμοποιούνται συνήθως σε νανο-μεγέθη περιλαμβάνουν το διοξείδιο του τιτανίου , το οποίο μπορεί να είναι το πιο γνωστό πρόσθετο. Άλλα, όπως το οξείδιο του πυριτίου, το ανθρακικό ασβέστιο, τα οξείδια και τα υδροξείδια του σιδήρου, το πυριτικό ασβέστιο, τα φωσφορικά άλατα του ασβεστίου και τα συνθετικά πυρίτια, είναι μόνο μερικά από τα πρόσθετα που μπορεί να υπάρχουν στο ντουλάπι σας αυτήν τη στιγμή.
Ένα νέο συστατικό
Η νανοτεχνολογία έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως στην παραγωγή και την κατασκευή τροφίμων από τη δεκαετία του 1990 και τα συστατικά της είναι αφάνταστα μικρά — το ένα εκατοστό του μεγέθους ενός σκέλους ανθρώπινης τρίχας. Κάνουν το φαγητό μας πιο χρωματιστό, πιο λαμπερό, πιο κρεμώδες ή πιο τραγανό και το διατηρούν πιο φρέσκο για περισσότερο.
Τα πρόσθετα νανο-μεγέθους κάνουν επίσης ορισμένα από τα φάρμακά μας πιο αποτελεσματικά.
Η νανοτεχνολογία χρησιμοποιείται στην κατασκευή καθημερινών προϊόντων, όπως ηλεκτρονικά είδη, συσκευασίες τροφίμων και τροφίμων, φάρμακα, παιχνίδια, ρούχα, αντηλιακά, καλλυντικά, συμπληρώματα διατροφής και πολλά άλλα.
Παρόλο που μπορούν να προσφέρουν πολλά οφέλη, αυτά τα ολοένα και πιο δημοφιλή βελτιωτικά προϊόντων έχουν μια τιμή, σύμφωνα με ομάδες καταναλωτών και ειδικούς στον τομέα της υγείας — και αυτή η τιμή είναι η υγεία μας.
Επιπτώσεις στην υγεία
Επειδή αυτά τα σωματίδια είναι τόσο μικρά, μελέτες έχουν δείξει ότι μπορούν να παραβιάσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό. Οι ερευνητές ήδη διερευνούν αυτήν την ποιότητα για φάρμακα που προορίζονται για τη θεραπεία νευρολογικών παθήσεων. Αλλά όταν πρόκειται για φαγητό, αυτό δεν είναι ένα χαρακτηριστικό που ζητάει κανείς. Αυτά τα σωματίδια μπορούν επίσης να κυκλοφορήσουν σε όλο το σώμα και να απορροφηθούν στην κυκλοφορία του αίματος και στα όργανα. Μπορούν να διεισδύσουν στα κυτταρικά τοιχώματα και ενδεχομένως να δημιουργήσουν φλεγμονή και ασθένειες.
«Μπορεί να περάσουν από την επένδυση του εντέρου και να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει μια φλεγμονώδη ή ανοσολογική απόκριση», δήλωσε στο WebMD ο Γεώργιος Πυργιωτάκης της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ. «Μπορεί επίσης να συσσωρευτούν σε διάφορα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των πνευμόνων, της καρδιάς και των αναπαραγωγικών οργάνων».
Σε μια μελέτη του Ιουλίου 2020, μια ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης Amherst διαπίστωσε ότι το διοξείδιο του τιτανίου, το οποίο προστίθεται συνήθως σε τσίχλες, καραμέλες, ποτά και επιδόρπια, προκάλεσε αλλαγές στους μικροοργανισμούς του εντέρου δύο ομάδων ποντικών.
Και στους δύο δόθηκαν δόσεις οξειδίου του τιτανίου. Η μία ομάδα τράφηκε με δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και η άλλη με δίαιτα πλούσια σε λιπαρά. Μετά από περαιτέρω δοκιμές για την απομόνωση της επίδρασης του διοξειδίου του τιτανίου, και οι δύο ομάδες είχαν φλεγμονή του παχέος εντέρου, που μπορεί να οδηγήσει σε κοιλιακό άλγος και διάρροια. Τα παχύσαρκα ποντίκια είχαν πιο έντονα συμπτώματα.
Τεχνολογία εμβολίων
Η νανοτεχνολογία χρησιμοποιείται επί του παρόντος σε δύο από τα τρία εμβόλια mRNA COVID-19 που χορηγούνται σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Υπάρχει μια επικάλυψη νανοσωματιδίων λιπιδίων που περιβάλλει το mRNA στα εμβόλια, η οποία τους επιτρέπει να διεισδύσουν στο τοίχωμα του κυττάρου.
«Τα νανοσωματίδια λιπιδίων αποτελούν ζωτικό συστατικό των εμβολίων Pfizer/BioNTech και Moderna mRNA COVID-19, παίζοντας βασικό ρόλο στην προστασία και τη μεταφορά του mRNA αποτελεσματικά στη σωστή θέση στα κύτταρα», δήλωσε η Chemical Abstracts Service, ένα τμήμα της αμερικανικής Χημική Εταιρεία.
«Από τα πολλά εμβόλια για τον COVID-19 υπό ανάπτυξη, τα δύο εμβόλια που έχουν δείξει τα πιο ελπιδοφόρα αποτελέσματα στην πρόληψη της μόλυνσης από τον COVID-19 αντιπροσωπεύουν μια νέα κατηγορία προϊόντων εμβολίων: Αποτελούνται από κλώνους αγγελιαφόρου ριβονουκλεϊκού οξέος (mRNA) που ενθυλακώνονται σε νανοσωματίδια λιπιδίων. (LNP)».
Όμως οι επιστήμονες συνέχισαν να ζητούν μεγαλύτερη εποπτεία αυτών των ουσιών από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) λόγω του μεγέθους τους. Επειδή διασχίζουν εύκολα τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, μπορεί να τον καταστρέψουν αλλάζοντας το στρώμα των κυττάρων που καλύπτουν το εσωτερικό τοίχωμα των αιμοφόρων αγγείων.
Το FDA φαίνεται πιο κοντά
Ο FDA, ο οργανισμός που είναι επιφορτισμένος με την επίβλεψη αυτών των πρόσθετων, έχει αρχίσει να σταθμίζει τους κινδύνους για την υγεία από τα πρόσθετα σε μέγεθος νανο.
Ο οργανισμός ταξινομεί επί του παρόντος τα νανοσωματίδια στα τρόφιμα με την ονομασία Γενικά Αναγνωρισμένα ως Ασφαλή (GRAS) εάν ο κατασκευαστής χρησιμοποιεί ήδη το ίδιο συστατικό στη μεγαλύτερη, συμβατική του μορφή.
«Η κατανομή μεγέθους σωματιδίων μιας τροφικής ουσίας μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά της να απορροφάται από τον οργανισμό ή να μεταναστεύει από τη συσκευασία τροφίμων στα τρόφιμα», δήλωσε ο FDA σε ένα έγγραφο καθοδήγησης του 2007 για τη νανοτεχνολογία στα τρόφιμα.
«Ο FDA δεν κρίνει κατηγορηματικά όλα τα προϊόντα νανοϋλικών ή που περιλαμβάνουν με άλλο τρόπο εφαρμογή νανοτεχνολογίας ως εγγενώς καλοήθη ή επιβλαβή. Ο FDA παρακολουθεί την εξελισσόμενη επιστήμη και έχει ένα ισχυρό ερευνητικό πρόγραμμα για να βοηθήσει στην αξιολόγηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας των προϊόντων που χρησιμοποιούν νανοτεχνολογία».
Το 2011, δημιουργήθηκε η Task Force Nanotechnology FDA για να συντονίσει τις προσπάθειές της με επιστήμονες ερευνητές στις Ηνωμένες Πολιτείες και διεθνώς. Οι στόχοι του είναι να εκπαιδεύσει το προσωπικό στις πιο πρόσφατες επιστήμες σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις και να ενθαρρύνει συνεργατικά ερευνητικά έργα.
«Η παραγωγή και η εφαρμογή νανοσωματιδίων σε καταναλωτικά προϊόντα βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών λόγω του αναδυόμενου τομέα της νανοτεχνολογίας», δήλωσε ο FDA σε μια διαδικτυακή εκπομπή του 2017 Grand Rounds. «Η άμεση ανίχνευση και ποσοτικοποίηση ιχνοεπιπέδων νανοσωματιδίων σε καταναλωτικά προϊόντα είναι πολύ δύσκολη και προβληματική».
Μικροσκοπικά Σωματίδια, Πρόβλημα Ανάπτυξης
Μέχρι το 2020, ο FDA ανέφερε ότι οι αιτήσεις για έγκριση προϊόντων που περιέχουν νανοτεχνολογία είχαν εκτοξευθεί στα ύψη τα προηγούμενα 10 χρόνια. Σύμφωνα με πολλούς ειδικούς στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχουν 1.900 έως 2.500 προϊόντα διατροφής που χρησιμοποιούν νανοτεχνολογία.
Ως απάντηση στις ανησυχίες για την υγεία σχετικά με αυτά τα προϊόντα, χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν λάβει μέτρα για τον περιορισμό ή την απαγόρευση ορισμένης ή όλης της νανοτεχνολογίας στα τρόφιμα τους.
Το 2010, ο Καναδάς απαγόρευσε τη νανοτεχνολογία στην παραγωγή βιολογικών τροφίμων. Από το 2011, η Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτεί να επισημαίνονται όλα τα τρόφιμα εάν περιέχουν μηχανικά νανοϋλικά. Το 2015, το μπλοκ χρειάστηκε πρόσθετες δοκιμές για να διασφαλίσει την ασφάλεια της υγείας.
Το 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ασφάλεια των Τροφίμων έλαβε αίτημα από μια ομάδα επιστημόνων εντός του οργανισμού να απορρίψει το πρόσθετο τροφίμων διοξείδιο του πυριτίου ως ασφαλές για κατανάλωση λόγω των νανοσωματιδίων σε αυτό, μέχρι να επιβεβαιωθεί η κατανομή μεγέθους σωματιδίων.
Από την 1η Ιανουαρίου 2020, η Γαλλία απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα τροφών που περιέχουν διοξείδιο του τιτανίου.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο FDA δεν απαιτεί την επισήμανση ή την απαγόρευση προϊόντων που παράγονται με νανοσωματίδια και οι οδηγίες του συνιστούν την επίβλεψη κατά περίπτωση. Η έρευνα για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κατάποσης νανοσωματιδίων παραμένει ελάχιστη.
πηγη: theepochtimes.com/
Δημοσίευση σχολίου