pellain

Αλώνια με 60 λεπτά στο χωράφι


Διαπραγματεύονται οι αγρότες στην Ιταλία

∆ιαρροές από τη βιοµηχανία ζυµαρικών στην ιταλική αγορά κάνουν λόγο για τιµές εκκίνησης στο σκληρό σιτάρι της νέας χρονιάς στα 530 µε 560 ευρώ ο τόνος, από τα 570 ευρώ που διατήρησε την περασµένη εβδοµάδα η Φότζια, µε τις οργανώσεις Ιταλών αγροτών να βγαίνουν στην αντεπίθεση, διεκδικώντας τα 600 ευρώ.

Είναι µια κατάσταση που δείχνει πόσο ευάλωτη παραµένει η αγορά σκληρού σίτου ακόµα και µε τα αλωνίσµατα να βρίσκονται προ των πυλών. Στην εγχώρια αγορά, ήδη κλείνονται µεµονωµένες συµφωνίες στα 50 λεπτά το κιλό, για την πρώτη ποιότητα σκληρού σίτου, µαζί µε το πριµ των +3 λεπτών για ποιοτικά χαρακτηριστικά, ενώ δεν αποκλείεται οι βροχές των τελευταίων ηµερών να δώσουν µια νέα ώθηση στην αγορά, ειδικά για την α’ κατηγορία σκληρού σίτου.

Πίσω στην Ιταλία, η χώρα αναµένει µια σοδειά της τάξης των 4 εκατ. τόνων, ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξει απόκλιση από το ποσό αυτό, αφού πλέον υπάρχουν αναφορές από διάφορα παραγωγικά κέντρα που κάνουν λόγο για µειωµένες αποδόσεις της τάξης του 10 µε 30% λόγω της ξηρασίας που έπληξε τη χώρα τις προηγούµενες εβδοµάδες.

Στον Καναδά, εκφράζονται κάποιες ανησυχίες για τα επίπεδα υγρασίας στη νότια Αλµπέρτα, ενώ οι αναλυτές της εκεί αγοράς εκτιµούν πως ακόµα και αν πιαστεί ο στόχος των 5,5 εκατ. τόνων παραγωγής για το 2022 τα περιθώρια θα είναι ιδιαίτερα στενά. Σε αυτό το πλαίσιο, οι τιµές για τα λιγοστά αποθέµατα έχουν υπερβεί τα 600 δολάρια ο τόνος (spot), δηλαδή 558 ευρώ χωρίς να υπολογίζονται τα µεταφορικά. Με άλλα λόγια και στον Καναδά αναµένουν τα δικά τους αλώνια µε µικρές αποκλίσεις από τα σηµερινά επίπεδα της αγοράς τους, µε τα ακριβά µεταφορικά να καθιστούν λιγότερο ανταγωνιστικά τα στάρια της χώρας.

Ήδη πάντως υπάρχουν αγοραστές, µε το Μαρόκο και άλλες χώρες της Βόρειας Αφρικής, που περιµένουν σηµαντική -πάνω από 70%- µείωση της παραγωγής, ήδη έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για µεγάλες αγορές από τον Καναδά µόλις συλλεχθεί η νέα σοδειά. Στη Γαλλία τώρα, η υποχώρηση της τιµής αποδίδεται κυρίως στις πιέσεις που δέχεται το χρηµατιστήριο αγροτικών εµπορευµάτων µε αφορµή την βουτιά στην τιµή του µαλακού σίτου.

agronews.gr

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη