pellain

Να αποζημιωθούν οι αμπελουργοί της Αλμωπίας - Φωτό

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ
ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ. ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΟΥΤΕ ΤΑ ΜΙΣΑ ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΑ
  
Σε πρόσφατες αναρτήσεις επισημάναμε την ανάγκη στήριξης των αμπελουργών της Πέλλας.

Κάναμε δε ιδιαίτερη αναφορά για τους παραγωγούς οινοποιήσιμων και επιτραπέζιων σταφυλιών της Αλμωπίας που δέχτηκε το μεγαλύτερο πλήγμα όπως υπογραμμίσαμε από έντονα καιρικά φαινόμενα στις αρχές  Ιουλίου  και που δεν καταγράφηκαν ακόμη από τον ΕΛΓΑ.

Πέρα από αόριστες ανεπίσημες αναφορές βουλευτών ότι θα το δούνε ή ότι το χρωστάμε στην Αλμωπία (που θυμίζει τους Ευρωπαίους που μοίραζαν καθρεφτάκια και τσατσάρες στους ιθαγενής της νεοανακαλυφθήσας Αμερικής), τίποτε απολύτως δεν έχει δρομολογηθεί έως τώρα.

Οι βουλευτές της Πέλλας αποδεικνύουν δυστυχώς για ακόμη μία φορά ότι είναι κατώτεροι των καταστάσεων, όταν αντίστοιχα προβλήματα στην Κρήτη αντιμετωπίζονται με δυναμική και πολιτική πίεση πρός την πολιτεία για να προχωρήσουν σε αποζημιώσεις!

Δεδομένων των παραπάνω προβλήμάτων που αντιμετωπίζουν οι σταφυλοπαραγωγοί στην Κρήτη, οι ερωτώντες βουλευτές Σωκράτης Βαρδάκης, Νίκος Ηγουμενίδης και Χάρης Μαμουλάκης στην βουλή ζητούν από τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει αν θα υπάρξει άμεση καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ, πότε θα αποζημιωθούν οι αμπελουργοί του νομού Ηρακλείου, για ποιες από τις περιπτώσεις που περιγράφονται και ποιο θα είναι τελικά το ύψος της αποζημίωσης που θα λάβουν.

«Τεράστιες είναι οι ζημιές»

«Τελείωσε για φέτος η αμπελουργία στον τόπο μας. Οι ζημιές είναι τεράστιες», λέει στη “Νέα Κρήτη” και ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης. «Βγήκε ο ΕΛΓΑ και κάνει μια περιοδεία. Αύριο (σ.σ. σήμερα) θα συμμετέχουμε και στη σύσκεψη της Περιφέρειας Κρήτης και εκεί θα δούμε τι θα κάνουμε. Αλλά το πρόβλημα ακόμα δε φαίνεται.

Κάντε το όπως στην Κρήτη

Ζητάνε άμεσα να γίνουν τα παρακάτω:

1.       Ενεργοποίηση του Νόμου 2969/2001ΦΕΚ 281/Α/18.12.2001 στο άρθρο 5 παράγρ. γ (Με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δύναται, να επιτρέπεται, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, για συγκεκριμένο διάστημα και μόνο για περιοχές στις οποίες οι σχετικές καλλιέργειες έχουν πληγεί από φυσικά φαινόμενα, η απόσταξη επιτραπέζιων ποικιλιών σταφυλιών και να καθορίζεται η απόδοση αυτών σε λίτρα άνυδρης αιθυλικής αλκοόλης), προκειμένου η παραγωγή αποστάγματος να απαλλαγεί από τους σχετικούς φόρους, και να επεκταθεί η αποστακτική περίοδος για την ολοκλήρωση της απόσταξης ώστε να επιτραπεί σε όσους Αμπελοκαλλιεργητές το επιθυμούν να αξιοποιήσουν το μέρος της παραγωγής τους που θα διατηρήσει την ελάχιστη απαιτούμενη ποιότητα στην παραγωγή Παραδοσιακού Αποστάγματος Διημέρων όπως ο Νόμος προβλέπει.

2.       Κινητοποίηση του ΕΛΓΑ για καταγραφή των ζημιών και αποζημίωση των παραγωγών για όλες τις κατηγορίες σταφυλιών.

3.       Ένταξη των πληγεισών περιοχών σε κάποιο είδος ενίσχυσης-χρηματοδότησης (De Minimis).

4.       Αναστολή είσπραξης παλαιότερων χρεώσεων και διαγραφή των λογαριασμών άρδευσης της τρέχουσας καλλιεργητικής περιόδου των αμπελοκαλλιεργητών από τις δημοτικές επιχειρήσεις άρδευσης στις πληγείσες περιοχές".

Αποδεκατισμένα τα αμπέλια στην Αλμωπία:









Θ.Χ.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη