pellain

Με το μαύρο ισραηλινής εταιρείας κατασκοπευτικό βαν ξεκίνησαν όλα σε Κύπρο και Ελλάδα



Ζήνα Πουλλή

Το μαύρο ισραηλινής εταιρείας κατασκοπευτικό βαν, που κυκλοφορούσε (2019) ανενόχλητο για μήνες στους δρόμους της Κύπρου, απασχολεί και πάλι τη δημοσιότητα μετά την αποκάλυψη ότι παρακολουθείτο το τηλέφωνο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ανδρουλάκη, και ενός δημοσιογράφου. Φαίνεται ότι η πρακολούθηση γινόταν μέσω ειδικού προγράμματος, Pegasus, για το οποίο το Ευρωκοινοβούλιο έστησε εξεταστική επιτροπή. Η συγκεκριμένη επιτροπή θα διερευνήσει:
1) καταγγελίες περί παραβίασης του δικαίου της ΕΕ με τη χρήση λογισμικού παρακολούθησης,
2) τους κανόνες που εφαρμόζονται σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, περιλαμβανομένης της Κύπρου, σε σχέση με την παρακολούθηση και
3) κατά πόσο το κατασκοπευτικό λογισμικό Pegasus χρησιμοποιήθηκε για πολιτικούς σκοπούς.

Η Κυβέρνηση και η Νομική Υπηρεσία έχουν ήδη κατηγορηθεί για προσπάθεια κουκουλώματος. 

Υπενθυμίζεται ότι παρά την κατακραυγή για το κατασκοπευτικό βαν και την ισραηλινή εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το Pegasus, ο Γενικός Εισαγγελέας αποφάσισε να απαλλάξει τα τρία πρόσωπα τα οποία συνδέονται με την υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν, παρά το ότι φέρονται να έχουν παραδεχτεί εκ μέρους της εταιρείας, ενοχή σε 42 από τις 90 κατηγορίες.

Η κατασκοπεία ήταν συνήθης τακτική από αρχαιοτάτων χρόνων. Όπως γνωρίζουμε στην ιστορική μάχη των Θερμοπυλών το (480 π.Χ.) ο σπαρτιάτης Λεωνίδας με τους 300 του υπερασπίστηκε μέχρι τελικής πτώσης τα στενά των Θερμοπυλών καθυστερώντας την προέλαση του τεράστιου στρατού των Περσών. Ένα χρόνο πριν (481 π.Χ.) Έλληνες κατάσκοποι στην Περσία πληροφόρησαν για τις πολεμικές προετοιμασίες και την επικείμενη επίθεση του Ξέρξη Α’ της Περσίας. Με πρωτοβουλία των Αθηνών, 31 ελληνικές πόλεις-κράτη συγκεντρώθηκαν στον Ισθμό της Κορίνθου και συνήψαν εθνική στρατιωτική συμμαχία, ταυτόχρονα κηρύττοντας πανελλήνια ειρήνη. Την Άνοιξη (480 π.Χ.) ο πολυάριθμος στρατός του Ξέρξη βρισκόταν ήδη στις Θερμοπύλες, που προς μεγάλη του έκπληξη φρασσόταν από τον Λεωνίδα. Την προηγούμενη της μεγάλης μάχης έστειλε και αυτός τον κατάσκοπό του για να παρατηρήσει την κατάσταση στα Στενά. Επιστρέφοντας αυτός του ανέφερε ότι οι Σπαρτιάτες χτένιζαν τα μακριά μαλλιά τους. Οι Πέρσες δεν γνώριζαν ότι αυτό ήταν μια συνήθης πρακτική των Σπαρτιατών πριν από μάχη, ίσως σημάδι ότι αψηφούσαν τον θάνατο.


Στο βιβλίο “Spy Catcher” (1987) αυτοβιογραφία του Peter Wright, πρώην βοηθού διευθυντή της ξακουστής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Βρετανίας, MI5, που δεν κατέστη δυνατόν να εκδοθεί εκεί και εκδόθηκε τελικά στην Αυστραλία αναφέρει τα πιο κάτω: «… αποφασίσαμε να παγιδεύσουμε τα συστήματα κρυπτογράφησης διαφόρων κρατών, αρχίζοντας από τη Γερμανία, όμως χωρίς επιτυχία γιατί οι μηχανές τους ήταν πολύ καλά προστατευμένες. Ακολούθως, τοποθετήσαμε ένα μικρόφωνο ανιχνευτή πίσω από τη συσκευή της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο. Ήταν μεγάλη επιτυχία, διότι οι Έλληνες υποστήριζαν τον αρχηγό των ανταρτών στην Κύπρο, συνταγματάρχη Γρίβα…»

Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές της Google, σύμφωνα με το New York Times (18/1/2010), δέχτηκαν κινεζική επίθεση. Πράκτορας της FBI δήλωσε ότι αυτό αποδεικνύει τη δυνατότητα εισβολής εταιρικών δικτύων. Πρόκειται για βιομηχανική κατασκοπεία με μετάδοση ψηφιακών αντιγράφων εμπορικών μυστικών, λιστών πελατών, μελλοντικών σχεδίων και συμβάσεων. Η χρήση κακόβουλου λογισμικού είχε αρχίσει να γίνεται μάστιγα.


Το επιστημονικό περιοδικό Scientific America διερωτήθηκε σε κύριο άρθρο (1/5/2012) αν ερασιτέχνες αστρονόμοι μπορούν να εντοπίσουν κρατικά μυστικά με επιπτώσεις στην εθνική ασφάλεια. Αυτό προέκυψε όταν κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι μπορούσαν να παρακολουθούν τους αστροναύτες στο Διεθνές Διαστημικό Σταθμό (ISS) με λογισμικό από τη γη.

Η εφημερίδα TIME αναδημοσίευσε (30/6/2013) άρθρο του γερμανικού περιοδικού “Der Spiegel”, σύμφωνα με το οποίο Ευρωπαίοι επίσημοι ήταν εξοργισμένοι, διότι οι ΗΠΑ τούς κατασκόπευαν σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του Edward Snowden. Υπήρχε ισχυρισμός ότι μεταξύ άλλων είχαν παγιδευτεί τα γραφεία του ΝΑΤΟ και του Συμβουλίου Ασφαλείας στις Βρυξέλλες. Αυτό προκάλεσε διαδηλώσεις κατά την επίσκεψη του τότε προέδρου Ομπάμα στη χώρα.

Ο άνθρωπος είναι προγραμματισμένος να πιστεύει την αλήθεια παρά το ψέμα σύμφωνα με τον ψυχολόγο Tim Levine. Για να υποψιαστούμε πρέπει κάτι να δώσει το έναυσμα (trigger). Η Αμερικανή κατάσκοπος Ana Belen Montes, επονομαζόμενη «The Queen of Cuba», αρχικά προσελήφθηκε γραμματέας (1984) στο Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Από τα φοιτητικά της χρόνια μιλούσε ανοιχτά εναντίον της εξωτερικής πολιτικής της χώρας της, μέχρι που την εντόπισαν Κουβανοί και της ζήτησαν να βοηθήσει επιστρατεύοντάς την. Αφού αποδέχτηκε, υπέβαλε αίτηση για πρόσληψη στο Πεντάγωνο (1985) απ’ όπου μετέδιδε μυστικές πληροφορίες στην Κούβα. Δεν αφαιρούσε ποτέ έγγραφα αλλά τα αποστήθιζε και τα κατάγραφε στο σπίτι πριν τα προωθήσει στους συνεργάτες της. Κίνησε υποψίες (1996), αρχικά τέθηκε υπό παρακολούθηση και τελικά συνελήφθη πολύ αργότερα, 10 μόλις μέρες μετά την επίθεση στους δίδυμους πύργους (11/9/2001).

Η κατασκοπεία είναι διαχρονικό και διεθνές φαινόμενο, απλώς έχει εξελιχθεί πάρα πολύ.


Φιλελεύθερος

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη