pellain

Τι συμβαίνει με τα συμβόλαια για τα εμβόλια της Pfizer και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν της Ε.Ε.;

 


Οι κατηγορίες για την  Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι πολύ συγκεκριμένες και σοβαρές

Η μη εκλεγμένη πρόεδρος της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εμφανίστηκε χθες αποφασισμένη να «τσακίσει» τον Πούτιν, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα μια σειρά μάλλον αναποτελεσματικών μέτρων για τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή η «αποφασιστικότητα» της για τους Ευρωπαίους πολίτες.

Η κυρία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν όμως έχει πολλά να εξηγήσει για την υπόθεση των εμβολίων της Pfizer για τον κορονοϊό.Μια συμφωνία ύψους 35 δις ευρώ!

Όπως αποκαλύπτει το Politico, το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο δημοσίευσε έκθεση στην οποία  κατηγορεί την Επιτροπή ότι αρνείται να αποκαλύψει οποιεσδήποτε λεπτομέρειες σχετικά με τον προσωπικό ρόλο της προέδρου της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις συνομιλίες που είχε με τον Αλμπέρτ Μπουρλά της Pfizer.

Οικατηγορίες για την  Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι πολύ συγκεκριμένες και σοβαρές:

•Δεν ακολούθησε το υφιστάμενο εγχειρίδιο κανόνων για να καταλήξει σε μια προκαταρκτική συμφωνία με την πολυεθνική των ΗΠΑ, ανοίγοντας τον δρόμο για την υπογραφή σύμβασης για έως και 1,8 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου κατά του κορονοϊού τον Μάιο του 2021.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει, για όλα τα άλλα εμβόλια και τις συμφωνίες που συνήφθησαν από την ΕΕ μεταξύ 2020 και 2021, μια κοινή ομάδα αποτελούμενη από αξιωματούχους από την Επιτροπή και επτά χώρες μέλη διεξήγαγε διερευνητικές συνομιλίες. Το αποτέλεσμα μεταφέρθηκε στη συνέχεια σε ένα συμβούλιο αποτελούμενο από εκπροσώπους και των 27 κρατών μελών της ΕΕ που το ενέκριναν. Οι διαδικασίες αυτές δεν τηρήθηκαν για την Pfizer.

Όπως  επισημαίνει στην έκθεσή του το Ελεγκτικό Συνέδριο η ίδια η φον ντερ Λάιεν  διεξήγαγε προκαταρκτικές διαπραγματεύσεις για τη σύμβαση τον Μάρτιο και παρουσίασε τα αποτελέσματα στο Συμβούλιο τον Απρίλιο. Διαπιστώνεται δε, ότι ούτε η προγραμματισμένη συνάντηση επιστημονικών συμβούλων, που οργανώθηκε για να συζητηθεί η στρατηγική εμβολίων της ΕΕ για το 2022, πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Σε αντίθεση με τις άλλες διαπραγματεύσεις για τις συμβάσεις, η Κομισιόν αρνήθηκε να παράσχει αρχεία των συζητήσεων με την Pfizer, υπό μορφή πρακτικών, ονομάτων εμπειρογνωμόνωνπου παρείχαν συμβουλές, συμφωνηθέντων όρων ή άλλων αποδεικτικών στοιχείων. «Ζητήσαμε από την Επιτροπή να μας παράσχει πληροφορίες σχετικά με τις προκαταρκτικές διαπραγματεύσεις για αυτή τη συμφωνία», γράφουν οι συντάκτες της έκθεσης. «Ωστόσο, δεν υπήρξε καμία», σημειώνουν.

Τον Απρίλιο του 2021, οι New York Times ανέφεραν ότι η επικεφαλής της Κομισιόν είχε ανταλλάξει γραπτά μηνύματα με τον Αλμπερντ Μπουρλά, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, ενόψει της συμφωνίας. Η φαινομενικά άνετη σχέση μεταξύ κορυφαίων πολιτικών και επιχειρηματικών ηγετών δημιούργησε αίσθηση εκείνη την εποχή και προκάλεσε σάλο στη συνέχεια.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, η έρευνα του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή για το θέμα έπεσε πάνω σε ένα τοίχο σιωπής. Εκείνη την εποχή, η Επιτροπή ισχυρίστηκε ότι δεν είχε πλέον τα γραπτά μηνύματα. Σε απάντηση, η διαμεσολαβήτρια Emily O’Reilly διαπίστωσε ότι είχε σημειωθεί κακοδιοίκηση.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου, το περιεχόμενο του τηλεφώνου διεγράφη «για λόγους ασφαλείας».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι παντρεμένη με τον Χάικο φον ντερ Λάιεν. Ο σύζυγός της είναι ιατρικός διευθυντής στην αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Orgenesis, που ειδικεύεται στις κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες.

Militaire.gr 

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη