pellain

Σχεδόν κάθε τροφή σε αυτή τη δίαιτα μπορεί να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα

 


«Ο πολιτισμός και η ιστορία βυθίζονται απευθείας στα πράγματα, στις πέτρες, στις ρυτίδες στα ανθρώπινα πρόσωπα, στη γεύση του κρασιού και του λαδιού, στο χρώμα των κυμάτων», έγραψε ο Ιταλός μελετητής Claudio Magris.

Μια παραδοσιακή διατροφή αιώνων έχει ωφελήσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στον τόπο όπου ζει ο μελετητής. Ακολουθώντας αυτή τη δίαιτα, οι άνθρωποι αυξάνουν τη μακροζωία τους, βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους και ακόμη και μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου. Η δίαιτα ονομάζεται μεσογειακή διατροφή.

Η Μεσογειακή διατροφή εγγράφηκε στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας από τον Εκπαιδευτικό, Επιστημονικό και Πολιτιστικό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών ( UNESCO ) το 2013. Είναι ένα τρισδιάστατο σύστημα που περιλαμβάνει ένα σύνολο δεξιοτήτων, γνώσεων, τελετουργιών, και παραδόσεις που αφορούν τις καλλιέργειες, τη συγκομιδή, το ψάρεμα, την κτηνοτροφία, τη διατήρηση, την επεξεργασία, το μαγείρεμα και την ίδια τη διατροφή.

Ένα άλλο μοναδικό χαρακτηριστικό αυτού του διαχρονικού διατροφικού προτύπου είναι ότι τα περισσότερα από τα συστατικά που χρησιμοποιούνται έχουν ιδιότητες καταπολέμησης του καρκίνου.

Γιατί η Μεσογειακή Διατροφή είναι ικανή να καταπολεμήσει τον καρκίνο;

Ένας βασικός παράγοντας είναι ότι τα καρκινικά κύτταρα απαιτούν τα αιμοφόρα αγγεία για την παροχή θρεπτικών συστατικών και η μεσογειακή διατροφή εμποδίζει τις οδούς παροχής θρεπτικών συστατικών.

Τα καρκινικά κύτταρα εκκρίνουν ή κάνουν τους περιβάλλοντες ιστούς τους για να παράγουν αγγειογενείς παράγοντες που σχηματίζουν ένα αγγειακό σύστημα που υποστηρίζει αυτά τα καρκινικά κύτταρα. Επιπλέον, τα καρκινικά κύτταρα πρέπει να εισέλθουν στο κυκλοφορικό σύστημα μέσω αυτών των νέων αιμοφόρων αγγείων για να κάνουν μετάσταση και να εξαπλωθούν.

Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει σε συναίνεση : Ο βασικός παράγοντας για την καταπολέμηση του καρκίνου είναι η αναστολή της αγγειογένεσης. Έχουν επίσης αναπτύξει διαφορετικούς τύπους αντι-αγγειογενετικών παραγόντων για τη θεραπεία του καρκίνου.

Τα συστατικά πολλών ειδών διατροφής στη μεσογειακή διατροφή είναι φυσικοί αντι-αγγειογενετικοί παράγοντες . Μπορούν να παίξουν το ρόλο της αναστολής της αγγειογένεσης στο ανθρώπινο σώμα και της πρόληψης της ανισορροπίας της ανάπτυξης των αιμοφόρων αγγείων για την αποτελεσματική πρόληψη και ακόμη και τον έλεγχο του καρκίνου. Η τήρηση της μεσογειακής διατροφής συνδέεται πράγματι με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου.

6 αντικαρκινικές τροφές στη μεσογειακή δίαιτα λιμοκτονούν τα καρκινικά κύτταρα μέχρι θανάτου

Η μεσογειακή διατροφή χαρακτηρίζεται από τη χρήση παρθένου ελαιολάδου ως κύριου λιπιδίου. Περιέχει μια ορισμένη ποσότητα λαχανικών, φρούτων, οσπρίων, δημητριακών, ξηρών καρπών και μια σχετικά μεγάλη μερίδα ψαριού. Η διατροφή περιλαμβάνει χαμηλή πρόσληψη κόκκινου κρέατος, μέτρια ή χαμηλή πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων και χαμηλή ποσότητα κόκκινου κρασιού.

  • Ελαιόλαδο

Το παρθένο ελαιόλαδο λαμβάνεται με μηχανικά μέσα που δεν επιφέρουν αλλοιώσεις στη σύνθεση του λαδιού. Το ελαιόλαδο περιέχει τόσο σαπωνοποιήσιμα όσο και μη σαπωνοποιήσιμα συστατικά. Το σαπωνοποιήσιμο συστατικό αποτελείται κυρίως από τριγλυκερίδια, που αντιπροσωπεύουν το 98 έως 99 τοις εκατό του ελαιολάδου. Το μη σαπωνοποιήσιμο συστατικό περιλαμβάνει κυρίως βιταμίνη Ε, φυτοστερόλες, πολυφαινόλες και τριτερπενοειδή, που αντιπροσωπεύουν το 1 έως 2 τοις εκατό του ελαιολάδου.

Μεταξύ αυτών, η ποσότητα των φαινολικών ενώσεων είναι η μεγαλύτερη σε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και έχουν αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες. Συγκεκριμένα, αυτές οι ουσίες σχεδόν απουσιάζουν στο εξευγενισμένο ελαιόλαδο επειδή χάνονται κατά τη διαδικασία εξευγενισμού.

Η ελευρωπαΐνη , μια φυσική ένωση που βρίσκεται στο ελαιόλαδο, έχει την ικανότητα να ρυθμίζει πολλές ογκογόνες οδούς σηματοδότησης και χρησιμοποιείται για την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου. Ιδιαίτερα συναρπαστικές μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι η από του στόματος χορήγηση ελευρωπαΐνης υποκινεί την πλήρη υποχώρηση του όγκου εντός 9 έως 12 ημερών.

Η ελευρωπαΐνη μπορεί περαιτέρω να μετατραπεί σε υδροξυτυροσόλη με αντι-αγγειογενετικές ιδιότητες. Η υδροξυτυροσόλη είναι μια από τις πιο άφθονες φαινόλες που περιέχονται στο ελαιόλαδο.

Οι ελιές, τα φύλλα της ελιάς και το παρθένο ελαιόλαδο περιέχουν όλα μια θρεπτική ουσία που παρουσιάζει σημαντικές αντικαρκινικές και αντιαγγειογενετικές ιδιότητες - το τριτερπενικό οξύ. Υπάρχουν πολλές περισσότερες αντικαρκινικές ουσίες με αντι-αγγειογενετικές ιδιότητες που υπάρχουν στο ελαιόλαδο, όπως φλαβονοειδή, καροτενοειδή, βιταμίνη Ε, διτερπενοειδή και φυτικές στερόλες.

  • Λαχανικά, φρούτα και κόκκινο κρασί

Πλούσιες πολυφαινόλες με αντικαρκινική δράση βρίσκονται στα λαχανικά, τα φρούτα και το κόκκινο κρασί. Ορισμένες από τις αντικαρκινικές επιδράσεις διαμεσολαβούνται από τους αντιαγγειογόνους μηχανισμούς τους.

Η ρεσβερατρόλη , μια μη φλαβονοειδής πολυφαινόλη, βρίσκεται στη φλούδα των κόκκινων σταφυλιών, των φιστικιών και των μούρων. Είναι ενδιαφέρον ότι οι αντι-αγγειογενετικές επιδράσεις της ρεσβερατρόλης έχουν αποδειχθεί ότι είναι διπλής όψης: η υψηλή δόση ρεσβερατρόλης προκαλεί αγγειογένεση, ενώ η χαμηλή δόση ρεσβερατρόλης είναι αντι-αγγειογένεση.

Μια άλλη ένωση, ένα παράγωγο της ρεσβερατρόλης, που βρίσκεται στα σταφύλια και το κόκκινο κρασί είναι η πικεατανόλη. Η πικεατανόλη έχει αποδειχθεί ότι ασκεί καρδιαγγειακή προστασία, πρόληψη αθηροσκλήρωσης, αντιγηραντική, αντιφλεγμονώδη και αντιδιαβητική δράση. Επίσης, ρυθμίζει παράγοντες που προάγουν την αγγειακή και λεμφική ανάπτυξη στους μαστικούς αδένες, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρκίνου.

Η φισετίνη υπάρχει στο κόκκινο κρασί, σε διάφορα φρούτα (π.χ. φράουλες, μήλα, μάνγκο, λωτούς, ακτινίδια, ντομάτες και σταφύλια), λαχανικά (π.χ. κρεμμύδια και αγγούρια) και ξηρούς καρπούς.

Η αντιαγγειογενετική αποτελεσματικότητα της φισετίνης μπορεί να αναστείλει τη μετάσταση των καρκινικών κυττάρων του γλοιώματος και την αγγειογένεση στο μελάνωμα και μπορεί να μειώσει την πυκνότητα των μικροαγγείων στα καρκινώματα του πνεύμονα.

  • Ψάρια Κρύου Νερού

Η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει επίσης την κατανάλωση ψαριών κρύου νερού που είναι πλούσια σε λιπίδια, όπως η σαρδέλα, ο τόνος, το σκουμπρί και ο γαύρος.

Τα ψάρια κρύου νερού είναι ψάρια που επιβιώνουν σε χαμηλές θερμοκρασίες και είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Τα μακράς αλυσίδας ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (PUFAs) δεν μπορούν να συντεθούν στο ανθρώπινο σώμα και πρέπει να καταναλώνονται μέσω της διατροφής.

Τα ωμέγα-3 PUFA έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία , συμπεριλαμβανομένης της αντι-αγγειογένεσης και της καταστολής του καρκίνου. Αναστέλλουν την επαγωγή της αγγειοποιητίνης-2 (Ang2) και τις κύριες προαγγειογενετικές διεργασίες ενώ τα ωμέγα-6 PUFA κάνουν το αντίθετο.

Μελέτες έχουν βρει ότι πολλαπλά ωμέγα-3 PUFAs, συμπεριλαμβανομένου του δοκοσαεξανοϊκού οξέος (DHA) και του εικοσαπεντανοϊκού οξέος (EPA) που βρίσκονται συνήθως στα ψάρια, μπορούν να αναστείλουν την επαγωγή του Ang2 κατά περίπου 50 τοις εκατό.

  • Ντομάτες

Ένα από τα απαραίτητα γαστρονομικά στοιχεία της μεσογειακής διατροφής είναι οι ντομάτες , οι οποίες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, κάλιο, φολικό οξύ, καροτενοειδή και λυκοπένια. Αυτά τα συστατικά έχουν αποδειχθεί ότι έχουν καρδιαγγειακές προστατευτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Το λυκοπένιο τομάτας , ειδικότερα, μπορεί να αποτρέψει και να αναστείλει πολλαπλούς καρκίνους, όπως καρκίνους του πνεύμονα, του ήπατος και του προστάτη, μέσω της αντιαγγειογένεσης. Βρετανοί ερευνητές εξέτασαν τη διατροφή σχεδόν 50.000 ανθρώπων και διαπίστωσαν ότι μεταξύ των ανδρών συμμετεχόντων, η ομάδα με την υψηλότερη πρόσληψη λυκοπενίου είχε 28% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξει καρκίνο του προστάτη από την ομάδα με τη χαμηλότερη πρόσληψη.

  • Καφές

Ο καφές που περιλαμβάνεται στην παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή είναι ο βραστός, αφιλτράριστος ελληνικός καφές , ο οποίος είναι πλούσιος σε καβεόλη , πολυφαινόλες και άλλα αντιοξειδωτικά. Πειράματα σε ζώα έδειξαν ότι η kahweol παρουσιάζει αντι-αγγειογενετικές, αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

  • Βότανα

Μερικά γαστρονομικά βότανα και μπαχαρικά χρησιμοποιούνται στην προετοιμασία της μεσογειακής διατροφής.

Μεταξύ αυτών, η ξηρή ρίγανη περιέχει μεγάλη αναλογία πολυφαινολών. Το αιθανολικό εκχύλισμα ρίγανης μπορεί να μειώσει την έκφραση των επιδερμικών αυξητικών παραγόντων στα καρκινικά κύτταρα του μαστού, αναστέλλοντας την αγγειογένεση αυτών των κυττάρων.

Ένα άλλο βότανο που χρησιμοποιείται συνήθως στη μεσογειακή διατροφή είναι το δεντρολίβανο. Περιέχει καρνοσόλη και καρνοσικό οξύ, τα οποία μπορούν να αναστείλουν την ανάπτυξη των αγγειακών ενδοθηλιακών κυττάρων και να προκαλέσουν την απόπτωση τους, βοηθώντας περαιτέρω στην πρόληψη του καρκίνου.

Επιπλέον, η μεσογειακή διατροφή δίνει έμφαση στη φιλοξενία, τη γειτονιά, τον διαπολιτισμικό διάλογο και τη δημιουργικότητα, καθώς και έναν τρόπο ζωής που καθοδηγείται από το σεβασμό στη διαφορετικότητα. Μια τέτοια θετική στάση απέναντι στη ζωή προάγει την ψυχική υγεία των ανθρώπων, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της σωματικής υγείας.

Η Flora Zhao είναι δημοσιογράφος υγείας για τους The Epoch Times. Έχετε μια συμβουλή; Στείλτε της email στο: flora.zhao@epochtimes.nyc
Το Health 1+1 είναι η πιο έγκυρη κινεζική πλατφόρμα πληροφοριών ιατρικής και υγείας στο εξωτερικό. Κάθε Τρίτη έως Σάββατο από τις 9:00 π.μ. έως τις 10:00 π.μ. EST στην τηλεόραση και στο Διαδίκτυο, το πρόγραμμα καλύπτει τα πιο πρόσφατα σχετικά με τον κοροναϊό, την πρόληψη, τη θεραπεία, την επιστημονική έρευνα και πολιτική, καθώς και τον καρκίνο, τις χρόνιες ασθένειες, τη συναισθηματική και πνευματική υγεία , ασυλία, ασφάλιση υγείας και άλλες πτυχές για την παροχή στους ανθρώπους αξιόπιστη και προσεκτική φροντίδα και βοήθεια. Online: EpochTimes.com/Health TV: NTDTV.com/live

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη