pellain

Πανικός στα ελαιοτριβεία από ελιές Καλαμών υπό κατάρρευση η παραγωγή


Δεν έχει προηγούμενο αυτό που γίνεται με την ελαιοποίηση στα χωριά Σταμνά, Αγγελόκαστρο, Χρυσοβέργι.


Και τα 5 ελαιοτριβεία της περιοχής δουλεύουν αυτή την στιγμή σχεδόν αποκλειστικά με κατάμαυρες ελιές Καλαμών.
Μιλώντας με ελαιοτριβείο μας είπαν ότι τους έρχονται καθημερινά περίπου 100 κόφες των 400 κιλών ελιές Καλαμών σε διάφορα μεγέθη.
Δηλαδή και τα 5 ελαιοτριβεία μαζί δέχονται περίπου 200 τόννους την ημέρα μόνο σε αυτά τα τρία χωριά.
Ίδια κατάσταση σε όλο τον Δήμο Ι.Π.Μεσολογγίου και Αγρινίου.
Με αυτούς τους ρυθμούς ενώ όλοι υπολόγιζαν σε υπερπαραγωγή την φετινή χρονιά, αφενός με την ανομβρία του φθινοπώρου τα δένδρα κατεβάζουν πολύ λιγότερα κιλά, και αφετέρου η τακτική των παραγωγών να οδηγούν τον καρπό προς ελαιοποίηση αναμένεται να ρίξουν κατά πολύ τα κιλά που θα μπουν τελικά στις αποθήκες προς πώληση.
Είναι ζήτημα αν θα πιάσουμε τα κιλά του 2021, ίσως τελικά πάμε σε ιστορικά χαμηλά.
Αιτία αυτής της κατάστασης είναι οι τιμές που έβγαλαν οι έμποροι βρώσιμων ελιών για τις Καλαμών οι οποίες απογοήτευσαν και θύμωσαν τους παραγωγούς οδηγώντας τους στην απόφαση να οδηγήσουν τις ελιές τους στα ελαιοτριβεία.

Πρέπει να τονιστεί ότι αυτή την στιγμή οι Καλαμών αποδίδουν περί τα 7 με 10% ελαιόλαδο αλλά αυτό δεν φαίνεται να πτοεί τον κόσμο που φαίνεται να έχει κάνει ήδη την επιλογή του.
Ασφαλώς στον αντίποδα την επιλογή τους φαίνεται ότι έκαναν και οι έμποροι βρώσιμων ελαιών οι οποίοι έδειξαν απρόθυμοι να ανταποκριθούν στα κελεύσματα των καιρών, πράγμα που έφερε την κατάσταση εδώ που την έφερε...

ΠΗΓΗ

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη