pellain

Από την Ολλανδία στα Ιεροσόλυμα με τα πόδια για ένα τάμα – Η στάση στη Θεσσαλονίκη

 

Το ταξίδι ζωής ενός 49χρονου Ολλανδού με προορισμό τους Αγίους Τόπους. Το ξεκίνημα, οι κακοτυχίες, η περιπλάνηση και η επιμονή στον στόχο

 

Ένα ταξίδι ζωής ενός 49χρονου Ολλανδού με προορισμό τους Αγίους Τόπους. Το ξεκίνημα, οι κακοτυχίες, η περιπλάνηση και η επιμονή στον στόχο

Στα τέλη του Ιουνίου ένα ζευγάρι από την Ολλανδία, o Μπάρι και η Μονίκ, αποφασίζουν να πάρουν τον σκύλο τους και τα απολύτως απαραίτητα για να πραγματοποιήσουν ένα όνειρο ζωής: να περπατήσουν πέντε χιλιάδες χιλόμετρα από ένα χωριό της Ολλανδίας ως την Ιερουσαλήμ, στο Ισραήλ, για έναν ιερό σκοπό, να προσκυνήσουν στους Αγίους Τόπους του Χριστιανισμού.

Τα απρόοπτα, όμως, και οι κακοτοπιές άφησαν τον Μπάρι να συνεχίζει μόνος του το ταξίδι μόνος του. Ο ίδιος σκέφτεται πλέον το πώς θα πετύχει τον στόχο του και να τον αφιερώσει στην αγαπημένη του γυναίκα που αναγκάστηκε να μείνει πίσω, τη Μονίκ, καθώς και στο όμορφό τους σκυλάκι, τον Μαουρίς.

Οι προσκυνητές είχαν ολοκληρώσει ένα αντίστοιχο ταξίδι με τα πόδια από την Ολλανδία μέχρι το Βατικανό το 2018. Τότε, είχαν υποσχέθηκαν να ξεκινήσουν ένα άλλο, μεγαλύτερο, όπως και έκαναν λίγα χρόνια μετά. Στις 26 Ιουνίου διοργάνωσαν ένα πάρτι με φίλους, οικογένεια και ζωντανή μουσική στην Ουτρέχτη, στο χωριό Έρικα, στη βορειοανατολική Ολλανδία, πήραν ευλογία από την τοπική εκκλησία και ξεκίνησαν ένα ταξίδι που αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλος Δεκεμβρίου, ένα ταξίδι που δοκιμάζει τις ανθρώπινες αντοχές.

Οι τρεις τους περπατούσαν τη μέρα και τη νύχτα έβρισκαν εκκλησίες και ξωκλήσια για να ξεκουράσουν το σώμα τους και να συνεχίσουν την επομένη μέρα, με την πίστη στον στόχο τους άκαμπτη. Ο Μπάρι είναι άλλωστε και αρχιτέκτονας και μεταξύ  άλλων αναστηλωτής εκκλησιών και ήθελε να ζήσει από κοντά ακόμα μία τέτοια εμπειρία.

Όμως, όταν έφτασαν στη Γερμανία, μετά από 700 χιλιόμετρα, η Μονίκ υπέστη έναν τραυματισμό και απέκτησε ένα σοβαρό πρόβλημα στη μέση της που έχρηζε άμεσης νοσηλείας. Τότε η 53χρονη πήρε την απόφαση να επιστρέψει στην Ολλανδία καθώς έπρεπε να χειρουργηθεί. Ο Μπάρι συνέχισε το ταξίδι διασχίζοντας μόνος την Ευρώπη με το μυαλό και την καρδιά του στην αγαπημένη του Μονίκ αλλά με την ελπίδα πως δεν θα χρειαστεί να σταματήσει το τάμα του.

Μία ευχάριστη έκπληξη τον περίμενε όταν έφτασε στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, καθώς η σύζυγός του κατάφερε να επιστρέψει και έτσι συνέχισαν οι τρεις τους το ταξίδι τους, όπως είχαν προσχεδιάσει.

Όμως, για άλλη μία φορά, η τύχη δεν ήταν με το μέρος τους. Όταν έφθασαν στην Αλβανία, ο Μορίς, το σκυλάκι τους, άρχισε να κάνει εμετούς και δυστυχώς διαγνώστηκε την 121η ημέρα του ταξιδιού τους με καρκίνο στο στομάχι.

Έτσι, ο 49χρονος Μπάρι συνέχισε μόνος του το ταξίδι του. Ο δρόμος ήταν μεγάλος. Μαζί με τη Μονίκ πέρασαν μαζί από πολλά μέρη της Ολλανδίας και της Γερμανίας, έκαναν 50 περίπου ημέρες να βγουν από τη Γερμανία και ακολούθησε στα μέσα Αυγούστου η Αυστρία, η Σλοβενία, η Κροατία, η Βοσνία και Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, η Αλβανία, η Βόρεια Μακεδονία και στη συνέχεια η Ελλάδα, την 134η ημέρα. O Μπάρι έχει πάντα μαζί του ένα ραβδί από απόθεμα οίνου που το έχει φιλοτεχνήσει ένας φίλος του καλλιτέχνης και το οποίο τον βοηθά πολύ στην πεζοπορία.

Από τους πρώτους σταθμούς στην Ελλάδα ήταν η βροχερή Φλώρινα, που ήταν και το σημείο ανάπαυσής του. Ακολούθησε το Αμύνταιο όπου κοιμήθηκε σε μία εκκλησία και απόλαυσε έναν ελληνικό καφέ, στις 8 Νοεμβρίου.

Εκεί γνώρισε και αρκετούς ντόπιους, ένας εκ των οποίων τον ρώτησε σε σπαστά γερμανικά για την ιστορία του και τον κέρασε καφέ.

Το περασμένο Σάββατο ο 49χρονος προσκυνητής έφθασε στη Θεσσαλονίκη, φωτογραφήθηκε στα Κάστρα και στην Πλατεία Αριστοτέλους, περπάτησε και γνώρισε την πόλη.

Το πρώτο βράδυ ήταν δύσκολο. Όπως είπε στη Voria.gr, είχε συνηθίσει να περπατάει 25 περίπου χιλιόμετρα ημερησίως και να κοιμάται τα βράδια σε εκκλησίες. Ήταν το τάμα του άλλωστε. Όμως, στη Θεσσαλονίκη αυτό δεν κατέστη εφικτό. Ταλαιπωρήθηκε πολύ τριγυρνώντας μέσα στην πόλη, μέχρι να βρει τελικά μία κοπέλα που τον άφησε να μείνει στην είσοδο της πολυκατοικίας της. Την επομένη μέρα, μετά από περιπλάνηση, κατέληξε στο νοσοκομείο Παπανικολάου όπου βρήκε ένα μέρος να ξαποστάσει. Οι εργαζόμενοι τον είδαν την ώρα που έφευγε. Τους είπε την ιστορία του που την άκουσαν με έκπληξη και συγκίνηση.

«Κάποιες φορές είναι δύσκολο αλλά κάθε βήμα είναι απαραίτητο για να φτάσεις στο όνειρό σου. Και για μένα το όνειρό μου είναι να πατήσω στην Ιερουσαλήμ, να εκπληρώσω το τάμα μου», λέει ο Μπάρι.

Όταν μίλησε με τη Voria.gr o ίδιος βρισκόταν στο Λιβάδι Θέρμης με προορισμό το Άγιον Όρος. Όπως είπε, ήθελε πολύ να προσκυνήσει στη χερσόνησο του Άθω και να νιώσει τη μυσταγωγική ατμόσφαιρα του Άγιου αυτού τόπου.

«Είναι μαγικό να περπατάς στη φύση, βλέπεις συνεχώς μικρά θαύματα μπροστά σου και ακολουθείς το όνειρό σου. Είναι όλα αβέβαια αλλά αυτό από μόνο του είναι όμορφο. Βασίζεσαι στην πίστη σου και όλα παίρνουν τον δρόμο τους», είπε ο ίδιος.

Ο Μπάρι μάλιστα διατηρεί και ένα προσωπικό ιστολόγιο, το Soul buddies on the way, όπου καταγράφει τις σκέψεις του, τις εμπειρίες του αλλά και αναρτά φωτογραφίες από τις νέες του περιπέτειες.

voria.gr

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη