ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗΔιανύουμε περίοδο αγροτικών κινητοποιήσεων και ταυτόχρονα ζούμε τα έντονα σημάδια της κλιματικής αλλαγής με πλημμύρες στις περιοχές της Πέλλας και της Ημαθίας. Στελέχη της παράταξής μας «Πράξεις για την Μακεδονία» βρέθηκαν δίπλα στους αγρότες ενημερωθήκαν για όλα τα βασικά τους αιτήματα και δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στις διεκδικήσεις τους.

Οι αγρότες διεκδικούν αποζημιώσεις πέρα από τις ζημίες που καλύπτει ο ανεπίκαιρος πλέον κανονισμός του ΕΛΓΑ, καλύψεις επιπλέον και για τις ζημιές που προκαλούν οι  «άκαιρες» και έντονες καιρικές συνθήκες. 

Η θέση μας είναι να προχωρήσει ο ΕΛΓΑ άμεσα σε πλήρη αναδιοργάνωση (με  ψηφιακές διαδικασίες εκτίμησης, επαρκή στελέχωσή του με επιστημονικό προσωπικό) και αλλαγή του ανεδαφικού πλέον κανονισμού του, ώστε να συμπεριλαμβάνει και τα ζημιογόνα αίτια της κλιματικής αλλαγής.

Ζητήματα που άπτονται του κόστους παραγωγής, καθώς και ζητήματα δίκαιης ανταμοιβής των κόπων τους και της παραγωγής τους, μας προβληματίζουν σοβαρά  και ιδιαίτερα για τον τρόπο που η Ελληνική Κυβέρνηση σχεδιάζει και διαχειρίζεται το ζήτημα της εμπορίας και απορρόφησης της (αν ... σχεδιάζει και διαχειρίζεται).

Η θέση μας είναι πως σε περιόδους που ελλοχεύει ακόμη το φάσμα της επισιτιστικής κρίσης ο προγραμματισμός, ο σχεδιασμός και η δίκαιη κατανομή στον πρωτογενή τομέα των αναλογούντων του (εμπορικές τιμές), είναι υποχρέωση και ευθύνη. Τόσο απέναντι στους παραγωγούς, όσο και απέναντι στους καταναλωτές. Υποχρέωση και ευθύνη της κυβέρνησης, αλλά και της περιφέρειας, προς την οποία θα επανέλθουμε, για άλλη μια φορά, καταθέτοντας σχετική ερώτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Ενημερωθήκαμε επίσης για την ανάγκη στήριξης του εισοδήματος των παραγωγών, όπως αυτή προβάλλεται από τους ίδιους. Το περασμένο καλοκαίρι είχαμε τεράστιες απώλειες παραγωγής από «άκαιρα» και έντονα φαινόμενα, αλλά και από τις συνθήκες της αγοράς,  όπως αυτές διαστρεβλώθηκαν και εξ αιτίας της εισβολής στην Ουκρανία. Στην περίπτωση αυτή, η κυβέρνηση στάθηκε αρωγός μόνο σε μια μικρή μερίδα αγροτών (επιλεκτικά) αγνοώντας τους υπόλοιπους.

Ασφαλώς και η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνεται κανένας διαχωρισμός. Τις συνέπειες της πολεμικής κρίσης και της στρέβλωσης της αγοράς, τις εισέπραξαν όλοι οι παραγωγοί στην ίδια αναλογία. Οφείλει λοιπόν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να προχωρήσει σε ισομερή κατανομή των κονδυλίων από το ταμείο Κρίσης της  Ε.Ε. χωρίς διαχωρισμούς. Οφείλει άμεσα να αποκαταστήσει την αδικία. Και η περιφέρεια οφείλει και να πιέσει προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά και να αξιοποιήσει τα λιμνάζοντα κονδύλια που έχει στην διάθεσή της.

Στελέχη της παράταξής μας «Πράξεις για την Μακεδονία» από την έναρξη των κινητοποιήσεων και πολύ πριν απ αυτές βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους αγρότες μας. Ακούμε τις ανησυχίες του αγροτικού κόσμου. Συζητούμε τις δικές μας προτάσεις απέναντι στην απραξία και την ανευθυνότητα. Βρισκόμαστε δίπλα τους με σεβασμό και όραμα. Θα συνεχίσουμε να συζητάμε, να σχεδιάζουμε συγκεκριμένες πρακτικές και να παλεύουμε με στοχευμένες πολιτικές για ένα καλύτερο μέλλον στην γεωργία του τόπου μας.


Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη