pellain

Ινάτης Καραπαναγιώτης: Πήραν τα τανκς από τα νησιά του Αιγαίου και δεν τα αντικατέστησαν ακόμα!



Του Ιγνάτη Καραπαναγιώτη

Ήμουν στην εξαιρετική και μαζική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ της 9ης Ιανουαρίου 2023 για την Άμυνα και την Δημοκρατία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι ερωτήσεις του κοινού και φυσικά οι απαντήσεις των ομιλητών. Η δική μου ερώτηση αφορούσε την μεταφορά πυροβόλων τανκς από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου στην Ουκρανία, τα οποία δεν αντικαταστάθηκαν όπως έλεγαν οι κυβερνώντες. Απάντησαν ο κ. Ευάγγελος Αποστολάκης πρώην Υπουργός Άμυνας και Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο κ. Βαγγέλης Καλπαδάκης Διπλωματικός Σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα και ο δημοσιογράφος κ. Πάρις Καρβουνόπουλος (οι απαντήσεις διάρκειας 10 λεπτών θα μπορούσε να ήταν μια ξεχωριστή ομιλία).  Επειδή τα πράγματα δεν είναι όπως μας τα παρουσιάζουν στα συστημικά ΜΜΕ δείτε τις ενδιαφέρουσες απαντήσεις, που βγάζουν ειδήσεις ...

Ερώτηση Ιγνάτη Καραπαναγιώτη

Ο Ερντογάν είναι γνωστό ότι επιθυμεί την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Βορείου Αιγαίου. Ήδη η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη φρόντισε να στείλει στην Ουκρανία εκτός από τα καλάσνικοφ (ελαφρό οπλισμό) και τανκς με πυροβόλα από τα νησιά, που ήταν απαραίτητα απ΄ ό,τι διαβάζουμε, για την άμυνα των νησιών μας.

Μάλιστα αυτά τα τανκς κυκλοφορούν στην Ουκρανία με το εθνόσημό μας – την Ελληνική σημαία - προκαλώντας την μήνιν των Ρώσων.

Ήθελα να ρωτήσω: Αντικαταστάθηκαν αυτά τα τανκς από τα γερμανικά που θα ερχόντουσαν - γιατί έτσι διαβάσαμε – και πόσες αλήθειες ή ψέματα κρύβονται σ΄ αυτές τις ειδήσεις, που διαβάσαμε και οδηγούν στην, επί της ουσίας, αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας; Ευχαριστώ.  

Απάντηση του Ευάγγελου Αποστολάκη (Ναύαρχος ε.α., Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, τ. Υπουργός Άμυνας): Εγώ δεν συμφωνώ με την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία. Όμως δυστυχώς έχει σταλεί και μάλιστα παραπάνω απ΄ ό,τι φανταζόμαστε. Το να παίρνεις κάποια υλικά – και μάλιστα χρήσιμα – από κάποιο χώρο και να μεταφέρεις κάπου αλλού και να μην τα αντικαθιστάς με ίδιας δυνατότητας οπλικά συστήματα, είναι μείωση των αμυντικών δυνατοτήτων , μείωση της άμυνας των νησιών. Τώρα αν αυτό, κατά την ευρεία έννοια, το εντάξουμε στην «αποστρατιωτικοποίηση» που ζητάνε οι Τούρκοι κατά κάποια έννοια μπορεί να το πει κανείς.

Η συμφωνία έτσι όπως είχαμε καταλάβει, ήταν να φύγουν (από τα νησιά) 40 τανκ τύπου ΒΜΡ-1, που είναι τα παλιά ρωσικά και να πάρουμε 40 γερμανικά τύπου Marder.

Τα πράγματα αλλάξανε λίγο. Εμείς έχουμε στείλει μια ποσότητα στην Ουκρανία, (αυτά είναι από πληροφορίες που έχω). Έχει έρθει μια πάρα πολύ μικρή ποσότητα από τη Γερμανία, αλλά επειδή η Γερμανία αντιμετωπίζει πρόβλημα με τα νεότερης κατασκευής τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, αναγκάστηκε κάποια που είχε παροπλίσει να τα κρατήσει οπότε συν ότι αποφασίστηκε να στείλει κατευθείαν στην Ουκρανία άρματα μάχης τύπου  Marder. Με αποτέλεσμα αυτό που είχε συμφωνηθεί μ΄ εμάς δηλ. να δώσουμε 40 άρματα μάχης - τανκ τύπου ΒΜΡ-1,  και να πάρουμε 40 άρματα μάχης τύπου  Marder, αρχικά μπορεί να γίνει. Αλλά θα καθυστερήσει και δεν θα φτάσουμε ποτέ στον αριθμό 100 που είχαμε αρχικά.

Εκείνο που παραμένει σαν ερώτημα (και βέβαια σας το απάντησα): Είναι αυτό που έγινε «αποστρατιωτικοποίηση» των νησιών ή έχει ξεκινήσει κατά κάποιο τρόπο; Ή κινούμαστε στα πλαίσια στο να δώσουμε κάποια απάντηση στους Τούρκους ότι «ναι το καταλαβαίνουμε (το αίτημά τους) και πάμε προς αποστρατιωτικοποίηση των νησιών»;

Νομίζω ότι είναι πολύ βαρύ να το δούμε έτσι. Δε νομίζω ότι καμιά κυβέρνηση και κανένας αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων μπορεί να κινηθεί σ΄ αυτή την κατεύθυνση.

Γίνεται προσπάθεια να γίνει ό,τι καλύτερο μπορεί στα νησιά. Έχουν πάει κάποια υλικά – αλλά δεν είναι ιδίων δυνατοτήτων. Είναι πιο καινούρια αλλά δεν είναι το ίδιο ισχυρά μ΄ αυτά που έφυγαν.

Απάντηση του Βαγγέλη Καλπαδάκη, (Διπλωματικό Σύμβουλο του Προέδρου ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Αλέξη Τσίπρα)

Επειδή η συζήτηση είναι «Δημοκρατία και Άμυνα». Το θέμα το απάντησε ο αρχηγός. Σας θυμίζω την συζήτηση γύρω απ΄ αυτό το θέμα. Ασφαλώς αναδείχθηκε και καλύφθηκε και από την ιστοσελίδα Militaire.gr, αναλύθηκε σε μεγάλο βαθμό. Σας θυμίζω την συζήτηση όταν αυτό το θέμα μπήκε στη Βουλή. Και όταν ο Τομεάρχης Ευρωπαϊκών Θεμάτων του ΣΥΡΙΖΑ και Βουλευτής Λέσβου Γιάννης Μπουρνούς έκανε ερωτήσεις (στη Βουλή) γι αυτό το ζήτημα επικαλούμενος ένα άρθρο. Τον είπαν προδότη, έγινε επίθεση από τα social media εναντίον του για μέρες στοχοποιώντας τον ίδιο και ευρύτερα τον ΣΥΡΙΖΑ! Για μια συζήτηση, η οποία ήταν απολύτως λογικό και εύλογο να γίνει, η οποία αφορούσε την άμυνα της Χώρας και που δεν τέθηκε με τρόπο ούτε επιθετικό, ούτε με λογική να αποκαλυφθούν πράγματα στην Τουρκία.

Την ίδια στιγμή, λίγες μέρες μετά, στις 26 Οκτωβρίου 2022 ο Γερμανός καγκελάριος  Όλαφ Σολτς έρχεται στην Ελλάδα (Αθήνα), και δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου σχολιάζει και λέει ότι αυτή η συμφωνία έχει γίνει  και ενημερώνει την ελληνική κοινή γνώμη ότι τα τανκ (άρματα μάχης)   τύπου  Marder … είναι στον Έβρο. Ο Γερμανός καγκελάριος (το είπε αυτό) την στιγμή που λίγες μέρες πριν – όταν η συζήτηση αυτή είχε ανοίξει ο Γιάννης Μπουρνούς ήταν … προδότης! Αυτές οι συνθήκες συζήτησης γύρω από τα θέματα άμυνας είναι προβληματικές για την Δημοκρατία.

 Ο δημοσιογράφος Πάρις Καρβουνόπουλος, στρατιωτικός συντάκτης της Real News, επικεφαλής του Militaire.gr συμπλήρωσε απαντώντας στην ερώτησή μου:

 

«Να πω δυο λόγια γι αυτό. Για την παράνοια σ΄ αυτή τη Χώρα!

Είναι μια επικίνδυνη αντίφαση με την οποία αντιμετωπίζει τα γεγονότα η κυβέρνηση.

 

Κατ΄ αρχάς δεν μπορώ να κατηγορήσω τον κύριο (Καραπαναγιώτη Ιγνάτη) που έκανε αυτή την ερώτηση για την καχυποψία του! Από το μυαλό όλων περνάει ότι με αφορμή την Ουκρανία, οπλικά συστήματα και πυρομαχικά έχουν φύγει από τα νησιά – και όχι μόνο από τα νησιά.

Όλοι μας όσοι ασχολούμαστε με το χώρο (των ενόπλων δυνάμεων και της άμυνας) γνωρίζουμε τι περίπου έχουμε στείλει, δεν είναι ασήμαντο. Εγώ δεν είμαι της άποψης ότι πρέπει να βγούμε και να τα πούμε δημόσια όλα αυτά. Εξάλλου υπάρχει και ο Ντογιάκος … Αλλά εκτός απ΄ αυτό, στη Βουλή δεν είναι δυνατόν να μην έχει κατατεθεί η λίστα του τι έχει σταλεί. Κι έχουν σταλεί πάρα πολύ σημαντικά πράγματα. Όταν λοιπόν λες στον κόσμο από το πρωί ως το βράδυ μέσα από τις τηλεοράσεις ότι θα σου επιτεθεί ο Τούρκος αύριο, είναι τουλάχιστον παράλογο να αποσύρεις έστω και μια σφαίρα από το νησί χωρίς να την αντικαταστήσεις.

 

Αντικατάσταση των ρωσικών τεθωρακισμένων δεν θα γίνει! Τα όποια  άρματα μάχης τύπου  Marder, 14 τον αριθμό, έχουν πάει στον Έβρο λένε, για να δίνεται η εντύπωση ότι είναι στην πρώτη γραμμή. Στη Ξάνθη είναι τα άρματα μάχης τύπου  Marder, κι εκεί θα παραμείνουν!

 

Συνεπώς στα νησιά υπάρχει ένα κενό. Σοβαρό; Μη σοβαρό; Δεν έχουμε και κάποιον να μας εξηγήσει!

 

Δεν είναι δυνατόν να βάζεις φόρους στους φορολογούμενους, να πληρώνουν 14 δις € σε εξοπλισμούς δημιουργώντας ταυτόχρονα και μια εξοπλιστική ψευδαίσθηση. Αν κάποιος παρακολουθήσει τα δελτία ειδήσεων, τις πρωινές εκπομπές, θα πιστέψει ότι σίγουρα , έχουμε γίνει η απόλυτη στρατιωτική δύναμη στην περιοχή, ότι τα F 35 είναι στο δρόμο κι έρχονται, ότι με τα 10 Ραφάλ μπορούμε να κάνουμε τα πάντα και δεν χρειαζόμαστε οτιδήποτε άλλο. Κι εν πάση περιπτώσει υπάρχει μια ψευδαίσθηση και δε νομίζω ότι κάνει καλό στην κοινή γνώμη γιατί δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις.

Υπάρχει λοιπόν μια αντίφαση η οποία είναι προβληματική: Από τη μια αποσύρουμε όπλα για να τα στείλουμε στην Ουκρανία – όποια κι αν είναι αυτά τα όπλα – και από την άλλη παραγγέλνουμε εξοπλισμούς.

 

Κι εδώ τώρα θ΄ ανοίξω μια άλλη μεγάλη κουβέντα, δεν θα μακρηγορήσω.

Επειδή έχουμε ζήσει όλοι μας τι έγινε μετά το 1996. Τι λεφτά πληρώσαμε και τι αγοράσαμε; Καλό θα είναι κάποια στιγμή να ελεγχθεί τι παραγγέλνουμε! Γιατί δεν μπορεί ο ελληνικός στόλος  να πάρει Κορβέτες (πολεμικά πλοία) και η ελληνική αεροπορία να συζητά τα εξοπλιστικά;

Και να δίνουμε 2,5 δις στους Γερμανούς για να πάρουμε τα άρματα μάχης Leopard. Είπα ένα παράδειγμα.

 

Θέλω να πω πως η λογική που έγιναν τα εξοπλιστικά ψώνια, δε νομίζω ότι είχε στην κορυφή τις επιχειρησιακές ανάγκες. Είχε άλλα θέματα  και δεν εννοώ  μίζες ούτε κάτι άλλο… Λίγο εξοπλιστική διπλωματία, λίγο να ικανοποιήσουμε τον Μακρόν, τον έναν, τον άλλον και τελικά δεν ξέρουμε τι έχουμε αγοράσει και πώς θα δουλέψει.

 

Αυτά ήθελα να πω σε γενικές γραμμές, γιατί είναι παρανοϊκό αυτό που ζούμε και με τους εξοπλισμούς αλλά και με τον τρόπο που διαχειρίζεται (η κυβέρνηση) το θέμα της  «αποστρατιωτικοποίησης» ή της λεγόμενης αποστρατιωτικοποίησης των νησιών που ζητούν οι Τούρκοι.

 

Κλείνοντας θα ήθελα να πω κάτι που είπε και ο κ. Φίλης (Κωνσταντίνος Φίλης, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων). Ακούγοντας τον Ερντογάν προχθές να δηλώνει ότι αν η Ελλάδα καθίσει καλά δεν θα έχει κανένα πρόβλημα. Στο μυαλό όλων μας ήρθε η σκέψη: «Μήπως ήδη ζούμε την φιλανδοποίηση της Ελλάδος; Απλά ως ερώτημα το θέτω …

 

Την απομαγνητοφώνηση έκανε ο Καραπαναγιώτης Ιγνάτης.

Σημείωση: Σε όρους Ελληνικής πραγματικότητας, ο όρος φιλανδοποίηση της Ελλάδος περιγράφει την εθελούσια υποτακτικότητα της Ελλάδας στις διεκδικήσεις της ισχυρότερης Τουρκίας με σκοπό την αποτροπή κλιμάκωσης εντάσεων. Χρησιμοποιείται στην εσωτερική ανάλυση των Ελληνοτουρκικών ζητημάτων ως φαινόμενο που είτε έχει ήδη εκδηλωθεί είτε η εκάστοτε κυβέρνηση οφείλει την αποτροπή του.

Έτσι, η «Φινλανδοποίηση» επικράτησε ως ένα ακαδημαϊκά αναγνωρισμένο σύνδρομο των διεθνών σχέσεων που εκφράζει τη σχέση άνισων μεταξύ τους γειτονικών δυνάμεων.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη