pellain

ΤΙ ΘΑ "ΕΛΕΓΕ" Ο ΗΡΌΔΟΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΡΩΜΑΙΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΊΑΣ.


Ο Ηροδοτος έχει αναφέρει τα κριτήρια με τα οποία έκρινε εκείνος ποιοί ανήκαν στο Ελληνικό έθνος.

Γράφει:
«το ελληνικόν εόν όμαιμόν τε και ομόγλωσσον και θεών ιδρύματα κοινά και θυσίαι ήθεά τε ομότροπα» (Ηρόδοτος, Ουρανία 144).
Μετάφραση: «υπάρχει και το ελληνικό έθνος από το ίδιο αίμα και με την ίδια γλώσσα μ΄ εμάς, με το οποίο έχουμε κοινά ιερά των θεών και κοινές θυσίες και ήθη κοινά» (μετάφραση Άγγελου Βλάχου, «Γαλαξίας» 1971).
Ας τα δούμε ένα ένα:
Α) "Ομαιμον".Να έχουν την ίδια προγονική καταγωγή.
Β) "Ομογλωσσον".Να μιλούν την ίδια γλώσσα.
Γ) "Θεών ιδρύματα κοινά".Να πιστεύουν στους ίδιους θεούς.Να έχουν την ίδια θρησκεία.
Δ) "Ήθεα ομοτροπα".Να έχουν τα ίδια ήθη και έθιμα.
Είναι προφανές ότι μεταξύ των αρχαίων Ελλήνων και των ελληνικής καταγωγής κατοίκων της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ισχύουν τα (Α) και (Β), αλλά σε καμία περίπτωση τα (Γ) και (Δ).
Ο Ηρόδοτος λοιπόν,αν συμμετείχε στις συζητήσεις της ομάδας μας ,θα μας έλεγε ότι οι ελληνικής καταγωγής κάτοικοι της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ήταν διαφορετικό έθνος, συγγενές μεν αλλά διαφορετικό,από αυτό των αρχαίων Ελλήνων.
Η διαφορετική θρησκεία,η διαφορετική και μάλλον εντελώς αντίθετη θεώρηση της ηθικής,η διαφορά στα έθιμα,στις τελετές και στις γιορτές, ακόμα και στην ονοματοδοσία (η οποία αποτελεί τιμή προς τους προγόνους και σύνδεση με τη μνήμη τους), κατά πάσα πιθανότητα δημιούργησαν μια νέα εθνική ταυτότητα.Αυτη που ονομάζουμε Ρωμέικη εθνική ταυτότητα.
Δεν το λέω εγώ.Το λέει ο Ηρόδοτος.Οι αντιρρήσεις σας σε εκείνον.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη